perjantai 17. helmikuuta 2012

Siscon Helsinki + Alt Maker = LOVE



Siscon on suomalaisten nörttityttöjen monialainen yhteenliittymä, joka suunnittelee järjestävänsä Suomen ensimmäisen naisnörtticon-tapahtuman. Sisconin idea lähti Suomen Geek Women Unite! -ryhmittymästä. Todettiin ettei Suomessa ole con-tyyppistä tapahtumaa, joka käsittelisi sisältöään nimenomaan naisnörttien näkökulmasta. Siscon, kuten myös Geek Women Unite! ja tämä blogi, käsittelee nörttiyttä (ja myös naiseutta) sen laajimman mahdollisen tulkintatavan mukaisesti. Sisconin mielestä melkein kaikki innostumisen arvoinen voi olla nörttiä ja nörtiksi kutsuminen on kehu. Naisnäkökulmasta huolimatta myös miehet ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

Sisconin innostujaporukka on ehtinyt tavata koko Suomen kattavalla joukkiollaan kahdesti syksyn 2011 aikana, ja pääkaupungin osasto Siscon Helsinki on aloittanut Siscon-nimikkeen alla toimivat vapaamuotoiset, lievästi ohjelmalliset innostumisillat, joissa yleensä kuullaan innostavaa alustusta jostain nörttiaiheesta ja verkostoidutaan muiden sarjainnostujien kanssa. Tapahtumat ovat avoimia ja jokainen itsensä nörtiksi tunteva on tervetullut niihin mukaan.

Ensimmäinen ohjelmallinen innostumisilta pidettiin keskiviikkona 15.2.2012 Helsingin Sörnäisten toimintakeskus Hapessa. Nuppu Stenros tuli esittelemään meille Alt Maker -ryhmittymän suunnittelemaa tee se itse -kulttuurin toistaiseksi nimeämätöntä festivaalia, jota kaavaillaan lokakuuksi 2012 Helsingin Kaapelitehtaalle ja johon Siscon Helsinki voisi ottaa osaa järjestävänä osapuolena. Sanomattakin lienee selvää, että Siscon Helsinki innostui aiheesta.

Alt Maker kuvaa tapahtumaansa värkkäysnyyttäreinä, johon voi sisällyttää esimerkiksi ”Näin mä tein” -presentaatioita, ”Näin tehdään” -demoja, ”Mites tää tehdään” -workshoppeja ja ”Mut mä tein paremmin” -paneeleita. Lisäksi tapahtumaan voi yhdistellä ohjelmanumeroita mentoroinnin ja konsultoinnin sekä ideakierrätyksen tiimoilta. Kaiken pohjalla on tekijöiden aito innostus aiheestaan, joka voi olla melkein mikä hyvänsä tee se itse -hengessä.

Alustuksen jälkeen ideoitiin laajasti sitä, mitä annettavaa Sisconilla olisi Alt Maker -tapahtumalle, ja ajatuksia kiisi ilmassa tekstityöpajoista legorobottien kautta kitkatulen tekemiseen ja rollerderbyyn. Totesimme, että meillä ja DYI-kulttuurilla on hurjasti yhteistä, ja Siscon sopii tapahtuman kylkeen mainiosti. Yhteistyö on vielä alkuvaiheessa ja detaljit toistaiseksi sivuseikkoja, mutta tästä on hyvä ponnistaa kohti lokakuuta ja Kaapelitehdasta.

Kuten tapahtumassa todettiin, tälle porukalle ideoiden tuotto ja niiden toteuttaminen ei ole koskaan ollut ongelma – tosin sarjainnostumisen aiheuttamaa virikeylikuormitusta tulee varoa.

Watch this space, Siscon Helsingistä ja Alt Makerista kuulette vielä! Myös järjestäjäporukassa on vielä tilaa uusille innostujille ja ideoille.

5 kommenttia:

  1. Jee, odotan Sisconia jo innolla. Kuten olen aiemminkin höpissyt, sinne olisi myös kiva saada jonkinmoinen ohjelmanumero Nörttitytöt-blogin ympärille. Toki voisin Alt Makeriinkin tukea selittämään, että näin perustin blogin nörttitytöille. ;-)

    Kiitos kuulumisista, Maddie!

    VastaaPoista
  2. Kelpo teaseri molemmista tapahtumista, toivottavasti kumpaankin palataan täällä vielä kun järjestelyt etenevät. Olisin tosin vielä vähän kaivannut enemmän esittelyä Sisconiin johtaneista pohdinnoista ja ohjelmaideoista. Onko siitä tulossa ikään kuin naiskulttuuripäivien nörtimpi versio?

    Jäin myös pohtimaan tapahtuman Facebook-sivuilla olevaa mainintaa siitä, että yleensä naiset ovat 5% vähemmistössä nörttiporukoissa ja kokoontumisissa. Näin varmaankin on coneissa, jotka keskittyvät tietokone/-peli nörtteilyyn mutta itse en ole missään muualla tähän törmännyt.

    Minulle on tuttuja isommat conit kuten Finncon, Animecon, Ropecon, Tracon ja Assembly mutta myös pienemmät tapahtumat kuten Tähtivaeltajapäivät ja Lokacon. Olen ollut myös järjestämässä muutamaa. Tästä listasta ainoastaan Assyilla olen ollut miesporukassa ja tuntenut vähäsen outoutta, muissa coneissa sekä kävijöinä että tekijöinä on ollut naisia vähintään yhtä paljon kuin miehiä, joskus enemmänkin.

    Myöskin mitä olen seurannut Tampereen (ja vähäsen muiden isompien kaupunkien) spefi-piirejä, naiset ovat sielläkin oikein hyvin edustettuina.

    Pohdin siis, että mistä tämä ns. ulkopuolisuuden tunne kumpuaa?

    VastaaPoista
  3. Moi Korppisusi!

    Sisconista ja ehkä Alt Makeristäkin koitetaan kyllä saada lisää juttua jahka tapahtumat lähenevät ja niistä alkaa olla enemmän kerrottavaa. Molempien tapahtumien taustat kiinnostaisivat kieltämättä minuakin. Koitan siis pitää tämän mielessä ja vinkata eteenpäin tuleville kirjoittajille.

    Ja minäkin jaan tuon kokemuksesi, että spefi-piireissä kyllä löytyy nykyisin tasaisesti naisia ja miehiä, kuten varmasti myös ropeporukoissa ja otakuissa. Sarjistapahtumissakin on kokemani mukaan ainakin Suomessa molemmat sukupuolet tasaisesti edustettuna. Peleihin ja tekniikkaan keskittyvissä tapahtumissa tilanne onkin sitten jo vähän toinen, mutta niitäkin koskien on varmasti liioiteltua sanoa, että vain 5% kävijöistä olisi naisia.

    On siis hyvä kysymys, mistä ulkopuolisuus kumpuaa. Enpä nyt itsekään osaa siihen äkkiseltään vastata, vaikka olen sitä joskus joissain nörttipiireissä kokenut. (En tosin niinkään coneissa.)

    Itse ajattelen (en siis tosin ole tällä hetkellä edes mukana Sisconin järjetelyissä, että hyvähän mun on yksinäni ajatella), että Siscon voisi olla juuri tuollainen "nörtimpi naiskulttuuritapahtuma". Sisconin tehtävä voisi olla juuri tutkia ja tuoda ilmi sitä, millaiseksi nörttikulttuuri varioituu naisnäkökulmata tarkasteltuna - vai varioituuko miksikään? Jos nörttikulttuuria tuotetaan tyttöjen kesken ja (ensisijaisesti) tytöille suunnattuna, muodostuuko siihen jokin oma leimansa ja aspektinsa vai onko se sitä samaa kamaa ylimääräisellä hypetyksellä kuorutettuna?

    En ole vielä suoraan sanottuna aivan varma, mutta minusta siitä sietää ottaa selvää. Ehkä Sisconissa, tässä blogissa ja koko Geek Women Unite! -liikkeessä on pohjimmiltaan kyse siitä, että joskus on kivaa tehdä juttuja vaihteeksi tyttöporukalla. Ainakin niin Sisconin, Geek Woman Uniten kuin Nörttityttöjenkin ryhmissä on ollut puhetta siitä, että moni nörttityttö kokee, ettei oikein koskaan ole löytänyt kovin paljon muista "samanhenkisiä" tyttöjä seurakseen. Aika moni on kai kokenut olevansa ainoa tai melkein ainoa tyttö poikaporukan jatkona, ja tähän kaivataan vaihtelua.

    Mistä se sitten johtuu, että monet nörttitytöt ja -naiset eivät koe aiemmin onnistuneensa verkostoitumaan tarpeekseen, vaikka toisaalta monissa nörttipiireissä naisia liikkuukin? Vaikea sanoa. Siscon varmasti kuitenkin vastaa tähän tarpeeseen hengata samanhenkisten omaa sukupuolta edustavien tyyppien kanssa sydämensä kyllyydestä.

    En kannata yhteiskunnassa liiallista sukupuoliseparatiivisuutta, mutta toisaalta en usko että "tyttöjen illat", joihin Sisconia myös on tapahtuman Facebook-ryhmässä verrattu, ovat vakava uhka heterogeenisen ja moniäänisen yhteiskunnan ja nörttiyhteisön rakentamiselle. Kunhan ei jämähdetä viettämään pelkkiä tyttöjen iltoja, eikä suhtauduta niihin liian vakavasti, eikä poissulkevasti. Minulle GWU-liikkeessä on ainakin yhtä tärkeää laaja naiseuskäsitys kuin se laaja nörttiyskäsityskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos perusteellisesta ja pohdiskelevasta vastauksesta, mahtavaa kun täällä blogissa kommenttibokseista löytyy keskustelua!

      Poista
    2. Kiitos itsellesi hyvän kysymyksen esittämisestä - aihetta on tosiaan pohdiskeltu myös Sisconin Facebook-sivulla (ja varmasti muissakin foorumeissa). Ehkäpä tästäkin aiheesta sietäisi pykätä blogiin jossain välissä kunnon kirjoitus. Minusta nämä blogin keskusteluosiot toimivat oikein mukavana tilana myös tulevien aiheiden luonnostelulle.

      Poista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.