lauantai 14. tammikuuta 2012

Tätinörttiys on häiriö


Lupasin pohtia sitä, miten tätinörttiys istuu kulttuurisiin kuviin keski-ikäisestä naisesta. Tästä ei pidä kuitenkaan säikähtää. Tiedossa ei ole laadullisen tutkimuksen jargonia, merkitysrakenteita ja teemoja. Tämä setti vedetään toisenlaisessa tyylilajissa.


Photo courtesy of sethmeranda 
Alkajaisiksi on kai syytä kertoa, että olen tietoinen Nörttitytöt-blogissa käydystä termikeskustelusta ja tunnustan suosiolla, että käytän sanaa nörtti väärin ja teen sen aivan tahallani. Twitter-tilini englanninkielisessä esittelytekstissä kerron olevani geek lady, mutta geek-sanan suomennos nyt vaan on korni.


Nörttiyteni tai jos nyt sitten  ihan tarkkoja ollaan, giikkiyteni, perusta on osittain siinä, että olen patalaiska ja mukavuudenhaluinen. Siksi olen suunnattoman innostunut aina kun löydän sovelluksia tai keksin sovellusten käyttötapoja, jotka auttavat tekemään asioita vaivattomammin ja antavat täten lisäaikaa vielä mukavammille asioille. Olisiko tämä nyt jonkinlaista life hackingia (se joka keksii tuolle termille hyvän suomennoksen, saa erityismaininnan jossakin tulevaisuudessa tai rinnakkaistodellisuudessa ehkä-julkaistavissa muistelmissani). Toinen intohimoni on PowerPoint-halvauksen estäminen.

Tätinörtti on täysin itseironinen nimitys. Täti viittaa siihen, että kuuluun 40+ osastoon ja nörttiyden ironia on siinä, että saan usein kuulla olevani “nörtti” tai kuuluvani johonkin merkilliseen lahkoon “te tekniikkaihmiset”, vaikka en ole tippaakaan kiinnostunut tekniikasta. Muodolliselta koulutukseltanikin olen pesunkestävä humanisti ja kasvatustieteilijä. Tekniikka sinänsä on minusta suunnattoman unettavaa, se kiva juttuhan ovat sovellukset ja appsit. Tätinörtti-nimityksen  ironisuus taas on siinä, että tätihän ei voi olla nörtti eikä oikein edes giikkikään, koska hänen pitää olla valmis rientämään avuksi ja uhrautumaan aina kun lähipiirin hyvinvointi tai mukavuudenhalu sitä edellyttävät.

Kesällä löysin anoppilasta 2000-luvun alussa julkaistun Kotilieden, jossa haastatellut 40+ naiset valittivat muuttuneensa läpinäkyviksi. Lue: Miehet eivät vislaa perään. Naistenlehdet ovat merkittävä kulttuuristen mielikuvien tuottaja, olipa niiden maailmankuvasta ja sisältöjen syvällisyydestä mitä mieltä hyvänsä. Katsotaanpa mitä saadaan saaliiksi kun selataan tuoretta Sara-lehteä, joka on julistautunut 40+ -ryhmän äänenkannattajaksi: Hienoa! Tädin ei tarvitse pukeutua jakkupukuihin vaan hänen liikkumavaransa on paljon laajempi. Myöskään ruoanlaiton ei tarvitse olla prioriteetti numero yksi - helpotus! Miehetkin voivat vislata perään, jos ottaa kehitystehtäväkseen puumanaiseuden. Mutta melko tavanomaisissa asioissa pitäisi pysyä mahtuakseen Sara-lehden profiiliin. Samalla linjalla liikkuu Gloria-lehti. Välillä nostetaan roolimallliksi joku tieteen alalla kunnostautunut tutkijanainen, mutta muuten pyöritään avainsanoissa vaatekaappi, kosmetologi, kampaaja, lifting, kauneusleikkaus, botox, ruokamuoti, luksusturismi, valtavirtakulttuuri, selluliitti, pms ja vaihdevuodet.  


No eihän vaatteissa, kengissä tai pms-oireiden hoitamisessa ole mitään pahaa, mutta arvelen kuitenkin, että suurin osa lehden lukijoista tekee itsensä tälläämisen ohella tietotyötä. Täten he myös käyttävät tietotekniikkaa sekä työssään että vapaa-ajallaan. Laitteet näkyvät lehdissä lähinnä asusteina. Joskus olen havainnut laimean yrityksen kirjoittaa sosiaalisesta mediasta. Eikö naaman liftingin ohella tietotyötaitojen kohentamiseenkin voisi edes kehottaa, vaikka aiheen tunnetuksi tekeminen ei julkaisun päätehtävä olisikaan? Lehdissä kyllä sivutaan työuraan liittyviä asioita, joten kyse ei voi olla siitäkään, että haluttaisiin jättää lehti joksikin työn ulkopuoliseksi saarekkeeksi. Jos suoraan sanon, niin naistenlehtien maailmankuvat ovat pahasti ajastaan jäljessä.

Photo courtesy of brutapesquisa

Naistenlehtiä laajemmassa todellisuudessa stereotypiat tytöistä ja naisista tietotekniikan käyttäjinä ovat toki muuttuneet niistä ajoista kun aloitin IT-tukitehtävissä 90-luvulla. Mm. kotikaupungin tietokonekauppiaat tietävät jo, että kaupan syntyminen on todennäköisempää, mikäli ei ryhdy puhumaan pääni yli ostosreissulle mukaan sattuneelle aviomiehelle. Myös asiakkaat tuntuvat pitävän ihan luonnolliseen maailmanjärjestykseen kuuluvana sitä, että kouluttaja on aikuisen iässä oleva naisihminen.

Ihmisten on kai helpompi käsitellä yksittäistapauksia, mutta yleinen keskustelu tietotekniikasta, iästä ja osaamisesta junnaa merkillisen yksipuolisena. Se huolestuttaa sisäistä kasvatustieteilijääni, koska luutuneet asenteet tulevat mm. olemaan yksi este eläkeiän päästä toteutuvalle työurien pidentämiselle.  Ikätutkijat sanovat, että ikään liittyvät käsitykset muuttuvat vanhanaikaisiksi heti muodostuttuaan koska jokainen uusi sukupolvi luo niitä uudestaan itse elämällä. Käsitysten aataminaikuisuutta ei ehkä huomaa muu kuin se jota ne koskevat, koska muille yksinkertainen luokittelu on helpoin tie. Onko tietäväisempää kuin Y-sukupolveen kuuluva julkkis, joka on päästetty kolumnistiksi tuomaan avarakatseisuutensa hedelmiä muidenkin luettavaksi. Asiantuntevasti hän kehottaa “ikääntyviä apps-kammoisia työntekijöitä” hakeutumaan nuorempien diginatiivien oppiin. Justiinsa. Tunnen monta parikymppistä, joilta oppisin mahdottomasti uutta ja aivan yhtä monta, joille leikepöydän Liitä määräten -toiminto on extreme-laji. Toisaalta esimerkiksi Taloussanomien ja Kauppalehden ikäkirjoittelun kunniaksi on sanottava, että sukupuoleen liittyvä ahdasmielisyys ei sanottavasti häiritse, vaikka keski-ikäiset akat kuulemma kovasti kiukuttelevatkin työpaikolla.

Jos nyt ammattiympyröissä useimmat kestävät sen, että täti innostuu appseista ja softasta enemmän kuin kakkuresepteistä ja liftingvoiteista niin suurin osa sukulaisista ja ns. maallikkotuttavista ovat ymmällään. Ne, joille netti on vierasta ja pelottavaa, näkevät minut saatanasta seuraavana. Ei ole harvinaista, että hihaani liimaudutaan jupisemaan netin kamaluudesta. Onko niin, että kun moraalin peruskallioksi mielletty täti-ihminen puhuu kukkahattunsa lierin varjosta vaarallisen netin ja hömppäyhteisöpalveluiden puolesta, se on liian ahistavaa. Y-sukupolven nettimyönteisyys on helpompi ohittaa vähätellen “nuorten juttuna”. Ehkä tätinörtti asettaa myös paineita antamalla vaivalloisen mallin, sillä onhan yleisille ikään liittyville käsityksille antautuminen helppoa. Annetaan vain periksi sohvan seireenikutsulle kun lehdessäkin sanotaan, että aivot alkavat muuttua muusiksi jo 45-vuotiaana. Eihän kaikkien tarvitse mitenkään erityisesti hurahtaa, mutta ei pidä kitistä ikäsyrjinnästä jos Microsoft Word 2.0 oli viimeisin uusi asia, jonka suostui opettelemaan.

Me tädit kuitenkin jaksamme heilua ja nörttäilläkin. Tämä tätsä poistuu nyt tuolin ja näppäimistön välistä pelaamaan pari kierrosta äkälintuja - parasta päännollausta, koska siitä ei tule krapulaa eikä silmäpusseja.

13 kommenttia:

  1. Ihana kirjoitus! Minua, superhumanistia, pidetään tietyissä piireissä suurena nettiguruna koska tiedän, mitä ctrl+a ja ctrl+c -toiminnot tekevät.

    Työpaikkani paras tietotekniikkaguru on 60-vuotias rakas työtoverini, osa-aikaeläkkeellä oleva nainen. Häneltä käyvät parikymppiset tytöt ja pojat kysymässä neuvoja. Hän jos kuka on esimerkki mahtavasta tätinörtistä. Sen sijaan hänen ikätoverinsa, kohta eläkkeelle jäävä pomomme, osaa hädin tuskin käyttää sähköpostia.

    Ikä ja sukupuoli ei ole nörttiyden este. Asenne on.

    VastaaPoista
  2. K-I-I-T-O-S! Kirjoitit näkyviin ajatukseni, iloni ja turhautumiseni. Olen täsmälleen samaa mieltä. Mainiota vuoden 2012 jatkoa sinulle, Outi! Jatketaan juttua Twitterissä.

    VastaaPoista
  3. Hyvä juttu Outi- kiitos!

    Itse aloitin sosiaalimedia nörtteilyn / giikkiyden kokkkauksen & reseptien ja www.kotikokki.net parista
    - se mahdollisti kahden kiinnostavan ja innostavan aiheen yhdistämisen. Kotikokkilaisten kanssa tuli vietetttyä ensimmäiset virtuaalipikkujoulutkin. Oppia ikä kaikki ;-)

    VastaaPoista
  4. Asennehan se. Ihmiset pitäisi aina muistaa nähdä yksittäistapauksina.

    Viime syksynä muuten jossakin tietokonelehdessä (Mikro PC, Tietokone?) oli juttu siitä, miten ihmiset eivät tunne yleisimpiä näppäinkomentoja. Kyselin Facebook-sivuni tykkääjiltä, että moniko tuntee esimerkiksi Ctrl+F -komennon? Muutama tositosinörttinäkin pitämäni tunnusti, että ihan outo juttu :)

    VastaaPoista
  5. Eipä olisi pienenä 60-luvulla arvannut että meikästäkin tulee isona nörttitäti, mutta niin vain tuli ;D

    VastaaPoista
  6. Hyvää alkanutta vuotta toivottaa tämä yks nörttiäiti/nörttitäti :D

    VastaaPoista
  7. Kiitos loistavasta artikkelista, Outi! Ihanaa, että tätinörttiyttä tehdään näkyväksi - tiedän, ettet ole yksin. Lisäsin blogaukseesi jokusen tagin, ne oli tainneet päästä unohtumaan. Jos tagit eivät mielestäsi ole osuvia, voit toki vaihtaa niitä.

    VastaaPoista
  8. Onnittelut muuten myös kävijärynnistyksestä, Outi! Blogille on tullut eilen 1500 selailua, ja sinun blogikirjoituksesi on noussut suoraan kolmanneksi luetuimmaksi artikkeliksemme.

    VastaaPoista
  9. Wow! Näkyvät nuo Twitter-kaverit ainakin olleen aktiivisina ;)

    VastaaPoista
  10. Kirjakko, lukisimme täällä Nörttitytöissä mielellämme myös nörttiäitiydestä. Äitihän on stereotypian mukaan se vihon viimeinen pösilö, joka ei tajua tekniikasta yhtään mitään ja vastustaa henkeen ja vereen lastensa datailua ja pelaamista. Miten sitten vaikuttaa kasvatukseen, jos äiti itse onkin nörtti? Tulepa kertomaan siitä meille! Pistä joko mailia osoitteeseen geekgirlfinlandia@gmail.com tai liity Facebook-ryhmäämme https://www.facebook.com/groups/132457590196673/

    VastaaPoista
  11. Lauma äitinörttejä on jo perustanut blogin rapakon toisella puolella:
    http://www.geekmom.com/

    VastaaPoista
  12. Kiitos vinkistä, Anzi, lisäänpä blogin sivupalkkimme listaan.

    VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.