torstai 1. joulukuuta 2011

Amazon Kindle - Bibliofiilin painajainen?


Lienee järkevintä aloittaa tämä tarina siitä, että olen toivoton bibliofiili. Rakastan kirjoja, en pelkästään niiden sisältämien tarinoiden takia, vaan myös niiden muodon, hajun ja olemuksen takia. Katselen kuvia kauniista kirjastoista parantaakseni huonoa päivää. Äkkinäisempi voisi kuvitella, että Kindle ja muut e-lukijat ovat pahin painajaiseni, mutta se on kaukana totuudesta.

Ensikosketukseni sain Kindleen viime jouluna ja se on seurannut sen jälkeen mukanani pitkin maita ja mantuja. Huolimatta rakkaudestani fyysisiä kirjoja kohtaan, en tiedä enää mitä tekisin ilman sitä. Kun mieheni halusi lainata laitettani lukeakseen sille ostamani kirjan, syntyi helposti päätös hankkia talouteen toinen samanlainen.

Tämä lienee turhaa, kun kyseessä on nörttityttöjen blogi, mutta; Kindle on Amazon-verkkokaupan e-kirjalukija. Se on toteutettu e-ink teknologialla, joka on lähinnä painettua tekstiä luettavuudeltaan, mitä nykyisillä näytöillä päästään. Suomeen myytävissä versioissa on wi-fi, mutta ei 3G yhteyttä. Se on kevyt, aiemmin 200-300 grammaa, nykyisessä versiossa se painaa vain 170 grammaa, eli vähemmän kuin karkkipussi. Tämä tarkoittaa, että sitä voi helposti käyttää yhdellä kädellä, joka helpottaa käyttöä esimerkiksi ruuhkaisissa liikennevälineissä. Kindle tukee tiedostotyypeistä Amazonin omaa AZW-dokumenttiformaatin lisäksi PDF-, Word, MOBI (tosin vain suojaamattomassa muodossa) ja HTML-dokumentteja sekä useita kuva- ja ääniformaatteja. Tänä syksynä julkaistuun neljännen sukupolven Kindleen mahtuu yhtäaikaisesti noin 1400 kirjaa.

Kuten jo mainitsinkin, oma Kindleni on jatkuva kumppanini. Sen parhaat puolet ovat tottakai helposti arvattavia; lomamatkalle lähtiessä saa mukaan paitsi jo ostamansa kirjat kuin myös jatkuvan pääsyn Amazonin laajaan valikoimaan ja se vie laukusta tilaa vähemmän kuin mukaan tarvittavat hiustenhoitotuotteet. Koska ostan usein ammattikirjallisuudesta fyysisen kirjan ja PDF-version, minulla on aina töissä mukanani enemmän ammattikirjallisuutta kuin pystyisin mitenkään kuljettamaan ilman e-lukijaa. Metron ollessa myöhässä, saan hetken uppoutua hyvään kirjaan ilman pelkoa kohdan katoamisesta jos pudotan sen (kovin kauas ei kuitenkaan kannata pudotella). E-ink on silmille huomattavasti hellempi lukea kuin tietokoneen näyttö tai erikseen valaistulta laite - kuten puhelin tai tabletti.

Niin mukava kuin e-lukija onkin fiktiivisen kirjallisuuden lukemiseen, se todella loistaa ammattikirjallisuuden ja oppikirjojen lukemisessa. Kindlessä tulee sisäänrakennettuna sanakirja, joka pystyy selostamaan useimmat tunnetut henkilöt, tapahtumat sekä sanat lyhyellä sanakirjamerkinnällä. Se sallii myös muistiinpanojen tekemisen kuhunkin kirjaan, jotka se säilyttää omassa kansiossaan, mahdollistaen kyseisen kohdan helpon löytämisen. Vanhemmille lukijoille positiivinen asia lienee Kindle-kirjojen sulava tekstin koon muuttaminen niin suureksi että lukeminen on helppoa. Yhtäkkiä suuritekstisten kirjojen valikoima on kasvanut valtavaksi.

Valitettavaa Kindlessä on se, että sillä ei voi lukea suomenkielisiä e-kirjoja. Suomalaiset kustantajat käyttävät kaikki kopiosuojausteknologioita, useimmat jopa eri suojaustapoja. Omaan elämääni tämä vaikuttaas kuitenkin huomattavan vähän, koska ylivoimaisesti suurin osa kaikesta lukemastani kirjallisuudesta on englanniksi. Ne harvat suomalaiset kirjat, jotka luen, ostan mielelläni fyysisinä kappaleina.

Kaiken tämän jälkeen voisi kuvitella, että perinteiset kirjat ovat todellisessä ahdingossa. Itse en usko niiden koskaan häviävän kokonaan, vaikka muutoksia epäilemättä onkin vielä edessäpäin. Douglas Adamsia lainatakseni; mikään ei ole niin hyvä olemaan kirja, kuin kirja. Mutta omasta mielestäni Kindle on hyvä korvike, kun fyysinen tila alkaa loppua.

11 kommenttia:

 1. Itse olen toistaiseksi leikkinyt lähinnä Kindlen softalla, joka on ilmaiseksi ladattavissa läppärille amazon.com:sta. Se on kieltämättä kätevä eteenkin ammattikirjallisuuden lueskelemiseen, koska se on mukana aina, kun läppärikin on, siihen on helppo tehdä muistiinpanoja. Se myös juttelee MacBookin mukana tulevan Oxford English Dictionaryn kanssa, mikä helpottaa vaikeampienkin englannikielisten asiatekstien lukua huomattavasti.

  Kindle-laitettakin olen hypistellyt kirjakaupassa ihastellen, mutta toistaiseksi en ole vielä raaskinut siihen sijoittaa - muun muassa koska itse taas luen enemmän suomalaista ja suomeksi käännettyä kuin englanninkielistä kirjallisuutta. Toivottavasti suomalaisetkin kustantamot ymmärtävät pian tehdä jonkin sopimuksen Amazonin kanssa.

  E-ink vaikuttaa viehättävältä ja kieltämättä silmäystävälliseltä, mutta toisaalta olen miettinyt, eikö juuri matkaillessa junissa, linja-autoissa jne. olisi kuitenkin kätevää, että lukulaite olisi itsevalaiseva? Miten sinä tämän koet, Nina?

  Itse kannan pitkillä matkoilla mukana pikkutaskulamppua pokkarien lukemiseksi myös hämärissä, mutta sillä tavalla lukeminen on toisinaan aika hankalaa. Voisi tuntua vähän hoopolta valaista taskulampulla Kindleään.

  Mielenkiintoinen ja hyvinkirjoitettu juttu! Kiitos tästä.

  VastaaPoista
 2. Kindle on mulle paras ostos tänä vuonna, epäilyksettä. Toivois vaan, että Kindlen ympärille kehittyisi vähän softapuoltakin, esim. hyvä quotejen poiminta palvelu, vähän ku Readmill.com on iPadille. Luen kirjojen ja lehtien lisäksi jotain toimitettuja Kindle-bundleja, esim. Hackermonthly, joka kerää Hackernewsin kuukauden parhaat postaukset tosi siistiksi ja miellyttäväksi lukukokemukseksi.

  Ainoa, mikä harmittaa on myös tuo suomenkielisen kaunokirjallisuuden puute.

  VastaaPoista
 3. Minulla on Sonyn Touch Reader, myös E-ink lukija. Siinä ei ole internetmahdollisuutta, siis ei wi-fi:ä eikä 3G:tä, mutta se ei minua paljon haittaa. Sillä voi lukea ePub, TXT, PDF, RTF, Word sekä BBeB Book muodossa olevia tekstejä, sekä kuunnella mp3 ja AAC muodossa olevaa ääntä (äänikirjat, musiikki, podcastit). Ja useimmat kuvaformaatitkin käyvät.

  En ole kokeillut voiko suomalaisia kirjoja lukea, koska minä luen eniten englanniksi, toiseksi ruotsiksi. Mutta tietojeni mukaan ainakin akateemiselta saa e-kirjoja muodossa ePub, joten niitä pystyisi minun Sony:lläni lukea.

  Tänä kesänä matkustaessa Sony oli mahtava, mukana oli varmaan parisataa kirjaa, joista kyllä löytyi jotain kiinnostavaa joka päivälle. Ja laite kun ei paina paljon mitään. Yhdellä kädellä voi pidellä, sivua käännetään sormella, aivan niin kuin oikeeta kirjaa.

  Kyllä pitää sanoa että on se mahtava laite, mutta ei ne oikeat kirjat häviä minnekään tosta minun kirjahyllystä, ainakaan vielä.

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Loistava kaveri Kindlen kylkeen Calibre-niminen open source -ohjelmisto (ilmainen siis). Calibren avulla on helppo koota kaikki e-kirjat yhteen tietokantaan ja se osaa muuntaa eri tiedostomuodot (txt, doc, pdf, epub, rtf jne.) Kindlen tukemaksi mobi-formaatiksi ja siirtää nuo suoraan sisään, kun Kindlen kytkee tietokoneeseen. Esimerkiksi monet PDF-tiedostot on kivempi lukea, kun ne on muutettu paremmin Kindlelle sopivaksi. Ja tokihan tuo käy samalla tavalla minkä tahansa muunkin e-readerin (esim. Sonyn) kaveriksi.

  VastaaPoista
 6. Olen mieheni kanssa pohtinut e-kirjalukijan hankkimista, mutta se, etteivät e-kirjalukijat ole itsevalaisevia on mietityttänyt. Monesti kirjaa haluaisi esimerkiksi lukea pimeässä lentokoneessa tai bussissa. Onko sinulla, N.M. Niskanen, tai muilla kokemusta miten hyvän valaistuksen esim. Kindle vaatii toimiakseen?

  Lisäksi kysyisin mielipidettä e-kirjalukijoiden kuvien toistosta. Itse luen kirjoja, joissa värikuvia on paljon ja kuvanlaadulla väliä. Onko markkinoilla sellaista lukijaa, joka selviytyisi moisesta?

  VastaaPoista
 7. Kindlellä lukeminen vaatii jotakuinkin samanlaisen valaistuksen kuin normaalin kirjan lukeminen. Amazon kuitenkin myy erilaisia suoraan Kindleen tai sen koteloon kiinnittyviä pikkuvaloja: http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=kindle+light&x=0&y=0

  Jos on paljon värikuvia ja tarvitsee yleensä jokatapauksessa erikseen valoa lukemiseen, kannattaa harkita suoraan tablettia, e-ink on aina noin mustavalkoinen (käytännössä kuitenkin enemmän tai vähemmän harmaan eri sävyjä). Kaveripiiristä löytyy kokemusta sekä iPadista että Samsung Galaxy Tabista ja molempien käyttäjät on olleet naurettavan tyytyväisiä omiinsa, joten loppuviimetteeks se on ihan puhtaasti makukysymys. Kindle applikaatio kaikkine toiminnallisuuksineen on saatavissa molemmille laitteille ja ainakin iPadilla on myös oma kirjakauppansa ja vastaavasti lukijansa.

  VastaaPoista
 8. Mulla on kotona sekä Kindle, Galaxy että Ipad2 (hieman laitefriikin vikaa) ja pelkkää tekstiä sisältäviä kirjoja luen ehdottomasti eniten Kindlellä. Se on selvästi kevein, pienin ja rasittaa vähiten silmiä, joten sillä voi lueskella tuntikaupalla ilman ongelmia.

  Lehtiä ja sarjakuvia luen jommalla kummalla tabletilla ilman preferenssiä laitteesta.

  VastaaPoista
 9. Tuli tilattua Kindle ja kiinnostaisi suomalaisia kirjojakin saada sinne ja latasin tuon Calibren koneelle. Onko enempää tietoa mistä kaupoista ostetut kirjat tuo pystyy muuttamaan Kindlelle? Ettei tule turhia ostoksia. Esim. osaako se suomalaisen Adobe DRM-kirjat muuttaa?

  VastaaPoista
 10. Itse itselleni vastaten tuohon DRM-juttuun. Juuri onnistuneesti siirsin Vareksen Kindleen, kolmea ohjelmaa siinä joutui käyttämään. Ostin ja latasin Akateemisesta epub-formaatissa olevan suojatun kirjan ja siirsin koneelleni Adobe Digital Editions ohjelmalla. epub-kirjatiedostosta poistin suojauksen ilmaisella epubee ohjelmalla ja tämän jälkeen sen pystyikin sitten Calibrella muuttamaan mobi-formaattiin ja siirtämään Kindleen.

  VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.