maanantai 16. tammikuuta 2012

E-kirjat ja kirjallisuuden tulevaisuus


eBook Reader
Photo courtesy of goXunuReviews

E-kirjat ovat Suomessa lähteneet leviämään suhteellisen hitaasti huolimatta siitä, että Suomi on yleensä ollut early adopterien kelkassa. Amazon verkkokaupalla e-kirjojen myynti on tuplaantunut tai yli tuplaantunut joka kuukausi (verrattuna samaan kuukauteen edellisenä vuotena) jo usean vuoden ajan viime vuoden lokakuuhun asti (jolloin myynti kasvoi "vain" 81%). Viime vuoden toukokuussa Amazonista tilatuista kirjoista myytyjen e-kirjojen määrä ylitti ensimmäistä kertaa paperille painettujen kirjojen myynnin.

Jos tätä verrataan Suomeen, jossa vielä viime kesänä e-kirjojen myynti oli alle prosentin luokkaa kaikista myydyistä kirjoista, on epäsuhta huomattava. Vaikeasti käytettävät verkkokaupat, käyttöä hankaloittavat kopiosuojaukset ja erityisen kalliit hinnat ovat pitäneet myynnin alhaisena Suomessa. Tietysti e-kirjojen määrittäminen verotuksessa ohjelmistolisensseiksi ei yhtään helpota asiaa (kirjat verotetaan Suomessa 9% ja e-kirjat 23%). E-kirjojen saapuminen vaikuttaa kuitenkin loppujen lopuksi väistämättömältä ja kansainvälisistä trendeistä on helppo ennustaa, miten niiden tulee myös Suomessa käymään.

Vaikutus kirjailijoille

Huomattavin vaikutus, joka e-kirjoilla on toistaiseksi ollut kirjallisuuteen ja kustannusalaan on omakustanteiden räjähdysmäinen lisääntyminen. Tekstin muuttamiseen e-kirjaksi on vähintään kymmeniä, ellei satoja eri ohjelmia, joista useimmat pystyvät tuottamaan kaikkia suosituimpia tiedostomuotoja. Kun e-kirja on koneenkulmalla, on enää muutamien minuuttien panostus tarpeen, jotta sen saa myyntiin useisiin kirjoja myyviin palveluihin. Tämä myös tarkoittaa, että kirjailija saa itse suuremman osuuden kirjan tuotoista. Toisaalta se myös tarkoittaa, että ammattimaisen kirjan tuottamiseen tarvitaan suurempi sijoitus kirjailijalta, koska lopullinen editointi on aina hyvä kierrättää jonkun sitä ammatikseen tekevän kautta ja harva kirjailija omaa itse tarvittavia taitoja suunnitella ja toteuttaa kantta tai mainoskampanjaa. Toisaalta, jos ei satu olemaan kaliiberia suosiossaan, saa kirjailija usein toteuttaa itse oman kirjansa mainostuksen myös perinteisissä kustantamoissa.

Vaikutus lukijalle

Omakustanteiden räjähdysmäinen kasvu vaikuttaa lukijoihinkin, ajoittain jopa yllättävillä tavoilla. Ennalta-arvattavin vaikutus lienee se, että portinvartijan (kustantaja) puuttuessa markkinat täyttyvät kirjoista, jotka ovat huonosti kirjoitettuja sekä täynnä kirjoitusvirheitä. Tämän kääntöpuoli on kuitenkin se, että aiemmin kannattamattomina hylätyt kirjat ovat saaneet elämän e-kirjoina. Tämä on vaikuttanut erityisesti spekulatiivisen fiktion faneihin, koska useampikin aiemmin tunnettu ja asemansa jo vakiinnuttanut kirjailija on päässyt kirjoittamaan rakkaan idean julkaistavaksi niille, joita se kiinnostaa, vaikka heitä olisi vain muutama tuhat. Omakustanteiden määrä markkinoilla tarkoittaa myös mahdollisuutta tutustua useisiin uusiin kirjailijoihin, kun e-kirjan hinta on alimmillaan jopa $0,99 ($3,44 täällä Euroopassa, koska Amazon lätkäisee kirjoihin lisämaksun Pohjois-Amerikan ulkopuolelle myytäessä).


Kustannuksen tulevaisuus?

Henkilökohtaisesti en usko, että fyysiset kirjat tulevat koskaan täysin katoamaan. Pokkareiden kohtalo ei kylläkään näytä valoisalta. Viime vuonna Yhdysvalloissa sekä e-kirjojen, että kovakantisten kirjojen myynti kasvoi, erityisesti kesällä ja joulun alla. Sen sijaan pokkareiden myynti putosi kuin lehmän häntä. Samoihin aikoihin pitkään toiminut Borders-ketju joutui sulkemaan ovensa pysyvästi konkurssin myötä.

Viime aikoina kuitenkin erilaiset jäsentilausmallit ovat alkaneet saada tuulta alleen ja useat alalla toimivat ovatkin jo julistaneet, että ne tulevat olemaan alan tulevaisuus. Esimerkiksi Dragon Lance - sarjasta tuttu Tracy Hickmann aloitti kesällä 2010 uuden sarjan, joka toimii vain tilauspohjaisesti; tilaajat saavat kuukausimaksua vastaan luvun kerrallaan sitä mukaa kun ne valmistuvat ja koko kirjan valmistuttua fyysisen kopion siitä. Yhteisörahoituspalvelu Kickstarter on nähnyt useita kirjaprojekteja ja Audible-äänikirjapalvelu kasvaa jatkuvasti. Hieman ennen vuodenvaihdetta Amazon julkaisi oman jäsentilausmallin Amazon Prime asiakkailleen, jonka kautta jäsenet voivat lainata kirjan/kuukausi ja yhden kirjan kerrallaan ilman lisämaksua.

Kustannusala on kokonaisuudessaan pakollisen muutoksen edessä. Varsinaisten kustantamoiden asema tulee todennäköisesti muuttumaan enemmän laadunvartijaksi ja kovakantisten kirjojen toimittajaksi ja kirjailijan osa tuotantoprosessissa tullee korostumaan entisestään. Lukijoille tämä kaikki toivottavasti tarkoittaa pelkkää hyvää valikoiman laajentuessa ja monipuolistuessa.

8 kommenttia:

  1. Kiitos mukavasta blogimerkinnästä. On tosi hämmästyttävää, miten tahmeasti sähkökirjat tulevat Suomeen. Uusia kokeiluja toivoisi enemmän, niin että ainoana toimintamallina ei olisi perinteinen kirjankustannus. Omakustanteiden lisääntyminen toivottavasti ennakoi tuoreita vaihtoehtoja.

    Kustantajan portinvartijaroolia en pitäisi laadun takeena, sillä yhä enemmän työvaiheita on joka tapauksessa siirretty kustantajalta tekijöille, niin kuin eilisessä tekstissäni kirjoitin (http://www.yksityinenkielitoimisto.net/yk/sana). Verkkomaailmassa kirjanteko ja -myynti voisi olla uudella konseptilla edullisempaa sekä lukijalle että tekijälle.

    VastaaPoista
  2. Minäkin kiittelen (jälleen) hyvästä tekstistä! Toivoisin tuon sähköisten omakustanteiden aikakauden pian saavuttavan kotimaisetkin kirjallisuuspiirit. Sitä kautta tosiaan voitaisiin saada uutta ja mielenkiintoista luettavaa helposti saataville esim. scifin ja fantasian piirissä.

    VastaaPoista
  3. Anitta, onhan meillä esim. erinomainen Usva-lehti: http://usvazine.wordpress.com/about/uusimmat/

    VastaaPoista
  4. Jovain, Usva on kyllä hieno, ja muitakin pdf-zinejähän löytyy, mutta tarkoitin nyt ehkä enemmän sitä, että joku taho julkaisisi kokonaisia romaaneja kotimaisia e-muodossa. Eikä niiden siis tarvisisi olla ilmaisiakaan.

    VastaaPoista
  5. Niin loistava kuin Usva onkin, niin sähköisen tarjonnan määrä on silti aivan eri luokkaa kuin englanninkielisessä genrekirjallisuudessa. Esimerkiksi omaan Kindleeni ilmestyy keskimäärin kerran kuussa Asimov's, Clarke's World, Fantasy & Science Fiction Magazine sekä Lightspeed, jotka kaikki julkaisevat alkuperäisiä ja hyviä genrenovelleja. Näiden lisäksi olisi mahdollista tilata kymmeniä muita vähemmän tunnettuja lehtiä. Romaanien puolella alunperin suomenkielisen genrekirjallisuuden määrä on vielä heikompi. Näihin omakustanteiden yleistyminen voisi Suomessakin nähdäkseni tuoda paljonkin lisää vaihtelua ja jossain määrin myös lisää yleisöä. Onko muuten Usvalle suunnitelmia tuottaa Epub- ja/tai Mobi-muotoon tilausmallista lehteä?

    Kustantajan merkitystä portinvartijan roolissa on palloteltu edes takaisin viime vuosina hyvinkin paljon jenkeissä tapahtuvien keskustelujen piirissä, mutta loppujen lopuksi päädytään aina siihen, että kustantajien kautta tulevilla kirjoilla on jonkinasteinen laatu. Esim Amazonissa on paljonkin itsekustannettuja kirjoja, jotka ovat täynnä kirjoitusvirheitä, jatkuvuusongelmia, joiden kielestä ei yksinkertaisesti voi saada selvää edes sen vertaa, että tarinaa pystyisi seuraamaan. http://slushpilehell.tumblr.com/ on hyvä esimerkki siitä, millaista roskaa useat agentit ja avoimia kyselyitä vastaanottavat päätoimittajat joutuvat kahlaamaan löytääkseen ne kirjat, jotka sitten lopulta kustannetaan. Veikkaisin, että suomalaisillakin päätoimittajilla olisi vastaavia kauhutarinoita enemmän kuin tarpeeksi. Huolimatta kustannettujen teosten laadun laskemisesta, niillä on kuitenkin pohjamuta, jonka alle niiden laatu ei laske. Amazonillakin on automaattinen kielentarkistaja (käsittääkseni kovasti wordin spellcheckiä muistuttava), mutta se ei estä muodollisesti oikein kirjoitettuja homonyymejä ilmestymästä kirjoihin.

    Yksi viimeaikaisista trendeistä tuolla suuren maailman puolella (jota en siis käsitellyt tässä jutussa) on jokaisella kirjailijalla oleva oma verkkokauppa, josta ko kirjailijan e-kirjat ovat ostettavissa useassa muodossa. Tämä vaatisi tosin Suomessa menestyksekkäästi toteutuakseen ehkä mielestäni laajempaa yhteisöllisyyttä kirjailijoiden ja heidän yleisönsä välillä. Tietysti osittain mun kokemuspohja on kohtuullisen suppea, koska kirjoitan pääasiassa englanniksi ja näin ollen mun markkinatietous on pääasiassa englanninkielisiin markkinoihin liittyvää.

    VastaaPoista
  6. Luulen, että mainitsemasi voisi toimia Suomessa pienkustantamokohtaisesti. Pienkustantomothan edustavat yleensä aika tiukasti jotain tiettyä teemaa ja muutamia kirjoittajia, joista on todennäköisesti kiinnostunut ainakin osittain sama yleisö. Pienkustantomot voisivat koota heidän teoksistaan nettisivulleen myyntiin julkaisuja eri formaateissa.

    Tai tätä varten voisi perustaa kokonaan oman pienkustantamonsa.

    VastaaPoista
  7. Itse sain joululahjaksi Kindle Firen. Ennen tuon lahjan saamista suhtauduin todella skeptisesti näihin e-lukulaitteisiin, mutta nyt tuon kanssa lukeminen on helpottunut todella paljon. Ensinnäkin, tuo on paljon kevyempi kuin keskiverto kirja ja tuossa on useampi kirja ja lehti samassa. Tuo sutkahtaa helposti laukkuun kuin laukkuun ja siitä lukeminen on paljon miellyyttävämpää kuin kuvittelin - itseasiassa kivempaa kuin kirjasta lukeminen. Myös kaltaiselleni keskittymishäiriöiselle on paljon helpompaa lukea tuosta kirjan sivua pienemmästä kindlesivusta, koska jostain syystä pienemmän sivun kanssa keskittyminen ei herpeä yhtä helposti (eikai herpeä ole sana).

    Ainoa varjopuoli noissa on juurikin se, ettei suomalaista kirjallisuutta ole juurikaan saatavilla tai ne ovat aivan naurettavan hintaisia. Itse en asu suomessa ja kuten tekstistä näkyy, rupea kieli hitaasti rappeutumaan kun sitä käyttää vain rajoitetusti. Siitä syystä mulle on erityisen tärkeää lukea kirjallisuutta myös suomen kielellä. Nyt luen kaiken muun kirjallisuuden kindlelläni ja suomikirjat saavat sitten olla jatkossakin paperiversiona.

    VastaaPoista
  8. Suomessakin on Into Kustannus(http://www.intokustannus.fi/ekirjat/), joka julkaisee järkevänhintaisia, DRM-vapaita e-kirjoja, myös Kindlen syömässä mobi-muodossa. Viime vuoden tuotannossa on ainakin Moby Doll, joka on ihan suositeltavaa luettavaa. :)

    VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.