Portal-videopeleistä tuttu Companion Cube toimii piparkakkunakin. Kuva ja piparkakku: Aino Harvola |
Piparkakkujen tuoksu ja maku ovat monelle tärkeitä
joulutunnelman virittäjiä. Päätin piparkakkuintoilijana kerätä
Nörttityttöjen suosikkiohjeet ja -niksit yhteen ja toivottaa kaikille lukijoillemme iloista
joulunodotusta piparkakkujen merkeissä!
MITÄ PIPARKAKUT OVAT?
Kuten allaolevista resepteistä voi havaita, ovat
piparkakut ohuita, pehmeästä rusehtavasta taikinasta leivottuja
keksejä. Ne koostuvat jauhoista, voista, sokerista, siirapista sekä
toisinaan munista ja kermasta. Makunsa ne saavat sekoituksesta
kanelia, inkivääriä, neilikkaa, muskottipähkinää,
pomeranssinkuorta, kardemummaa tai maustepippuria. Tavallisimmin ne
nostatetaan ruokasoodalla, mutta toisissa ohjeissa esiintyy myös
leivinjauhe nostatusaineena.
TARJOILUSTA
Onneksi piparkakusta on moneksi: niitä voi koristella
monin tavoin, ne voi leipoa puisen tikun ympärille
tikkukaramelliksi, niistä voi rakentaa talon, linnan tai
avaruusaluksen... Toiset nauttivat piparkakkunsa maidon, toiset
glögin kanssa. Jotkut vannovat piparkakkujen olevan parhaimmillaan
sinihomejuustolla kuorrutettuna.
HISTORIAA
Tässä maukkaassa majassa kelpaa Yodan asustaa. Kuva ja piparkakku: Elina Herttua ja lapset |
Piparkakut juontavat juurensa muinaisen Egyptin
hunajakakkuihin. Hunajaa pidettiin jumalallisena ihmeaineena ja
hunajalla maustettuja kakkuja tarjottiin uhrilahjoina jumalille.
Jotta jumalille välittyisi viesti siitä, mitä uhraajat toivoivat,
ryhdyttiin valmistamaan erimuotoisia kakkuja. Hunajakakut levisivät
antiikin aikana Egyptistä Kreikkaan ja lähi-itään. Ne
kulkeutuivat kauppiaiden ja ristiretkeläisten mukana muuallekin
Eurooppaan. Hunajakakkujen asema jumalallisena herkkuna säilyi myös
kristinuskon levitessä: vain munkeilla oli pitkään lupa valmistaa
niitä. Englanninkielisen Wikipedian mukaan piparkakut olisi tuonut
Eurooppaan Nicopoliksen Gregor vuonna 992. Hän vietti seitsemän viimeistä vuottaan Ranskassa Bandaroyssa, jossa hän opetti piparkakkujen tekoa
paikallisille munkeille. Hunajakakkuja
alettiin maustaa kaukoidästä tuoduilla harvinaisilla ja kalliilla
mausteilla. Suomen piparkakku ja ruotsin pepperkaka (josta
suomenkielinen sana lienee käännös) viittaavat maustepippurin
käyttöön; englannin gingerbread tai ginger biscuits
inkivääriin, ranskan pain d'épices (mausteleipä)
ylipäätään mausteisiin. Eri puolilla Eurooppaa syntyikin erilaisia
versioita hunajakakusta.
Malttaakohan näitä edes syödä? Kuva ja piparkakut: Elina Herttua ja lapset |
Vähitellen munkkien ja nunnien leipomista piparkakuista tuli suosittua juhla- ja markkinaruokaa. 1500-luvulla piparkakkuja ei leivottu kodeissa vaan niitä valmistivat erityiset piparkakkuleipurit, jotka käyttivät kuvioituja puumuotteja niiden leipomiseen. Nurembergissa Saksassa sijaitsi tunnetuin piparkakkuleipureiden kilta. Killan piparkakut olivat niin laadukkaita, että niitä käytettiin jopa verojen maksuvälineenä. Suomessa piparkakkujen valmistus on levinnyt pappiloista ja säätyläiskodeista tavallisen kansan keskuuteen.
PIPARKAKKUOHJEET
Esittelen ohessa useita erilaisia piparkakkuohjeita.
Ihanat nörttitytöt ovat auttaneet minua niiden löytämisessä.
Erityisesti haluaisin kiittää Ann-Catrin Sundelinia, joka
tarjosi isoäitinsä ihastuttavan piparkakkureseptin
kokeiltavaksemme ja Aino Harvolaa, joka testasi gluteenitonta
piparkakkureseptiä. Lisäksi Mia Meri oli
suureksi avuksi etsiessään hyviä ohjeita kokeiltavaksi, ja Elina
Herttua tarjosi käyttöömme ihastuttavia kuvia lastensa kanssa leipomista pipariluomuksistaan.
Kuva: Maria Blomqvist |
TERTTU-MUMMUN PIPARKAKUT
Tämä ohje on muunnelma äitini käyttämästä
herkullisesta piparkakkureseptistä. Taikina on hauras ja piparkakut
nousevat uunissa paljon eivätkä säilytä muotoaan erityisen hyvin.
Ohje ei siis sovellu piparkakkutalon tekoon, mutta se on ollut sekä
taikinan syömisestä nauttivien että muiden piparkakkujen ystävien
mieleen.
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 dl kermaa
1 dl tummaa siirappia
1 kananmuna
n. 5 dl erikoisvehnäjauhoa
2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
hieman pomeranssinkuorta
2. Lisää
kattilaan siirappi ja mausteet. Kiehauta kevyesti ja anna seoksen
jäähtyä noin ihonlämpöiseksi. Jäähtymisen kanssa ei ole niin tarkkaa, kunhan voi on jäähdyttyään vielä juoksevaa. Lisää hieman jäähtynyt voi ja sekoita.
3. Lisää
seokseen sokeri ja kananmuna ja sekoita.
4. Vatkaa
kermaa hieman kunnes se on löysää vaahtoa ja sekoita se joukkoon. Itse olen sekoittanut vatkatun kerman lusikalla, mutta ilmeisesti se onnistuu myös vatkaimella.
5. Sekoita
jauhot ja ruokasooda keskenään ja lisää sekoittaen joukkoon.
6. Anna
taikinan maustua viileässä yön yli. Taikina säilyy useiden
päivien ajan.
7. Paista
200 asteessa 5-6 minuutin ajan.
ANNA-TÄDIN PIPARKAKUT
TANT ANNAS PEPPARKAKOR
Ann-Catrin
Sundelin
Tämä
ohje osoittautui 9-vuotiaan tyttäreni suosikiksi siinä määrin,
että tyttö hääti minut pois keittiöstä ja ilmoitti selviävänsä
hyvin yksinkin – ja niinhän hän selvisikin. Tyttäreni valitsi
avaruussukkulaa esittävän muotin, ja ei kun leipomaan. Taikina
leipoutui hyvin, se oli joustavaa ja pehmeän makuista ja
paistettaessa se piti muotonsa. Uskon, että tämä taikina
soveltuisi piparkakkutalon valmistukseen, mutta se on mainio myös
perinteisiä piparkakkuja kaipaavalle herkuttelijalle. Erityisen
mukavan säväyksen tekee mausteena käytetty kardemumma.
Kuva: Maria Blomqvist |
1,25 dl kermaa
1,25 dl siirappia
200 g voita
Mausteet:
½ tl neilikkaa
½ tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tlk pomeranssia tai kardemummaa
½ tl neilikkaa
½ tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tlk pomeranssia tai kardemummaa
3 tl soodaa
9 dl vehnäjauhoja
Sokeri, kerma, siirappi, voi ja mausteet kasataan isoon kattilaan ja kiehautetaan hiljalleen sekoittaen. Viedään kylmään jäähtymään. Liota sooda max puolessa kupissa vettä, mittaa vehnäjauhot. Kun kiehunut sekoitus on kädenlämpöistä sekoita siihen ensin sooda+vesi ja sitten vehnäjauhot. Säilytä taikina kylmässä yön yli. Koska taikina säilyy hyvin muutaman päivän kylmässä, sen voi tehdä pari päivää ennen.
9 dl vehnäjauhoja
Sokeri, kerma, siirappi, voi ja mausteet kasataan isoon kattilaan ja kiehautetaan hiljalleen sekoittaen. Viedään kylmään jäähtymään. Liota sooda max puolessa kupissa vettä, mittaa vehnäjauhot. Kun kiehunut sekoitus on kädenlämpöistä sekoita siihen ensin sooda+vesi ja sitten vehnäjauhot. Säilytä taikina kylmässä yön yli. Koska taikina säilyy hyvin muutaman päivän kylmässä, sen voi tehdä pari päivää ennen.
BIRKKALAN JOULUPIPARIT
Tämän ohjeen
löysin taannoin Birkkalan tilan esitteestä. Ohje on varmasti
speltistä pitävän mieleen. Jos kaipaa enemmän mausteita, niitä
voi varmasti lisätä oman maun mukaan käyttäen ohjenuorana muita
piparkakkureseptejä. Taikina oli varsin pehmeää, joten sitä
lienee helpointa leipoa käyttäen esimerkiksi perinteistä
kukkamuottia; itse käytin kirpputorilta löydettyä vanhaa
kuu-ukkomuottia, joka osoittautui hieman hankalaksi. Taikina kohoaa
uunissa voimakkaasti ja lopputulos on pehmeä ja rouhea.
2 dl raakasokeria tai
tavallista sokeria
200 g voita
½ dl siirappia
½ rkl kanelia
½ tl neilikkaa
1½ tl soodaa
2 dl perunajauhoja
n. 5 dl puolikarkeita
spelttijauhoja
1. Sulata ja jäähdytä voi.
2. Vatkaa munat ja sokeri.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voisula ja siirappi ensin munavaahtoon ja sitten kuiva-aineseos. Anna taikinan levätä ja maustua mielellään seuraavaan päivään kylmässä.
4. Kauli taikinasta
levy jauhotetulla pöydällä ja ota siitä muotilla piparikuvioita.
5. Paista pipareita 175 asteessa noin 10 minuuttia.HILDEGARDIN ÄLY- JA HERMOPIPARIT
Löysin itse tämän ohjeen parikymmentä vuotta sitten jostain luomumyymälästä saamastani esitteestä. Ohje löytyy myös Helsingin Sanomien nettisivuilta, se on julkaistu 1.12.2005Näitä piparkakkuja ei pysty leipomaan kuten perinteisiä: taikina on todella pehmeää. Itse pystyin käyttämään muottia näitä leipoessani, mutta se piti tehdä todella varovasti. Leipominen tuntui käsissä miellytävältä: taikina oli ihastuttavan pehmeää ja kosteaa ja sen koskettaminen tuntui terapeuttiselta. Taikinassa oli mantelinen maku ja lopputulos on pehmeä ja hieman jauhoinen. Tämäkin ohje on oiva speltin ystäville.
Kuva: Maria Blomqvist |
2-2,5 dl ruskeaa sokeria
1-2 munaa
5-5,5 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1,5 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
1/4 tl neilikkaa
1,5 dl mantelijauhetta
1. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitelleen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu loput aineet.
2. Muovaile taikinasta tankoja, kääri kelmuun ja anna kovettua yö kylmässä.
3. Leikkaa
tangosta vajaan nsentin paksuisia viipaleita leivinpaperille.
Voitele viipaleet kananmunalla ja koristele mantelilastuilla tai
rouheella. Paista 175 C n. 15 min.
APPELSIINISET PIPARKAKUT
Näissä piparkakuissa maistuu appelsiini ja tuntuu mantelirouhe. Taikina on tavattoman kovaa ja haurasta ja se pitää leipoessa jättää varsin paksuksi. Leipoessa kannattaa käyttää pyöreää muotoa tai perinteistä kukkasta, mistään sen eksoottisemmasta lienee turha unelmoida. Lopputuloksena syntyneiden piparkakkujen pinta on epätasainen johtuen appelsiininkuoripaloista ja mantelirouheesta, mutta tulos on varsin mukavan makuinen.
Kuva: Maria Blomqvist |
1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
4 tl kanelia
3 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
2 munaa
2 tl ruokasoodaa
8-10 dl vehnäjauhoja
25 g mantelirouhetta
50 g appelsiininkuoripaloja
1. Kiehauta rasva, siirappi, mausteet ja sokeri kattilassa. Jäähdytä seos.
2. Vatkaa munat seokseen.
3. Sekoita keskenään loput ainekset ja lisää taikinaan.
4. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita kylmään yön yli kovettumaan.
5. Paista 180 C n. 8-10 min.
Kuva: Maria Blomqvist |
LUKKARIN LIISAN PIPARKAKUT
Tämän artikkelin kirjoittamisesta on ollut iloa sekä perheelleni että minulle. Etsiessäni tietoa löysin näet Petruksen piparkakut -blogin, joka on nimensä mukaisesti omistettu piparkakuille. Blogissa Petrus Kurppa esittelee vanhaa eurooppalaista piparkkuperinnettä kuviomuotteineen ja ohjeineen. Suosittelen piparkakkuintoilijana tätä blogia lämpimästi.
Lukkarin Liisan piparkakut toivat muassaan ihastuttavan tuulahduksen mennyttä maailmaa runsaan hunajan muodossa. Hunaja myös maistuu suloisesti sekä taikinassa että lopputuloksessa. Taikina leipoutuu helposti ja se on herkullista. Lopputuloksena on muheva ja täyteläinen piparkakku, jossa maistuu mukavasti maustepippurikin. Tämä ohje soveltuu varmasti hyvin kuviomuoteilla leivottavaksi, sillä se säilyttää uunissa muotonsa. Itse käytin tosin aivan tavallista muottia.
1,5 dl hunajaa
2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssin kuorta
2 tl inkivääriä
0,5 tl maustepippuria
200 g voita
2 munaa
2 tl soodaa / ½ tl hirvensarvisuolaa nesteeseen liuotettuna
1 dl mantelijauhetta
n. 490 g - 630 g karkeaa vehnäjauhoja
1. Laita paksupohjaiseen kattilaan hunaja, fariinisokeri ja mausteet. Lämmitä mutta älä keitä, lisää joukkoon voi ja anna koko seoksen jäähtyä.
2. Lisää munat, sooda tai hirvensarvisuola nesteineen, mantelijauhe ja jauhot.
3. Työstä taikina tasaiseksi. Siirrä lopuksi kylmään yöksi.
4. Taikina on helposti käsiteltävää kuviomuottien avulla. Jos reunojen viimeistely on pehmenneen taikinan kanssa hankalaa, anna sen jäähtyä kylmässä ja leikkaa ääriviivat siisteiksi terävällä veitsellä. Joskus taikinapyörälläkin saa hyvän tuloksen, riippuen muotista.
5. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla n. 10-15 minuutin ajan.
Kuva: Maria Blomqvist |
OIVA OHJE PIPARKAKKUTALOA VARTEN: PIPARKAKUT
Kirjasta: Ole hyvä! Kotitaloutta 7. luokille
1 dl siirappia
1½ dl sokeria
125 g margariinia tai voita
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
1 muna
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1. Kiehauta sokeri, siirappi, rasva ja mausteet tarpeeksi isossa kattilassa.
2. Lisää jäähtyneeseen seokseen muna ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda.
3. Anna taikinan kovettua kylmässä seuraavaan päivään.
4. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla erilaisia piparkakkuja.
5. Paista piparkakut 200 asteen lämmössä keskiruskeiksi.
6. Jäähtyneet piparkakut voit halutessasi koristella sokerivesikuorrutuksella.
SOKERIVESIKUORRUTUS
Ole hyvä!
1 dl pölysokeria sihdin läpi
noin 2 tl vettä tai sitruunan mehua
elintarvikeväriä
LUONTAISESTI GLUTEENITTOMAT PIPARKAKUT
Aino
Harvola kokeili tätä Suomalaisen työn liiton ohjetta etsiessään hyvää gluteenitonta piparitaikinaa. Muunsin
ohjetta vastaamaan paremmin hänen leipomiskokemuksiaan. Lopputulos on Ainon
mukaan helposti mureneva, rapea ja normaaleja pipareita vaaleampi. Taikina kannattaa leipoa
suoraan leivinpaperille, sillä piparkakkujen siirtely on Ainon
mukaan hyvin vaikeaa taikinan pehmeyden vuoksi. Taikinalevy kannattaa samasta syystä jättää kaulitessa suhteellisen paksuksi. Yleensähän gluteenittomissa leivonnaisissa ongelma on se, että niistä tulee liian kovia. Tästä syystä tämäkin taikina jätetään melkoisen pehmeäksi, jotta lopputuloksesta tulisi suussasulavampi.
Näihin piparkakkuihin sopii leipurin mielestä kuorrute erityisen hyvin juuri tuon rapean rakenteen vuoksi, joskaan piparitaloa näistä ei kannata yrittää rakentaa. Makunsa puolesta ne ovat (varsinkin taikinavaiheessa) oikein hyviä ja jouluisia.
125 g margariinia (tai voita)
Kuva: Aino Harvola |
3/4 dl siirappia
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
1/2 tl suolaa
1 muna
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (tässä Semperin Finmixiä)
2 1/2 dl tattarijauhoa
1 tl soodaa
1. Kiehauta kattilassa margariini, sokeri, siirappi ja hienonnetut mausteet. Jäähdytä seos.
2. Lisää muna sekä keskenään sekoitettuina jauhoseos, tattarijauho ja sooda. Anna taikinan hetki kovettua viileässä, mieluiten yön yli.
3. Kaaviloi taikinasta ohuehko levy. Käytä kaulitsemisessa apuna gluteenitonta jauhoa. Ota taikinasta muotilla pipareita ja paista ne 200 asteisessa uunissa noin 3 minuuttia. Huom! Nämä paloivat todella helposti, joten jatkuva kyttääminen on paikallaan. Anna jäähtyä hyvin ennen siirtelyä tai lopputuloksena on hyvinkin helposti kasa rampoja piparipoikia. Nauti koristeilla tai ilman.
VEGAANISET JOULUPIPARKAKUT
Aino
on minua perehtyneempi mitä tulee vegaanisiin ruokiin. Niinpä
pyysin häneltä suositusta hyvästä vegaanisten piparkakkujen
ohjeesta ja hän kehotti minua tutustumaan vegaanisen Chocochili-blogin reseptiin. Nämä jäivät toki tällä kertaa testaamatta, mutta vaikuttivat herkullisilta ja tavallisesta hieman poikkeavilta. Huomionarvoisaa on se, että vegaanisena piparien teko ei ole lainkaan hankalaa, ja esimerkiksi tässä bloggauksessa esitellyt ohjeet on helposti muokattavissa vegaaniseksi korvaamalla voi maidottomalla margariinilla, kerma kasviskermalla ja jättämällä kananmuna pois.
Tarvitset leivontaan kaulimen, jauhoja (muista käyttää gluteenittomia piparkakkuja leipoessasi gluteenittomia jauhoja!), piparkakkumuotteja, mitta-astioita ja -lusikoita, kulhon, kattilan, ohuen paistinlastan tai veitsen sekä leivinpaperia. Kaulin, piparkakkumuotit ja paistinlasta tai veitsi kannattaa jauhottaa kevyesti ennen käyttöä; taikina ei jää jauhotettuihin välineisiin kiinni yhtä helposti. Jos piparkakku jää kiinni muottiin, ei hätää! Kakun voi hellästi muotin läpi painamalla tai kevyesti ravistamalla irrottaa leivinpaperille. Kuviomuottien kohdalla kannattaa käyttää varovasti ohutteräistä veistä.
Piparkakut voi leipoa myös suoraan leivinpaperin päällä; tällöin piparien väleistä vain poistetaan ylimääräinen taikina. Piparit kannattaa tosin tällaisessa taikinassa asetella normaalia harvemmin, sillä ne laajenevat uunissa. Erityisen hyvin tämä sopii hauraisiin taikinoihin, kuten juuri gluteenittomaan.
Hopeatassu toivottaa kaikille lukijoille iloista joulunodotusta. Kuva: Maria Blomqvist |
LINKKEJÄ
History of Gingerbread
Petruksen piparkakut
Birkkalan joulupiparit
Hildegardin äly- ja hermopiparit
Gluteenittomat helpot piparit
Chocochili
Giikit piparimuotit Portal- ja Star Wars-pipareihin hankittu Think Geekistä.
Nöriin piparitaloihin voi hakea inspiraatiota mm. Fragdoll Kimberly Weigendin Assassin's Creed -talosta, tai nörttileipuri Cupquaken opasvideosta pipari-Tardiksen tekoon.
Hieno, syväluotaava artikkeli joulun ajan piparkakkuihin. Reseptien kokoaminen jatkoksi oli hauska idea, erityisesti tuo monipuolinen vaihtoehtoisusus imarreltavaa.
VastaaPoistaOikein hyvää joulua nörttitytöille!
Minä olen jo monta vuotta leiponut Lukkarin Liisan pipareita, ne ovat meidän perheen ehdottomia suosikkeja. Kiitos kivasta jutusta ja hyvää joulua!
VastaaPoistaAuli Aikio
Ihanaa, että löysit blogimme, Petrus! Blogisi on tosiaan ainakin minusta oiva inspiraation lähde jokaiselle piparkakkuja ja historiallista ruoanlaittoa rakastavalle - ja niitähän meidän keskuudestamme varmasti löytyy.
VastaaPoistaHyvää joulua myös itsellesi!
Mainittakoon vielä, että ihana kanssanörttityttömme Aino Harvola näki paljon vaivaa oikolukiessaan tätä kirjoitusta sekä muokatessaan linkkejä ja kuvia vielä paremmiksi. Kiitos, Aino. Ihanainen olet. <3
VastaaPoistaHöpö höpö <3
VastaaPoistaKiitos mainioista resepteistä. On vaikea päättää, mitä niistä ensin kokeilisi, mutta ehkä Anna-tädin ohje passaisi parhaiten täksi jouluksi.
VastaaPoistaSisäinen perfektionistini haluaa vielä muistuttaa, että Nürnberg on suomeksikin Nürnberg, ei Nuremberg ;)