Koska iänikuiset kossubatteryt ja jallukolat on jo kokeiltu, eikä glögiäkään jaksa määrättömiin kitata, nörttityttöjen ikioma baarimestari esittää:
Pikkujoulujen nörtimpi drinkkilista
Kaikki listalla esitellyt drinkit ovat sellaisia, että ne
voi tehdä omassa kotibaarissa Alkosta ja lähikaupasta löytyvistä aineksista.
Näiden tekoon ei myöskään tarvita shakereita, oikeaoppisia drinkkilaseja tai
muitakaan kalliita ammattilaisvälineitä. Baarimittoja voi nykyisin ostaa alkon
lisäksi lähes mistä hyvänsä tavaratalosta. Shotteja lukuunottamatta kaikkiin
listan juomiin laitetaan lueteltujen ainesten lisäksi jäitä.
Listan drinkit ovat oman mielikuvitukseni tuotosta, joten
mikäli kantakapakkasi henkilökunta ei lue Nörttityttöjä, näitä tuskin löytyy ainakaan
tämän nimisinä mistään Suomen baarista. Baarimikolle voi kuitenkin aina kertoa,
mitä juomaansa haluaa.
Ja sitten itse asiaan.
2 cl Passoa
2 cl Koskenkorva karpalo
karpalomehu
vissy-/soodavesi
Sprite
Alkoholittoman version Health potionista saa laittamalla lasiin
karpalomehua, pikkulirauksen punaista grenadiinia ja russian wateria tai
vastaavaa. Mikäli omasta kaupasta ei russiania löydy, drinkkiä voi jatkaa myös
vissyllä ja spritella.
Mana potion
2 cl Blue Curacao
–likööri (esim. Bols Blue)
2 cl Gin
Ihan vähän karpalomehua (sellainen yksi ”plop”)
vissy-/soodavesi
sprite
Alkoholiton Mana potion sisältäää sinistä grenadiinia, vähän
karpalomehua sekä vissyä ja spriteä. Potioneissa tärkeintä on niiden väri
(ja hyvä maku), joten jos tasan oikeita aineksia ei löydy, näitä on varsin
helppo soveltaa.
Jäynäjumala Loki |
Jäynäjumala Loki
Tuopin pohjalle murskataan puolikas lime ja muutama siivu
sitruunaa. Hedelmiä saa olla ihan reilusti. Murskaimena toimii vallan hyvin
esimerkiksi liha- tai pottunuijan varsi.
2cl Sour apple –likööriä
2 cl maustettu tumma rommi (esim. Captain Morgan Spice Gold, Bacardi Oakheart)
1 cl
Tervasnapsi
Omenamehu
kupliksi vissy/sooda ja sprite
Onnistunut Jäynäjumala Loki maistuu ensin tervalle ja
savulle, lopussa kirpeille sitrushedelmille.
Jäädytetyn shottilasin pohjalle laitetaan noin 2 cl tervasnapsia |
Ned Stark (shotti)
Tätä napsua varten kannattaa laittaa shottilasit hyvissä
ajoin pakkaseen jäähtymään. Jäiseen shottilasiin kerrostetaan noin 2cl kylmää
tervasnapsia pohjalle ja 2cl kylmää vodkaa päälle. Ned Stark juodaan yhdellä
huikalla, minkä perään puraistaan sitruunaviipaletta.
Kerrostus tapahtuu lusikan avulla. Lusikka hidastaa toisen alkoholin valumista lasiin estäen aineksia sekoittumasta. |
Ned Stark -shotit valmiina nautittavaksi. Onnistuneessa kerrostuksessa ainekset erottuvat selvästi toisistaan. |
Tyrion Lannister on pieni mutta pippurinen, ja samaan aikaan
kuitenkin hienostunut, joten tämä drinkki kannattaa tehdä esimerkiksi
viinilasiin tai vähän hienompaan viskilasiin.
2cl vanilialikööri (esim. Galliano)
2cl chilivodka
ananasmehu
vissy/sooda
Locke Lamoran kerrostus ei mennyt ihan nappiin. Onneksimaku on kuitenkin hyvä. |
Locke Lamora (shotti)
Shottilasiin kerrostetaan vanilijalikööriä ja kahvilikööriä,
sekä päällimmäiseksi noin puolen sentin kerros maustettua tummaa rommia.
Erimerkkiset liköörit sisältävät eri määrän sokeria, joten tämän juoman
liköörit saattavat joko asettua sisäkkäin (kuvassa) tai päällekäin.
Täytä shottilasi piripintaan ja aseta se ylösalaisin olevan tuopin päälle. |
Side Quest
Käännä koko rakennelma ympäri. |
Laita täyden shottilasin päälle tyhjä tuoppi. |
Tuopin pohjalle asetetaan ylösalaisin shottilasi maustettua
rommia. Sen jälkeen tuoppi täytetään kuivalla omenasiiderillä.
Suosittelen käyttämään tähän juomaan irlantilaista tai englantilaista siideriä
(esim. Bulmers, Magners, Westons), sillä suomalaiset siiderit eivät ole
tarpeeksi voimakkaan makuisia. Mikäli haluaa tehdä baarissa kaverille jäynän,
rommishotin tilalta voi käyttää jaloviinaa.
Hirviö
Hirviö tehdään samalla tavalla kuin Side Quest, mutta
aineksina ovat jaloviina ja olut. Hirviö syntyi tämän listan drinkeistä
ensimmäisenä, jo noin pari vuotta sitten, kun halusin testata, saisinko
shottilasin pysymään kaljatuopin pohjalla ylösalaisin. Kaverini nimesi tämän
taiteellisen kokeilun, juoman maku on kuulemma aivan kammottava.
Poista ylimääräinen tuoppi, täytä siiderillä tai oluella. |
Liekehtivä Tyttö sopii hyvin myös lämpimään keäspäivään. |
Liekehtivä Tyttö
Liekehtivä Tyttö on oma versioni The Drunken Moogle
–blogista löytämästäni Girl on Fire –drinkistä.
2cl sour rhubar –likööri
2cl maustettu tumma rommi
Ananas & mango –smoothie
Kupliksi vissyä/soodaa
Punaista grenadiinia
Grenadiinin annetaan valua juoman pohjalle, jolloin syntyy
hieno liukuväriefekti. Alkoholittoman version tästä saa yksinkertaisest
jättämällä viinakset juomasta pois.
3cl blue curacao –likööri
1cl absintti
Appelsiinimehu
kupliksi vissyä/soodaa
Päälle puristetaan mehu parista kolmesta limelohkosta,
puristetut lohkot voi jättää lasin reunalle tai juoman pinnalle koristeeksi.
Mikäli mielenterveys ei tällä ohjeella järky tarpeeksi,
viinoja voi laittaa myös 2cl ja 2cl. Sillon tosin kannattaa varautua melko
voimakkaaseen absintin makuun. Alkoholiton Call of Cthulhu syntyy sinisestä
grenadiinista, appelsiinimehusta, vissystä ja limelohkoista. Absinttimaista
tuoksua juomaan saa lisäämällä sinne pikkutujauksen anista.
Muita vinkkejä
Eurooppalaisissa baareissa alkoholia tulee drinkkeihin
yleensä enintään 4 senttilitraa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tätä
ohjetta on hyvä noudattaa kotonakin, ainakin suunnilleen. Yleensä
kotibaarimikot tekevät sen virheen, että viinaa on liikaa suhteessa
lantrinkiin, jolloin juoma maistuu lähinnä alkoholille. Vastoin melko yleistä
luuloa, tämä ei kuitenkaan ole pyrkimys, vaan juomasekoituksista on tarkoitus
nauttia. Baarimittojen noudattamisessa on sekin hyvä puoli, että omaa (tai
kavereidenkin) alkoholinkulutusta pystyy paremmin seuraamaan, jolloin vältytään
ikäviltä yllätyshumaltumisilta ja sen seurauksilta.
Sama koskee boolia. Itse teen boolin yleensä ohjeella noin 2,5
dl likööriä, noin 2,5-3 dl kirkasta viinaa, noin litra mehua, yhteensä n. 2-3 litraa vissyä ja spritea maun mukaan. Vironmatkalta tuodut 80% alkoholit kannattaa
pitää erossa boolista, ellei halua juhlien loppuvan ennen iltauutisia
oksennuskisaan.
Juoman makeutta saa säädettyä lantringeilla. Kirpeiden
juomien ystävien kannattaa pidentää juomansa limsan sijaan vissyllä.
Lisäkirpeyttä saa tarvittaessa myös sitruuna- tai limemehulla, makeutta
puolestaan grenadiinilla. Omia juomasekoituksia tehdessä hyvä muistisääntö on,
että väreiltään yhteensoiintuvat ainekset yleensä sopivat yhteen myös
mauiltaan.
Kerrosjuomia tehdessä painavin, eli sokeripitoisin juoma
menee pohjalle. Myös pitkiä juomia tehdessä kannattaa likööri laittaa ensin ja
viina sitten, sillä voimakas alkoholi huuhtoo liköörinjämät mitasta pois, joten
mittaa ei tarvitse joka välissä pestä.
Blenderin omistajien kannattaa hyödyntää tuoreita ja
säilöttyjä marjoja ja hedelmiä erilaisten pirtelö- ja jäähile- (frozen)
drinkkien tekemiseen. Kokonaisia jäämurikoita blenderiin ei kannata laittaa,
sillä se rikkoo blenderin terät, mutta onneksi tavarataloista saa pieniä
käsikäytöisiä jäämurskaimia.
Alkoholittomienkaan drinkkien ei tarvitse olla tylsiä.
Erikoiset lasit, värit ja koristeet tekevät alkoholittomastakin juomasta
hauskan ja juhlavan. Baarissakin voi sen iänikuisen jaffan sijaan tilata jonkun
kivan alkoholittoman drinkin.
Lisää nörttimäisiä drinkkiohjeita löytyy osoitteesta http://thedrunkenmoogle.com/
Onko oikein, että heti aamusta tekee mieli drinksuja? :D Näyttää houkuttelevilta!
VastaaPoistaNäillä saa vähän vaihtelua seuraaviin illanistujaisiin!
VastaaPoista