sunnuntai 11. joulukuuta 2011

3D-tulostin, mikä ja miksi?

Lupasin kirjoittaa tähän blogiin jutun itse kokoamastani 3D-tulostimesta, koska tuon tapaiset laitteet ovat vielä kotikäytössä aikamoisen harvinaisia. Teknisten ominaisuuksien selittämien pohjamutia myöten olisi tietenkin ihanan nörttiä, mutta luulen että suurempi kysymys on monille: Miksi? Miksi joku tuollaista laitetta rakentelisi, mitä sillä oikein tehdään, ja onko siitä yleensä mihinkään?

Mutta aloitetaan sieltä teknisestä puolesta ensin kuitenkin. Eli kyseessä on Emaker-Huxley -laite, jonka rakennussarjan ostin viime kesäisestä IndieGogo-kampanjasta. Tilaukset toimitettiin ostojärjestyksessä, ja ollessani numerolla #295 viimeisten joukossa, sain osat lokakuussa. Rakentelin laitetta omaan tahtiini. Marraskuun toisella viikolla sain sen toimimaan ja tulostamaan haluamiani esineitä. Huxy, kuten tulostintani kutsun, on noin 30 cm suuntaansa oleva rakennelma, joka painaa sellaiset kolme kiloa.

RepRap-tyyppisen 3D-tulostimen toimintaperiaate on varsin yksinkertainen. Laite käyttää tasalaatuista  muovitankoa (PLA tai ABS) lähtömateriaalina. Muoviaines kuumennetaan sulaksi ja pursotetaan liikuteltavalle tulostusalustalle haluttuun muotoon 0.35 mm:n suulakkeen läpi. Tulostus tehdään kerroksittain, siten että yksittäisen kerroksen vahvuus on 0.2-0.4 mm. Huxyn tulostusala on 140*140*100 mm, joka riittää varsin monipuolisesti erilaisten taide- ja tarve-esineitten tekoon.

Laitteen käyttömahdollisuuksista puhuttaessa täytyy tunnustaa, että näin uuden asian ollessa kyseessä en voi todellakaan vielä tietää kaikkea mahdollista. Voin vain olettaa, että aika näyttää laitteelle uusia käyttötarkoituksia, jotka ilmenevät omalla ajallaan. Näin sopivasti joulun alla ajattelin esitellä pari ajankohtaan sopivaa mahdollista käyttötarkoitusta laitteelle - eli itsetehtyjä joulukortteja ja joululahjoja. 

Olen kautta aikain ollut varsin heikko itse askartelemaan mitään lahjoiksi sopivaa, koska en omaa yleisempien pehmeitten pakettien tekoon tarvittavia käden taitoja. Kutominen, virkkaaminen ja vastaavat ovat aina onnistuneet väistämään minua (tai minä niitä?),  eivätkä korttinikaan ole olleet mitenkään erityisiä. Lahja-askartelun taitoni eivät ole pahemmin kehittyneet, mutta jotain yksilöllistä ja suhteellisen uniikkia sentään saan tälle vuodelle kuoriin ja paketteihin laitettua.


Ensin valmistetaan tulostimella kauniita jouluisia kuvioita valkoisesta ja kirkkaasta muovista. Sen jälkeen kiinnitetään kuviot kauden teemaan sointuvaan punaiseen pohjaan liimalla. Lisätään jouluiset toivotukset käsin tekstaten hopeanvärisellä kynällä, ja taatusti yksilöllinen kortti on postittamista vaille valmis.

Saatuani kortit valmiiksi, mietin muutamaa läheistä ystävää, joille halusin tehdä jotain hieman isompaa jouluksi. Ensimmäisenä vastaan tuli oikein mukava enkelifiguuri, joka sopii vaikka joulukuusen koristeeksi. Hetken aikaa mietin, että lisäisinkö enkelin sisälle vielä led-valaistuksen, mutta taidan sen jättää johonkin tulevaan projektiin. Enkelillä on kuitenkin korkeutta noin 10 senttimetriä, ja sen valmistumiseen meni useampi tunti.

Kaikkien tässä nähtävillä olevien esineitten 3D-mallit ovat muiden suunnittelemia ja mallit ovat avoimen lisenssin alaisia. Niiden tarkemmat tiedot löytyvät Thingiverse-sivustolta. Olen myös suunnitellut ja valmistanut joitakin kokonaan omia 3D-kappaleita, mutta jouluteemaan sopivia niissä ei vielä ole. Suunnitteluun sopivista ohjelmista ja niiden käytöstä voisi kirjoittaa paljonkin, mutta koska en ole niiden kanssa mitenkään erityisen kokenut, jätän sen puolen mielelläni tässä vaiheessa väliin. Mikäänhän ei estä palaamasta tähän uudelleen mikäli kiinnostusta löytyy?


 * * *

Ai niin, oli unohtua se Miksi -osuus. Eli mikä saa nörtin innostumaan uudesta teknisestä vempeleestä, jonka saa vielä itse koota ja säätää kuntoon? Tiedä en, mutta sen voin sanoa, että laitteesta on jo tässä vaiheessa ollut minulle paljon enemmän iloa kuin saman rahan käyttämisestä vaikkapa kosteisiin ravintolailtoihin. Mutta jokaiselle jotakin, enkä realistisesti usko, että tämän tapaiset tulostimet yleistyvät ihan yhdessä yössä. Toisaalta näkisin, että laitteilla on kuitenkin hyvin menekkiä, ja olettaisin että valmiita 3D-tulostimia tullaan lähivuosina näkemään myös kotiharrastajille sopivassa hintaluokassa.

Kehitysaskeleena ja ideana tulevasta: Tuttavani ehti jo kysymään, että osaako tämä laite tehdä esimerkiksi joulupipareita tai edes pursottaa ne sokerikuorrutteet valmiille pipareille. Valitettavasti ei vielä, enkä varmaan tälle joululle ehdi tuon tapaista virittämään, mutta muutaman aiheeseen sopivan piparkakkumuotin tässä ehtisi suunnitella ja valmistaa. Ja sitten oli se yksi rannerengas ja ihan ihanan geometrinen vaasi... Anteeksi vaan, pitää mennä.

Hyviä Jouluja kaikille.



Lisätietoja RepRap-laitteista.
Joanna Kurjen oma blogi DIYTao, josta löytyy lisää asiaa 3D-tulostuksesta.

12 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! 3D-tulostus siis toimii. Mistähän noita laitteita sais? Halvalla.

    VastaaPoista
  2. Timo: Halvimmalla pääsee kun tekee itse, eli etsii jostain tarpeellisen määrän osia ja kokoaa omaa aikaa käyttäen. Nämä RepRap tyyliset laitteet ovat täysin Openhardwarea eli kaikken osien tiedot, kuvat, osaluettelot, ohjelmistot jne ovat vapaasti saatavilla.

    Jos käytät IRC:tä niin kannattaa etsiytyä irc.freenode.net ja sieltä kanavat #reprap ja #reprap.fi .. Suomalaisia ei hirmuisen montaa vielä ole aktiivina, mutta jos englanti sujuu niin ohjeita saa.

    Toinen mistä voi alkaa on tuo linkitetty (tosin linkit näkyvät hirvittävän huonosti) Reprap.org josta löytyy iso wikisivusto laitteista.

    VastaaPoista
  3. Tuli noista käyttömahdollisuuksista mieleen, että muistelisin nähneeni uutisissa (?) jonkun suomalaisporukan käyttäneen 3D-tulostinta suklaalla tulostamiseen. Moisen sovellutuksen yleistyminen helpottaisi varmasti kondiittorien työtä.

    Kymmenen vuoden päästä 3D-tulostimelle on varmaan jo vaikka mitä arkisia sovellutuksia.

    VastaaPoista
  4. Olen Alankomaissa ja Wienissä päässyt seikkailemaan näiden 3D-printtereiden pariin, ja tosi kiva huomata, että nyt joku rakentaa niitä Suomessakin! Mahtava lukea kokemuksistasi. Tiesitkö, että Aalto-yliopiston Medialabissa ollaan juuri avaamassa FabLabia? Näiden printtereiden rakentelu ja käyttö (ja opastus) on yksi iso osa niiden toimintaa. Toisaalta itse ajattelen, että tämmöisten härveleiden rakentelu itse ja oma suunnittelu ja luovuus ne vasta tekevät vallankumouksen :) Kirjoitahan joskus lisää kokeiluistasi ja kokemuksistasi, pliis!

    VastaaPoista
  5. Mainostettakoon tässä myös Joannan omaa blogia DIYTao:a, joka löytyy myös tuosta Nörttityttöjen vasemmasta sivupalkista. Sieltä löytyy englanniksi lisää Joannan postailuja niin 3D-tulostamisesta kuin muistakin aiheista.

    Toki toivomme, että Joannalla on aikaa kirjoittaa 3D-tulostamisesta (tai muista aiheista) jatkossa myös meille tänne Nörttityttöihin!

    VastaaPoista
  6. Vau! Kuulostaa mahtavalta! Kuinka paljon tämä kyseinen tulostin on oikein tullut maksamaan? Ja kuinka vaikeaa sen kokoaminen oikein oli? Täytyy sanoa, että todella kiinnostuin, vaikkei varmasti sovikaan taidoilleni eikä lompakolleni. Toivottavasti tästä kuullaan täällä nörttitytöissä vielä lisää!

    VastaaPoista
  7. Kokoamisen vaikeutta on hankala arvioida koska se on niin paljon siitä omasta tottumuksesta ja osaamisesta kiinni. Kokemustaso ratkaisee ja halu oppia siitä tekemisen myötä. Mitään mahdotonta ei vaadita, eikä mitään semmoista mitä ei kotona saisi tehtyä.

    Tässä minun kokoamassa kitissä piti tulostinta ohjaava elektroniikka kasata itse irto-osista joten kohtuullinen juotostaito oli aika lailla perusedellytys, mutta tiedän että on ollut myynnissä myös paketteja joissa elektroiikka on niin valmiina että suurin puuha on oikeiden liittimien kytkeminen oikeille paikoille.

    Enemmän laitteesta ja 3d tulostamisesta on tosissaan omassa englanninkielisessä blogissani eli http://diytao.blogspot.com ... En tullut sitä erikseen mainostaneeksi tuossa kirjoituksessa.

    VastaaPoista
  8. Hienoa että 3D-tulostamisen ilosanoma leviää :) Helsingissä on jo pari vuotta toiminut Helsinki Hacklab (hacklab.fi) jossa on yksi kasaamani tulostin yhteiskäytössä ja tälläkin hetkellä eräs jäsen kasaa MendelMaxia. Paikalle voi tulla ihmettelemään livenä. Myös useilla muilla paikkakunnilla on hacklabejä, mutta heillä ei taida tulostimia olla vielä. Fablabin myötä kuka vaan voi toivottavasti tulostaa helposti ilman omaa tulostinta.

    VastaaPoista
  9. Otin vapauden linkittää Joannan blogin tämän jutun loppuun, jotta aiheesta kiinnostuneet tosiaan löytäisivät helpommin sinnekin.

    VastaaPoista
  10. Miten suurista hintaeroista puhutaan tuollaisen itse kasatun laitteen ja valmiina ostetun laitteiden välillä?

    VastaaPoista
  11. Valmiita vastaavan tasoisia on vähän olemassa, ja syy lienee se että pienissä määrissä kokoaminen ja tuotanto maksaa aika paljon. Yksi kiinalainen laite on muistaakseni suoraa ulkomailta tilaten jotain 2500-3000 Euron välimaastossa.

    Ne semmoiset 'oikeat ammattilaitteet' ovat sitten helposti alkaen kymmeniä tuhansia.

    Tämä rakennussarjani maksoi siis irto-osina hieman alle 500 euroa.

    VastaaPoista
  12. Mainostetaan sen verran, että sain Jouluiset piparimuotit tehtyä ja kokeiltua.
    http://diytao.blogspot.com/2011/12/time-to-reveal-our-mystery-cookies.html

    VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.