maanantai 20. helmikuuta 2012

Nörttityttöjen himoitut piparitHakusanalla "nörttitytöt" löytyy tänään noin 2550 Google-osumaa. Valtaosa ohjaa tähän blogiin. Lopuista hämmentävän suuri osa käsittelee nörttityttöjä nörttipoikien romanttisten ja seksuaalisten halujen ja unelmien objekteina. Löytyy muun muassa koko joukko avoimia seuranhakuilmoituksia, spekulointia nörttityttöjen roolista Henry Laasasen suomalaiselle esittelemässä niin sanotussa "parisuhdemarkkina-arvoteoriassa", Assembly-pelitapahtumaan osallistuvat nörttitytöt ja heidän saatavuutensa itseironisesti kategorisoiva blogikirjoitus sekä useammalla roskakeskustelufoorumilla samankaltaisena toistuva mielipidekirjoitus, jonka kirjoittaja leimaa kaikki "geek-tytöt" yleisesti ja tämän blogin kirjoittajat erityisesti "huomiohuoriksi". "Huomiohuorailevien geek-tyttöjen" pääasiallinen tavoite on kirjoittajan mukaan manipuloida nörttipoikia seksuaalisella vallallaan antauttamatta kuitenkaan koskaan heidän kanssaan todelliseen seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Geek-tyttöyden suhdetta nöräpornofantasioihin sivutaan myös ihastusta ja vihastusta herättäneessä Maria Pettersonin lokakuussa 2010 kirjoittamassa  City-lehden artikkelissa. Mainittua Cityn artikkelija, Vilja Rydmanin aihetta sivuavaa gradua (löytyy pdf-muodossa Googlesta hakusanoilla "Vilja Rydman gradu") ja tätä blogia lukuunottamatta suomenkielisen nörttityttöjä koskevan Internet-keskustelun voisi vain hieman kärjistäen tiivistää näihin väittämiin:
1. Nörttipoikien on vaikea löytää seurustelu- ja seksikumppaneita, koska he ovat nörttejä. "Normaalien" naisten ei oleteta olevan kiinnostuneita sosiaalisesti rajoittuneista, hintelistä ja oudoista asioista kiinnostuneista nörteistä.
2. Nörttipoikien ainoa toivo ovat nörttitytöt. Nörttitytöt saattavat kiinnostua nörttipojista, koska nörttitytöt ovat itsekin outoja ja mahdollisesti myös hinteliä ja epäsosiaalisia.
3. Nörttityttöinä esiintyy kuitenkin myös joukko naisia, jotka eivät ole hinteliä, sosiaalisesti rajoittuneita tai edes aidosti outoja. He haluavat vain härnätä nörttipoikia. Oikeasti he ovat kiinnostuneita lihaksikkaista "alfauroksista". "Feikkinörttitytöt" eivät myöskään oikeasti ymmärrä mitään tekniikasta, peleistä, scifistä tai muistakaan asioista, joiden parissa muka-nörtteilevät. Feikkinörttitytöt vain esittävät.
4. Kummallista kyllä, nörttityttönä esiintyminen auttaa petollisia "huomiohuoria" myös alfaurosten metsästämisessä. Tuntemattomasta syystä alfauroksetkin himoitsevat nättejä ja muka vielä fiksujakin feikkinörttityttöjä, jotka ovat olevinaan kiinnostuneita peleistä ja scifistä ja muista semmoisista "poikien jutuista", joista "tavalliset tytöt" eivät välitä tai tajua mitään. Ilmeisesti myös alfaurokset siis ovat lihastensa pumppaamisen lisäksi kiinnostuneita scifistä ja peleistä. Alfat eivät kuitenkaan ole nörttejä, koska eihän se vain ole mahdollista. Kaikki todelliset nörtit ovat hinteliä ja epäsuosittuja - niin se nyt vain on.
5. Laajasti on spekulaatiota myös sitä, ovat nörttitytöt hyviä sängyssä. Suositun teorian mukaan nörttitytöt olisivat kuumia kissoja, koska heidän oletetaan olevan "normaaleja" naisia empaattisempia, vähemmän itsekeskeisiä ja mahdollisesti seksuaalisesti estottomampia. Itsekeskeisyyden puutteen oletetaan johtuvan siitä, että nörttitytöillä ei ole kohtuuttomia luuloja ulkonäöstään. Toisaalta samoissa keskusteluissa geek girl -liike nähdään feministisenä salaliittona, jonka nostaa nörttityttöjen itsetuntoa, ja sitä kautta tekee heistä nörttipojille saavuttamattomampia.
Yllä esitetty tiivistelmä nörttityttöyttä koskevasta suomenkielisestä aikalaiskeskustelusta Internetissä on yksi oudoimmista dystopiafantasioista, joihin olen törmännyt. Lueskeltuani näitä keskusteluja aikani hampaaseeni istutettu radiolähetin sirisee kummallisilla taajuksilla ja kaipaan foliohattua. Helpointa olisikin sivuuttaa koko keskustelu irrationaalisena "trollijonnejupinana". Valitettavasti siellä, missä on savua, on yleensä myös tulta. Siksi vaivaudun kirjoittamaan tämän artikkelin.

Geek and Gamer Girl Song YouTubessa 
Katy Perryn hittikipaleen "California Gurls" parodiaksi rakennettu video voidaan nähdä niin tribuuttina geek- ja pelaajatytöille kuin parodiana nörttityttöjen seksuaaliobjektisoinnista - tai vain puhtaana fan sevice -pätkänä.

Fantastiset geek-tytöt
- nuo viihdeteollisuuden houkutuslinnut

Nörttityttöfantasiat kumpuavat suurelta osin viihdeteollisuuden luomista mielikuvista. Nörtit ovat merkittävä kaupallinen kohderyhmä. Nörtit kuluttavat paljon rahaa mielenkiinnonkohteisiinsa kuten peleihin, leffoihin, kirjoihin ja tietotekniikkaan. Nörttikuluttajien oletetaan olevan pääasiallisesti nuoria heteromiehiä. Tätä markkinakohderyhmää tavoiteltaessa tehokkain myynninedistämiskeino on tunnetusti yhdistää tuotteeseen nuori, hyvännäköinen ja mahdollisimman vähäpukeinen tyttö. Jos tyttöä ei saada ympättyä tuotteen sisältöön, voidaan tyttösyöttiä käyttää ainakin tuotteen esittelyssä.

Tähän tarkoitukseen muun muassa pelimessuille, peliohjelmien juontajiksi, sarjis- ja scificonien myyntipöytien taakse ja niin edes päin on palkattu joukko nörttityttömalleja. Ilmiö tunnetaan englanniksi nimellä "booth babes". Tuotteen uskottavuuden ja toisaalta tyttösyötin kiinnostavuuden maksimoimiseksi markkinointityttöjen on tietysti ainakin oltava olevinaan kiinnostuneita markkinoitavasta tuotteesta ja ylipäätään alasta, scenestä ja nörttikulttuurista.

Osa näistä promonörttitytöistä on tietysti aidosti asialleen myös kulissien takana omistautuneita nörttityttöjä, ja toiset ovat riittävän hyvin priiffattuja malleja. Kyllä "grid girlseistäkin" osa on varmaan ihan oikeasti on kiinnostunut moottoriurheilusta, ja cheerleaderit ovat yleensä joukkueensa todellisia faneja. Toisille go-go-tytöille taas on pohjimmiltaan ihan sama, mistä hyvästä biksut ovat tällä kertaa päällä, kunhan palkka juoksee ja flaksi käy.

Gamer girl -fantasian tiivistävä musavideopätkä, jota tähdittää amerikkalaisen G4-kanavan Attack of The Show!-peli- ja teknologiaohjelmaa aikoinana juontanut Olivia Munn.
Kun vetoava mielikuva seksikkäästä ja nörttipoikien kiinnostuksen kohteita täydellisesti peilaavasta geek-tytöstä on markkinoiden tarpeisiin luotu, jotkut tytöt ja naiset pyrkinevät ratsastamaan tällä aallon harjalla myös niin sanotuilla "parisuhdemarkkinoilla". Pitemmän päälle ihmissuhteissa ei kuitenkaan ole kannattavaa tekeytyä joksikin, mitä ei ole. Esittämisestä jää kiinni, ja vastapuolen pettymys on todennäköisesti kova illuusion särkyessä. Toisaalta parhaassa tapauksessa poikien perässä nörttipiireihin etsiytynyt tyttö voi myös oikeasti kiinnostua ja innostua nörttiharrastuksista ja kehittyä tosinörtiksi.

Seksikkäiden mielikuvien yhdistyminen geek-tyttöyteen voi parhaimmillaan olla voimauttavaa "aidoille" nörttitytöille. Onhan se kiva, jos omat harrastukset eivät ole vain outoja ja naiselle sopimattomia vaan ehkä suorastaan ihailtavia ja seksikkäitäkin. Samalla monta omista intresseistään nörtteilevää tyttöä ja naista ärsyttää, että omaehtoinen harrastuneisuus leimataan vain vastakkaista sukupuolta liehitteleväksi flirttailuksi.


Täydellisiä nörttiprinsessoja on vain saduissa

Nörttipoikien parisuhdeneuvontaan keskittynyt Doctor Nerd Love -blogi on julkaissut suositun artikkelin nimeltä Don't Date Geek Girls, jossa nörttipoikia varoitetaan sortumasta "geek girl" -unelman seireenimäiseen kutsuun. Doctor Nerd Love ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan tarkoita, etteikö nörttipojan kannattasi ryhtyä suhteeseen tytön kanssa, joka on nörtti:
It’s worth noting that the Geek Girl is different from a girl who is a geek. The Geek Girl is the culmination of geek fantasies. She’s the one with the Triforce tattooed on one wrist and the 1-Up mushroom on the other. She’s the one the thick-framed cat-eye glasses and the purple bobbed hair. --- She’s clutzy in an endearing way, she wants you to protect her and yet she still wants to fuck your brains out. She’s the living personification of a checklist of desirable traits, all crammed into one person. And she only exists in geeks’ minds. (Doctor Nerd Love: Don't Date Geek Girls)
Linked from Doctor Nerd Love
Doctor Nerd Loven mukaan on siis pyrittävä välttämään Unelmien Nörttityttöä - tai oikeammin on pidättäydyttävä sovittamasta lihaa ja verta olevaan tytön hartioille kohtuuttomista odotuksista kudottua myyttisen geek girlin viittaa.

Parisuhteen muodostamisessa - tai romantisoidummin sanottuna rakastumisessa - on toki eduksi, jos suhteen osapuolilla on jotain yhteistä; esimerkiksi kiinnostus samoja harrastuksia kohtaan. Yhteinen peli- ja leffamaku ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että kemiat kohtaavat kaikilla muillakin elämänalueilla. Toisaalta hyvinkin erilaisista asioista kiinnostuneet ihmiset voivat muodostaa toimivan parin, jos esimerkiksi arvot ja huumorintaju sopivat yhteen. On hienoa, jos parisuhteen molemmilta osapuolilta löytyy myös ymmärrystä suvaita toisen harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita - niitäkin, jotka eivät ole ihan "oma juttu".

Suomenkieliset Internetistä löytyvät seuranhakuimoitukset, joissa haikaillaan unelmaisen nörttitytön perään, ovat pääosin hellyttäviä. Osasta niistä kuitenkin paistaa juuri Doctor Nerd Loven varoittelema tendessi täydellisen unematytön rakenteluun, joka olisi kiinnostunut juuri kaikista samoista asioista kuin nörttipoika itsekin, ymmärtäisi nörttiään aina kaikinpuolin täydellisesti, olisi söpö ja seksikäs, eikä koskaan valittaisi mistään. Tällaista puolisoa ei ole olemassa.

Huonon itsetunnon noidankehä

Suomenkielisissä Internet.keskusteluissa elää vahvana myytti, jonka mukaan nörttipojat eivät voi saada naista - ikinä. Joissakin keskusteluryhmissä "nörtti" on suorastaan muodostunut synonyymiksi seksinpuutteesta kärsivälle ja ikuisesti yksinelävälle nöösille vanhalle pojalle. Naisettomuus ja yksinäisyys on kohonnut joissakin Internet-yhteisöissä jopa keskeisemmäksi nörtteyden määreeksi kuin varsinaiset mielenkiinnonkohteet.

"Nörtti ei saa naista" -myyttiä ylläpitävät edellä kuvaillun kaltaiset nörttimiehet itse. He kokoontuvat keskusteluryhmiinsä lietsomaan yhteistä epätoivoaan, rypemään itsesäälissä ja valitettavan usein myös katkeroitumaan koko naissukupuolta ja naisianieleviä alfauroksia kohtaan. Juuri näistä ryhmistä kumpuaa myös suurin viha "huomiohuoraavia feikki-geek-tyttöjä" kohtaan sekä tarve leimata kaikki nörtteydestään tai giikkeydestään avoimesti puhuvat naiset "hh-kategoriaan".

Vakaa uskomus, jonka mukaan nörtti kelpaa naisille, vaikuttaa usein muodostuvan itseään toteuttavaksi ennustukseksi. En halua vähätellä sitä tosiasiaa, että on olemassa niin naisia kuin miehiäkin, joiden on vaikea löytää itselleen elämänkumppania tai seksiseuraa. Syynä voivat olla muun muassa oma ujous, jonkinasteinen sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvä kyvyttömyys, huono itsetunto tai osaamattomuus hakeutua parinmuodostumista tukeviin sosiaalisiin tilanteisiin sekä osaamattomuus toimia niissä, itsekkyys tai itsekeskeisen vaikutelman antaminen, huono tuuri, huonot "markkinat" (esimerkiksi harvaanastutulla syrjäseudulla asuminen) ja joskus luontaantyöntävä ulkonäkökin (tämä on valitettavaa, mutta joskus totta).

En kuitenkaan usko, että pelkkä nörttiys "perinteisessä" merkityksessään - eli intohimoisena suhteena johonkin ekslusiiviseen aiheeseen - voi yksinään tuhota täysin kenenkään pariutumismahdollisuuksia. Toki "outous" työntää luontaan joukkoa ennakkoluuloisia ihmisiä, mutta sama erilaisuus voi toimia kiehtovana massasta erottavana tekijänä. Kannattaa opetella puhumaan omista mielenkiinnonkohteistaan mukaansatempaavasti, riittävän yleistajuisesti ja kiehtovasti niin, että aihetta entuudestaan tuntemattomatkin jaksavat kuunnella. Intohimoisuus on tarttuvaa - ja seksikästä. "Sä et kuitenkaan tajuis mun jutuista mitään" taas ei ole kovin toimivaa supliikkia.

Linked from http://deirdrewalsh.files.wordpress.com
Myös ujous, huono itsetunto ja sosiaalinen kömpelyys ovat harjoittelun kautta voitettavissa olevia asioita. Ujouden julmin liittolainen on lamaannuttava laiskuus. Jos itsensä pakottaa säännöllisesti oman mukavuusaluuensa rajoille käsiähikoiluttaviin ja mahaakouristaviin jännitystilanteisiin, niihin alkaa vähitellen tottua ja riskinottokynnys madaltuu. Sosiaalisten taitojen hiomiseen on olemassa kurssejakin.

Myös ulkonköönsä voi itse vaikuttaa aika tavalla, vaikkei olisikaan auervaaraksi syntynyt. Omalla aktiivisella toiminnalla "peräkammatin nörttikin" voi siis parantaa omaa viehätysvoimaansa huomattavasti. Valitettavan usein itsensä "alemman tason miehiksi" määritelleet tuntuvat kuitenkin jäävän tuleen makaamaan.

Mitä nörttitytöt haluavat?

Lopuksi todettakoon kenties itsestään selvästi, että "todelliset" nörttitytöt eivät ole olemassa nörttipoikia varten. Nörttitytöt eivät tunge nörttiharrastusten piiriin ensisijaisena tarkoituksenaan vikitellä itselleen miehiä - vaan, koska ihan oikeasti haluavat nörtteillä nörttinä nörttien joukossa.

Toki useimmat nörttitytötkin kaipaavat elämäänsä romatiikkaa ja erotiikkaa - ja hyvällä tuurilla tämä voi tarkoittaa, että nörtit muodostavat keskenään pariskuntia. Nörttipariutumisen iloista pääsee todennäköisesti nauttimaan sitä useampi, mitä tasaisempi sukupuolijakauma nörttipiireissä vallitsee. Tästä näkökulmasta ajatellen nörttityttöjen esiinmarssi voi todella olla nörttipoikien onni - jos he vain tajuavat ottaa vastakkaisen sukupuolen avoimesti mukaan juttuihinsa.

Cossaajien hauskan pitoa vai luntustelua? From clobalnerdy.com
Nörttitytöillä ei kuitenkaan ole minkäänlaista velvollisuutta pariutua juuri nörttien kanssa. Jos nörttityttö pariutuu esimerkiksi "alfauroksen", maajussin tai toisen naisen kanssa, mahdollisesti lehdelle soittelemaan jääneiden nörttipoikien on vain kestettävä kohtalonsa uljaasti. Erääseen Nörttitytöt-blogin aiempaan blogitekstiin anonyyminä esitetty kommenttitarina siitä, kuinka "kerrankin eräässä nörttiporukassa oli tyttö, joka rupesi lopulta seurustelemaan vain yhden kyseisen porukan pojan kanssa, vaikka me muutkin oltiin siihen pihkassa" ei ole pätevä peruste misogynialle. Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta. Huomion arvoista on, että tässäkin tarinassa nörttitytön sydämen sai omakseen se, joka lopulta ensimmäisenä kykeni verbalisoimaan tunteensa. Ujouden voittaminen kannattaa.

Entä mikä lienee vastaus siihen perimmäiseen kysymykseen, ovatko nörttitytöt vällyissä kuin Venuksesta laskeutuneita seksijumalataria lukuun ottamatta kolmatta tissiä ja vihreää ihoa? Valitettavasti voin vastata tähän vain omalta osaltani: minä ainakin olen. Itse asiassa kolmas tissini ja ihoni vihertävä hehkukin paljastuvat, jos korvaani hyrisee oikeassa rytmissä emoalukseni kutsulaulun. Olen kuitenkin paljastanut melodian planeettanne asujamistosta vain aviomiehelleni, joka on vannonut varjelevansa salaisuuttani hengellään.

49 kommenttia:

 1. Vedonlyönti siitä, koska ensimmäinen tulikivenkatkuinen kommentti josta käy ilmi, tämän postauksen mahtava itseironia ja oivaltavuus on mennyt kommentoijalta iloisesti viheltäen ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rapiat 1500 selailua, eikä yhtään senruroitua kommenttia!

   Wow! Kiitos ihanat lukijat. Uskoni ihmisyyteen ja internetiin on paremmissa kantimissa kuin pitkään aikaan.

   Poista
 2. Haha, hyvä Anitta! Loistava kirjoitus, oot niin mun sankarini. Mä taas oon ihan p***a vällyjen välissä, kuorsaan kuulemma. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Mia, voi toki olla, että mullakin on vaan mennyt ohi tää juttu, että nörttityttöjen piti olla vaatimattomasti kuvittelematta itsestään liikoja. Mä kuvittelen itsestäni liikoja ihan päivittäin.

   Poista
  2. Hetkinen! Nainen meni ja vaihtoi kirjoituksen lopun! :O

   Poista
  3. Sori, pointti on kuitenkin edelleen sama. Lopetan tekstin rukkaamisen nyt. Bongasin vaan pari kielioppivirhettä ja innostuin sitten samalla vähän vielä hiplaamaan.

   Poista
 3. Kiitos Anzi. Oikeastaan toivon, että hienoinen porovokaatio poikisi keskustelua, mutta ehkä se ei onnistu tarkoitushakuisesti. Nähtäväksi jää.

  VastaaPoista
 4. Mä en ole koskaan ymmärtäny, miksi alfauros ei voi olla nörtti? Mun nörttityttökaverin nörttimies on suorastaan alfauroksen määritelmä; todella perinteisen miehisessä ammatissa, isokokoinen ja selkeästi lihaksikas ja sen lisäksi kunnioitusta herättävä olemus, jolle edes koirat ei uskalla ryttyillä. Siitä huolimatta tämä ko mies on täysi pöytäroolipeli ja muutenkin pelinörtti, joka käyttää vapaa-ajastaan suuren osan pelien luomiseen ja pelaamiseen.

  Musta aika mielenkiintoinen esimerkki tästä oli hiljattain (viime syksynä) tullut artikkeli, jossa Kotakun kirjoittaja pohdiskeli sokkotreffejään menestyneen Magic the Gathering-pelaajan kanssa. Kotakun palstoilla artikkeli aiheutti (odotetusti) paljon kohua ja erittäin rumiakin kommentteja. Feministipiireissä lähinnä kohua herätti kommentoijien suorat väkivalta- ja raiskausuhkaukset, sekä väite, että näiden kommenttien tekijät edustivat sitä kuuluisaa Nice Guy(tm) porukkaa. Jossain feministiblogissa tehtiin kommenteissa vertaus vastaavaan tilanteeseen ns alfauroksen kanssa; kommentoija oli mennyt sokkotreffeille ihmisen kanssa, jonka koko elämä pyöri pyöräilyn ympärillä ja kommentoija itse ei edes omistanut pyörää. Mitä yhteistä voi tällainen pariskunta löytää? Sama juttu toistui tottakai tuossa Kotakun artikkelissa; kirjoittajalla ei ollut minkäänlaista kosketuspintaa ihmiseen, jonka koko maailma pyöri Magic the Gatheringin ympärillä, kun hän itse ei ollut edes kuullut ko pelistä ennen treffien sopimista. Jostain syystä tämä kuitenkin oli täysin mahdoton hyväksyä (joskin sanottakoon, että artikkelin kohde itse suhtautui koko asiaan todella tyylikkäästi). Itsekin Magic the Gatheringin parissa ammatikseen ja huvikseen pyörivä Geordie Tait kirjoitti aiheesta todella pitkästi ja hyvin: http://www.starcitygames.com/magic/misc/22786_To_My_Someday_Daughter.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle on myös aina ollut suuri mysteerio, miksi nörtin olisi automaattisesti oltava ruma. Tuntuu jotenkin järjen vastaiselta että esim. tekniikasta tai peleistä tai scifistä tms. voisivat kiinnostua vain rumat ihmiset - tai että näistä aiheista kiinnostuminen jotenkin vääjäämättä muokkaisi ihmisen rumaksi. Outoa.

   Sitä paitsi Henry Laasanenkin (!) on huomauttanut, että parisuhdemarkkinat muodostuvat aina yhteisön sisällä - eli näin ollen jos ryhmän itsesäälisiä hikikomoreja sulkisi viikonlopuksi huoneeseen Prinsessa Leyan orja-asuun pukeuttujen Olivia Munnin ja Kari Byronin kanssa, poppoosta nousisivat esille ryhmän sisäiset alfat. Ehkä ryhmädynamiikalle on kuitenkin suosiollisempaa, jos kaikki uskottolevat olevansa tasa-arvoisesti ihan epsiloneja?

   Poista
  2. Onpa muuten piiiiitkä tuo linkkaamasi artikkeli. Vaikuttaa kuitenkin mielenkiintoiselta, luen joskus kun on enemmän aikaa.

   Poista
 5. Minun nähdäkseni "huomiohuora"-ajattelua ruokkivat eniten juuri ne epätoivoiset nörttimiehet jotka sitä huomiota tyrkyttävät, tahtoi nörttinainen sitä tai ei. Sivustakatsojalle voi tässä muodostua negatiivinen kuva paitsi huomion antajasta myös vastentehtoisesta saajasta, varsinkin jos kyseessä on joku verkkopeliyhteisö jossa asialla ei enemmistön mielestä pitäisi olla mitään väliä ja muiden turha flirttailu vain häiritsee pelaamista. Harvemmin naiset ovat huomiota kerjäämällä kerjänneet missään pelissä mitä itse olen aktiivisesti pelaillut, mutta saavat sitä silti kun joku yksinäinen (pahimmassa tapauksessa useampi) päättää tehdä naispelaajasta tyttöystävänsä.

  Itsekin olen yli kaksikymppinen neitsytmies vailla yhtäkään romanttista kokemusta, joten sikäli en voi väittää olevani immuuni epärealistisille haaveille ja fantasioille. En kuitenkaan lähde oikeasti olettamaan että vain samasta pelistä tykkääminen olisi mitenkään järkevä peruste aloittaa edes flirttailua kun toisesta osapuolesta ei muuten tiedä välttämättä edes todellista sukupuolta. Eräs miespuolinen kaverini on kertonut juttuja WoW-ajoistaan, jolloin yksi hänen hahmoistaan oli feminiinisti nimetty ihmisnainen. Flirttailua ja muuta varsin miehisen miespelaajan näkökulmasta huvittavaa tapahtui päivittäin vain naispuolisen hahmon takia.

  En kuitenkaan osaa mitenkään vihata lemmenkipeitä nörttejä tai edes suuttua niille. Minulle seksi ja läheisyys eivät tunnu niin tärkeiltä asioilta että niiden eteen kannattaisi alkaa epätoivoiseksi, mutta ymmärrän kyllä että isolla osalla myös nörttimiehistä on normaalit seksuaaliset tarpeet joiden tyydyttämättömiksi jääminen ahdistaa. Asiasta itkeminen vaikuttaa kuitenkin olevan aikalailla Internettiin rajautuva ilmiö, minä olen nörttikaveripiirini ainoita ihmisiä joka ei ole koskaan seurustellut mutta eipä se yhteisessä ajassamme näy. Silloin kun pelataan ei puhuta parisuhteista. Toivosin samaa myös Internetiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos loistavasta kommentista. Olen kanssasi aivan samaa mieltä.

   Rakkauden ja inhimillisen läheisyyden kaipuu on yksi maailman luonnollisimmista asioista, enkä minäkään siis vihaa lemmenkipeitä nörttejä (olen ollut elämässäni sellainen itsekin), kunhan se kipeys ei ala ilmetä aggressiivisesti.

   Olen muuten tuntenut useamman miehen ja naisen, jotka ovat saaneet odotella ensimmäistä rakkaussuhdettaan pitkällekin yli kahdenkymmenen - kunnes lopulta ovat löytäneet elämälleen suloistuttajan. Ei siis kannata luopua toivosta - niin kuin et varmasti ole luopunutkaan. Tsemiä. Vaikutat fiksulta ja mukavalta nuorelta mieheltä. Yleensä sellaisille lopulta ottaja löytyy.

   Poista
  2. Itsehän lukeuduin noihin jotka sai odotella yli kahenkymmenen.... :) Siinä ajassa sai mukavasti aikaa kasvaa ja "aikustua".

   Poista
 6. Oih, tämä oli mikä mainioin teksti! *two enthusiastic thumbs up*

  Luin kaikki noi linkitkin, ja en voi muuta kun hämmästyä. Ihan noin hirveetä tekstiä geek girlseistä en ole törmännyt aikasemmin ja jouduinkin ihan tekemään pientä galluppia esim exältäni tästä. Mitä mieltä se on geek girsleistä. Aika tyhmää sinänsä, koska se on ollut yhdessä mun kanssa :DD Mutta ei se oo muutenkaan aiemmin kuullut kavereiltaankaan mitään negatiivista. Sanottakoot vielä että exäni muuten voisi melkein kutsua alfaurokseksi, vaikka onkin ihan "nörttien nörtti" ja treenaa paljon.

  No mutta kuitenkin, mahtavaa tekstiä - pakko jakaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Marianne!

   Ja suurkiitos muuten taustamateriaalin vinkkailusta ja koostamisesta koko nörttityttöblogiyhteisöllemme, pitäis ihan pistää vielä maininta tuonne loppuun.

   Ihan hyvä vaan, jos et ole joutunut kuuntelemaan kohtuutonta määrää urpoilua elämässäsi. En mäkään näihin oo hirveesti tuolla internetin ulkopuolisessa maailmassa törmännyt sitten teinivuosieni - ja teineillä nyt on muutenkin vaikeeta, olivatpa nörttejä eli eivät.

   Poista
  2. Mä oon enimmäkseen saannut urpoilua naisilta, eli en ole säästynyt ihan kokonaan urpoilulta :( whattaa?

   Hehe, joo teinit, ne onkin sitten ihan toinen keskustelu, haha. Nykyään kai on enemmän ongelmaa interwebs trolleista, kun irl-idiooteista.. paljon helpompaa piiloutua näytön taakse "anonyymina" ja laukoo mielipiteitä, kun kasvotusten sanoa mitä mieltä on. Mutta joo, ei kai liittynyt ihan kuitenkaan tuohon asiaan taas vaihteeksi. Punainen lanka, mikä se on?

   Ai, jos oon jotenkin auttanut jollain tavalla, niin no probs! :D En kyllä tiedä millä tavalla.. hahah.

   Poista
 7. Siis voi ei... Meikä on vissiin kaikkien pahojen geek-tyttöjen ruumiillistuma. Kaveripariskunnan kihlajaisissa menin naurahtamaan yhen sellasen pitkätukkasen nörttimiehen kommentille klingonin kielen sanakirjasta, ja se mies ihastu minuun. (Itse en kyllä tapausta muista, olin krapulassa..) Ja sitte sillä meni melkeen vuosi, että se uskalsi pyytää mua treffeille, ja minä olin eka että joo, mutta peruin sitte, mutta sitte sanoin, että hitto ois sitteki pitäny lähtiä.
  Lienee turha puolustautua sillä, että menin aluksi paniikkiin, kun toinen tykkäs aika kovasti. Minähän tässä se pahis olen joka tapauksessa, ku menin kiinnittämään toisen huomion itteeni. Hyi minua.

  Ja vielä tyttöystäväksi lopulta rupesin tälle yhelle ainoalle nörtille. Ihan hirveä tyyppi olen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, Reetta! Kait sä oot sanonut jo sille miehelle hänen kauan kaipaamansa sanat: "qabang, bangwI'!"? (Muista kanssa heittää sitä esineillä ja vaadi sitä lukemaan sulle runoutta.)

   Joo, varmaan ainoa asia, jonka osaan klingoniksi sanoa vaikka unissani enkä oo ikinä päässyt käyttää. Tai tiaisn mä sitä sanoa joskus mun nykyiselle aviomiehelle, mutta ei se tainut oikeen tajuta, mikä tässä nyt oli niin hienoa. :''D

   Poista
  2. http://www.youtube.com/watch?v=ekKsuoYjrqY

   Poista
  3. *gets a life* ...in SKYRIM! \o/ ->

   Poista
  4. "LupDujHomwIj luteb gharghmey." Epärealistisista fantasioista puheenollen, olen aina-aina lapsesta asti rakastanut syvästi Mr. Spockia. Olen silti sopeutunut siihen tosiasiaan, ettei puolisollani ole suippojakorvia, vihreää verta ja koskettavaa kyvyttömyyttä ymmärtää irrationaalisia inhimillisiä tunteita. Kaikkea ei voi saada...

   Poista
  5. Anitta on hyvä ja kutsuu tuholaistorjujan paikalle. :D

   Mun ensirakkaus oli Kapteeni Kirk, mutta jokunen vuosi sitten hyväksyin, että se suhde ei olisi koskaan voinut toimia, koska kenelläkään ei ole mitään asiaa sen ja Spockin väliin. *myöntää häviönsä*

   Lohdutuksena Anittalle, jotkut väittävät, että tuo viimeisin Spockin ominaisuuksista pätisi suurimpaan osaan tämän planeetan miesasukkaista.

   Poista
 8. Kappaleessa "Täydellisiä nörttiprinsessoja on vain saduissa" kuvailtava ilmiö ja joidenkin naisettomien nörttien tökerö nettikäyttäytyminen johtunee etupäässä siitä, että mitään oikeaa kosketuspintaa vastakkaiseen sukupuoleen ei ole. Teininä ei koettu herjoittelusuhteita ja kaikista ihastuksista on jäänyt vain muistoja turhautumisesta. Tästä syntyy aikuisena helposti itseään ruokkiva noidankehä, kun iso mies ei uskalla kokeilla edes kädestä pitämistä koska pelkää että toinen (automaattisesti "normaalin" kokeneeksi oletettu) osapuoli huomaa kokemattomuuden ja suhtautuu siihen pahasti. Toiselta myös mahdollisesti odotetaan liikoja koska mitään omakohtaista tietoa parisuhteen todellisuudesta ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki taipumus odottaa toiselta liikoja lienee myös yleisinhimillinen ongelma, jota joudutaan käsittelemään tavalla tai toisella lähes kaikissa rakkaussuhteissa. Rakastuminenhan perustuu osittain siihen, että toisesta muodostetaan idealisoitunut, osittain epärealistisen positiivinen käsitys. Suhteen tulevaisuus lienee kuitenkin sitä vakaampi, mitä lähempänä todellisuutta tuo alkuihastumisen ja -rakastumisen ideaalinäkemys toisesta on.

   Uskoisin, että aika monet naiset (ja varmaan miehetkin) voivat pitää toisen kokemattomuutta ihan hellyttävänä ominaisuutena, jos sen kehtaa myöntää avoimesti. Sanotaanhan sitä, että parhaan rakastajan saa kouluttamalla itse. ;-)

   Eihän elämä ole mikään juoksukilpailu siitä, että kuka tässä nyt on mitäkin ehtinyt mihin mennessä kokea. Vaikka ensirakkaus osuisi kohdalle vasta 70-vuotiaana, ei siinä mun mielestä ole mitään noloa. Niin kauan kuin on elossa, ehtii vielä kokeilla uutta.

   Poista
 9. Hei ja kiitos siitä, että ylläpidätte suomalaista, feministisesti orientoitunutta alakulttuuria tällä tavoin. Mielestäni vastaavia medioita ehdottomasti tarvitaan.

  Olen tässä ny jo neljä-viisi vuotta harmitellut sitä, miten valitettavan pitkälti suomalainen nörttiskene on nimenomaan maskuliininen vertaisryhmä ja konstruktio. En meinaa tällä mitään syväluotaavaa, sillä paikalliset pikkuskenet varmasti eroavat tilanteesta ja parin Ropeconin "veteraanina" olen nähnyt hyvin läheltä kuinka epäsukupuolettunut kyseinen kulttuuri parhaimmillaan on, sen sijaan mulla on hyvin yksinkertainen argumentti: Nörttiys alakulttuurina on liikaa velkaa jenkkilän tendensseille, joihin kuuluu kaikkea kivaa, kuten muun muassa vastakkaisen sukupuolen(koska ne aloitusmediat kulttuurille oli nimenomaan miesten medioita) mystifiointi, miesten primäärisyys poikakulttuurin muodossa(vrt. kaikenlaiset scenetytöt, cossarit, sun muut wänkkäykselle rutinoituneet Felicia Dayt, jotka ovat "helppoja" fetisismiobjekteja) ynnä muuta. Oikeastaan kokijan, siis hänen joka katsoo ja jolle markkinoidaan asioita, koko määrittely on ensin mies ja sitten ikään kuin jälkijunassa nainen. Meinaapa siis, että tämäntyylisellä, voimauttavalla ja kyseenalaistavalla, blogauksella on varsin mainiot rahkeet rikkoa tuota stereotypiaa ja ehkä kuohia mm. kuvalautojen maskuliininen circlejerk-kulttuuri, jossa naiset ovat ensinnä objekti ja sitten "mesiämpäri", jo alkutekijöissään.

  Seuraan tätä mielenkiinnolla.

  t. -Jaakko Hukka, eräs tamperelainen opiskelija-popiskelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta, Jaakko! <3

   Koska vaikutat miettineesi asiaa enemmänkin, niin vinkkinä sellainen, että Nörttityttöihin saavat myös pojat kirjoittaa jos on tarjota jotain mies-naisnäkökulmaa asioihin. Jos kiinnostaa nyt tai myöhemmin niin ota yhteyttä. :)

   (yhteystiedot täältä: http://geekgirlsfinland.blogspot.com/p/liity-norttityttoihin.html)

   Poista
  2. Heipä hei, Jaakko!

   Kiitos pohdinnoista! Tervetuloa vaan munkin puolesta mukaan lukemaan, kommentoimaan ja vaikka kirjoittamaan blogia, jos tuntuu, että sanottavaa olis. Mulle blogimme nimi "Nörttitytöt" on enemmänkin blogin teema kuin määrittely siitä, että tämä olis tiukasti "tyttöjen reviiriä". (Ja minähän sen nimen keksin, että saan kai vähän selitelläkin.)

   Kuten sanoitkin aika iso osa nörttikulttuurista (eteenkin markkinoiden meille tarjoamista tuotteista) on suunnattu ensisijaisesti miehille ja toissijaisesti tytöille ja naisille, jos sattuu kiinnostamaan. Se alkaa olla vähän surkuhupaisaa, kun naispuolisten "nörttikuluttajien" määrä ei kuitenkaan ole enää mitenkään olematon. Tämän blogin ja liikkeen yksi keskeinen tavoite onkin tehdä meitä ihmisryhmänä näkyvämmäksi ja paremmin ymmärretyksi - myös markinoiden suuntaan.

   Poista
 10. Oikein mainio keskustelunavaus (tai jatko, miten sen nyt ottaa).Lueskelin tuossa tuon linkatun dr. nerd loven jutun ja uudestaan tuon city-lehden artikkelin. Jo viimeksi mainitun lukiessani ensimmäistä kertaa alkoi ärsyttää ja kun nyt vertasin sitä dr. nerd loveen, niin mielestäni city-lehden jutussa näkyy hieman samaa Geek-naisten epärealistisen korkealle jalustalle nostamis-ilmiötä kuin mistä nerd lovessa puhutaan, vaikka kirjoittaja onkin nainen.

  Mielestäni on hienoa ja mahdollisesti myös voimauttavaa puhua geektytöistä, mutta minua häiritsee city-lehden artikkelin arvottava näkökulma, jossa geek girlit ovat parempia kuin nörtit yleensä ja parempia kuin tavisnörttitytöt. On olemassa myös naisia, jotka identifioivat itsensä enemmän geekiksi kuin nörtiksi, mutta eivät silti ole (tai edes halua olla) ultranaisellisia tai superseksikkäitä. Ylipäätään termi geek on ongelmallinen, esimeksi urban dictionarysta löytyy sille 94 määritelmää, jotka näyttävät että geek-termi on hyvinkin pitkälle sen käyttäjästä riippuva määritelmä.

  Minusta on erittäin hienoa, että tämän blogin kirjoittajina on eri ikäisiä, eri kokoisia ja eri näköisiä naisia, joilla on myös toisistaan poikkeavia ammatteja ja taustoja. Toisin sanoen siis oikeita naisia, joilla on hyviä mielipiteitä ja vinkeitä harrastuksia ja jotka eivät suostu määrittelemään itseään muiden ehdoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta geek vastaan nerd -asetelmasta olen myös suunnitellut postausta, vaikka asiaa puitiinkin jo melko perusteellisesti tämän blogin ensimmäisen jutun kommenttikeskustelussa. Itse vierastan geek-sanaa osittain juuri siksi, että siihen on englanninkielisessä keskustelussa lyöty tuo "seksikkäämpi ja paraneltu versio nörttiydestä" -leima.

   Geek-nerd-vastakkainasettelusta muodostuu sellainen vaikutelma, että nörttiys on jotain sosiaalisesti häpeällistä ja noloa, joten jos haluaa harrastaa pohjimmiltaan samoja asioita "coolisti" on oltava geek. Itse en koe, että vanhassa kunnon nörtteydessä on itsessään mitään vikaa, jos käsittettä voidaan laajentaa niin, että naiset ja "naiselliset" kiinnostuksen kohteet mahtuvat sen piiriin.

   Sellaistakin tendenssiä olen geek/nerd-jaottelussa havainnut, että juuri tyttöjä ja naisia pidetään ensisijaisesti geekeinä kun taas "tosinörtit" ovat miehiä. Osittain siksi nimesin blogimme juuri Nörttitytöiksi (ja oisittain, koska "geek" ei vaan mielestäni istu kovin luontevasti suomenkieleen, eteenkään yhdyssanan osana). Minä uskon, että me kaikki mahdumme tälle samalle nörttiyden hiekkalaatikolle, vaikka leikkisimmekin vähän eri leluilla.

   Etymologisestihan geek ja nerd ovat alunperin hyvin pitkälle synonyymeja. "Nerd" (aiemmissa kirjoitusasuissaan "nurd", "knurd" ja "gnurd") vakiintui 60-70-luvun taitteessa amerikkalaisessa college-kulttuurissa tarkoittamaan hikipinkoa. Termi popularisoitui 70-luvulla eteenkin, koska sitä käytettiin tiuhaan Happy Days -televisiosarjassa (ja tiettävästi myös muissa aikansa nuoriso-ohjelmissa).

   Nykyisin nörttiyteen vahvasti yhdistyvä tietotekniikkaharrastus (tietokonenörttiys) yhdistyi termiin vasta 70-luvun lopulla ja vahvemmin 80-luvulla ensimmäisten kotitietokoneiden yleistyessä. Tämän jälkeenkin termiä "nerd" on englanninkieliessä yhtäjaksoisesti käytetty myös perinteisessä merkityksessään "lukutoukka" tai "hikari". Suomenkielessä nörttiys on yhdistynyt tietokoneharrastuneisuuteen kenties vahvemmin, koska termin käyttö yleistyi maassamme vasta 80-luvulle tultaessa juuri "tietokonenörtti"-käsitteen osana. Olen silti tavannut termin kotimaisessakin 70-luvun nuorisokirjallisuudessa "alkuperäisessä" merkityksessään eli perushikaria tarkoittamassa.

   "Geek"-sanan etymologia taas periytynee 1700- ja 1800-luvun sirkushistoriaan ja sillä on alunperin tarkoitettu suunnilleen samaa kuin "sirkusfriikillä" ("freak"). Sirkusgiikit olivat performanssitaiteilijoita, jotka tekivät lavalla jotain "täysin hullua" yleisöä viihdyttääkseen - esimerkiksi söivät elävältä kanalta pään poikki. Voisikin ajatella, että alkuperäisten geekien perinnettä jatkavat nykyisin esimerkiksi Duudsonit ja Jackassit.

   Modernissa merkityksessään tiede-, matematiikka- ja teknologiaintoilijaa tarkoittamassa "geek"-termiä käytti tiettävästi ensimmäiseksi scifi-kirjailija Robert Heinlein 50-luvulla. (Näin ollen "geek" on itseasiassa tarkoittanut tekniikkaintoilijaa pitempään kuin "nerd" - toisin kuin nykykeskustelussa annetaan ymmärtää.)

   Etymologista historiaa vasten mun onkin vähän hankala nähdä, mikä merkittävä ero termeillä "nerd" ja "geek" on tai pitäisi olla. Kuten sanottu, en oikein pidä sellaisista geekiyteen liitetyistä vivahdemerkityksistä kuin "seksikäs" tai "feminiininen" tai "ei-niin-tekniikka-orientoitunut", koska samat vivahteet voidaan mielestäni haluttaessa yhdistää nörttiyteenkin - tai olla yhdistämättä mihinkään.

   Tältä pohjalta käsittelen kyseisiä termejä synonyymeinä. (Ja tässäpä tuli luonnos sille blogipostauksellekin.)

   Poista
 11. Love this!

  Lämmittää sydäntä lukea tällaisia postauksia ja vielä hienompaa että kommentteihin on saatu mieheltäkin palautetta!

  Se on kieltämättä "hauskaa" miten tämä ulkonäkö määrittely yms. on saateltu nörtteyteen.
  Muistan itsekkin teininä ahdistuneeni kanssa ropettajien ja larppaajien yli-innokkaista lähestymisyrityksistä, kun itse oli vain onnellinen että "jee nyt olen saanut kavereita ja koko ropeilu on super mahtavaa ja haluu vaan tehä tätä!". Sitten koko homman riemu välistä mureni siinä, kun huomattavasti vanhemmat nörttimiehet(30+, minä 15-16v) yrittivät lähestyä ja pyydellä ulos. Joillekkin tuli sanottua suoraan, että tajuatko ollenkaan kuinka nuori olen tms.
  En nyt mikään maailman nätein tytteli ollut, mutten sysirumakaan. Paha pieni gootti. :D

  Mutta mikään ei ole ihanampaa kuin seurustella nörttimiehen kanssa(paljon yhteisiä juttuja), jolta tulee nurinaa ainoastaan silloin, kun itse olen linnoittautunut ps3 ääreen ja se haluisi pelata DDO-onlinea mun kanssa. :D
  Mutta tässäkin; opiskelee yliopistolla tietojenkäsittelytieteitä, on "hikipinko" monessakin mielessä. Samalla myös muusikko ja hevimies, eikä naama karkota lintuja puista ja saa mummoja tekemään ristinmerkkejä kaduilla. Hyvin harva kaveriporukkani ropenördeistä täyttää niitä perusmerkkejä nörttimiehistä, mutta toki heihinkin on tullut törmättyä. Suurin osa mukavia ja herttaisia tyyppejä.
  Hmm lanka katosi johonkin, sen siitä saa kun alkaa vastailemaan myöhään yöllä. Kuitenkin hieno blogaus, jatketaan samaan malliin. <3

  Ainiin ja huomiohuor**lu? Oh puh-lease, todella ärsyttävää yleistystä mutta en toki voi sitä kieltää etteikö olisi naisia jotka tuollaista tekisivät. Silti inhottaa ajatus siitä, että oikeastikko porukka tollasta kelaa heti kun naisena kerrot harrastavasi nördelyä in general? hrrrh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina!

   Mun sydäntä lämmittävät kaikki nämä asialliset, fiksut ja pohtivat kommentit. Ihanaa, että keskustelu jatkuu.

   Poista
  2. "Silti inhottaa ajatus siitä, että oikeastikko porukka tollasta kelaa heti kun naisena kerrot harrastavasi nördelyä in general"

   Jo aiemmin kirjoitusta kommentoinut miesnörtti voi ainakin oman jätkävoittoisen porukkansa puolesta vastata että sitä ei ainakaan sanota ääneen. Ketään ei syrjitä avoimesti sukupuolen vuoksi. Ne jotka eivät ole oikeasti kiinnostuneita jäävät kyllä nopeasti pois porukasta ihan itse.

   Esimerkiksi otettakoon eräät laajat illanistujaiset jossa seuraamme eksyi naispuolinen kaverinkaveri joka kutsui itseään "aika nörtiksi" kun huomasi puheenaiheemme, mutta säikähti ja haki parempaa seuraa kun keskustelun edetessä tajusi että keskustelukumppanit ovatkin niitä "oikeita" nörttejä joiden pelaaminen ei rajoitu pelkkään Kingdom Heartsiin poikakaverin pleikkarilla ja jotka katsovat muutakin animea kuin Miyazakin ohjauksia. Hänestä oli ilmeisesti kuitenkin mukavaa kutsua itseään nörtiksi, mutta motiivi moiseen jää vain arvailtavaksi.

   Nörteistä asioista kiinnostuminen tuntuu yhä olevan "ulkopuolisten" silmissä sosiaalisesti hyväksyttävää vain, jos se rajoittuu valtavirtanörtteilyyn. Ennakkoluulot geek-naisista rakentuvat nähdäkseni juuri sen pohjalle, että hedät koetaan ylimielisiksi ja epäseksikkyyttä halveksuviksi ahdasmielisiksi kasuaalinörteiksi, jotka vaan seuraavat muoti-ilmiöitä. Sellaiset ennakkoluulot synnyttävät varautuneisuutta. Se ei taas ole reilua aidosti asiastaan kiinnostuneita nörttityttöjä kohtaan, jotka voivat joutua todistelemaan nörttiyttään saadakseen hyväksyntää hengenheimolaisiltaan.

   Poista
  3. Hei taas Miesnörtti, kiva kun jaksat keskustella.

   "Hänestä oli ilmeisesti kuitenkin mukavaa kutsua itseään nörtiksi, mutta motiivi moiseen jää vain arvailtavaksi."

   >> Ehkäpä hän nyt sitten vaan oli vähän erilainen nörtti kuin pöytäseurueesti. Meissä Nörttityttöjen kirjoittajissakin on monenlaisia nörttejä. Toiset esimerkiksi pelaavat himona videopelejä ja toiset eivät ole koskaan elämässään ohjaimeen koskeneetkaan. Toiset säntäilevät kaikki viikonloput larppaamassa ja toiset eivät ole koskaan olleet missään tekemisissä minkään roolipelityypin kanssa. Toisille nörtteily tarkoittaa My Little Pony -kokoelman kiillottelua ja toiset eivät koskeneet moisiin tytötleluihin edes lapsena. Toiset rakentavat itse 3D-tulostimia ja toiset sanovat kännyköidenkin lakkaavan toimimasta heidän tullessaan huoneeseen. (Voisin jatkaa tätä loputtomasti, mutta pointti tuli ehkä selväksi.)

   Minusta meistä kukaan ei ole sen "oikeampi" tai "väärempi" nörtti - olemme vain erilaisia. Jokin yhteinen nimittäjä meiltä kuitenkin löytyy. Nähdäkseni se on intohimoinen kiinnostus JOHONKIN enemmän tai vähemmän marginaaliseen aiheeseen, jota koemme nörtteilevämme. Ja olemme myös kiinnostuneita kuulemaan toistemme nörtteilynkohteista, vaikka emme itse harrastaisi tai aikoisi ryhtyäkään harrastamaan kyseistä juttua.

   Siinäpä motiivia.

   Minua mietityttää, mistä legenda näistä "ylimielisistä ja epäseksikkyyttä halveksuvista ahdasmielisistä kasuaalinörteistä" on mahtanut lähteä liikkeille. Itse en ole kohdannut yhtäkään, en ole havainnut, että heillä olisi esimerkiksi internetissä ainoatakaan yhteisöä eikä esimerkiksi tähän blogiin ole hakenut yhtään sellaista kirjoittajaa (vaikka ryhmässä on jo yli 40 jäsentä, mikä on tämän kokoisessa maassa aika vahva edustus itsensä nörteiksi kokevista naisista).

   Missä te yli- ja ahdasmieliset ja epäseksikkyyttä halveksivat kasuaalinörttitytöt lymyätte? Ilmoittautukaa sähköpostiin, haluaisin saada motiiveistanne blogipostauksen.

   Poista
  4. "Minua mietityttää, mistä legenda näistä "ylimielisistä ja epäseksikkyyttä halveksuvista ahdasmielisistä kasuaalinörteistä" on mahtanut lähteä liikkeille"

   Todennäköisesti ihan vaan siitä, että ne vähemmän sosiaaliset ja vähemmän seksikkäät nörttimiehet eivät tavallisesti ole juurikaan tekemisissä naisten kanssa yhtään missään. Jos on edellisen kerran ollut aktiivisesti yhteydessä vastakkaiseen sukupuoleen joskus lukiossa (ja siitäkin yhteydestä voi olla negatiivisia muistoja), niin yli parikymppisenä naiset saattavat vaikuttaa ties miltä taruhirviöiltä joiden sosiaalista aktiivisuutta tulkitaan väärin tai sitä säikähdetään.

   Olin itse samanlaisessa tilassa kunnes vähän päälle parikymppisenä pääsin yliopistoon ja hiljalleen totuin siihen että naisetkin ovat vain ihmisiä, eikä niillä kaikilla välttämättä ole minulle jutellessa ilkeitä taka-ajatuksia vain koska tytöillä lukiossa oli.

   Poista
  5. Heippa Ano!

   Teini-iässä ihmiset käyttäytyvät valitettavasti välillä todella omituisesti toisiaan kohtaan. Osa käyttäytyy kyllä vielä aikuisenakin, mutta pahimmat ylilyönnit ehkä onneksi vähän vähenevät.

   Itse lähestyn iältäni jo kolmeakymppiä, ja yllättävän moni ikäiseni mies on vuosien varrella kertonut tuota samaa kuin sinäkin - että naiset ovat alkaneet näyttäytyä normaaleina ihmisinä vasta (useitakin vuosia) sen parinkympin jälkeen. Parempi toki että silloin kuin ei koskaan.

   Varmasti monille naisillekin miehet näyttäytyvät aika mystisessä valossa teini-iässä ja vielä silloin parikymppisenäkin. Ehkä (hetero)seksuaaliseen heräämiseen liittyvä tarve esittää vastakkaiselle sukupuolelle jotain kummallista roolia sitten useimmilla väistyy kolmeakymppiä lähestyttäessä.

   Vinkkinä siis niille 15-25-vuotialle, joista vastakkainen sukupuoli tuntuu käsittämättömältä toiseudelta: Vetäkää henkeä ja odottakaa rauhassa. Yrittäkää itse olla omia itsejänne myös niiden outojen toisten seurassa. Kyllä se siitä todennäköisesti lähtee selkeytymään.

   Poista
 12. Unelmien Geek/Gamer Girl? Kuulostaa lähinnä hieman sivuun kohdennetulta Manic Pixie Dream Girliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa. Toki Manic Pixie Dream Girl voi olla myös suoraan nörttiyleisölle kohdennettu - esimerkiksi vaikka Scott Pilgrimin Ramona. (Tuli nyt jostain syystä ekana mieleen, koska katsoin leffan vast'ikään uusiksi.)

   Manic Pixie Dream Girl on kuitenkin ennemminkin elokuvakäsikirjoituksen työkalu, kuin ihmistyyppi. MPDG:thän ovat yleensä romanttisen elokuvan antagonisteja tai toimintaelokuvassa allyjä (liittolaisia) tai joskus jopa mentoreita.

   Kommenttisi on kuitenkin siitä oivaltava, että Geek girl -fantasiassa niin kuin muussakin romanttisen objektin idealisoinnissa on kyse siitä, että ihminen näkee toisen ihmisen suhteessa itseensä ja "elämäntarinaansa" ennemminkin välineenä (jollaisia elokuvahahmojen tietysti tuleekin olla suhteessa protagonistiin) kuin kokonaisena persoonana.

   Draamassa ja elämässä on se vissi ero, että siinä missä draamassa on päähenkilö, jonka toimia muut henkilöt joko komppaavat tai kamppaavat, tosielämässä me kaikki haluamme olla oman tarinamme keskushenkilöitä - ja siksi motiivimme törmäilevätkin toisiinsa ihan miten sattuu.

   Poista
 13. Tulkoon nyt sitten vaikka tänne, kun tämä säie on niin huikea.

  Lainatakseni Pitbullia, tuota Miamin miesten miestä:

  "Teach me or better yet,
  Freak me baby, yes, yes
  I'm freaky, I'mma make sure that your peach feels peachy baby"

  Persikasta tahi piparista en tiedä, mutta tämän säikeen loisteliaisuus sai jälleen kaipaamaan Teitä syötteeseen suokkarisomessani FB:ssa (G+:ssa ei tule käytyä niin usein). Haluaisin peukuttaa Teitä kertaalleen ja varmistaa, etteivät tämän kaltaiset herkut mene sivu suun ja en jää nuolemaan näppejäni. Ja tässä sitä opetusta kaivataan. Mutta mikäli syötteen tilaamiseen Naamattuun on jokin vaivaton tapa, niin siinä olisi tilausta tuolle Pitbullin opettamiselle.

  Jatkakakaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harkitsemme Facebook-näkyvyyden parantamista. Tällä herkellä meidät löytää FB:stä parhaimmin Geek Women Unite! (Finland) -ryhmän wallin kautta.

   Poista
  2. Mutta waah, ei siellä ole XY-väkeä eikä tilaa-nappia.

   Miten tämä laiska mies nyt selviää? Pitääkö tässä kohta itse kävellä keittiöönkin?

   Poista
  3. Helpottaakseni laiskojen ja XY-kromosomaalisten elämää olen nyt luonut Nörttitytöille Facebook-fanisivun osoitteeseen https://www.facebook.com/Norttitytot Tuota sivua peukuttelemalla saat jatkossa feediisi samat päivitykset, jotka julkaisemme Twitterissä.

   Tämä oli lopulta sitten yllättävän helppo hoitaa kunhan vaan esittelin kaikki somemme toisilleen. Kiitos pepulle potkimisesta, olisihan tämä pitänyt hoitaa jo aiemmin.

   Poista
  4. Nyt kun sitten vielä joku kertois tälle nörtille, miten ton Google+:n profiilinimen taisi muutettua järkevämmäksi. Miksi sen on pakko olla kaksiosainen?

   Poista
 14. Vanha blogaus, mutta voisin silti jättää tähän oman äijänörttiporukan näkemyksen toisesta sukupuolesta. Olemme aikalailla perinteisen nörttistereotypian mukainen joukkio, joten näkökulma ei koske niitä "komeita ja sosiaalisia" nörttimiehiä joita en itse tunne juuri lainkaan.

  Kukaan meistä ei tietääkseni vihaa naisia eikä pidä nörtteilyä mitenkään tytöille sopimattomana. Meillä on silti puolisanaton sopimus siitä, että naisia ei oteta mukaan mihinkään yhteiseen puuhaamme. Kokemuksesta tiedetään, että jos joku tuo vaikka peli-iltaa tai leffamaratoniin mukaan itselleen tutun naisen, niin se luo kaikkien muiden kohdalla vain kiusallisen ja vaivaantuneen ilmapiirin. Kukaan ei haluaisi tehä naisvieraasta sitä illan pääasiaa, mutta kun vastakkaista sukupuolta ei tavallisti tapaa oikein missään niin vaikeaa siihen on suhtautua "normaalisti".

  Osa porukasta ajattelee aina "ehkä minulla on nyt mahdollisuus saada tyttöystävä" ja osa kiusaantuu edellämainittujen yleensä noloista iskuyrityksistä. Kaikkein introverteimmät vetäytyvät kuoreensa ja ovat arkoja, vaikkaolisivat yleensä sosiaalisempia omassa nörttiporukassa. Kukaan ei osaa olla oma itsensä, kaikkien käytös on teennäistä ja keskinäinen nörtteily on pidättäytävää. Nekin vähemmän seksuaaliset miehet joita naisen sukupuoli ei oikeasti kiinnosta ärsyyntyvät siitä vaikutuksesta mikä XX-kromosomisella on muuhun porukkaan.

  Kuten kommenteissa on aiemmin sanottu, hh-ajattelu ei välttämättä synny nörttitytöstä itsestään vaan siitä, miten nörttimiehet heihin suhtautuvat. Eihän nörttimiesten kömpelyys vastakkaisen sukupuolen kanssa naisten syytä ole.

  VastaaPoista
 15. tässä teille idea, tehkää tämän saitin yhteyteen treffipalsta s24t tyyliin
  niin loppuu se ainainen valitus kun nörttityttöjen näkymättömyydestä.

  sitten aiheeseen
  essää litkivät codijonnet ovat yhtä arvostettuja kuin pissikset joten niistä ei kannata välittää, tiettävästi ainoat jotka ottavat jonnet vakavasti on toisia jonneja (viittaus jonnecityartikkeliin) tuohon kirjoitukseen vielä, ne jotka pitävät nörtityttöilyä huomihuorauksena niin niiden ainoat tuntemat naiset taitaa olla äiti ja jpeg.

  naispuolisista pelaajista sen verran että meillä laniporukan yks admineista nainen.

  pelatessa ainoa nainen jonka olen nähnyt oli eveonlinessa ja se tyttö lenti obeliskia (pelin suurin rahtialus jonka ajamiseen tarvitaan mäoonrekkamies-asennetta) nostan hattua tyypille koska itsestäni ei olisi moisen paatin käyttäjäksi (oon tosin vaan miner(myös irl)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia paritusprojekteja on kyllä leikillisesti suunniteltu myös Nörttityttöjen omilla keskustelupalstoilla. Mahtaisikohan kukaan oikeasti uskaltautua esimerkiksi Nörttityttöjen järjestämään speed dating -iltaan? ;-)

   Poista
  2. missä se keskustelupalsta on? saattaisi tullakkin jos järjestäisitte sen esim ropeconin yhteyteen tai jossan muualla kuin helsingissä

   ps.
   ois muuten kiva jos tänne vois googletunnuksen tai vastaavan avulla kirjottaa ilman sitä vaikeeta kuva arvotusta joka ei enää botteja pahemmin estä.

   Poista
  3. Nörttityttöjen kirjoittajatiimillä on kaksikin sisäistä keskusteluryhmää Facebookissa - toinen on suunnattu blogin asioista keskustelemiselle, postausten suunnittelulle jne. ja toinen on vapaa ja tajunnanvirtainen jutustelufoorumi, Nörttityttöjen kahvihuone. Nämä ryhmät ovat kuitenkin suljettuja ja blogin kirjoittajille suunnattuja. Lisäksi monet meistä keskustelevat aktiivisesti Geek Women Unite! (Finland) -ryhmässä Facebookissa. Geek Women Unite! -ryhmään ovat tervetulleita kaikki nörttinaiset.

   Keskustelua voisi minun puolestani herätellä myös blogimme avoimella fanisivulla Facebookissa osoitteessa https://www.facebook.com/Norttitytot . Jossain vaiheessa oli puhetta myös sukupuolineutraalin suomenkielisen nörttikeskusteluryhmän avaamisesta esim. Facebookiin, mutta se on toistaiseksi jäänyt. Olisikohan sille kysyntää?

   Pistetään deittitapahtuma mietintä myssyyn. Tämän vuoden Ropeconiin tuskin vielä ehditään. Toki moista tapahtumaa voisi toivoa myös erilaisten conien järjestäjiltä suoraan.

   Poista
  4. Ps. Mulla muuten itselläni onnistuu nimenomaan Google-tunnareilla kommentointi ilman mitään kuva-arvoituksia. Voi tietysti johtua siitä, että olen blogin ylläpitäjä. Pitää selvittää, miten ne saisi muiltakin kirjautuneilta kommentoijilta poistettua.

   Poista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.