keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Raiskaus on ruma sana

 Jenni Leivo
You can find an English translation of this text at the bottom of the page.

HUOM! Ihan ensimmäisenä varoitan herkkiä lukijoita. Tämä teksti tulee olemaan rankkaa ja sisältämään materiaalia jota todennäköisesti herkimmät eivät halua lukea. Eli: Trigger-varoitus! 

Teitä on varoitettu.


Tämä juttu tulee pureutumaan siihen kuinka pojat (en puhu miehistä, sillä miehet ovat niitä, jotka osaavat käyttäytyä) käyttäytyvät peleissä ja miltä se tuntuu. Ensiksi hieman taustaa siitä, miten tämä juttu tuli olemaan.

Minut on raiskattu kahdesti tuntemattomien toimesta. Kummallakin kertaa hyökkäys tapahtui yllättäen ja jätti pysyvät arvet minuun. Sellaiset, jotka eivät näy. Olen aina rakastanut pelejä ja tietokoneella pelattavia MMOita. Tämä pitää yhä paikkansa, paitsi etten ole vuosiin pelannut yhtään MMOta.
Miksi? Koska, pelissä muut pelaajat hyökkäävät avoimesti naiseksi tunnustautuvan kimppuun. ”Mene takaisin keittiöön” on hyvin yleinen. ”Näytä tissit” on toinen. Ja hyvä Luoja jos olet parempi kuin pojat. ”Etsin sinut käsiini, raiskaan ja tapan!”. Sekä näiden kaikki eri variaatiot. Lopetin mikin käytön hyvin nopeasti. Jossain vaiheessa laitoin äänetkin pois. Silti tämä kaikki tunki esille, tekstiä kun ei voi blokata vaikka kuinka haluaisi.

Minä ensimmäisen raiskauksen aikoihin.
Lopetin näiden pelien pelaamisen. En ollut tarpeeksi vahva kohtaamaan tätä. En kestänyt kuunnella tai katsoa kuinka nämä pojat hyökkäävät kimppuuni verbaalisesti. Muutaman suomalaisen (kuuluin tuolloin erääseen suomalaiseen kiltaan eräässä pelissä) uhattua etsiä minut käsiini, kun mokasin jossain, en kyennyt enää. Pelkäsin, pelko oli lamaannuttava. Tässä kohtaa joku pikku poika siellä huutelee, että se on vain puhetta. Ei. Se on häiriköintiä. Uhkailua. Ja valitettavinta siinä on se, ettei siihen voida puuttua. Tai ne jotka siihen voisivat puuttua, eivät tee niin. Tässä kohtaa huutelisin mielelläni ylläpitäjien vastuuta, mutta minusta vastuu toimista on jokaisella itsellään.

Suurin ongelma tässä on se, ettet koskaan tiedä mistä päin toinen on. Et jos hän ei kerro, trauman kokeneelle jo pelkkä uhkaava ääni voi olla se mikä ajaa reunan yli. Puhumattakaan uhkailuista joissa sanotaan ”Tiedän missä asut” jne. En sano, että kaikkea pitää varoa koska toinen on voinut kokea jotain. Sanon, että käyttäkää järkeä. Uhkailu on eri asia kuin sanoa jotain tyhmää. Ja anteeksipyytämisen taito on unohtunut monilta.

Et voi sanoa, että siitä pitäisi ”päästä yli” ja ”unohtaa jo”. Raiskaajalle raiskaus on hetken huuma ja menee sitten omia teitään. Uhri jää pohtimaan mahdollisia sairauksia, joita on saattanut saada, mahdollisesti raskauden mahdollisuutta. En sano, ettei raiskauksesta voisi päästä yli, mutta se ei ole helppoa. Tie on pitkä ja kivikkoinen.

Sitten tulee pelejä (viimeisimpänä tässä jonossa uusin Lara Croft) joissa raiskattu nainen nousee entistä vahvempana. Sitten mahdollisesti kostettuaan jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei. Lara Croftissa ei videoiden perusteella ole kuin raiskauksen uhka, mutta joskus se on tarpeeksi. Raiskaus on rikos joka vie perusturvan tunteen. Kyllä, se voi vahvistaa, mutta se myös rikkoo. Siitä pääsee yli, mutta sitä ei unohda koskaan. Vaikka tämä tietty realismin puute on välillä häiritsevää, se ei ole suurin ongelma pelialalla. Suurin ongelma on muiden pelaajien käyttäytyminen.

Liian monille raiskaus on pelkkä sana. ”We raped them”. Ei. Se ei tarkoita voittoa tai sitä että olitte ylivoimaisia saati sitä, että toiset olivat heikompia kuin te. Se tarkoittaa sitä, että te olette kieroutuneita perverssejä, jotka nauttivat muiden kärsimyksestä. Miettikää sitä.

Ainoa vastaus jonka tätä kyseenalaistaessa saanut on, että he eivät tarkoita ”oikeaa” raiskausta. Se on kuulemma vain sana. Ei, ei se ole. Se on sana jonka takana on todella valtava paine ja historia. Ja minulle se on ollut todellisuutta. Lisäksi sen käyttäminen jatkuvasti tuollaiseen tekee siitä liian laimean. Se menettää sen merkityksen, joka sille kuuluu. Ajan myötä tämä saattaa johtaa siihen, että kun joku sanoo tulleensa raiskatuksi, ensimmäinen kysymys on ”Missä pelissä?”

Project Unbreakable (http://projectunbreakable.tumblr.com/), Projekti Rikkoutumaton, on sivusto johon on kuvattu raiskattuja naisia ja miehiä kylttien kanssa, joissa lukee, mitä heidän raiskaajansa ovat heille sanoneet. Tuolta näkee, miten yksinkertainen ja muualla hyvin kaunis lause voi muuttua painajaisten aiheeksi.

Tänä päivänäkään minä en pelaa MMOita. En ole tarpeeksi vahva, mutta taistelen sen puolesta, että tulevien naissukupolvien ei tarvitse kestää tuota verbaalista hyväksikäyttöä.

Jos olet kokenut jotain väkivaltaista ja kaipaat apua, on olemassa sivu jossa kannattaa käydä (http://www.tukinainen.fi/), he osaavat auttaa.

Ja pojat. Jos ette kestä sitä että tyttö on parempi kuin te, kasvattakaa munat.

*****
translated into English by Sonja Virta

Rape is a dirty wordNB! I would like to warn sensitive readers. This is a tough text and includes material that sensitive people probably won’t wish to read. So: Trigger warning! 

You have been warned.

This article focuses on how boys (I am not talking about men, because men know how to behave) behave in online games and how it feels. First off some background info on how this article came to be.

I have been raped twice by people I didn’t know. Both times the attack happened all of a sudden and left me permanent scars. Scars that are not visible. I have always loved online games and MMOs (massively multiplayer online game). This statement still stands except that I have not played any MMOs in years. Why? Because in the games the other players attack you if you openly reveal yourself to be a woman. ”Go back to the kitchen” is a very common comment. ”Show me your boobs” is another. And God forbid if you are better than the boys. ”I will find you, rape you and kill you!” And all the different variations of these comments. I quickly stopped using the microphone. At some point I also turned off the sound. But all of this would still come through: you can’t block text, no matter how much you’d want to.

Me around the time of the first rape.
I stopped playing these games. I wasn’t strong enough to face all this. I couldn’t bear to listen to or watch these boys verbally attack me. After some Finns (I belonged to a Finnish guild in a game) threatened to find me when I blundered something, I couldn’t do it anymore. I was afraid, the fear was paralyzing. At this point some little boy will start whining how it’s all just words. No. It is harassment and threats. And the most unfortunate thing is that you can’t do anything to make it stop. Those who could, won’t. At this point I would otherwise like to call for the admins to take responsibility, but I think that each person has the responsibility for their own actions.

The biggest problem is that you never know where the other person is from. You won’t if he doesn’t tell you. If you have experienced a trauma, even a threatening sound/voice may be enough to push you over the edge. Not to mention threats like “I know where you live” etc. I am not telling you to be really careful with everything you say just because the other person might have experienced something negative in their lives. I am telling you to use your heads. Handing out threats is not the same thing as just saying something stupid. And many people have forgotten how to say sorry.

You can’t tell me to ”get over it” and ”forget it already”. For the rapist the rape is only a short moment: he can just walk away. The victim will be left to worry about the STIs she (or he)  may have caught as well as the possibility of a pregnancy. I am not saying that you couldn’t get over rape, but it is not easy. It is a long and a tough journey.

Then you have games (the latest one in the line being the new Lara Croft) in which a raped woman rises up stronger than before. After possibly having her revenge she continues her life as if nothing had happened. No. According to the videos there’s nothing but a threat of rape in the Lara Croft game but sometimes even that is too much. Rape is a crime that takes away your feeling of security. Yes, it can make you stronger but it also breaks you down. You do get over it, but you never forget it. Although a certain lack of realism is sometimes annoying, it is not the biggest issue in the field of gaming. The greatest problem is how the other players behave.

For too many people rape is just a word. ”We raped them”. No. It does not mean victory or being superior or the others being weaker than you. It means that you are twisted perverts who enjoy see other people suffer. You think about that.

The only response that I’ve received when voicing out my concerns is that they don’t mean a ”real” rape. Apparently it’s just a word. No, no, it’s not. It is a word with immense pressure and history. And it has been reality to me. Additionally, using it constantly in this manner makes it too weak. It loses the meaning it should have. In time this might lead to a situation where someone tells they have been raped and the first question is “In which game?”

Project Unbreakable (http://projectunbreakable.tumblr.com/) is a site with photos of raped women and men holding signs with quotes from their rapists. You can see how a simple and an otherwise beautiful sentence can turn into the subject of nightmares.

To this day I still don’t play MMOs. I am not strong enough but I am fighting for future generations of women so they wouldn’t have to endure such verbal abuse.

If you have experienced sexual violence and need help, there is a site you can visit (http://www.tukinainen.fi/ - In Finnish, Swedish & English). They can help you.

And boys. If you can’t stand a girl being better than you, you should grow balls.

20 kommenttia:

 1. Hyvä Jenni! <3 Rohkeaa ja voimakasta toimintaa ja tekstiä. Komppaan täysillä.

  VastaaPoista
 2. Hienosti kirjoitettu! Rinta koholle vain, olet voimakas ja rohkea nainen ja kaiken arvostuksen arvoinen.

  VastaaPoista
 3. Tärkeä aihe ja kirjoitus, kiitos postauksesta.

  VastaaPoista
 4. Hieno teksti ja olen samaa mieltä raiskauksen käytöstä pelien arkikielessä. Mun mielestä olisi kuitenkin oleellista muistaa, ettei tässä(kään) asiassa ole selvää sukupuolijakoa, olen itse kuullut todella ilkeitä asioita raiskauksiin liittyen naisten sanomina. Eli ihan sama mitä sukupuolta on, tulisi kunnioittaa rikoksen uhreja ja pitää se pää kiinni jos ei ole nättiä sanottavaa.

  Toisaalta, raiskaus-sanan käyttö kevyemmissä yhteyksissä voisi myös olla enne siitä, että itse rikoksesta puhutaan enemmän ja sen tabuasema on poistumassa. Se voi olla kivulias prosessi (kun kaikenmaailman valopäät tulevat luonnollisesti kertomaan omat mielipiteensä siitä saako nainen olla puistossa yöllä ja kuinka lyhyt hame sopii olla), mutta se olisi tarpeellinen.

  Seksismi peleissä on todella yleistä (erityisesti miehille suunnatuissa "räiskintäpeleissä" joita pelataan netissä), mikä on outoa, koska ainakin jenkeissä PC-pelaajista melkein puolet on naisia. Konsolipeleistä en ole nähnyt tilastoja, ja niissä pitäisi melkein tarkastella tiettyjä peligenrejä, koska konsoleita pelaavat paljon lapset jotka eivät (toivottavasti) vaikuta seksismin esiintymiseen. Osa syystä menee mielestäni pelinkehittäjille, koska pelien aiheet ja kuvamaailma näyttävän ikävän usein kannustavan huonoon käytökseen naisia kohtaan.

  Jostain syystä pelaaminen koetaan miehiseksi alueeksi ja joku osa pelaajista puolustaa sitä raivokkaasti ja kokee seksismin olevan vain osa pelaamiskulttuuria. Tämä on tietysti tavallaan totta, mutta ei hyväksyttävää. Vaikka pelit ovat kevyttä viihdettä, silti niissäkin pitää osata käyttäytyä, eikä ketään pitäisi erityisemmin kiinnostaa peliseuransa sukupuoli vaan pelitaidot ja sosiaaliset taidot, mikäli pelissä tehdään yhteistyötä.

  VastaaPoista
 5. Ei vitsi, mitä urpoja maailmasta löytyy! Myöskin, liittyen sanan "raiskaus" käyttöön, se on musta sukua huorittelulle (tai miksei myös homoksi haukkumiselle, kun tarkoitetaan tyhmää). Ainahan siitä voi sanoa, että "läppäläppä, emmä sitä sillee meinannu", mutta sanojen valitseminen on vallan käyttämistä. Niillä luodaan assosiaatioita. Niillä muokataan todellisuutta.

  Kiitos paljon, kun viitsit ja uskalsit kirjoittaa aiheesta!

  VastaaPoista
 6. Jaoin tämän blogi jutun eräälle peliporukalla ja sieltä eräs linkkasi tämän: http://neil-gaiman.tumblr.com/post/32228261632/my-comic-about-rape-jokes

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jezebelissä oli kans vähän aikaa sitten hyvä juttu raiskausvitseistä: http://jezebel.com/5925186/how-to-make-a-rape-joke

   Poista
 7. Puskaraiskaajat on yleensä maahanmuuttajataustaisia kuten kaikki hyvin tietää. On jotenkin julmaa että tietokoneella pelaavat pikkupojat rinnastetaan raiskaajiin. Huono huumori ei ole sama asia kuin raiskaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimäiseksi haluan kertoa että minut raiskanneet ovat kaikki olleet ihan valkoihoisia. Joten minun kokemukseni mukaan 100% raiskaajista on vaaleaihoisia.
   En missään kohtaa rinnasta näitä pikkupoikia (joista osa on kyllä ihan fyysisesti keski-ikäisiä) raiskaajiin. Perään kuulutan käytöstapoja ja muiden huomioon ottamisa.

   Tässä kyse ei ole huonosta huumorista, vaan huonoista käytöstavoista ja muiden alentamisesta.
   Kiitos.

   Poista
  2. Missä tahansa ympäristössä raiskauksella uhkailu on todella rumaa käytöstä, tietokonepeli ei ole poikkeus. Kiitos kirjoittajalle aiheen rohkeasta esille ottamisesta ja kommentteihin vastaamisesta.

   Poista
  3. No "kuten kaikki hyvin tietää" suurin osa raiskaajista on ihan suomalaisia tyyppejä suomalaisin sukujuurin. Puskaraiskaajien osuutta en löytänyt tilastoista, mutta he ovat vähemmistössä joka tapauksess kaikista raiskauksista. Suurin osa raiskauksista on kohteen tuntemia tyyppejä kuten aviopuolisoita, seurustelukumppaneita, sukulaisia, ystäviä ja raiskauspaikkana yksityisasunto.

   Huomauttaisin myös, että tietokonepelit eivät ole vain pikkupoikien harrastus. Vuonna 2009 tehdyn Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pelaajien keski-ikä on noin 35 vuotta ja suurin osa pelaajista on yli 30-vuotiaita. Ja vaikka sitä mieluusti ajattelisi, että nettipelien huutelijat ovat pikkupoikia, jotka eivät tajua mistä puhuvat, niin valitettavasti asia ei ole näin. Ääniviestien perusteella kyseessä on ihan aikusia miehiä, joiden luulisi tietävän paremmin.

   Ja vaikka peleissä huutelu ei olekaan raiskaus se on kenelle tahansa sukupuolesta riippumatta ahdistava tilanne. Mistä voit tietää onko huutelija joku puolituttu vai tapahtuuko huutelu ihan randomisti? Kun näitä huuteluja ja raiskausuhkailuja saa pahimmillaan sietää lähes päivittäin niin kyllä se alkaa syödä ihmistä. Moni nainen onkin vetäytynyt rakastamansa harrastuksen parista vain koska ei yksinkertaisesti kestä enää tuollaista huutelua.

   Eikä kyse ole vain peleissä tapahtuvasta asiattomasta käytöksestä. Myös me nörttitytöt saamme aina välillä epäasiallista palautetta, jota emme tietenkään päästä läpi esitarkastuksesta. Ihan vain se, että me naiset olemme olemassa ja kehtaamme kirjoittaa nettiin on liikaa joillekin miehille ja pikkupojille.

   Lisäisin myös, että raiskaus-huutelut eivät ole vain ajattelemattomuutta vaan kyllä jokaikinen ihminen tietää, mitä kysiesellä sanalla tarkoitetaan ja minkälainen vaikutus sillä on kuulijoihinsa. On älyllisesti epärehellistä väittää muuta. Ne kertovat puhujansa arvomaailmasta, joka on sairas ja vastenmielinen. Ja se, että asiaan ei puututa, on näille ihmisille sama kuin jos heille sanottaisiin, että raiskaus on ihan okei, vitsi sä oot kova äijä. Haluaisinkin, että joka ikinen ihminen, joka Jennin tekstin on lukenut pysähtyisi pohtimaan millaista kieltä he itse käyttävät ja millaista kieltä heidän kaverinsa käyttävät ja tarvittaessa puuttuisi siihen tapahtui se peleissä tai in real life.

   Poista
  4. Kielenkäytöllä on väliä. Jos jossain porukassa raiskaamisella leikisti uhkaaminen on ok, on kynnys taas vähän madaltunut vähätellä uhrien kokemusta ja joku saattaa vinksahtaa kokemaan teonkin olevan ok. Tämä ei tietenkään tarkoita, että jokainen haukkuva koira oikeasti purisi, mutta asenneilmasto on kylmäävä koska se vaikeuttaa sen erottamista, kenellä on teot oikeuttavaan pisteeseen asti vääristynyt asenne.

   Ohitat muuten kommentissasi täysin tekstin pointin: että sanoilla voi haavoittaa pahasti, varsinkin, kun taustalla on traumatisoivia kokemuksia. Tällöin "huonoa huumoria" eli suoraan sanoen toisia loukkaamaan tarkoitettua vallankäyttöä harrastavat "pikkupojat" rinnastuvat traumatisoituneen mielessä raiskaajiin automaattisesti, vaikka objektiivisesti katsoen riski uhkauksen toteuttamisesta olisi äärimmäisen pieni. Tekstissä ei väitetä, että pelaavat ihmiset olisivat usein raiskaajia, vaan kerrotaan, miten pahalta kuvatunlainen kielenkäyttö voi tuntua ja miksi.

   Rinnastus ei siis ole julma, mutta harkitsemattoman tai harkitusti karkean kielenkäytön puolusteleminen sillä, että jokin ihmisryhmä korostuu rikosilmoituksissa enemmän kuin toinen, on julmaa esitetyn näkökulman ohittamista.

   -nti Täti

   Poista
  5. Huolimatta siitä, että tämä kyseinen Anonyymi on selvä trolli, päätimme tällä kertaa päästää tämän kyseisen kommentin läpi johtuen puhtaasti siitä, että hän esittää putkeen sarjan urbaaneja legendoja, jotka ovat harmittavan yleisiä ihan asiallisessakin keskustelussa. Mia ja Jenni omalta osaltaan tuossa ylempänä käsittelivätkin nuo kaksi ensimmäistä ihailtavalla tarkkuudella, joten otan itse kantaa ainoastaan tuohon viimeiseen; huonoon huumoriin.

   Kirjailijakokelaana uskon vakaasti (ja useat tieteelliset tutkimukset tukevat käsitystäni), että sanoilla on merkitystä. Niin myös tässäkin asiassa. Psykologian tohtorit David Lisak ja Susan Roth ovat tutkineet sekä tuomittuja että niin sanottuja "havaitsemattomia" raiskaajia (Undetected Rapists) laajasti useissa haastattelututkimuksissa ja päätyneet siihen tulokseen, että ainoa todellinen ero tuomittujen (käytännössä nämä puskaraiskaajat) ja "havaitsemattomien" raiskaajien välillä ovat metodit. Havaitsemattomat raiskaajat valitsevat kohteensa ja raiskaustapansa tarkoituksellisen sosiaalisesti hyväksyttäviksi. Toisin sanottuna, he raiskaavat tuttavia ja yleensä käyttävät vain vähän väkivaltaa, valiten useammin viinan ja lääkkeet uhrinsa taltuttamiseen. He luovat tilanteita, joissa ympäröivän yhteiskunnan olisi mahdollisimman helppo epäillä uhrin käsitystä tapahtumista. He tietävät täsmälleen, mitä ovat tekemässä ja usein kuluttavat jopa viikkokausia raiskauksiensa valmistelemiseen (monikko tässä tapauksessa tarkoituksenmukainen, sillä nämä havaitsemattomat raiskaajat saattavat raiskata jopa kymmeniä naisia "uransa" aikana).

   Miten tämä kaikki liittyy sitten huonoon huumoriin? No, yksi yhteinen asia, jonka Lisak ja Roth havaitsivat molempien raiskaajaryhmien kohdalla oli misogynia. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki misogynistit ovat raiskaajia, mutta kaikki raiskaajat (yksittäisiä poikkeuksiakin tietysti löytyy) ovat misogynistejä. Tämä ilmenee juurikin esimerkiksi raiskauksella vitsailulla. Jos joku vitsailee "Näin viikonloppuna bileissä muijan, joka oli ihan tuiterit, joten mä panin sitä hahhahhaa", hän todennäköisesti tarkoittaa sitä.

   Toisaalta, yksi merkittävä ero, jonka Lisak ja Roth havaitsivat tuomittujen ja havaitsemattomien raiskaajien välillä oli yhteiskunnan tuomitsevaisuuden merkitys. Näiden havaitsemattomien raiskaajien osuus raiskaajista on jo luonteensakin mukaan tuntematon, mutta arviot vaihtelevat 60%-90% välillä. Ja he lopettavat raiskaamisen jos/kun he kohtaavat kunnioittamiltaan ihmisiltä (eli miehiltä) tuomitsevuutta tekojaan ja asennettaan kohtaan. He eivät itse koskaan käytä teoistaan sanaa raiskaus, eivätkä miellä olevansa raiskaajia, joten pelkkä raiskauksen tuomitseminen ei riitä. Joten ei, kyseessä ei ole pelkkä huono huumori. Lisakin tutkimusten mukaan noin 4% aikuisesta miesväestöstä on raiskaajia (Lisak tutki ainoastaan miesten naisia kohtaan suorittamia raiskauksia). Maailmanlaajuisesti esimerkiksi WoWilla on tällä hetkellä noin 9,1 miljoonaa maksavaa pelaajaa. Jos oletetaan, että tuosta noin puolet ovat naisia (luultavasti yläkanttiin, mutta...), tämä tarkoittaisi, että tällä hetkellä WoWin pelaajissa olisi noin 180 000 raiskaajaa, joista jokainen melko suurella todennäköisyydellä kertoo raiskausvitsejä. Kuten voimme todeta useistakin esimerkeistä, misogynian määrä nörttien joukossa ei ole sen pienempää kuin ympäröivässä yhteiskunnassakaan, joten ei ole mitään syytä olettaa että raiskaajienkaan suhteellinen määrä olisi yhtään pienempi.

   Olen keskittynyt tässä ainoastaan miesten suorittamiin naisten raiskauksiin, koska tällaisista tilanteista on ainoa tuntemani tutkimusaineisto. Ottaen huomioon kuitenkin miesten ja naisten aivojen rakenteellisten erojen vähäisyys, tulokset ovat luultavasti sovellettavissa myös muihin skenaarioihin.

   Poista
 8. "Etsin sinut käsiini, raiskaan ja tapan" on laiton uhkaus, josta on mahdollista saada maksimissaan 2 vuotta vankeutta. En tunne riittävästi lainsäädäntöä tietääkseni, onko tämän tyyppisen rikoksen esitutkinta riittävän vahva peruste selvittää näiden ihmisten henkilöllisyys ja osoite ip-osoitteen perusteella, mutta ainakin toivoisin, että on. Toki rikosilmoituksen tekijän henkilöllisyys tulee samalla epäillyn tietoon.

  En tunne juurikaan pelimaailmaa, mutta tuntuu äärimmäisen käsittämättömältä, että tällaisia kommentteja joutuu kestämään peleissä - tai että edes joku voisi pitää peliä niin vakavana, että tällaista pääsisi suusta vahingossakaan. En vain tajua. Sen sijaan on erittäin ymmärrettävää, ettet, Jenni, pysty kuvailemasi kaltaisessa ympäristössä pelaamaan - itsekään tuskin pystyisin kovin pitkään, eikä minulla ole edes henkilökohtaisia kokemuksia uhkaavista tilanteista saati raiskatuksi joutumisesta.

  Kiitos vahvasta kirjoituksesta tärkeästä aiheesta.
  -nti Täti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on laiton uhkaus, mutta valitettavasti koska kyse oli ympäri maailmaa pelattavasta pelistä ei poliisi olisi asialle voinut mitään. Ja koska eri maissa on eri käytönnät.. Tämä on minusta yksi isoimpia ongelmia.
   Peleissä on mahdollisuus joskus laittaa tyypit estoon, mutta olen myös törmännyt siihen että estettyäni yhden tyypin tämän kaverit aloittivat pommituksen "Miksi estit sen? Sehän vaan vitsaili?" "Saatanan horo, etkö sä tajua vitsiä" yms.

   Poista
  2. Ensimmäinen ajatus oli kuitenkin, että kuinkakohan paljon moista huutelua vähentäisi ihan vain sen tosiseikan ääneen toteaminen, että "tuo mitä sanoit olisi muuten katsottavissa rikokseksi" ja että tämän vuoksi kannattaa jättää moiset "vitsit" väliin jatkossa.

   Mielikuvitukseni on siitä rasittava, että se kehittelee automaattivaihteella varsin kritiikittä selviytymiskeinoja eri tilanteisiin - jälkikäteen ja niin, etten tiukan paikan tullen sitten välttämättä pystykään hyödyntämään ideaani. En siis mitenkään oleta, että sinun tarvitsisi kyetä moiseen kasvattamiseen suunsoitolla kaiken kokemasi jälkeen varsinkaan, kun tiedän miten lamauttavia tuollaiset kommentit voivat olla.

   Kuitenkin teki mieli tuoda asia esille, jos vaikka edes se että homma on laitonta pistäisi kuvaamasi tyyppistä idiotismia harrastavat vähän miettimään, mitä puhuvat.

   -nti Täti

   Poista
 9. Linkitän tännekin viimekeväisen Kotakun artikkelin, jossa käsitellään tähän peleissä esiintyvään raiskauskulttuuriin liittyvää sukupuolten välistä dynamiikkaa mielestäni varsin ansiokkaasti. Linkittämässäni tekstissä tulee esille myös se elementti, että aina ei ole kyse ainoastaan verbaalisesta toiminnasta, vaan raiskausta saatetaan myös simuloida pelihahmoilla. Minulla ei ole ko. ilmiön yleisyydestä tarkempaa tietoa, mutta joka tapauksessa se lisää mielestäni melko olennaisen lisäaspektin aiheen pohdintaan.

  http://www.kotaku.com.au/2012/05/three-words-i-said-to-the-man-i-defeated-in-gears-of-war-that-ill-never-say-again/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Linkittämässäni tekstissä tulee esille myös se elementti, että aina ei ole kyse ainoastaan verbaalisesta toiminnasta, vaan raiskausta saatetaan myös simuloida pelihahmoilla."

   Toimin ylläpitäjänä eräässä online pelissä. Siellä tätä tulee satunnaisesti vastaan, vaikka se on ehdottomasti kielletty pelin säännöissä. Kaikkia kiinni jääneitä rangaistaan, mutta valitettavasti ylläpitäjät eivät näe kaikkea.

   Ylläpitäjänä voin sanoa, että kaikesta kannattaa aina raportoida. Ilman raportointeja, ylläpitäjät eivät voi tietää mitä tapahtuu.

   Näin naisena otan äärimmäisen vakavasti juurikin seksuaalisen häirinnän pelissä. Minäkin olen sitä kokenut, ja se ei ollut mukavaa vaan koin sen äärimmäisen ahdistavana. Kiitoksia silloisen ylläpidon, se loppui kun raportoin siitä. Häirintä oli tällöin systemaattista minuun kohdistuvaa häirintää.

   - Neiti Ylläpitäjä

   Poista
  2. Hei Neiti Ylläpitäjä!

   Olisitko halukas kertomaan Nörttitytöissä omista kokemuksistasi pelin ylläpitäjänä? Minua ainakin kiinnostaisi kuulla millaisiin tilanteisiin ylläpitäjänä törmää, kuinka yleistä esimerkiksi seksuaalinen häirintä on nettipeleissä ylläpitäjän näkökulmasta ja millaisin toimin pelin tekijät voisivat edistää pelirauhaa. Jos kiinnostuit niin ota yhteyttä geekgirlfinlandia@gmail.com.

   Poista
 10. Hei,

  Kiitos kirjoituksesta. En voi kuvitellakaan, että uskaltaisin kirjoittaa noin vahvan tekstin omalla nimelläni, kun en uskalla sitä edes sillä kommentoida. Luin kirjoituksesi alun perin viime viikon alussa, mutta jäin miettimään sitä pitemmäksi aikaa. Pelaan itse paljon nettiräiskintöjä, ja muistan, että pienempänä tyttönä koin siihen liittyvän kielenkäytön todella pelottavaksi. Sillä enhän toki koskaan haluaisi kuulla samanlaista puhetta esimerkiksi vastassa olevalta jalkapallojoukkueelta oikealla pelikentällä.

  Huomasin kuitenkin, eritellessäni omaa pelikokemustani tänä päivänä, että valitettavasti olen pikkuhiljaa valunut mukaan samanlaiseen kielenkäyttöön. Lisäksi olen aika kauhistunut mahdollisuudesta, että voin omilla sanoillani virtuaalimaailmassa ruokkia yleistä välinpitämättömyyttä todellisen maailman käyttäytymissääntöjä ja inhimillistä kunnioitusta kohtaan. Niinpä haluaisin tehdä asialle jotain konkreettista!

  Pohjimmiltaan en usko, että toruminen saa kokonaista niinkin hajanaista ihmisryhmää, kuin tietokonepelaajat, muuttamaan tapojaan, vaikka toki esimerkiksi sinun kirjoituksesi vaikuttanee kehen tahansa empatiakykyiseen ihmiseen. Niinpä mietinkin, voisimmeko esimerkiksi me nörttitytöt yhdessä kehittää uutta sanastoa, joka voisi korvata vanhat termit. Toki on hankala löytää voittamisen ja häviämisen ja kaiken lisäksi viruaalisen tappamisen ympärille välttämättä mitään positiivista, loukkaamatonta tapaa nopeasti kommunikoida vaikkapa toisen joukkueen ylivertaisuus yhdellä sanalla, mutta luulisin, että voimme ainakin yrittää! Uskoisin, että näin maailma, niin virtuaalinen, kuin oikeakin olisi vähän turvallisempi paikka.

  Siis jos sinulla, tai jollakulla muista lukijoista on hyviä ehdotuksia pelinaikaiseen kommunikaatioon, ottaisin fraasit mielelläni pikimmiten käyttöön!

  VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.