maanantai 10. syyskuuta 2012

Instagram vs. Vignette

Riikka Karhu

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tai näin olen ainakin kuullut. Onhan se toki helpompi näyttää kuva siitä, kuinka jotkut älypäät ovat sotkeneet tien ketsupilla koko työmatkan varrelta kuin yrittää selittää sitä. Kuvat ovat muistoja koetusta ja nähdystä, jostain mihin on mukava palata jälkikäteen.

Instagramin käyttöliittymä, kuva Wikipediasta
En ole mikään ammattikuvaaja. Lähinnä omaksi ilokseni otan kuvia, mutta olen äärimmäisen laiska jakamaan niitä. Välillä se vain tuntuu ylitsepääsemättömän hankalalta ladata se kuva kameralta koneelle, lisätä Facebookiin, Twitteriin, Photobuckettiin tai mihin tahansa muualle. Sen takia olen kyllä ihan kiitollinen, kun on tarjolla valokuvasovelluksia, joiden avulla kuvien ottaminen ja jakaminen on helppoa. Testasin muutaman viikon ajan kahta valokuvasovellusta, Instagramia ja Vignetteä ihan saadakseni selville, kumpi on parempi harrastelijakäyttöön. Artikkelissa käytetyt valokuvat ovat minun ottamiani ellei toisin mainita. Testialustana on ollut pääasiassa luotettava Anteroni, eli HTC Desire, vähemmissä määrin myös Sansung Galaxy Tab.

Instagram on suosittu kuvasovellus, joka tuli markkinoille vuonna 2010. Kyseessä on suosituin valokuvasovellus yli 80 miljoonalla käyttäjällä. Suosio ei yllätä, Instagramilla saa tyylikkäitä kuvia suhteellisen vähällä vaivalla. Kuvan saa myös jaettua erilaisiin sosiaalisiin medioihin helposti ja nopeasti. Instagram on myös oma sosiaalinen mediansa, jossa voi seurata muiden käyttäjien kuvia. Blogiin sopivasti suosittelen etenkin hauskoja kuvia jakavaa nerds_doitbetter-tiliä.

Kuvien jakamiseen on kaksi vaihtoehtoa: kuvan voi joko ladata suoraan puhelimen tai tabletin omasta galleriasta tai ottaa kameralla. Hyvä, että on vaihtoehtoja. Kuvan voi ladata joko sellaisenaan maailmalle ihasteltavaksi, tai siihen voi lisätä tehosteita. Instagramin erikoisuutena ovat retrot tehosteet. Keskivertokuvista saa helposti hienoja.
 

Orava, tehosteilla. Otettu Instagramilla
Syksyn ensiruskaa Helsingissä, ei tehosteita. Otettu Instagramilla
Kävin läpi arvosteluja, kun latasin Instagramin. Muutama käyttäjä arvosteli sovelluksen hieman hankalaa käyttöliittymää. Kieltämättä yhdyn tähän mielipiteeseen. Instagram oli etenkin ensimmäisellä käyttökerralla sekava ja hieman jopa omituinen. Vaati muutaman harjoitteluotoksen ennen kuin opin kunnolla hahmottamaan kuinka Instagram käytännössä toimii. Ja minä sentään pidän itseäni sen verran teknisenä ihmisenä, etten vähästä kavahda uusia sovelluksia tai laitteita. Instagram on mobiilisovellus, mutta jotenkin olettaisin, että web-käyttöliittymä olisi parempi. Tällä hetkellä web-käyttis on erittäin riisuttu ja käyttäjätilin hallinnointimahdollisuudet ovat äärimmäisen rajatut.

Vignetten käyttöliittymää, kuva Google Playsta
Vignette on enemmän kamerasovellus kuin Instagram. Vignettestä löytyy samat ominaisuudet kuin kameroista yleensäkin. Kuvan voi ottaa ilman salamaa tai salamalla, jopa videon ottaminen onnistuu. Vignettellä saa myös tehosteet päälle jo ennen kuvan ottamista. Kätevä ominaisuus, jos tietää haluavansa nimenomaan mustavalkoisen valokuvan.

Myös Vignettellä pystyy muokkaamaan valmiiksi laitteesta löytyviä kuvia. Näin vanhaan kuvaan voi saada kivat tehosteet ja hassut värit. Kuvien lataus on tosin muutaman painalluksen takana, mutta on muutoin vaivatonta.

Holga Style aita. Kuvattu Vignettellä.
Sovellus mahdollistaa kuvien jakamisen eri kanavien kautta, mutta kuvat pystyy tallentamaan myös mobiililaitteen omaan muistiin. Kuvat eivät siis sijaitse pilvessä, kuten Instagramissa. Hyvä asia ainakin minun näkövinkkelistäni tarkasteltuna. Koska kuvat ovat kiinteästi omalla laitteella, ne saa helpommin myös muuhun käyttöön. Vignettellä kuvien jakaminen on kuitenkin mielestäni hieman kömpelömpää kuin Instagramilla.

Kuvien muokkauksessa Vignette pesee Instagramin 6-0. Vignette tarjoaa enemmän vaihtoehtoja valokuvien tehosteisiin, lämmön ja kontrastin säätöön sekä kuvan yleiseen tyyliin. Kuvan saa normaaleissa väreissä, seepian sävyisenä, mustavalkoisena, retrosävyissä, negatiivina... Ihan hyvät vaihtoehdot noin mobiilikameralle. Vignetten käyttö vaatii jonkin verran totuttelua, sillä toimintoja on paljon. Jos yhtään osaa käyttää kameraa, käytännössä mitä tahansa pokkaria, osaa käyttää Vignetteä.
Snapshot telkkari. Kuvattu Vignettellä.

Omasta mielestäni Vignette tarjoaa paremman kameran sekä monipuolisemmat mahdollisuudet kuvankäsittelyyn kuin Instagram. Parhaan tuloksen saa yhdistämällä nämä kaksi sovellusta. Instagram nimittäin tunnistaa Vignetten pelkäksi kameraksi. Tällä tavalla saa käyttöönsä molempien sovellusten parhaat ominaisuudet: Vignetten kuvankäsittely ja Instagramin sosiaalinen ulottuvuus. Tulen ehdottomasti käyttämään sovelluksia yhdessä.

Redscale telkkari. Kuvattu Vignettellä.


5 kommenttia:

 1. "Välillä se vain tuntuu ylitsepääsemättömän hankalalta ladata se kuva kameralta koneelle, lisätä Facebookiin, Twitteriin, Photobuckettiin tai mihin tahansa muualle." :DD _nörtti_tytöt tosiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on aika nörttinäkökulma miettiä, että jos jokin tuntuu käyttöjälähtöisesti teknisesti hankalalta, miten sen voisi tehdä teknisesti helpommin ja käyttäjämukavammin. On kaksi eri asiaa todeta, ettei osaa tai haluakaan opetella käyttämään jotain sovellutusta tai että ko. sovellutus on sen verran kömpelö, ettei sitä vain viitsi käyttää, ainakaan jos kätevämpiä vaihtoehtoja on tarjolla.

   Poista
  2. Omalla kohdalla tuossa on enemmän laiskuudesta kuin olettamastasi osaamattomuudesta kyse. Vertaa: Kameralta kuva pitää ensin ladata koneelle, sen jälkeen feisbuukkiin, photobucketiin, blogiin, mihin vaan! Kännykältä kuvan saa kahdella klikkausella ladattua feisbuukkiin, photobucketiin, blogiin, mihin vaan. Huomattavasti helppokäyttöisempää. ;)

   Poista
 2. Niin no, melkein kaikki liikkuu jo wlanilla tai bluetoothilla, mutta kameran usb-johtoa joutuu hakemaan kaapista. On se oikeasti vaikeaa välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, tekninen kehityshän kumpuaa aina siitä, miten asiat voisi tehdä helpommin, sujuvammin ja mukavammin. Nörtit keksivät tietokoneen, koska asioiden laskeminen helmitaululla ja kirjoittaminen käsin tai kirjoituskoneella ja kirjojen painaminen gutenbergiläisittäin oli "oikeasti vaikeaa välillä".

   Poista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.