keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Interaktiivista tarinointia netissä - roolipelityyppi vailla nimeä






Onko se lintu? Onko se lentokone? Klassinen jatkotarina tai fanfic se ei ainakaan ole.


Mikä ikinä se onkaan, ei sen todellisesta suosiosta ole aavistustakaan, eikä sillä ole edes kunnollista nimeä. Suomalaiset harrastajat ovat kuitenkin viihtyneet sen parissa jo ainakin vuosituhannen alusta alkaen. Omalla kohdallani tämä roolipeliharrastus toimi myös porttina muiden roolipelien pariin ja tutustutti moneen rakkaaseen ystävään. Sen lisäksi harrastus antoi minulle mahdollisuuden purkaa kyltymätöntä Taru Sormusten Herrasta –innostustani, ja mahdollisti saman mm. monille Harry Potter ja Dragonball –faneille.


Sovitaan, että kutsun harrastusta nimellä foorumiroolipelaaminen. Nimi viittaa keskustelufoorumeilla pelattaviin roolipeleihin, vaikka samanlaista internetissä tapahtuvaa tarinankerrontaroolipelaamista voi harrastaa käytännössä millä tahansa vuorovaikutuksen mahdollistavalla alustalla. Harrastajien kesken käytiin vuosia sitten keskustelua siitä, miksi tätä harrastusta oikeasti pitäisi kutsua, mutta siitä ei nähdäkseni koskaan päästy yhteisymmärrykseen. Siispä harrastajat puhuvat harrastuksesta edelleen hieman eri nimillä, ja minä käytän tässä tapauksessa nimeä foorumiroolipeli.


Pelimekaniikka

Foorumiroolipelaamista harrastetaan pelinjohtajan pystyttämällä, tavallisesti yhteen pelimaailmaan keskittyvällä keskustelufoorumilla. Pelaajat kirjoittavat yhdessä improvisoitua tarinaa oman hahmonsa näkökulmasta, ollen vuorovaikutuksessa muiden pelaajien hahmojen kanssa. Pelaajat kuvailevat hahmon näkemiset, kokemiset ja tekemiset, sekä ympäristön ja siellä tapahtuvat asiat, yleensä ilman erillisen pelinjohtajan osallistumista.


Kuva: Chapendra(http://www.flickr.com/photos/chaparral/)
Eli yksinkertaistetusti: ensin minä kirjoitan pätkän siitä, missä hahmoni on, mitä se sanoo, aistii ja ajattelee, jonka jälkeen vuorostasi sinä kerrot vastaavia asioita oman hahmosi näkökulmasta. Sen jälkeen minä kirjoitan hahmoni reaktioista, ajatuksista ja tuntemuksista sinun hahmosi tekemisiin, jne.


Kutsun yksittäisiä pelithreadejä tässä kirjoituksessa tapahtumiksi, jotta ne olisi helpompi erotta peleistä, eli yksittäisistä tiettyyn pelimaailmaan sidotuista peliyhteisöistä. (Vastaavalla tavalla esimerkiksi WoW on peli ja yksittäinen quest on tapahtuma.) Tämä ei kuitenkaan ole harrastajien parissa käytettyä jargonia ja heidän kesken puhutaan varsin iloisesti peleistä ja peleistä ilman että ne menevät sen ihmeemmin sekaisin.


Tapahtumien aikana saatetaan neuvotella poliittisista päätöksistä, taistella vihamiesten kanssa, kokea romanttisia hetkiä tai vaikkapa varastella vihanneksia. Eri peliyhteisöissä on paljon erilaisia painotuksia, mutta ne joista minulla on kokemusta, ovat painottaneet tunnelmallisuutta ja draamaa, eivätkä pisteiden kerryttämistä tai suorittamista. On myös syytä mainita, ettei kukaan voita foorumiroolipeleissä. Sen sijaan ilmaisu ja luovuus ovat keskeisessä asemassa.


Oma harrastamiseni

Päädyin foorumiroolipelien pariin syksyllä 2003. Eksyin täysin sattumalta Ginga Legend Platinum -nimiselle sivulle. Kyseessä oli hiljattain perustettu foorumiroolipeli, jossa pelaajat heittäytyivät Hopeanuoli - mangasta ja animesta tuttuun maailmaan. Peli vaikutti juuri sellaiselta kanavalta, jonka kautta voisin purkaa kyltymätöntä innostustani samanhenkisten parissa, mutta olin hieman skeptinen. Mitä tapahtuisi jos vaikka mokaisin, en osaisikaan pelata tai rikkoisin jotakin pelin lukuisista säännöistä? Joutuisinko yhteisön hylkimäksi tai naurunalaiseksi? Tartuin kuitenkin härkää sarvista, anoin pelihahmoa sivuilta löytyneiden ohjeiden mukaisesti ja saatuani myöntävän vastauksen ryhdyin pelaamaan muilta mallia ottaen. Kukaan ei katsonut minua kieroon, vaikka ensimmäinen peli johon yritin osallistua, kuoli kasaan muistaakseni ensimmäisen peliviestini jälkeen. Yhteisön henki oli hyvä ja kannustava ja viihdyinkin sen parissa varsin aktiivisesti.


Erityisen hienoa foorumiroolipelaamisessa on se, että kuka tahansa voi pystyttää oman pelin. Vuoden 2003 jouluaattona, vain muutaman kuukauden pelikokemuksen jälkeen, perustin innosta puhkuen ensimmäisen oman pelini, sillä en ollut löytänyt muita Tolkienin tarustoon liittyviä pelejä. Pelkäsin, että ideani tyrmätään, ettei kukaan muu ole kiinnostunut pelin aihepiiristä ja että joudun pää painuksissa sulkemaan pelin ennen aikojaan. Peli, jolle jonkin valitettavan aivopierun saattelemana annoin sekakielisen nimen Taru Sormusten Herrasta -the game, menestyi kuitenkin ensihetkistä lähtien varsin hyvin. Harvinaisen pitkäikäinen peli on pystyssä vielä tänäkin päivänä, vaikka sen aktiivisimmat ajat ovatkin jo takanapäin. Olemmekin pyrkineet ylläpitämään yhteisössä hyvää ja kannustavaa henkeä, ja antaneet kaikille mahdollisuuden osallistua ja oppia pelaamaan - vaikka kirjoittaminen tai pelin idea ja säännöt eivät olisikaan aluksi hallussa. Kukaanhan ei ole seppä syntyessään.


Viisi vinkkiä harrastuksesta kiinnostuneille

Haluan rohkaista kaikkia roolipelaamisesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneita henkilöitä kokeilemaan foorumiroolipelaamista. Foorumiroolipelien parissa voi myös purkaa sitä kyltymätöntä innostusta esimerkiksi Harry Potteria kohtaan, joka muuten saattaisi jäädä pelkäksi passiiviseksi fanittamiseksi.


  1. Tutustu peliin, sen ohjeisiin ja sääntöihin.
    Jos asiat on selitetty hankalasti, tai et ymmärrä jotakin, ota yhteyttä pelinjohtajaan. Jos pelifoorumi ja pelithreadit ovat avoimesti luettavissa, tutustu niihin. Niiden kautta saat parhaan käsityksen pelin tyylistä ja painotuksista ja tiedät onko yhteisö ylläpitäjineen sinulle juuri se oikea. Tutustu samalla muiden tekemiin hahmokuvauksiin, jotka yleensä löytyvät pelifoorumilta.
  2. Kuva: Erin Kohlenberg
    (http://www.flickr.com/photos/erinkohlenbergphoto/)

  3. Mieti, millaista hahmoa haluaisit pelata. 
    Valitse pelin valmiiden hahmojen listalta mieluisa hahmo, tai luo omasi. Yleensä valittavana on tietyn fiktiivisen maailman, kuten vaikkapa Marvel -universumin, tuttuja asukkeja – niin pahiksia kuin hyviksiäkin. Konsultoi tarpeen vaatiessa pelinjohtajaa, joka osaa auttaa peliin sopivan hahmon luomisessa, tai juuri sinulle sopivan hahmon valinnassa. Jos päädyt luomaan oman hahmon, paneudu siihen kunnolla. Mieti hahmon ulkonäön, persoonallisuuden,  sukutaustan ja menneisyyden lisäksi millaisia päämääriä, toiveita ja haaveita hahmolla on.

  4. Ano tarvittaessa pelihahmoa pelinjohtajalta.
    Kaikissa peleissä ei ole tarpeen anoa pelihahmoa, mutta varsin useissa peleissä tämä on käytäntö. Älä rekisteröidy foorumille ilman pelinjohtajan lupaa, jollei pelin tiedoissa nimenomaan ilmaista, että foorumille rekisteröityminen luvitta on sallittua. Tämä käytäntö on olemassa sekä spämmibottien että trollien ehkäisemiseksi, joten kunnioita sitä. Rekisteröidy foorumille vasta kun pelinjohtaja näyttää vihreää valoa.

  5.  
  6. Lisää hahmokuvaus ja esittäydy!  
    Rekisteröidyttyäsi pelifoorumille on yleensä tapana aloittaa lisäämällä oman hahmon kuvaus kaikkien nähtäville, jotta muut pelaajat voivat tutustua hahmoosi ja sen ominaisuuksiin. On myös hyvien tapojen mukaista esittäytyä muille pelaajille, ja tämän voi tehdä joko esittäytymiselle varatussa keskustelussa, tai vaikkapa monilta foorumeilta löytyvästä yleiselle keskustelulle varatusta threadista.

  7. Ryhdy pelaamaan!
    Aloita joko täysin uusi tapahtuma, tai liity rohkeasti jonkun muun aloittamaan avoimeen tapahtumaan. (Jos tapahtuma on jostain syystä varattu vain tietyille pelaajille, on se selvästi ilmaistu joko pelin otsikossa tai ensimmäisessä peliviestissä. Asia saatetaan ilmaista käyttämällä ilmaisua ”sovittu peli henkilön X kanssa”.) Älä hermostu jollei ensimmäiseen peliisi löydy heti seuraa, vastausviestiä saattaa joutua odottelemaan päivien ajan. Joissakin peliyhteisöissä aloittelevat pelaajat pelaavat tietyn aikaa vasta-alkajien pelialueella. Tämä saattaa tuntua silmätikuksi joutumiselta, mutta syy tähän on varsin yksinkertainen. Pelinjohtajan on helpompi neuvoa, opastaa ja auttaa aloittelevia pelaajia, kun heidän ensimmäiset peliviestinsä löytyvät samasta paikasta. Ole myös avoin saamallesi palautteelle, mutta ilmaise toki jos koet että sinua kohdellaan epäreilusti.

Näiden vinkkien, rennon otteen ja vanhan kunnon maalaisjärjen avulla pääsee varmasti alkuun. Jos kaipaatte lisää vinkkejä, apua tai lisätietoa harrastuksesta, ottakaa reippaasti yhteyttä! Toivon, että harrastus voisi jatkaa entistä elinvoimaisempana – ja siihen tarvitaan nykyisten aktiiviharrastajien lisäksi paljon uutta verta. Kynnys harrastuksen aloittamiseen on varsin matala, joten astukaa rohkeasti peremmälle! Saatatte ihastua.


Foorumiroolipeleihin liittyviä linkkejä


http://rope.arkku.net/
Suomalaisia foorumi-, chat- ja muita tarinankerrontaroolipelejä listaava sivu. Pelit listattu teeman mukaan, kategoriat ovat: fantasia, eläinkunta, historia & nykyaika, scifi & tulevaisuus sekä muut.


http://ropelista.gotop100.com/
Toplista suomalaisille foorumiroolipeleille. Listalla tällä hetkellä 41 peliä, joista suurin osa lienee edelleen toiminnassa.


http://tshgame.com
Ylläpitämäni Tolkienin Keski Maahan sijoittuva foorumiroolipeli, joka aloitti toimintansa jouluna 2003. Uudet pelaajat ovat jatkuvasti tervetulleita, ja vaikkei pelaajaksi haluaisikaan, on täysin sallittua käydä vakoilemassa miltä ne pelit oikein näyttävät.

9 kommenttia:

  1. Hoo, kuulostaapa mielenkiintoiselta! Kiitos Maija! Olen kyllä kuullut foorumiroolipeleistä tai "tarinapeleistä" jotain aiemminkin, mutta tämä on oikein hyvä selonteko kyseisestä harrastuksesta. Olisinpa itsekin löytänyt tieni sen pariin juuri joskus vuonna 2003 - sen ikäisenä olisin varmasti ollut moisesta aivan innoissani.

    Mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Nykyisin tosin kirjoitan niin paljon kaikenlaista noin työkseni ja harrastukseksi muutenkin, että en ole ihan varma, riittäisivätkö rahkeet tähänkin. Taidanpa silti siirtyä ihan kohta vakoilumoodiin ja käydä kurkkaamassa tuota Keski Maa -peliäsi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta Anitta. :)
    Olin itse kohtalaisen vanha kun aloitin foorumiroolipelaamisen, mutta selvästi sen verran koukuttuvaa sorttia ettei se menoa haitannut. Kieltämättä nuo kirjoituspainoiset työt ja muut harrastukset (ja aikaisemmin opiskelut) vähentävät sitä suurinta innostusta pelaamista kohtaan. Näin on ainakin ollut itseni osalta. Rahkeet eivät aina riitä, se nyt vaan on fakta. Mutta eteenkin nyt kun Hobitti -elokuvia odotellaan, on innostus jälleen nousussa. Tietää ainakin kenelle mennä avautumaan leffojen innokkaasta odottamisesta, jos ei oman irl-ystäväpiirin ihmiset maanisesta fanituksesta innostu :)

    Ja eräs jännä asia joka jäi artikkelissa mainitsematta on se, että foorumiroolipelaaminen vaikuttaisi olevan "tyttöharrastus". Ainakin se oli sitä jossain vaiheessa.

    Maija

    VastaaPoista
  3. Kiitos tosi mielenkiintoisesta esittelystä! Minulle tämä oli ihan uusi harrastus, mutta kiinnostus kyllä heräsi heti. Taidankin suunnata etsimään ja vakoilemaan mielenkiintoisia pelejä ja ehkä jossain vaiheessa itsekin lähden peleihin mukaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että kiinnostuit! Vakoileminen on muuten erityisen hyvä tapa päästä kärryille tästä koko hommasta. :)

      Pitääpä vielä mainita, että eräs miespuolinen pelituttuni oli hieman hämmentynyt väitteestäni jonka mukaan foorumiroolipelaaminen on "tyttöharrastus". Pitää siis tarkentaa ja sanoa, että vaikka varsin suuri osa pelaajista on tyttöjä ei miespuolisia pelaajia tietääkseni sorsita. Jokainen on tervetullut ikään ja sukupuoleen katsomatta.

      Poista
  4. Mahtavaa, että joku vielä liputtaa tätäkin harrastusta! Nuoruuteni olisi ehdottomasti ollut tylsempää ja kieleni köyhempää, jollen olisi ollut aivan hulluna noihin. Ja joo, joo, löytyihän sitä kautta joitakin tärkeitä ihmisiäkin, Maija-armas. ;)

    Harrastukseen varmasti otetaan huiman mielellään uutta verta.

    Veikeää minusta on myös noista lähtökohdista sittemmin larppaamiseen siirtyneet tyypit, jotka tuovat mukanaan aika leimallisenkin osallistumisen tavan. Ainakin oma kokemukseni on, että kun on foorumiroolipelaaminen selkärangassa, lähtee myös muihin - perinteisesti pj-vetoisempiin - roolipeleihin melko oma-aloitteisella ja proosallisuutta arvostavalla näkövinkkelillä. Myös tuo mainitsemasi voittoon pyrkimättömyys taitaa tosiaan näkyä samoissa tyypeissä sitten kun he pyörivät muissa sukulaisharrastuksissa. Olenkin yhä sen kannalla, että paitsi muista roolipeleistä foorumiroolipelaamiseen, myös sieltä suunnasta pitäisi kuoria kermat päältä tuonne larppaamisen puolelle. :P

    VastaaPoista
  5. Tällainen on aikoinaan tullut aloitettua myös ihan spontaanisti, eli 90-luvun loppupuolella Darkover-sähköpostilistalla (ei silloin ollut mitään nykyisenkaltaisia foorumeita) listalaiset alkoivat allekirjoittaa mailejaan kyseiseen maailmaan sopivilla nimillä, ja jossain vaiheessa järjestettiin sitten virtuaaliset juhlat joissa ne kirjoittajat jotka sattuivat olemaan mailinsa ääressä sopivaan aikaan tapasivat, ja pikku hiljaa homma sitten kasvoi, henkilöille tuli omia luonteenpiirteitä, historiaa ja suhteita muihin hahmoihin ja tarina lähti pyörimään...
    Ei varmaan oltu ensimmäisiä jotka tuollaista puuhasivat mutta siihen aikaan ei ainakaan ollut mitenkään etabloitu harrastus josta olisi ollut tunnettuja ennakkoesimerkkejä. Mutta kivaa oli.

    VastaaPoista
  6. Ah, vuosituhannen vaihteen Elfquest-pelien ilotulitus ja sitä kautta hankittu englannin sujuva kirjallinen käyttö. Harmillisesti nykyisin ei enää niitä pelejä enää juurikaan ole hengissä.

    VastaaPoista
  7. Hieno artikkeli. :)

    Mutta mietin, oliko tietoinen valinta puhua foorumiroolipeleistä vain fanipohjaisten pelien muodostamana harrasteena? Sillä onhan foorumiroolipelien joukossa huomattava määrä myös itsekehiteltyihin maailmoihin sijoittuvia pelejä. Vaikka tokihan maalaisjärjen jo luulisi sanovan että sellaisiakin pelimaailmoja voi tarinakerrontaroolipeleissä löytyä, mutta silti joku voi saada tästä käsityksen ettei Suomen foorumiroolipelaajia kiinnosta muut kuin fanfic-tyyliset, mikä ei siis ole totta.

    Mutta siis muuten oikein hieno artikkeli, ja kiva että jotkut vielä jaksaa ihan erikseen mainostaa tätä maailman ihaninta harrastusta. ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista :)
      Nostin ehkä turhan vahvasti esille fanipohjaiset pelit, mutta tarkoitukseni ei ollut lainkaan jättää huomiotta muita pelejä. Hyvä kuitenkin että huomautit ja painotit tätä!

      Poista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.