maanantai 27. helmikuuta 2012

Missä ovat Wikipedia-naiset?

Wikipedia on yksi webin suosituimmista sivustoista. Sen artikkelit näkyvät Google-hakutulosten alkupäässä ja niihin luotetaan referenssi- ja opiskelumateriaalina. Artikkeleissa pyritään viittaamaan luotettaviin lähteisiin ja kirjoittamaan mahdollisimman neutraalista ja objektiivisesta näkökulmasta. Sen muokkaaminen on myös kummallisen addiktoiva harrastus.

Objektiivisuutta nakertaa kuitenkin Wikipedian muokkaajien varsin keskittynyt väestöjakauma. Kirjoittajista on naisia Wikimedia-säätiön kyselytutkimusten mukaan alle 15 prosenttia. Tämä on melko huono lähtökohta tasapuoliselle näkökulmalle, vaikka se olisikin vilpittömänä tavoitteena. Mistä tällainen epätasapaino johtuu? Miksi näin on juuri Wikipedia-yhteisössä? Monien muiden sivustojen (vaikkapa Flickrin) käyttäjäjakaumassa ei näy vastaavaa. Voisiko tilannetta jotenkin parantaa?


Hakkerikulttuurin ilmiö?

Wikipedian juuret ovat vapaan ohjelmiston ja avoimen lähdekoodin liikkeessä (FLOSS), jossa naisia on alle 2 %. Tälle on löydetty monia syitä — esimerkiksi hakkerikulttuuriin kuuluva oman yhteisön erottaminen teknisesti taidottomasta “mainstreamista”, johon naiset joskus yhdistetään. Naisten saatetaan myös ajatella edustavan hakkeriyhteisölle vierasta sosiaalisuutta. Jo pelkkä naissukupuoli herättää yhteisössä usein paljon huomiota, mikä voi vähentää naisten houkutusta osallistua yhteisöön.

Wikipedia on silti nykyisin erillään FLOSS-yhteisöstä. Vaikka vapaan sisällön ajatus ja tietynlainen hakkerietiikka ovatkin sen ohjaavia voimia, ei kirjoittajilla oleteta olevan mitään teknologia- tai ohjelmointiosaamista.

Kielteisiä kokemuksia

Sue Gardner on kerännyt naisten kielteisiä kokemuksia Wikipedian muokkaamisesta. Omat kokemukseni seitsemän vuoden ajalta ovat samansuuntaisia.
 • Wikipedian käyttöliittymä koetaan tulokkaille turhan tekniseksi.
 • Monilta naisilta puuttuu itsevarmuutta kirjoittaa artikkeleita; “joku varmaan kuitenkin tietää paremmin kuin minä” tai “mikä minä olen korjaamaan jonkun toisen kirjoittamaa”.
 • Omien lisäysten ja muutosten katoaminen koetaan epäkiitolliseksi. Muu yhteisö saattaa pitää naisille merkityksellisiä asioita tarpeettomina.
 • Wikipedialle ominainen kiistely ja riitaisuus koetaan vieraana ja ikävänä. Anonyymi keskustelu kiistanalaisista aiheista yltyy helposti fleimaukseksi eli provokaatioiksi ja henkilökohtaisuuksiin menemiseksi.
 • Jotkut kokevat Wikipedian ilmapiirin suoranaisen naisvihamielisenä, etenkin jos naissukupuoli tulee keskusteluissa ilmi. Naisten ei haluta “tunkevan miesten alueelle”.

 

Ratkaisuja

Sukupuolten välinen kuilu on onneksi aivan tunnustettu ongelma. Moniin Wikimedia-sivustoihin onkin perustettu projekteja, jotka keräävät ideoita naismuokkaajien saamiseksi mukaan. Linkkejä on koottu esimerkiksi Wikimedian Gender Gap -sivulle.

Freenode-verkossa on Wikipediaan liittyviä IRC-kanavia, joista osa on varsin turvallisia paikkoja tyttöwikipedisteille. Muokkauskäyttöliittymää on pyritty saamaan intuitiivisemmaksi, joskin siinä on vielä rutkasti tehtävää. Fleimausta ja riitelyä vastustamaan on syntynyt käsite WikiLove.

 

Kuvittajana on helpompaa

Minulle Wikipedian muokkaaminen on kaikesta huolimatta ollut antoisa ja mukaansavievä harrastus. Nykyään olen keskittynyt lähinnä karttojen ja muiden kuvien tekemiseen, minkä olen englanninkielisessä Wikipediassa kokenut varsin palkitsevaksi tavaksi lahjoittaa osaamistani projektille. Kuvittaja saa usein kiitosta eikä kovin helposti ajaudu konflikteihin. Olen myös löytänyt kotini Wikimedian IRC-kanavilta ja tutustunut muutamaan muuhun wikipedistiin kasvotusten.

 

Muokkaa rohkeasti!

Wikipedia tarvitsee muokkaajia. Suosittelen tutustumaan Wikipedian tutoriaaliin ja muokkaamaan artikkeleita rohkeasti aina, kun vastaan tulee virheitä tai puutteita. Kokeneemmat käyttäjät ovat aina halukkaita auttamaan, jos muokkaaminen arveluttaa. Heihin saa yhteyden vaikkapa Wikipedian adoptio-ohjelman avulla.

 

Lähteitä

 • Kuvassa on Wikipedian epävirallinen maskotti Wikipe-tan, jonka piirsi Kasuga. Lisenssi on CC-BY-SA.

6 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä artikkelista, Oona!

  "En ehkä uskalla muokata, kun en ole ehkä kuitenkaan yleisnero" -asenteeseen ei mahda oikein auttaa muu kuin peiliin katsominen ja itselle hymyileminen. Myönnän, että tuo sama "huoli" on jarrutellut minuakin siinä, etten ole ryhtynyt Wikipedia-muokkaajaksi, vaikka asia on kyllä käynyt useinkin mielessä. Pitäisi ryhdistäytyä. Jotain annettavaa kun voisi projektille varmasti olla.

  --
  Anitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti asian voi ajatella niinkin, että jos jo tietää enemmän tai "paremmin" kuin mitä Wikipediasta juuri nyt löytyy, niin on jo suurempi asiantuntija kuin mitä wikipedia tällä hetkellä on. Ja jos joku tietää paremmin niin voi sitten korjata sinun kirjoitustasi myöhemmin. :)

   Ainakin itselle on iso kynnys lähteä kirjoittamaan esimerkiksi omista "erikoisaloistani" ihan täysin tyhjästä, mutta jos joku on tehnyt alustuksen, niin on paljon helpompi lähteä rakentamaan parempaa artikkelia sen pohjatyön päälle. (Tosin sitä en tiedä, miten laajalti samanlainen ajattelutapa vallitsee Wiki-maailmassa, mutta näin siis utopisessa Mia-landiassa.)

   Poista
  2. Uusien artikkeleiden aloittaminen on tietysti hankalampaa. Mutta siihenkin on olemassa tietty kaava, joka helpottaa oman tiedon muotoilemista lyhyeksi määritelmäksi. Sen voi sitten tallentaa, ja jatkaa myöhemmin laajentamista.

   Poista
 2. Kiitos artikkelista. Minä sain Wikipedia-herätyksen 2010 Wikimaniassa Puolassa, jossa taisi olla 4 suomalsista. Naispedisteille oli oma verkostoitumislounas :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hienolta! Minun piti hakea stipendiä tämän vuoden Wikimaniaan Washington D.C.:hen, mutta päätin etten kuitenkaan ehdi sinne. Ehkä ensi kerralla! Gender Gap -projektin irkkikanavalla oli kovasti houkuteltu hakemaan sinne.

   Poista
 3. Naisvähemmistöstä puhuttiin konferenssissa paljon ja silloin päätin nostaa omaa panostani.

  VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.