perjantai 25. marraskuuta 2011

Nörttityttöyden monet kasvot


Kun kerroin aviomiehelleni suunnittelevani nörttityttöblogin perustamista, hän vastasi: "Mutta ethän sä mikään nörtti ole." Kysyin närkästyneenä, miten niin muka en. "Sä olet seksikäs, sosiaalinen, etkä sä ees oo mikään koodari", puolisoni listasi avuliaasti. Siinäpä ennakkoluuloja kumottavaksi. Päätökseni blogiyhteisön luomisesta suomalaisille giikkitytöille ja -naisille vahvistui entisestään.

Vaikka parempi puoleni tapansa mukaan halusi vain härnätä minua, moni liittänee edelleen nörtteihin lähinnä negatiivisia mielikuvia. Nörttien uskotaan olevan epäsosiaalisia tai sosiaalisessa outoudessaan sietämättömiä, rumia tai ainakin tyylitajuttomia, epäliikunnallisia sohvaperunoita. Stereotypian mukaan nörtit ovat kiinnostuneita ainoastaan normi-ihmisille käsittämättömistä aiheista, kuten ohjelmointikielistä sekä niistä scifi-tuotoksista, joista ei vielä ole onnistuttu tuotteistamaan valtavirtamarkkinoille soveltuvia kassamangneetteja. Seksi on tässä kuvitelmassa jotain, mistä nörtti voi vain haaveilla - todennäköisesti jonkin kolmitissisen ja monilonkeroisen vieraan valtakunnan edustajan kanssa.

Nörttityttö on kahta kummempi olio, sillä perinteisesti nörttiyttä on pidetty miehisen kulttuurin alalajina. Paradoksaalisesti stereotypian mukaan nössöt ja hintelät nörttipojat nähdään epämiehekkäinä machokulttuurin vastakohtina, mutta heidän mielenkiinnon kohteitaan kuten tietotekniikkaa, scifiä, videopelejä, sarjakuvia, kauhuleffoja, pienosmallien rakentelua tai vaikkapa elektronista musiikkia on kuitenkin pidetty - ja pidetään usein edelleen - poikien harrastuksina. Klassisesta nörttikulttuurista innostunut tyttö on kummajainen nörttikummajaistenkin keskellä. Nörttipiireissäkään ei aina ole osattu olla varmoja, pitäisikö tyttöjen ja naisten tunkemisesta nörttiaktiviteettien piiriin olla innoissaan vai kauhuissaan.

Nyky-yhteiskunnassa yhä useammat aikoinaan nörtteilyksi julistetut aktiviteetit ovat kuitenkin valuneet vaivihkaa valtavirtakulttuurin piiriin, osaksi jokaisen taviksen elämää. Kukapa nykyään ei roikkuisi tunteja internetissä ja katsoisi televisiosta HBO:n kuuminta uutta scifi-konventioilla leikittelevää tv-sarjaa. Aika harva enää ajattelee, että sarjakuvat ovat vain nössöjen pikkupoikien huvia, eikä tosimies pelaa mitään ihmeen videopelejä. Itsensä nimittäminen nörtiksi onkin nyt silleen vähän niiku itseironisesti oikeestaan aika siistiä. Samaan tahtiin nörttikulttuurin yleisen olkkarikelpoistumisen myöstä myös nörttityttöys saavuttanut ennennäkemättömän kukoistuskauden.

Vuosituhannen vaihteessa "giikkityttöys" nousi suorastaan trendiksi. Eteenkin englanninkielisessä maailmassa "geek girl" on pyritty lanseeraamaan nörttitytön päivitetynä, hyvännäköisenä, seksikkäänä ja sosiaalisena versiona. Monet geek-tytöistä kirjoitetut lehtiartikkelit jämähtävätkin päivittelemään sitä, että nörttiharrasteista kiinnostunut tai peräti nörttiammatissa työskentelevä nainen todella voi näyttää pysäyttävän hyvältä. On toki aina yhtä hauskaa, kun vahvasankaiset silmälasit julistetaan kauden kuumimmaksi asusteeksi. Nörttityttöydessä on kuitenkin kyse paljon enemmästä.

Yhä useampien naisten identifioituessa avoimesti giikeiksi ja nörteiksi myös käsitys siitä, mikä kaikki voi olla nörttiä, on vähitellen alkanut muuttua. Tyypillisten nörttityttöharrastusten kaanoniin kuuluu jokunen miesnörttien keskuudessa harvinaisempi mielenkiinnon kohde kuten Jane Austenin ja muiden klassisten naiskirjalijoiden tuotannon hypettäminen, kutominen, vintage-ikäisten My Little Ponyjen tai jopa Barbien keräily ja kunnostus (vertaa nörttipoikien viehtymys figuurien, vanhojen action manien ja robottikärääsän keräämisen - joita tietysti myös nörttityttö voi harrastaa), palvova suhde kissoihin, koiriin ja hevosiin sekä cup cake -leivosten askartelu - noin muutamia mainitakseni.

Myös sporttityttöjen ja nörttityttöjen välinen raja-aita huojuu rajusti. Vähintään kamppailulajit, tanssipelit, roller derby, astanga-jooga, ratsastus, nyrkkeily, tennis ja tankotanssi lukeutuvat geek girl -liikuntalajeihin. Miksei siis mikä tahansa muukin?

Nörttityttöyden kentän laajentuessa alakulttuurin ääripäät ajautuvat entistä kauemmas toisistaan. Mikä siis enää yhdistää nörttityttöjä, jos oikeastaan mikä tahansa voi olla nörttiä?

Keskeistä kaikessa nörtteilyssä on kiinnostus ja innostus. Nörtit janoavat tietoa ja haluavat oppia aina uusia taitoja omalla nörtteilyn alallaan. Modernissa tietoyhteiskunnassa nörtteily on selviytymistaito. Nörtti osaa etsiä tietoa, arvioida kriittisesti faktoina esitettyjen väitteiden uskottavuutta, poimia tarvitsemansa ja ottaa kiinnostuksen kohteistaan kaiken irti. Herääkin kysymys, miten nykymaailmassa edes voi pärjätä olematta ainakin vähän nörtti?

Ihminen, joka suhtautuu intohimoisesti johonkin elämän osa-alueeseen, innostuu helposti myös uusista asioista. Niinpä nörttityttöjen kiinnostuksen kohteet leviävätkin sosiaalisina tartuntoina. Larppaajanörttitytön ja käsityönörttitytön kohdatessa on hyvin tyypillistä, että larppaaja oppii kutomaan asusteita larppiasuihinsa ja käsityönörtti lupautuu lähtemään mukaan ensilarppiinsa. Stereotypian vastaisesti nörtit ovatkin hyvin sosiaalisia; ainakin, kun kohdalle osuu toinen nörtti, jolla on tarpeeksi kiinnostavaa nörttitietoa jaeattavanaan.

Kun nörttitytöt kohtaavat ja ryhtyvät yhdessä määrittelemään nörttityttöyttä, myöskään ideologisilta yhteentörmäyksiltä ei voida välttyä. Pian tämän blogin syntysanojen jälkeen Facebookin Geek Women Unite! (Finland) -ryhmässä sikisi kiivas keskustelu nörttityttöyden suhteesta feminismiin. Toisille naisille nörttityttöys on luonnollinen tapa toteuttaa omaa feminististä ajattelua, toisille taas "feminismi" on kirosana, joka ei assosioidu todellisen tasa-arvon tavoitteluun vaan naisten etuoikeuksien ajamiseen miesten oikeuksien kustannuksella.

Mainittu kiista palautuu ennemminkin feminismin kuin nörttityttöyden merkitykseen, joten jätän sen myöhempien nörttityttöblogaajien ratkottavaksi. Tässä todettakoon vain, että sen paremmin nörttityttöys kuin feminismikään ei ole uskonto tai koulukunta, jonka jäsenten on oltava kaikesta yhtämielisiä tai noudatettava jostakin ylempää annettuja sääntöjä. Jokainen nörttityttö on itse vapaa määrittelemään, mitä nörttityttöys juuri hänelle tarkoittaa. Toivon, että jaksamme suvaita toistemme erilaista nörtteilyä.

Tämän blogin keskeinen tavoite on saattaa nörttityttöjä yhteen, tarjota foorumi omien nörtteilyn kohteiden esittelylle ja muiden nörttien kiinnostuksen kohteisiin tutustumiselle. Samalla toivon meidän voivan yhdessä laajentaa entisestään käsitystä nörttityttöyden monimuotoisuudesta.

Luvassa onkin todella monipuolinen ja mielenkiintoinen nörttityttöjä kiinnostavia aiheita laidasta laitaan; korkeakirjallisuudesta tietokonepeleihin ja uusimpaan tietotekniikkaan, kamppailulajeista käsitöihin ja Harlekiini-pokkareista armeijamuistoihin. Blogaamaan on ilmoittautunut  jo yli 20 eri aloilla työskentelevää, opiskelevaa ja nörtteilevää tyttöä ja naista. Ensi kesään mennessä blogimme todistaneekin kiistattomasti, että naisnörttejä työskentelee paitsi koodareina myös lukemattomissa muissa mielenkiintoisissa tehtävissä peruskouluopettajista ja kirjastonhoitajista leffakuvaajiksi ja sarjakuvapiirtäjiksi.

Nörttityttöblogi päivittyy jatkossa säännöllisesti joka maanantai ja torstai. Maanantaisin on luvassa artikkeleja erilaisista harrastuksista ja ammateista sekä nörttityttömäisestä vinkkelistä maailman menoa tarkastelevia kolumneja ja pakinoja. Torstaisin taas Nörttitytöt arvostelevat ja esittelevät leffoja, kirjoja, pelejä, laitteita, sarjiksia ja ylipäätään kaikkea nörttityttöjä kiinnostavaa, puffaavat mielenkiintoisia tapahtumia ja pakinoivat ehkä vielä vähän lisää. Kannattaa siis pysyä mukana!



61 kommenttia:

  1. Hieno postaus! En malta odottaa uusia kirjoituksia!

    Itseani muuten aluksi vahan pelotti, etta olen "vaaranlainen" nortti tuon naamakirjan norttityttoryhmakuvauksen perusteella, mutta taa teksti vei mun kaikki epaluuloni. Rakastan aivoja!

    VastaaPoista
  2. Mun mielestä ei yksinkertaisesti voi olla vääränlainen nörtti. Voi olla vain uudenlainen, erilainen ja entistäkin jännempi. ;-)

    VastaaPoista
  3. kotiäitinörtit...?

    VastaaPoista
  4. Oi ihanaa! Alan ehttomasti seurata tätä blogia. Hurjaa, en ollut ikinä ajatellut olevani nörttityttö, mutta taipanda ollakin...

    VastaaPoista
  5. Vau hienoa! Mahtava aloite ja toivottavasti tälle blogille tulee paljon lukijoita! Pakko jakaa itsekin sanaa eteenpäin. :)

    VastaaPoista
  6. Vihdoinkin jotain uutta ja massasta poikkeavaa, seurantaan menee :)

    VastaaPoista
  7. Kirjoitus tuo mieleen vastakkainasettelun "nörttityttöjen" ja ei- nörttien tavistyttöjen välille. Miten määritellä nördeys, jos pelkkä innostus ja intohimoisuus lasketaan nörttiyttäväksi ominaisuudeksi? Nörttityttöön verrattuna tavistyttö on mielikuvituksettomampi, passiivisempi, ennemmin vastaanottaja kuin liikkeellelaittaja. Tavistytön leipomisessa ei ole intohimoa vaan suorittamista, urheilussa ei ole uuden oppimista vaan pakkotoistoa, kauneudenhodossa ei ole hauskanpitoa vaan pelkkää miehenmetsästystä?? Ai ai- enpä haluaisi olla pelkkä tavistyttö...mutta toisaalta haluanko kuulua mihinkään kerhoon joka todella hyväksyisi minut jäsenekseen?

    Kommentteja!

    VastaaPoista
  8. Mietin kyllä itsekin tätä kirjoittaessani, laajennanko nörttityttöyden käsitettä jo liiankin laveaksi. Olen itse taipuvainen ajattelemaan maailmoja syleillen muun muassa, että jokainen on vähän homo - miksei siis vähän nörttikin?

    Jos nörttityttöydelle haetaan vastakohtaa, pitäisin sellaisena ennemminkin sellaista "ei vois vähempää kiinnostaa" -asennetta kuin tavallisuutta. Tavallisuus asettunee jonnekin välinpitämättömyyden ja himonörtteilyn neutraaliin välimaastoon.

    Itseäni ärsyttää hirveästi sellainen "emmä siis vaan voi tietää ja tajuta näitä juttuja, kun siis mähän oon tyttö/nainen" -asennetta, johon valtavaksi hämmennyksekseni olen joskus joissakin ihmisissäni törmännyt. Ymmärrän kyllä, etteivät kaikki voi olla kaikkien alojen eksperttejä, mutta minua ihmetyttää käsien nostaminen pystyyn, kun jostakin asiasta pitäisi ottaa selvää.

    Tosi elämässä varmaan itse kukin intoilee joistain asioista silmät kiiluen, suhtautuu toisiin tavismeiningillä ja joihinkin jopa "ei kinosta" -asenteella. Itse kukin voi sitten päättää, minkä asenteen varaan haluaa identiteettinsä rakentaa.

    VastaaPoista
  9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. >ohjelmoija
    >tekee blogspot-blogin

    hienoa toimintaa

    VastaaPoista
  13. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  14. Pitäisi meidän miestenkin järjestää oma "beer belly neckbeards finland united", kuten erään sivuston kommenteista luin. Vaan tuskinpa ketään kiinnostaisi nörttimiehen blogi, koska kaikki miehethän tunnetusti ovat nörttejä eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Mutta _-nais-_nörttien blogille sen sijaan annetaan huomiota, koska sehän on aivan ennenkuulumatonta. Seksististä, sanon minä.

    VastaaPoista
  15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  16. Nörtti on ihminen, joka osaa konella tehdä enemmänkin kuin:
    -Pelata
    -Avata sen
    -Selata facebookkia
    -Kirjottaa
    -Tai vastaavaa peruspaskaa.

    Nörtti on ihminen, joka mitä luultavemmin osaa:
    -Käyttää DOS-pohjaisia käyttöjärjestelmiä
    -Osaa muitakin koodikieliä kuin HTML
    -Osaa koota koneen
    -Osaa ohjelmoida

    Nörtti on siis ihminen, joka osaa koneella tehdä enemmänkin kuin ne perus jutut.

    Tämä on herranjumala niin hirveää "nörtti(~ IT-osaajan)"-sanan väärinkäyttöä.

    VastaaPoista
  17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  19. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  20. Sydämiä ihanille nörttitytöille!

    Joskin artikkelin määritelmä on mielestäni liian laaja.

    VastaaPoista
  21. Kauheen kivaa tää bloggaaminen ku voi kaataa raja-aitoja: ottaa vaan käsitteen ja määrittelee sen uudestaan oman mielensä mukaan!!! =D

    Ensinnäki mun mielestä on väärin sanoa lääkäreiks vaan ihmisiä joilla on lääketieteen lisensiaatin koulutus. Lääkäriys on kuitenki paljon enemmän: esim. sitä, että pitää tweedtakkia ja käyttää silmälaseja. On epätasa-arvosta sanoa lääkäriks vaan kaikkia boreja setiä vaan siks että ne on käyny yliopistossa. x3

    Sama juttu niinku että F1-kuskeiks sanotaan vaan niitä ketkä ajaa F1-autoa. Se on kuitenki paljon laajempi käsite!!! Ja miks pedofiiliks sanotaan niitä ketkä nussii lapsia, kun oikeesti pedofilian leimallisempia piirteitä on se että asuu Raumalla ja syö purkkaa???? Kapinaa!!! Feminismiä!!!!! ASENNETTA!!!!!!!

    VastaaPoista
  22. Mahtavaa että nörttitytöt tulevat esiin! Tätä oon odottanu 90 luvulta saakka. Tästä määritelmästä... Mielestäni nörtti on sellainen joka kuluttaa reilusti enemmän vapaa-aikaa nörttiharrastuksiin kuten pelaamiseen tai sarjojen katsomiseen kun muuhun. T: Kalevis

    VastaaPoista
  23. Mielenkiintoista huomata, millaisia aggressioita näinkin asiallisen toteava kirjoitus herättää.

    Hyvä teksti, ajatuksia herättävä ja tarjoaa kaltaiselleni leffanörttitytölle paljon hyvää mieltä. :-) Saitte juuri vakituisen lukijan.

    VastaaPoista
  24. Blogimme kommentit alistetaan jatkossa ennakkosensuurille. Toivotamme jatkossakin tervetulleiksi myös kanssamme erimieltä olevat keskustelijat. Emme kuitenkaan enää julkaise kommentteja, jotka sisältävät asiatonta kielenkäyttöä.

    VastaaPoista
  25. Anzin jättämän linkin kautta päätin tulla vilkaisemaan minäkin ja täällähän on asiallista tekstiä :) Terveisiä vaan täältäkin suunnalta yhdeltä jo hyvinkin aikuiselta nörtti"tytöltä"!

    VastaaPoista
  26. MULLAKIN ON SILMÄLASIT OONKKSMÄ NYT NÖRTTI :DDDDDD

    VastaaPoista
  27. En oikein ymmärrä miksi "tyttö" pitää nostaa osaksi nörttiyttä. Eikö tyttö voi muka olla samanlainen nörtti kuin mies? Pitääkö hakemalla hakea omaa "nörttityttö"-kategoriaa, ettei vaan joutuisi samojen mielleyhtymien kohteeksi kuin ne stereotypiset animea tapittavat ja scifiä lukevat miesnörtit?

    Tekstistä tulee mieleen jonkun uuden muotikulttuurin luominen enemmän kuin oikea naisten liittyminen nörttikansaan.

    VastaaPoista
  28. Mutta siis mikä on nörtti? Mielestäni nörtti oli aikaisemmin sellainen kielteinen haukkumasana sellaisista vähän epäsosiaalisista ihmisistä joilla oli erikoisia harrastuksia. Lätkän sijaan pelasivat pc:llä tai pelasivat roolipelejä. Sen sijaan että olisivat menneet baariin nämä nörtit pelasivat joko yksin kotona tai ne sosiaalisimmat nörtit katsoivat porukalla elokuvia tai pelasivat jotain lautapeliä. Pikkuhiljaa nörtteydestä tuli jopa ylpeydenaihe kun tuli esimerkiksi koodarinörttejä. Nämä henkilöt olivat epäsosiaalisia eivätkä olleen mitenkään ulkoisesti seksikkäitä, mutta menestyivät esimerkiksi koodaamalla tietokoneohjelmia. He saivat paljon rahaa ja tämä herätti myös ei-nörteissä kunnioitusta. Nykyään tämä nörtteyskäsite on vähintäänkin hämärä. Jotkut jopa pyrkivät näyttämään siltä kuin nörtit jotta heitäkin ehkä pidettäisiin jotenkin erityisinä. Kyse on siis muoti-ilmiöstä. No mutta sekin on ihan luonnollista. En kuitenkaan pidä bloginkirjoittajaa oikeana nörttinä enkä monia muitakaan jotka pitävät itseään nörtteinä. Olen kuitenkin seurustellut usean nörttitytön kanssa ja he ovat kyllä jotain aivan muuta.

    VastaaPoista
  29. Kerron nyt asiallisen eriävän mielipiteeni asiaan. Vaikkakin ylläolevat kommentit sisältävät aika väkevää ulosantia, on niissä mielestäni asiaakin: Nörttejä halutaan olla vain koska se on seuraava siisti juttu. Samallalailla kuin aikaisemminkin haluttiin olla emoja tai gootteja, nörttinä oleminen on seuraava valtavirran in juttu. Koska ilmeisestikin 2000-luvulla kiinnostus vähemmistöalakulttuureihin on selvästi noussut, niin nyt on nörttiyden vuoro saada osansa siitä. Mutta kuten missään aikaisemmissakaan alakulttuurityyleissä jotka ovat olleet pinnalla, ei nörttiydessäkään riitä että värjätään tukka räikeän väriseksi ja käytetään silmälaseja ja tiedetään mikä ero Googlella ja Facebookilla on. Todellinen nörttiys on sitä että istutaan kalsareissa kolmatta päivää putkeen koneella tyhjien jaffa tai energiapurkkijuomien kanssa ja koodataan tai pelataan tai mitä kukaan nyt tekeekään ja tämä pätee sukupuolesta riippumatta. Median luoma kuva söpöstä nörttitytöstä/pojasta on vain median luomaa illuusiota. Voin kertoa tämän kokemuksella koska itse olen 110 kiloinen ja kirveellä veistetty nörtti. Silti olen oman tuttava(nörtti)rinkini komea poika.

    VastaaPoista
  30. Ihanan voimaantunut avaus, tällaista todella tarvitaan!

    Minäkin puutun kuitenkin hyvin hyvin laveaan nörttiyden määritelmään. On totta, että käsitteen alkuperämaassakin USA:ssa se on alkanut tarkoittaa mitä tahansa asiaa intohimolla harrastavaa ihmistä, oli kohteena sitten tähtitiede, transformerit (hei oikeesti!) tai Star Wars.

    Onko siis esim. penkkiurheilua harrastava ihminen siis jääkiekkonörtti? Minusta ei. En näe näin laveassa määritelmässä enää hirveämmin eroa kulttuurin ja oheistuotteiden kuluttamiseen keskittyvään faniuteen.

    Jos laveaan nörttiyteen sisällytetään jonkinlaista ihmisen uutta luovaa ja osallistuvaa elementtiä passiivisen fanituksen lisäksi, suomen kielen sana "hurahtanut" sopisi minusta paremmin. "Hurahtaneiden tyttöjen blogi" olisi ihan hauskaa seurattavaa!

    Kapeimmin ymmärrettynä nörtteys pelkistyy koodaustaidoiksi kuten toisen nimettömän tekstissä tuossa aiemmin. Vähän laajemmin sen voisi minusta käsittää jonkin yleisesti tylsäksi koetun mutta älyllistä haastetta tarjoavan elämänalueen hurahdukseksi siten, että henkilöllä ei ole juuri muita harrastuksia. Määritelmä rajaa siis kulttuurinkuluttajaryhmät faniryhmiksi ja moneen eri elämänalueeseen intohimoisen asenteen löytävät ihmiset "tavallisiksi".

    -nti Täti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aikalailla samaa mieltä. Itse en näe esimerkiksi käsitöihin hullaantunutta nörttinä. Sanoisin hänen olevan esimerkiksi käsityöhörhö (hörhö on mielestäni nykyisin samalla tavoin positiivinen ja hellyyttävä termi kuin nörtti :) ). Samoin tuo "hurahtanut" on hyvä sana, koska nimenomaan innokkuus tuntuisi yhdistävän näitä "nörtti"tyttöjä.

      Liian laaja määritelmä tekee kaikista nörttejä (mennäänpä kertomaan leivontablogittajille, että he kuuluvat nyt kaikki nörttityttöihin) ja yhteisö menettää näin mielestäni merkitystä. Eikö yhteisöön liity yhteenkuuluvuuden tunne ja tietynlainen tuki sekä ymmärrys?

      Tavallaan on mukava, että rikotaan sitä kuvaa, että nörtit ovat epäsosiaalisia ja jopa syrjäytyneitä. Toisaalta se sulkee helposti juuri nämä sulkeutuneemmat yksilöt pois. Itse siis arvostaisin ryhmää, jossa on enemmän okei olla sosiaalisesti kömpelö, eikä tarvitsisi pelätä jäävänsä rohkeampien tyttöjen jalkoihin. Näille rohkeille kun on jo olemassa paljon omia foorumeita liittyen heidän mielenkiinnon kohteisiinsa (jos siis ei puhuta tekniikasta, matematiikasta yms. vaan juuri nukkekodeista ja lautapeleistä).

      Aluksi tämän projektin idea vaikutti mukavalta, mutta huomaan nyt, ettei itselläni ole paljoa yhteistä vaikka larppaajien ja roolipelaajien kanssa. Sen sijaan matematiikasta, fysiikasta, koodaamisesta ja tekniikasta kiinnostuneita naisia olisi mukava oppia tuntemaan lisää.

      Lyhyesti: olisin toivonut foorumia meille karrikatyyrisemmille/stereotyyppisemmille nörteille, jossa voisi huomata ettei ole yksin ja saada tukea sekä jakaa kokemuksia (sekä voida höpöttää toisten naisten kanssa niistä teknisistä jutuista, joista ei moni miesnörttikään ymmärrä ^^). Tämä ei mielestäni toteudu lainkaan tällä sivustolla, eikä ilmeisesti ole tarkoituskaan.

      Itselläni on paljon rajoittuneempi kuva nörtistä, ja aion sen pitää, koska muuten meille stereotyyppi-nörteille ei jää mitään lokeroa suojaksi. Ja jaksan uskoa, että kaltaisiani matematiikkaan/teknikniikkaan painottuneempia tyttöjä löytyy :)

      -nti DI

      Poista
    2. No hei nti DI!

      Harmi, että olet pettynyt blogin sisältöön. Mutta ei huolta! Minulla on sinulle kaksi vinkkiä:

      1. Tule kirjoittamaan blogiamme. Jos blogissa ei mielestäsi ole vielä tarpeeksi tekniikka- ja matematiikka-aiheista sisältöä (matikasta meillä ei ole kieltämättä vielä mitään, hyvä vinkki, pitääkin rueta kyselemään sellaisen postauksen perään), voit luoda sitä meille itse. Olemme toivottaneet mitä erilaisimmat aiheet tervetulleiksi juuri siksi, että kaikille olisi jotakin.

      2. Voithan perustaa uuden yhteisön ja rajata sen osallistujakunnan haluamallasi tavalla. Jos tuntuu, ettet voi allekirjoittaa meidän blogimme kieltämättä laveaa nörttiyskäsitettä, tuo kilpailevaa näkemystä esille omalla tahollasi. Internetiin mahtuu aivan varmasti toinenkin suomalainen naisnörttiblogi. Olisin ainoastaan otettu, jos tämä projekti poikisi sellaisen. Lupaan linkittää "Stereotyyppisten nörttityttöjen blogin" blogimme sivupalkkiin, jos ilmoitat esimerkiksi sähköpostitse perustaneesi sellaisen.

      Me blogailemme jatkossakin lautapeleistä ja nukkekodeista, mutta myös koodaamiesta, tekniikasta ja matematiikasta ja fysiikastakin - eteenkin jos kyseisistä aiheista kiinnostuneita kirjoittajia löytyy.

      Meillä Nörttitytöissä saa olla sekä sosiaalinen että sulkeutunut. Itse olen aika sosiaalinen, ja se varmasti näkyy kirjoituksissani. Jos joku haluaa kirjoittaa postauksen siitä, miltä tuntuu olla sulkeutunut nörttityttö, tervetuloa!

      Poista
    3. Ps. Meiltä löytyy myös yhteenkuuluvuuden tunnetta, tukea ja ymmärrystä, vaikka mielenkiinnonkohteittemme kirjo on laaja. Toivotan lämpimästi sinut ja kaikki muutkin uudet jäsenet tervetulleeksi yhteisöömme. Itse en esimerkiksi ole matemaattisesti lahjakas, mutta matikkanörttikavereita saa kyllä tulla kuuluttelemaan esimerkiksi joko blogimme Facebook-ryhmään tai vaikka Geek Women Unite! (Finland) -Facebook-ryhmään (jossa on päälle 700 jäsentä, joten voisipa sieltä kuvitella niitä matikkanörttejäkin löytyvän). Molempiin löytyy linkit tältä sivustolta.

      Tädille vielä, että meidänkin riveistämme löytyy niitäkin, jotka kutsuvat itseään mieluummin esimerkiksi hörhöiksi kuin nörteiksi. Itse olen kuitenkin mielistyneempi tuohon nörttiyden termiin, ja siksi olen nimennyt tämän blogin näin. Suomi kuin on vapaa maa, niin blogejakin voi nimetä hyvänmaun rajoissa lähes miten huvittaa.

      Jos joku haluaa perustaa sen "Hurahtaneiden tyttöjen blogin" niin siitä vaan, senkin voimme toki linkittää myös tähän Nörttityttöjen blogiin. Me olemme kuitenkin jatkossakin Nörttitytöt, ja määrittelemme itse, mitä se meille tarkoittaa.

      Poista
  31. Katson elokuvia ja minulla on silmälasit.

    Olen nörttityttö!

    TTETT

    VastaaPoista
  32. Ajatus nörtistä, joka on sosiaalinen pyöristyttää minua. Olen itse nörtti, olen viettänyt 17 vuotta tietokoneen ääressä, minulla ei ole ikinä ollut tyttöystävää. Itseasiassa tietokone on paras ystäväni, se antaa minulle tietoa, motivaatiota ja pornoa.

    Koodaaminen on intohimoni, pelaaminen tuo viihdettä elämääni, cola pitää virkeänä. Oikea nörtti on toisten ihmisten halveksuma kummajainen, ei mikään toisten ihailun kohteena oleva. Nörttejä ovat ne pojat siellä fantasiapelit -kaupassa pelaamassa korttia ja keskustelemassa uusimpien näytönohjainten piiriteknologiasta ja neljännestä ulottuvuudesta.

    Nörttiys ei ole sitä, että viettää koneen ääressä "paljon" aikaa. 8 tuntia ei ole edes paljon. Nörttiys ei myöskään ole sitä, että ollaan facebookissa ja chatataan. Se ei ole sitä, kun kuuntelee elektronista musiikkia tai pelaa videopelejä konsolilla.

    Nörttiys on elämäntapa josta ei pääse pois, ainakaan helposti. Se on kirous, mutta samalla myös siunas, nörttien elämässä on paljon mukavaa, mukavaa heille, mutta ei muille ihmisille. Nörtit ovat aivan erilaisia kuin joku nainen joka on välillä facebookissa ja päättää kirjoittaa "nörtti-blogia".

    VastaaPoista
  33. 90% miehistä lienee sitten kanssa nörttejä.

    VastaaPoista
  34. Itsekin nörttiTYTTÖNÄ (katsokaa, olen tyttö! tyttö internetissä!) häpeän tätä tekstiä syvästi.

    Miksi koit tarpeelliseksi mainita heti ensimmäisessä kappaleessa olevasi kaunis ja seksikäs? Onko jollain tapaa paha asia olla sitä vanhaa ja rumempaa nörttipolvea nyt kun te, kutovat geektytöt olette viimein löytäneet tienne internetiin imagolaseinenne ja mikkihiiri-paitoinenne? Miksi tuotte naurettavan ulkonäkökeskeisen maailmankuvanne paikkaan, minne se ei selvästikään kuulu? Anna nörttien olla nörttejä, äläkä kuvittele että sosiaalinen ja kaunis ratsastajatyttö olisi millään tapaa nörtti.

    Ennen kaikkea, miksi teette sukupuolestanne niin valtavan suuren asian, miksi nostatte sukupuolielimenne jalustalle? Ettekö kykene olemaan vain nörttejä nörttien joukossa, onko aina pakko olla juurikin se nörttiTYTTÖ? Nörttityttö herättää kauhistusta piireissä juurikin sen oman itsensä korostamisensa takia - tullaan uniikkeina jalokivinä internetiin ja odotetaan huomiota kaikilta kaksilahkeisilta. Naiset on pilallehemmoteltu tässä suhteessa, huomion saaminen aina ja kaikkialla on itsestäänselvyys ja suorastaan heille perustarpeeksi luettavissa.

    Nörtteily on elämäntapa, ei tyyli jonka hipsterit voivat vetäistä päältään muodin vaihtaessa suuntaa. Nörtteily ei ole vain syvää intohimoa jotain asiaa kohtaan, olet laajentanut käsitteen aivan liian laajaksi, vaikka kuinka haluaisitkin kaikkien harrastustesi olevan muodikkaasti nörttiharrastuksia.

    Hikikomorityttöjen verkostoitumista ja yhteistä blogia odotellessa.

    (Tässä kommentissa ei ole asiatonta kielenkäyttöä, ja nauran hyvin railakkaasti animeideni parissa mikäli ette julkaise kommenttiani. Kai te nyt vähän negatiivista palautetta kykenette ottamaan vastaan? Vai onko tämä blogi tarkoitettu vain peppujenne nuoleskelua varten? En ehkä ihmettelisi.)

    VastaaPoista
  35. Nörtit myös lähes aina vastustavat sensuuria ja tässä blogissa tapahtuva negatiivisten kommenttien sensurointi on hyvin epänörttimaista.

    VastaaPoista
  36. "Beer Belly Neckbeards Finland United" -blogin ongelma tuskin olisi se, että miesten nörtteily on normaalia ja siksi tylsää. Todellinen ongelma sellaisessa kuvitteellisessa blogissa olisi, että jo nimellisen määritelmänsä mukaan se olisi kohdeyleisöään alentava (ellen nyt sitten ole ihan hakoteillä ja kaljamaha onkin miehiä voimauttava symboli?), ja se vaikuttaisi keskittyvän siihen, kuinka miespuoliset nörtit ovat muuten tavallisia tallaajia, mutta tahtovat viettää aikansa kaljaa juoden ja kaulapartaa kasvattaen.

    Seksististä ei niinkään ole se, että stereotypioita murtavalle naisnörtteyttä valottavalle blogille annetaan huomiota, vaan se, että sitä vastustamaan yritetään rakentaa kuvaa alentuvasta ja alistuvasta miesnörtistä joka jupisten sivusta katselee tätä "sanojen vääristelyä". Miehisiä ja miesten kirjoittamia nörtti- ja geek-blogejahan on netti pullollaan, mutta niissä ei yleensä oteta sukupuolta tai nörtteyteen liittyvää identiteettimäärittelyä yleensä esille; nörtteyden suhde sukupuoli- ja identiteettikeskusteluun on näkymättömissä.

    Lukisin oikein mielelläni blogia, joka esittelisi erilaisissa ammateissa ja elämäntilanteissa olevia suomalaisia miehiä, jotka avoimesti tahtoisivat kirjoituksissaan osoittaa arkielämässään vallitsevat nörttiharrastuksen muodot, mutta myös heidän kytköksensä ns. tavalliseen elämään. Sellainen blogi voisi uudistaa käsityksiämme siitä, mitkä ja millaiset harrastukset ja asenteet tänä päivänä kuuluvat miesten arkipäiväiseen elämään.

    Sellainen blogi voisi jopa olla voimauttava miehille, jotka kokevat syyttä tai syystä tulleensa leimatuksi nörteiksi negatiivisessa mielessä. Kuten Anitta totesi blogi-kirjoituksessaan, itsensä nimittäminen nörtiksi voi tänä päivänä olla hyväksyttävää, vähintäänkin itseironisesti. Silti on vielä paljon miehiä, jotka kantavat mielessään nörtti-määritelmää kuin tartuntatautia, ja todella uskovat, että "koska olen nörtti, en voi olla haluttava muitten silmissä".

    Nörtti ja geek eivät myöskään ole ammattinimityksiä, joilla olisi toimintatehtävään viittaavat ennalta sovitut määritelmät. Molemmat sanat ovat ainakin viisikymmentäluvulta lähtien olleet käytössä halventavana nimityksenä tietynlaista harrastajaa kohtaan. Se, että nimityksille etsitään uusia merkityksiä ja niiden takaa nostetaan esille ennakkoluulojen vastaisia esimerkkejä ei tarkoita sitä, että yritettäisiin muuttaa mustaa valkoiseksi. Voidaan puhua nerd- tai geek-kulttuurista (esimerkiksi F1-kuskit kuuluvat lukuisiin kulttuureihin, vaikkapa kilpa-autoilu-alakulttuuriin, ja se on todellakin paljon laajempi käsite kuin F1-auton ajaminen), ja kulttuuriin liittyy aina yksilön henkilökohtainen identiteetin määrittely ja kokeminen ja yhteisön osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja mielikuvien määrittelyyn joko aktiivisesti tai passiivisesti.

    VastaaPoista
  37. Tämä kirjoitus pisti kyllä miettimään, että kannattaisiko tehdä ero "nörtin" ja "geekin" välille? Englannin kielessähän ero on selvä, eli nörtti on se perinteinen dataileva matikkanero ja geek puolestaan tyyliin intohimoinen Star Wars-fani tai vastaava. Tämän blogin URL-osoitteen perusteella kirjoittajat samaistuvat enemmän geekkeihin kuin nörtteihin, vaikka toki ihmiset voivat olla vähän molempia.

    Itse ainakin koen olevani enemmän geek kuin nörtti, ja Facebook seinälläni dataileva pikkusysteri jo läksytti minua nörtti-termin törkeästä väärinkäytöstä. Ja selvästi täälläkin se herättää intohimoja? ;-)

    Valitettavasti suomen kielessä ei ole oikein vastinetta geek-sanalle. Pitäisikö meidän keksiä sellainen, jotta nörtti-sana säilyttäisi pyhyytensä ja arvokkuutensa?

    VastaaPoista
  38. Mulle tuli eilen keskustassa käydessä, että nörtin määritelmään ehkä kuuluu se tietynlainen ulkopuolisuuden tunne, ettei oo samanlainen ku muut normaalit (mitä ne sitten lieneekin). Siellä jouluhulinoiden keskellä ei todellakaan tuntenut kuuluvansa joukkoon.

    VastaaPoista
  39. Poistettujen kommenttien määrästä päätelleen saavun nyt savuavalle taistelutantereelle, jonka eri laidoilla epälukuinen joukko jo kaivaa juoksuhautoja tulevaa asemasotavaihetta varten. Perjantaisen taistelun vaiheita tuntematta saatan nostaa jo Ihan Wanhoja aiheita keskusteluun, mutta mietin miten kannattavaa on rakentaa identiteettinsä näinkin ulkoisten asioiden varaan, kuin mitä olen täällä/ naamakirjaryhmässä nähnyt esille nostettavan?

    Ehkä olen liian tosikko, mutta sisimpäni voimakkaimmat virtaukset perustuvat jo muille asioille kuin X-Filesin fanittamiselle tms. (Okei okei, X-Files saattaa tehdä poikkeuksen!)

    Kaipa tässäkin on aste-eroja: toiselle hauska juttu on toiselle oman itsen kulmakivi, ja minullakin on ollut aikoja jolloin "nörttiharrastukset" ja niiden mukanana tuomat seurapiirit veivät paljon aikaa ja muokkasivat identiteettiäni. Nykyään booring-tavis-työelämän vietyä kaiken ajan pöytäropettamiselta, tuovat lautapelit vielä pienen porukan yhteen "nörtteilemään". Mutta ihan totta- kautta Cromin!- olisiko kuitenkin viisaampaa puhua kiinnostuksen kohteista, kuin identiteettiä muokkaavista asioista?

    Nyt kuulen jo varmistinten naksuvan ja onkin aika etsiä potero ja laittaa pumpulia korviin.
    Jos tästä selvitään niin tehdään yhdessä piparirakennelmia parin viikon kuluttua ;)

    VastaaPoista
  40. Nörtti-sanan käytön voisi lopettaa. Se on vähän kuin neekeri, tietyssä käytössä neutraali (tai jopa positiivien), mutta monelle se on haukkumasana.

    Älylliset harrastukset ovat hieno asia mutta kaiken epämiellyttävällä tavalla "älykkään" niputtaminen "nörttiydeksi" on alentavaa ja yleistävää. Stereotypioilla on kiva leikkiä mutta jotkut oikeasti uskovat ne.

    VastaaPoista
  41. Mielenkiinnolla olen seurannut jo useampia vuosia naisnörttikulttuurin kasvua, lähinnä jenkeissä ja olen siitä mitä suurimmassa määrin iloinen. Siitä huolimatta tämä blogaus aiheutti hieman kylmiä väristyksiä.

    Tuntuu siltä, että on valittu että halutaan olla nörttejä ja tämän jälkeen uudelleenmääritelty termi kattamaan oma persoonallisuus.

    Pelkkä tietokoneen käyttö ei ole nörttiyttä, joten pelkkä Facebookin selailu ja Simsin pelaaminen ei mielestäni millään mittarilla mene nörttäilyyn vaan kuvastaa yhteiskuntamme murrosta ja tietoteknistä kehitystä.

    En hyvällä mielikuvituksellanikaan osaa yhdistää kamppailulajeja tai nyrkkeilyä _nörttiyteen_.

    Maailmalta esimerkiksi Hilary Mason (Chief Scientist @ bit.ly), Erin Robinson (Independent game developer), Rachel Sterne (Chief Digital Officer for the City of New York) ja Veronica Belmont (mm. podcaster) ovat nimenomaan nörttinaisia, jotka ovat olleet edesauttamassa geek girl -kulttuurin syntymistä ja nousua. Hekään eivät kuitenkaan ole keksimässä termiä uudestaan, vaan ovat nörttejä kuten miehetkin ja tahtovat edistää naisten roolia ja asemaa niin nörttikulttuurissa kuin työmaailmassakin.

    Kaikesta huolimatta iso peukku koko projektille!

    VastaaPoista
  42. Heipä hei kaikille keskustelijoille. Pahoittelen, että osa viesteistä on saattanut joutua odottamaan moderointia joitakin päiviä, sillä olin viikon lopun reissussa, ja otin vähän vapaata blogin ylläpitämisestä. Yritän nyt vastata joihinkin keskustelussa nousseisiin näkökulmiin.

    Kerron ensiksi vähän blogimme syntyhistoriasta, mikä osaltaan toivottavasti auttaa ymmärtämään, miksi olen päätynyt blogikirjoituksessani näinkin laajaan nörttiyden ja nörttityttöyden määritelmään.

    Liityin tai tulin jonkun kaverini taholta liitetyksi Facebookissa toimivaan Geek Girls Unite! (Finland) -nimiseen ryhmään noin kuukausi sitten. Kyseisen ryhmän esittelyteksti kuuluu seuraavasti: "Nainen, pidätkö sarjakuvista? Onko Jane Austenin teosten tai logiikkapiirien tuntemus intohimosi? Sykkiikö sydämesi roolipeleille tai kutomiselle? Tykkäätkö seurata tiiviisti politiikkaa tai tv-sarjoja? Jos, niin liity meidän muiden nörttinaisten joukkoon!

    Nörtti tai giikki on jostain asiasta tai harrastuksesta intohimoisesti kiinnostunut ihminen. Perinteisesti nörtteily on nähty vain miesten puuhana, mutta sehän on höpsöä. Tämän ryhmän tarkoitus onkin auttaa naisnörttejä verkostoitumaan. Samanlaisia ryhmiä on perustettu muihinkin Pohjoismaihin. Kaikkien alojen giikit ovat tervetulleita!

    Huom! Tässä ryhmässä tunnustetaan yhteiskunnan sukupuolirakenteiden olemassaolo. Sukupuolesi ja seksuaalinen suuntautumisesi vaikuttavat siihen, miten sinua kohdellaan ja mitä mahdollisuuksia sinulla elämässäsi on - joskus hyvin ikävilläkin tavoilla. Näiden valtarakenteiden hahmottaminen on ryhmään kuulumisen edellytys."

    VastaaPoista
  43. En siis ole itse keksinyt tässä blogitekstissä esittelemääni laajaan (nais)nörtteyden käsitettä. Sitä ei ole keksinyt myöskään Geek Girls Unite! (Finland) -Facebook-ryhmän perustaja, joka puolestaan on kääntänyt refereroiden ryhmän kuvaukseksi kansainvälisen (amerikkalaislähtöisen) Geek Girls Unite! -manifestista, jonka ympärille on rakentunut mm. useita englannin kielisiä blogeja.

    Olen aina pitänyt itseäni nörttinä. Minua viehättää kuitenkin erityisesti, että kyseisenen manifesti laajentaa nörttiyden käsitettä sellaisille perinteisesti naisellisille alueille kuin naisten arkielämää kuvaava kirjallisuus (Austen) tai kutominen. Olen itse miettinyt jo vuosia, miksi esimerkiksi Star Wars-rakennussarjapienoismallin kyhääminen mielletään nörttiharrastukseksi, mutta samankaltaista näpertelyä vaikkapa amigurumiminiatyyrivirkkauksen parissa ei.

    Facebook-ryhmä osoitti, etten ollutkaan yksin tuumailujeni kanssa. Ryhmässä on tällä hetkellä 630 jäsentä; naisia, jotka postailevat ryhmän wallille yhtäläisellä innolla vinkkejä piparkakkurakentamisesta, parhaista scifi- ja fantasia fanficeistä ja Helsingin yliopiston koodauskursseista. En siis seiso yksin nörttiyskäsityksen takana, johon sisältyy enemmän kuin koodaamista.

    Ilmiöstä innostuneena ehdotin kyseisen Facebook-ryhmän wallilla, että voisimme perustaa yhteisblogin, joka esittelisi mielenkiinnonkohteitamme. Ehdotukseni saavutti välittömästi suuren suosion ja kymmenet tytöt ja naiset ilmoittautuivat halukkaiksi kirjoittajiksi. Kirjoittajien ehdottamien aiheiden kirjo yllätti minutkin; nörttitytöiksi ja -naisiksi itsensä identifioivat halusivat kirjoittaa mm. tietokonepelisuunnittelusta, 3D-tulostamisesta, tähtitieteestä, nukkekotiharrastuksesta, harlekiinipokkareista, taitelulajeista, larppaamisesta, roolipeleistä, supersankarisarjakuvista, Tolkienista, armeijasta, johtajuudesta ja piparkakkurakentamisesta. Osa kirjoittajista mielsi omat mielenkiinnon kohteensa nörttiharrastukseksi sitä lainkaan kyseenalaistamatta, osa taas kyseli hieman anteeksipyydellen tai selitellen, voisiko tällaisestakin aiheesta kenties nörttiblogiin kirjoittaa.

    Olen ottanut ilolla vastaan kaikki projektiin mukaan ilmoittautuneet kirjoittajat, enkä ole rajannut aiheita millään tavalla. Uskon, että kaikki kirjoittajat pystyvät perustelemaan, miksi mieltävät oman harrastuksensa tai ammattinsa nörttimäiseksi. Minä en ole mielestäni sellainen auktoriteetti, joka voisi kyseenalaistaa kenenkään nörtiksi itseään kutsuvan ihmisen identiteettiä - silloinkaan, kun kyseisen henkilön nörtteydeksi mieltämä mielenkiinnon kohde on jotain sellaista, mitä en itse ole aiemmin edes tullut nörtteydeksi ajatelleeksi. Omaa nörtti-identiteettiäni ei loukkaa, että nörttiyden rajat venyvät ja paukkuvat ympärilläni.

    Kuten joku kommentoijoista huomauttikin, tässä blogissa käytetty nörttiyden määritelmä vastaa paremmin englannin kielisen kulttuurin termiä "geek" kuin "nerd". Henkilökohtaisesti en kuitenkaan oikein pidä "giikki"-sanasta, joka ei mielestäni istu kovin luontevasti suomen kieleen. "Nörtti" kuulostaa kotoisammalta. Vaikka "nörtti" onkin "nerd":n kännöslaina, on suomalaisilla kielenkäyttäjillä mielestäni täysi vapaus laajentaa termiä myös sellaisiin käyttötarkoituksiin, jotka englannin kielisessä keskustelussa ovat vähemmän tyypillisiä.

    VastaaPoista
  44. Sitä paitsi englanninkielisen kulttuurin viimeaikainen erottelu "geek"- ja "nerd"-sanojen merkitysten välillä on myös keinotekoinen. Esimerkiksi 1970-luvulla ja -80-luvun alussa kirjoitetuissa englannin kielisissä teksteissä näiden termien välille ei vielä tehdä sen suurempaa eroa, vaan ne mieltyvät selkeästi synonyymeiksi.

    Niin sanat "nerd", "geek", "nörtti" kuin "giikkikin" ovat jo pitkään yleisessä kielenkäytössä laajentuneet tietoteknisten harrasteiden lisäksi muun muassa populaarikulttuurin fanittamisen sekä yleisen tieteisintoilun piiriin. Väitän, että tähän kehitykseen tässä blogissa ensimmäisen kerran törmänneet lukijat eivät ole seuranneet (kansainvälistä) nörtti- ja/tai giikkiskeneä viime vuosikymmenillä kovinkaan tarkasti tai laaja-alaisesti.

    VastaaPoista
  45. Mitä tulee siihen, miksi korostamme blogimme nimessä ja teemassa juuri TYTTÖnörtteyttä, syy on nimenomaan siinä, että halumme tuoda esille myös sellaisia nörttiyden alueita, joita ehkä aiemmin ei ole osattu tunnistaa nörttiharrastuksiksi niiden feminiinisen leiman takia. Luvassa on myös useita kirjoituksia, joissa "perinteisillä" miehisillä nörttialoilla vaikuttavat naiset ja tytöt pohtivat millä tavalla sukupuoli asettaa (tai on asettamatta) heidät erityisasemaan oman alansa nörttipiireissä. Mielestäni olisi naivia kuvitella tai esittää, että miesvaltaisilla aloilla naisiin ei (koskaan) kohdistuisi erityisiä paineita tai odotuksia.

    Anonyymille, joka kritisoi tapaani tuoda heti blogaukseni ensimmäisessä kappaleessa esille, olevani kaunis ja seksikäs, haluaisin huomauttaa, että tarkemmin lukemalla hoksannet kyseisen kommentin olevan lainaus aviomieheltäni. Olen luonnollisesti imarreltu ja onnellinen siitä, että hän pitää minua kauniina ja seksikkänä, vaikka identifioinkin itseni nörtiksi.

    Kauneuskin on loppujen lopuksi identiteettikysymys. Nuorempana minäkään en pitänyt itseäni kauniina. Koulussa minua kiusattiin nörttiyden lisäksi ja sen osana silmälaseista, finneistä ja epämuodikkaasta pukeutumisesta. Aikuistuessani olen onnekseni saanut kohdata nörttipoikia ja -miehiä sekä nörttityttöjä ja -naisia, jotka ovat tunnistaneet nörttimäisen viehätysvoimani. Nykyisin itsetuntoni on jo niin hyvä, että pidän itsekin itseäni kauniina. Olen myös saanut huomata, että kauneus on itseään toteuttava uskomus; kun pidän itseäni kauniina uskallan halutessani panostaa ulkonäkööni esimerkiksi pukeutumalla mielestäni kauniisiin vaatteisiin, meikkaamalla ja kampaamalla mielestäni hauskalla ja persoonallisella tavalla sekä pitämällä itsestäni muutenkin huolta. Tämän seurauksena myös muut pitävät minua kauniina.

    En siis pidä "jollain tapaa pahana olla sitä vanhempaa ja rumempaa nörttisukupolvea". En vain usko, että sitä sukupolvea on olemassakaan. Minun mielestäni kaikki ihmiset ovat omalla tavallaan kauniita. Niinpä jokainen nörttityttökin on kaunis - sukupolvesta riippumatta - eteenkin, kun uskoaltaa myöntää oman kauneutensa itselleen.

    Julkaisemattomia ja poistettuja kommentteja haluan kommentoida vain sen verran, että pidän ristiriitaisena sanan "huomiohuora" runsasta viljelyä kirjoituksessa, joka kritisoi nörttiyden käsitteen liiallista laajentamista. Mielestäni huorittelun laajentaminen yhä uusiin kielellisiin ilmauksiin on huomattavasti vastenmielisempää ja vastuuttomampaa, kuin nörttityttöyden käsitteen rajojen koettelu.

    "Huomiontavoittelija" saatan sen sijaan ollakin. Eiköhän kaikki julkinen blogaaminen motivoidu joissain määrin juuri huomion tavoittelusta. En kuitenkaan koe tavoittelevani huomiota omalle persoonalleni vaan minua ja muita nörttitytöiksi identifoituvia kiinnostaville asioille. En ymmärrä, miksi se olisi väärin.

    VastaaPoista
  46. Anitta, kirjoitit juuri sen mitä itse ajattelin lukiessani ylläolevaa kommentoitia. Olet ihana! <3

    Ja heille, jotka ovat kritisoineet blogiamme vain tämän yhden kirjoituksen perusteella, haluan sanoa, että malttakaa vielä hetki ja katsokaa millaiseksi meidän blogimme vielä muodostuu. Yhden kirjoituksen perusteella, joka vasta alustaa blogia, on vähän paha mennä sanomaan vielä mitään itse blogista saati sen tulevista kirjoittajista. Emme mekään tiedä mitä tästä vielä tulee, mutta ainakin minulla on siitä hitsin hyvä fiilis. :D

    VastaaPoista
  47. Geek- ja nerd-sanojen jaottelu keinotekoinen? Eipä, sanon minä, vaan kieliopin luontaista kehitystä. Vai pitäisikö Englannin sana faggot ymmärtää yhä alkuperäisessa, käärityn puukasan merkityksessä? Pyh ja pah.

    Kieltäydyn myöskin tunnustamasta tätä uutta, "keinotekoista" tulkintaanne siitä miten Suomen nerd tarkoittaisi jotenkin sekä nerd- että geek-sanaa. Jos giikki ei kelpaa, keksikää uusi sana älkääkä ruvetko laajentamaan aiemman merkitystä tarpeettomasti. Vaikka löytyyhän jo niitä. Monomaanikko tai fanaatikko nyt esimerkkinä, jotka kuvaavat kuin suoraan yhdelle harrastukselle omistautunutta henkilöä.

    Oman tulkintani mukaan geekillä tarkoitetaan enemmän tiettyyn harrastukseen SOSIAALISESTI VIEROKSUTTAVALLA TAVALLA pakkomielteistä porukkaa, kun taas nerdillä sosiaalisesti taitamatonta tarpeettoman älykästä henkilöä. Taisivat nuo vieroksuttu- ja sosiaalisesti taitamaton-osuus muuten unohtua tuon artikkelin kirjoittajalta. Näiden termien varaan rakennetaan oma identiteetti, niitä käytetään kuvaamaan kuka olet. Ja joskus juuri vastustus on se mikä antaa kuvan itsestä. Ei kukaan nörtti ole itse sitä nimeä itselleen antanut, vaan se on annettu. Koska edellisen kerran kuulit että leipomisesta, kissan omistuksesa, kutomisesta tai kamppailulajien harrastuksesta olisi leimattu olemaan tietyn tyyppinen ihminen ja käyttäytymään tietyllä tapaa? Nörttiys on enemmän kuin harrastus, se on elämäntapa ja ihmistyyppi.

    Hipster-nörtti tahtoo taipumuksensa takaisin undergroundiin! (╯°□°)╯︵ ┻━┻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://29.media.tumblr.com/tumblr_m02jzx4tYQ1rom21zo1_500.jpg

      Poista
  48. Eikö ole hieman epäjohdonmukaista, että pidät englannin kielessä tapahtuvaa sanojen merkitysten muuttumista kielen luonnollisena kehityksenä, mutta paheksut samaa ilmiötä suomen kielessä?

    Kuulen jatkuvasti puhetta, jossa kissanomistajat, käsityöharrastajat ja kamppailulajien harrastajat leimataan tietyntyyppisiksi ihmisiksi. Kissanomistajia olen esimerkiksi kuullut epäiltävän ikuisiksi vanhoiksi piioiksi, jotka kohdistavat hoivaviettinsä kissaan miehen puutteessa, kamppailulajien harrastajia epäillään kovapäisiksi butch-lesboiksi ja käsityöharrastajia joko konservatiivisiksi koti-uskonto-isänmaa-naiset-kuuluvat-nyrkin-ja-hellan-väliin-hihhuleiksi tai muuten vaan tärähtäneiksi pipertäjiksi. Tässä blogissa pyrimme kuitenkin keskittymään enemmän siihen, miten itse itsemme näemme kuin millaisia ennakkoluuloja meihin kohdistetaan.

    Sikäli yhdyn kommenttiisi, että useimmat nörteiksi itsensä määrittelevät ovat varmaankin alunperin saaneet kuulla olevansa nörttejä negatiivisessa hengessä. Minun leimaamiseeni nörtiksi riitti 90-luvulla suomalaisen käpykylän ala-asteella se, että tuppasin tietämään "aina kaikesta kaiken" enkä häpeillyt tuoda sitä esille (myönnettäköön, että minussa oli jo silloin besserwisserinkin vikaa), se että osasin opettaa opettajaamme ja muita oppilaita käyttämään tietokonetta, ja voitin kaikki luokan pojat tietokonepeleissä. (Siitä hyvästä sain muuten turpiinikin. Silloin ymmärsin, että tyttönörttiys eroaa jotenkin poikanörttiydestä.)

    Sittemmin nörtti-identiteettini vahvistui mm. yläasteen ja lukion atk-ylläpitoporukoissa, scifi-harrastusten kautta ja fiksujen teinien "hikarilukiossa", jossa edelleenkin tuppasin tietämään mielestäni kaikesta kaiken. En silti koskaan ole yhdistänyt nörttiyttä vain tietoteknisiin harrastuksiin tai vain epäsosiaalisuuteen.

    Itse asiassa en itse koskaan ole tavannut aidosti epäsosiaalisia nörttejä. Olen tuntenut elämässäni koko joukon myös niitä "aitoja oikeita koodarinörttejä", jotka myös aina verkostoituvat keskenään; irkkailevat yhdessä, kokoontuvat koodaamaan ja pelaamaan yhdessä, käyvät coneissa yhdessä ja joskus ihan yksinkertaisesti vain syövät pitsaa ja juovat olutta yhdessä.

    Sosiaalisten lahjojen puute ei mielestäni vielä itsessään tee kenestäkään nörttiä, vaan ujoja ja sosiaalisesti poikkeavia ihmisiä esiintyy kaikissa kansanryhmissä.

    Minullekin nörttiys on muuten aina ollut enemmän kuin yksi yksittäinen harrastus. Se on elämäntapa ja ihmistyyppi. Uskon, että tästä olemme kaikki yhtämielisiä. ;-)

    VastaaPoista
  49. Hienoa keskustelua täällä. Propsit.

    Olen kyllä samaa mieltä kommentoijien kanssa, että termistön kanssa on syytä olla hienotunteinen.

    Edelleen "nörtillä" tavalla poikkeavia ihmisiä kiusataan ihan hulluna ylä- ja ala-asteilla about kaikkialla maailmassa. Kuten ihonvärin, seksuaalisen suuntautumisen tai uskonnonkin vuoksi. Jotkut meistä onnistuvat kasvamaan aikuiseksi ja oppivat pelaamaan tätä maailmaa ja luovat sitä "parempaa nörttistereotypiaa". Monet eivät.

    "Olen itse miettinyt jo vuosia, miksi esimerkiksi Star Wars-rakennussarjapienoismallin kyhääminen mielletään nörttiharrastukseksi, mutta samankaltaista näpertelyä vaikkapa amigurumiminiatyyrivirkkauksen parissa ei."

    Koska sanan negatiivinen historia. Scifipienoismallinäpertely on nähty epämiehekkäänä ja epäkypsänä harrastuksena. Virkkausta ei jostain syystä ole taidettu koskaan pitää erityisen tuomittavana.

    Ymmärrän hyvin "voittajien" halun hymyillä, oikaista paikkansapitämättömiä yleistyksiä ja päteä. Mut ei tästä aiheesta oikein pysty puhumaan ilman historian ja nykyhetken synkkempää arvolatausta. Tän sanan uudelleenmääritteleminen tuntuu pitkälti uudenlaiselta marginalisoinnilta.

    Nykyään kaikkien pitäisi olla vähän nörtti, mutta edelleenkään kaikki eivät mahdu valtavirtaan.

    VastaaPoista
  50. Filologian opiskelijana on aina jännä huomata, kuinka vaikeaa kielessä tapahtuvan muutoksen hyväksyminen on ihmisille. Kävin tätä samaa väittelyä aiemmin keväällä, kun silloin juuri kruunattu Miss USA kertoi olevansa "history geek", mikä oli ainakin Hesarissa käännetty historiasta kiinnostuneeksi nörtiksi. Sitä seurasi sama itku kuin täälläkin: eihän missi voi olla nörtti, kun nörtit ovat sosiaalisesti lahjattomia hikisiä koodaajia. Kuitenkin se muutos, mitä "oikean nörttiyden" puolustajat eivät suostu huomaamaan, on jo tapahtunut ja löytyy jo sanakirjoista; esimerkiksi Oxford American Dictionary geekin kohdalla erikseen mainitsee, että geekkiys ei rajoitu vain tieteen ja teknologian aloihin. Tämä tiivistää mielestäni aika hyvin erot käsitteiden välillä englannissa, ja selkeästihän tässä geekkiyden puolelle asetutaan, niin Facebook-ryhmän kuin blogin osoitteenkin perusteella. Silti kyse on lähinnä vivahde-eroista, ja kuten Anitta totesi, "giikki" ei istu suomeen, joten nörtin käsitteen laajentaminen on paljon miellyttävämpi vaihtoehto. Monomaatikko ja fanaatikko ovat taas paljon kauempana siitä, mistä tässä blogissa oletettavasti puhutaan: niiden merkityksistä löytyy vain se obsessio, kun taas nörttiydessä obsessioon yhdistyy tieto ja taito.

    VastaaPoista
  51. heh, tosi "hauskaa", että joku yrittää luoda jotain positiivista, ja kommentit on tätä luokkaa. unohdin taas, että internetissä kuuluu saivarrella, haukkua toiset lyttyyn ja aiheuttaa muille mahdollisimman paha mieli.

    jään mielenkiinnolla odottamaan sivuston kehitystä, älkää lannistuko!

    VastaaPoista
  52. voisko "giikin" tilalle harkita jotain muuta sanaa? vaikkapa "hörhö"? oon kuullut joidenkin animesta innostuneiden tyypiöiden käyttävän itsestään termiä animepelle, mikä mielestäni ei ole kauhean mukava ilmaisu, muttä hörhöä voisin ehkä pitää jo positiivisenakin...

    VastaaPoista
  53. Minusta "hörhö" ei terminä sisällä sellaisia merkityksiä kuin "asiaan syvästi perehtynyt", "tarkkaavainen", "alan erikoisosaaja", "asiaan vakavasti suhtautuva", "asialle omistautunut", jotka taas yhdistyvät nörttiyteen.

    "Hörhöä" voitaneen pitää jonkin aiheen "intohimoisena" harrastajana, mutta todelliseen taitoon liittyvät konnotaatiot puuttuvat. Sen sijaan "hörhöilyyn" liittyy mielestäni hössöttämisen ja tyhjänpäiväisen hypettämisen konnotaatioita, jotka taas eivät elimellisesti kuulu kaikkeen nörttiyteen.

    Tämä blogi on siis jatkossakin "Suomen nörttitytöt", ei "Suomen hörhötytöt". Mutta jos joku perustaa Suomen hörhötytöt, ja kirjoittaa sinne mielenkiintoista hörhöilyä, lupaan linkittää ko. blogin sivupalkkiimme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. miksette voisi laajentaa sanaa hörhö vastaamaan noihin vaatimuksiin? kaataa stereotypioita? nythän jo muokkaatte sanoja haluamiksenne, joten...

      Poista
    2. Riittääkö vastaukseksi, ettei huvita? ;-)

      Kuten tästä kommenttiketjusta jo käykin ilmi, blogi-idea on syntynyt jo olemassa olleen Geek Women Unite -liikkeen ja sen suomalaisen Facebook-ryhmän jäsenten innostuksessa. Olemme osa laajempaa geek-kulttuuria ja geek kääntyy mielestäni suomenkielelle paremmin nörtiksi kuin hörhöksi.

      Hörhö on ihan kiva sana myös, ja jos siitä tykkää, sitä saa itsestään myös meidän blogiimme kirjoittaessaan käyttää (kuten jotkut kirjoittajat ovat tehneetkin). Blogin nimi kuitenkin on ja pysyy muodossa Nörttitytöt.

      Poista
  54. joo hei siis ollaan niinku kaikki nörttei, koska nörtteys on niinkun nyt siistii kun gangstana olo meni muodist, niin ollaan niinku nörttei.
    mä kyl käyn baareis ja bileis ja pelaan futist, mut mää oon niinku yhtä nörtti kun te koska luin tekniikan maailmasta yhen puhelinarvostelun sillon kerran kun kävin vessas kakal.

    VastaaPoista
  55. En kyllä usko, että jos pöntöllä Tekniikan maailmaa lukee, se vielä kenestäkään nörttiä tekee. Ei hätää, Anonyymi, olet vielä turvassa.

    VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.