Kuva: Maria Blomqvist |
Jostain syystä
erilaisten herkkujen joukosta juuri muffinit ja kuppikakut ovat
nousseet alituiseen esiin nörttityttöjen keskusteluissa. Olemme
keskustelleet siitä, kuulostaako muffinssi
paremmalta kuin englantilaisittain
yksikössä oleva muffini –
sekä myös siitä, mitä eroa on muffinilla ja kuppikakulla.
Leipominen on minulle intohimo, jonka olen perinyt ilmeisesti jo
äidinmaidossa ja niinpä päätin kirjoittaa aiheesta artikkelin.
Muffinien ja kuppikakkujen valmistus
Tarvittavat välineet
astia,
esim. 1 l mitta kuivien aineiden sekoittamista varten
vähintään
yksi desilitran mitta
1
teelusikka
1
suuri lusikka
1
veitsi
sähkövatkain
(suositeltava)
siivilä
(suositeltava)
ajastin
(suositeltava)
uunipelti/ritilä
+ muffinipelti
vähintään
12 paperista tai silikonista muffinivuokaa
leivinpaperiarkkeja
(suositeltava)
Huomaathan
että kuivia aineita voi mitata samalla desilitran tai teelusikan
mitalla. Jos mitta tulee sotkuiseksi, kannattaa se huuhtaista ja
tarvittaessa kuivata.
Entä
miten munat, sokri, margariini ja jauhot sitten yhdistetään, jotta
niistä syntyisi muffini? Käydessäni läpi alempana tässä
artikkelissa esiteltyjen kirjojen ohjeita löysin useampiakin
muunnelmia, mutta perusmuffinin ja kuppikakun resepti on jokseenkin
tällainen:
Muffini- tai kuppikakkutaikina
(n. 12 kpl)
2 munaa
2 dl sokeria
50 g voita tai margariinia (tarvittaessa laktoositonta)
(1 dl maitoa) (tarvittaessa laktoositonta)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
(marjoja, suklaahippuja, pähkinöitä tms.)
Aloita nostamalla esiin kaikki yllä luetellut elintarvikkeet. Se tekee leipomisesta helpompaa ja järjestelmällisempää. Kuumenna uuni 200 asteeseen. (Kuva: Kim Blomqvist) |
Asettele 12 paperi- tai silikonimuottia uunipellille. Siltä varalta että muffinit kohoavat liikaa ja valuvat ulos muoteista suosittelen peittämään pellin leivinpaperilla. (Kuva: Kim Blomqvist) |
Voit halutessasi lisätä taikinaan marjoja, suklaahippuja tai vaikkapa pähkinöitä. (Kuva: Kim Blomqvist) |
Uteliaat kissatkin on hyvä houkutella pois keittiöstä. (Kuva: Kim Blomqvist) |
Muffinin ja kuppikakun ero
Kuva: Wikimedia |
Ero
vaikuttaa syntyvän koristelusta: kun muffinit voidaan tarjoilla ihan
sellaisinaan, kuppikakut (tai vuokaleivokset – termi,
jota käytetään kirjassa Ruokasuosikit – muffinit ja
leivonnaiset) koristellaan usein
näyttävästi ja luovasti niin, että kyseessä on usein ihastuttava
veistos, johon hädin tuskin hennoo upottaa hampaansa. Kun on
kuppikakku kyseessä, vain taivas (ja kukkaronnyörit) rajoittavat
koristelujen määrää ja laatua. Internet onkin täynnä
ihastuttavia koristeluideoita: sen voi todeta vaikkapa tekemällä
Google-kuvahaun termillä "cupcake".
Herkullinen historia
Entäpä
sitten muffinin historia? Suolaiset, hiivataikinaan leivotut muffinit
syntyivät ennen makeita muffineja. Termi "muffini" kuvaa
ylipäätään paljon laajempaa leivonnaisskaalaa kuin kuppikakku:
muffinit ovat yleensä pienehköjä sulaisia tai makeita nopeasti
valmistuvia leivonnaisia. Oman kokemukseni mukaan näistä termeistä
nimen omaan muffini (tai
muffinssi) rantautui Suomeen ensimmäisenä. Kuppikakku on
saapunut myöhemmin. Käytyäni läpi kaikki vanhimmat keittokirjani löysin maininnan leivonnaisesta nimeltä muffins vain kirjasta Husmoderns 1000 recept vuodelta 1925. Suomenkielisistä vastaavanikäisistä keittokirjoista ei löytynyt kuppikakkua tai muffinia. Vuoden 1925 muffini muistuttaa varsin paljon yllä esiteltyä perusmuffinia.
Syy
muffinin/kuppikakkujen suosioon on selvä: ne voi syödä helposti,
nopeasti ja melko siististi ja niitä on helppo valmistaa. Ne voi
kätevästi pakata evääksi ja ne säilyvät (toki täytteestä ja
kuorrutteesta riippuen) muutaman tunnin lämpimässäkin. Kaiken
kukkuraksi ne ovat varsin maistuvia.
Yhdysvalloissa
muffineja rakastetaan jopa siinä määrin, että monella
osavaltiolla on omat nimikkomuffininsa: Minnesotalla mustikkamuffini,
Massachusettsilla maissimuffini, Havaijilla kookosmuffini, New
Yorkilla omenamuffini, Kalifornialla unikonsiemenmuffini, Texasilla
suklaakeksimuffini ja New Jerseyllä karpalomuffini.
Kirjaesittelyjä
Oma muffini- ja
kuppikakkuaiheinen kirjastoni ei laajuudellaan päätä huimaa, mutta
esittelen tässä hyllystäni löytyvät teokset. Kaikki niistä ovat
täynnä veden kielelle nostattavia reseptejä.
Kuva: Maria Blomqvist |
Ruokasuosikit: Muffinit ja leivonnaiset – yli 100 hyvää ohjetta (Love Food tm) 2010
[Kuva:
Ruokasuosikit muffinit]
Ruokasuosikit-sarjassa
ilmesstynyt Muffinit ja leivonnaiset huomaa alunperin
englanninkieliseksi muutamista hieman oudoista käännöksistä
(esimerkiksi kuppikakun sijalla
kirjassa esiintyy vuokaleivos).
Siitä huolimatta olen ollut tyytyväinen kirjaan, sillä sen ohjeita
laadittaessa on raaka-aineita yhdistelty luovilla tavoilla. Eivätkös
nektariini-banaanimuffinit kuulostakin houkuttelevilta? Tai
viikuna-mantelimuffinit?
Suzie Smithin
kirja esittelee sekä makeita
että suolaisia muffinssireseptejä. Senkin sivuilla esiintyy
kokonainen raaka-aineiden kirjo alkaen
banaani-taateli-smetanamuffineista, jatkuen äitini suosikkiin
rommi-rusinamuffinsseihin ja päättyen houkuttelevilta kuulostaviin
suolaisiin paprika-yrtti-fetamuffinsseihin. Itse olen kokeillut
erityisesti suolaisten muffinssien tekoa tämän kirjan ohjeilla ja
vaikka paistoajat ja lämpötilat vaativatkin hieman uunikohtaista
säätämistä ja ainakin itse koin leivinjauhemäärät toisinaan
turhan suurina on tämä kirja osoittanut olevansa vallan mainio.
Mira Rahikaisen
suomentama Otavan muffinikirja
tarjoaa sitä mitä lupaakin: ohjeita makeisiin ja suolaisiin
muffineihin. Herkulliset lähikuvat tekisi mieli syödä ja
valmistusohjeet ovat esillä selkeinä ja seikkaperäisinä. Tämä
kirja on sen verran tuore hankinta, etten ole vielä kokeillut sen
ohjeita, mutta siitä löytyvät esimerkiksi hyvin lupaavilta
vaikuttavat piparkakkumuffinit sekä karibialaisen mausteiset
kurpitsamuffinit. Molemmat olen jo lisännyt leivontalistalleni.
Norjalaisen Ingrid
Hancock Bjerknesin äärettömän
suloinen kirja Kuppikakut on
uunituore hankinta. Hancock Bjerknes tietää mistä kirjoittaa: hän
on perustanut yrityksen nimeltä Hancock Cupcakes
http://www.hancockcupcakes.no/,
jossa valmistetaan tilaustyönä herkullisia ja korumaisen kauniita
kuppikakkuja.
Kirjassa
minua itsekasvatetun ja aidon ystävänä häiritsi keinotekoisuus:
monet ohjeista pursuavat keinotekoisia väri- ja makuaineita. Onneksi
kirjan sivuilta löytyy muunkinlaisia – ja mitä tulee koristeluun,
ovat ne kaikkein sievimmät ideat juuri tässä kirjassa.
Anittan suositus: Vegan cupcakes take over the world
Heti
kuultuani tästä kirjasta päätin, että tilaisin sen itselleni,
mutta luulenpa, että saan sen vasta joululahjaksi. Kaikille
vegaanisista herkuista ja erityisesti kuppikakuista kiinnostuneille
se on varmasti oiva hankinta.
Otan mielelläni
vastaan vihjeitä ja esittelyjä myös muista aiheeseen liittyvistä
kirjoista, linkkejä sekä luonnollisesti reseptejä, joita olette
valmiita jakamaan. Olisi hienoa, jos voisitte liittää niitä tämän
artikkelin kommentteihin; tällöin ne päätyisivät myös
ilahduttamaan mahdollisia muita lukijoita.
Kuppikakku populaarikulttuurissa
Kuppikakut ovat
syötävän söpöjä, joten ei liene ihme, jos niitä näkee
kaikkialla. Harmikseni en itse ole mikään käsitöiden ihmelapsi,
mutta olen silti onnistunut löytämään sekä internetistä että
todellisestakin maailmasta ihastuttavia kuppikakkutuotteita.
Käydessäni kahvilassa sattui silmiini myynnissä oleva suloinen
kuppikakun muotoinen rasia karamellien säilytykseen.
Lastenvaatekaupassa olen törmännyt kuppikakkuun t-paidan koristeena
– ja roolipelejä vetävällä ystävälläni on
pelinjohtovihkonaan kuppikakun kuvin koristeltu vaaleanpunainen
vihko. Kaiken kukkuraksi minun oli suorastaan pakko hankkia
näkemäni kustomoitu My Little Pony, jonka kantavana ideana olivat
kuppikakut.
Internetin ihmemaa
on pullollaan järjettömän söpöjä amigurumi-kuppikakkuja. Ohessa
linkki KnitPicksissä tarjolla olevaan ilmaiseen
ohjeeseen:
http://www.knitpicks.com/patterns/Amigurumi_Crochet_Cupcake__D55495220.html
http://www.knitpicks.com/patterns/Amigurumi_Crochet_Cupcake__D55495220.html
Mikä on
aiheuttanut kuppikakkujen ilmiömäisen nousun suosioon? Liekö syynä
ollut Sinkkuelämää-tv-sarja,
jossa esiintyy Magnolia Bakery, kuuluisa newyorkilainen
kuppikakkuleipomo. Yhdysvaltalaisen elokuvan ja tv-sarjan vahvan
aseman huomioon ottaen kuppikakkujen yleisyys ei tosin liene
hämmästeltävää.
Suosikkimuffinini
Lopuksi, jos ei
nyt sokerina pohjalla niin ainakin runsaasti sokeria sisältävänä
tuotteena esittelen oman suosikkimuunnelmani muffinista.
Appelsiinijuusto-suklaahippumuffinit
Oma ohjeeni
- 3 munaa
- 2 dl sokeria
- 1 prk (200 g) Pirkka Appelsiinituorejuustoa (muunkinmerkkistä voi käyttää, mutta olen käyttänyt tuota)
- 50 g voita
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- ½ levyä tummaa suklaata
- Lisäksi: paperisia muffinivuokia tai muffinipelti
- Raaputa veitsellä suklaa muruiksi.
- Sekoita kuivat aineet ja suklaamurut keskenään.
- Sulata voi.
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita juusto, voisula ja kuivat aineet muna-sokerivaahtoon.
- Laita taikina (kaksinkertaisiin) paperivuokiin.
- Paista 200-225 asteessa (uunista riippuen) 12 minuuttia; muffinipellillä 15 minuuttia.
Mun ymmärtääkseni ainakin Amerikassa se ero on oikeasti taikinassa: cupcaket tehdään tavallisesta kakkutaikinasta ja ne on semmoisia höttöisiä. Muffineihin taas käytetään jotain hapanmaitotuotetta, kuten kermaviiliä, rahkaa tai jogurttia, ja ne on paljon tiiviimpiä rakenteeltaan. Jollain nettisivulla sanottiin että jos cupcaken heittää seinään, niin kuuluu vain pieni "pöf", kun taas muffinista kuuluu "thud" :D
VastaaPoistaItsekkin olen tuon eron käsittänyt juuri valmistusaineissa, Cupcake (kuppi -kakku =kakkumainen taikina). Mutta toisaalta mikäs meitä estää tekemästä koristeltuja ja kuorrutettuja muffinsseja. ;)
VastaaPoistaMiekin olen jostain ruokalehdetä lukenut että cupcake tehdään sileästä kakkutaikinasta ja muffississa on usein vaikkapa leseitä, siemeniä tms. sattumia.
VastaaPoistaItse olen muffinseihin käyttänyt ihan jauhopaketin kyljestä löytämääni ohjetta jossa ei tarvitse käyttää muna-sokerivaahtoa. Minulla ei nimittäin ole sähkövatkainta :D Ohje on muistaakseni Myllyn Parhaan Erikoisvehnäjauhopaketin kyljessä, mutta on löydettävissä netistäkin. Koska olen terveellisen ruuan ystävä, olen korvannut osan jauhoista kaurahiutaleilla, osan sokerista hunajalla ja osan voista esim.macadamiaöljyllä, ja hyvää tulee! Bravuurini ovat suklaa-vadelmamuffinsit joihin laitan ihan taloussuklaata reiluina (n.pikkusormen kynnen kokoisina) kuutioina, ja pakastevadelmia, ja aika paljon kaurahiutaleita. Kannattaa lisätä vadelmat vasta viimeisenä ettei niistä lähtevä mehu muuta taikinaa oudon väriseksi. Suosittelen myös mieluumin silikonivuokaa jossa on kolot muffinseille - näin leivonnaiset kohoavat kauniisti ylös eikä sivuille niin kuin kuvissa :) Mie en kaupan tavallisilla lötköillä paperivuuilla saa aikaiseksi kuin leveitä ja litteitä rumiluksia.
Ihanaa, että ohjeet on tässä kirjoitettu "nörtintajuisesti". Itse valmistan kuppikakut ja muffinssit metallisessa muffinivuoassa, johon ladon paperivuoat sisään ja taikinan sitten niihin. Metallivuoka vaikuttaa jotenkin niin, että taikina nousee ylöspäin ja paperin ansiosta ne on lopuksi helppo irroittaa ja näyttävät nätiltä (papereitahan saa vaikka millä kuvioilla jne.) Vuokia ei myöskään kannata täyttää täyteen vaan vain noin 2/3 osaa, jolloin taikina ei kohotessaan pursuile liikaa yli äyräiden.
VastaaPoista