Ines Lukkanen
Myönnettäköön, alkuasetelma on luotaantyöntävä: neljä pitkälle vedettyä stereotyyppistä nörttijätkää joutuu törmäyskurssille kauniimman sukupuolen kanssa, kun kahden heistä naapuriin muuttaa hemaiseva, mutta hieman yksinkertainen, näyttelijänurasta haaveileva tarjoilijatar. Odotettavissa on rahan ja eksploitaation kiilto silmissä kirjoittavien muka-hauskojen komediapohattojen kapea-alaisia näkemyksiä naisista ja nörteistä, eikö vain?
Väärin!
Kuten kaikissa muissakin tilannekomedioissa, ensimmäinen kausi on kokonaisuudessaan vielä tietynlainen pilotti, jossa näyttelijät hakevat keskinäistä kemiaansa, kirjoittajat yrittävät päästä selvyyteen siitä mikä hahmoja todella liikuttaa, minkälaisia keskinäisiä suhteita he muodostavat, ja minkälainen kehityssuunta heillä on. Tämän vuoksi The Big Bang Theory pääsee todella vauhtiin vasta toisella kaudella. On viehättävää, että vaikka kaikki hahmot kehittyvät ja oppivat uusia asioita, heidän ei missään vaiheessa tarvitse todella lopullisesti tinkiä omasta identiteetistään ja/tai nörtteydestään. Kun sarja etenee, huomaa selkeämmin ja selkeämmin sen, että kirjoittajat ovat hyvin perillä nörttikulttuurin tapahtumista ja ilmiöistä, ja niitä käsitellään hupaisan suurella hypellä ja kuitenkin lämminhenkisellä huumorilla.
Sarja esittelee myös nörttityttöjä, jotka eivät ole mielestäni tarpeettomasti kohotettu minkäänlaiselle jalustalle. Hahmot ovat samalla tavalla selvästi ”valtavirrasta” erottuvia kuin sarjan miehetkin, omine omituisuuksineen ja intohimon kohteineen. Emotionaalinen kypsyys ei tunnu olevan kummankaan sukupuolen valtti, mikä on perinteisesti ollut tilannekomedioissa aina humoristinen veto. Tuoreemmilla kausilla kahdesta nörttitytöstä, neurobiologi-Amysta ja mikrobiologi-Bernadettesta, tulee kiinteä osa sarjaa. Myös kokeellisen fysiikan tohtori Leslie vierailee useissa sarjan jaksoissa mainion kuivan huumorinsa kera.
Kysymykseksi ei siis jääkään se, esitetäänkö nörttitytöt epäsuotuisassa valossa, vaan esitetäänkö koko ihmisryhmä (hyvistä aikeista huolimatta) epäsuotuisassa valossa?
Mielestäni ei. Kautta aikain huumori etenkin televisiosarjoissa on lähtenyt stereotypioista, ja stereotypiat perustuvat yleensä jossain määrin todellisuuteen. Miten voisin loukkaantua jostakin josta tunnistan ajoittain itseni? Siitäkin huolimatta että jotkin asiat ovat Amerikka-sidonnaisia, itse nörttikulttuuri ja sen osaset on helppo tunnistaa. Päähenkilöt eivät kuitenkaan edusta maailman kaikkia nörttejä, aivan kuten Frendien kämppiksetkään eivät edusta maailman kaikkia ihmisiä, he nyt vain sattuvat olemaan sellaisia kuin ovat. Mikäli joku ei ole tässä ”skenessä” mukana millään tavalla, hän saattaa muodostaa mielipiteensä meistä sarjan perusteella. Mutta mitä väliä sillä on? Mistä lähtien olemme välittäneet muiden mielipiteistä tuon taivaallista?
The Big Bang Theoryssa Pennykin löytää itsestään sisäisen nörttinsä silloin tällöin, ja eräässä jaksossa jopa hurahtaa täysin tahkoamaan online-roolipeliä. Yksikään sarjassa enemmän esiintyvä hahmo ei ole täysin yksiulotteinen kliseekimppu, vaan kaikkiin suorastaan kiintyy. Tärkeässä osassa TBBT:n huumoria on nörttien hersyvä itseironia, joka on varmasti useille meistä tuttua. Jotkut ovat arvostelleet sarjaa nörttikulttuurin valtavirtaistamisesta, mikä kertoo ehkä enemmän näistä arvostelijoista kuin itse ohjelmasta.
”Katson TBBT:tä, olen siis saleen niiiin nörtti!”
...No joo. Sarjasta nauttiakseen ei tarvitse olla tämän kasvavan vähemmistön edustaja, eivätkä kaikki meistä sarjasta pidäkään. Itse sen sijaan olen katsonut sarjan kaikki kaudet useampaan otteeseen, ja se jaksaa imeä otteeseensa edelleen. The Big Bang Theory on pieni silmänisku sille faktalle että olemme kaikki nörtteyden asteesta riippumatta vähän sekaisin, ja kaikilla pitäisi olla kyky osata nauraa itselleen silloin tällöin.
Sarjan päähenkilöt
Leonard: Kokeellisen fysiikan tohtori, joka toisinaan kärsii siitä että on kaikin puolin ”se hyvä jätkä”, joka yrittää vähän liikaa. Kiltti Leonard kasvoi kahden psykologian asiantuntijan – vanhempiensa – tarkassa valvonnassa, ja on siihen nähden varsin täysipäinen. Leonardin ja Pennyn eipäs-juupas -suhde on yhtä sarjan parasta antia.
Howard: Avaruusalusten käymälöiden parissa työskentelevä insinööri, joka asuu kovaäänisen ja holhoavan äitinsä luona. Howard pitää itseään aikamoisena naistenmiehenä ja makuuhuonettaan varsinaisena Playboy-kartanon veroisena mimmimagneettina.
Sheldon: Nerokas, mutta temperamentiltaan ja kypsyydeltään jotakuinkin lapsen tasolle jäänyt teoreettisen fysiikan tohtori. Tavoiltaan hyvin rutinoitunut ja erikoinen Sheldon suhtautuu ihmissuhteisiin kuin jonkinlaiseen kaoottiseen ilmiöön, jonka pienistä lainalaisuuksista hän saa toisinaan kiinni. Leonardin kämppäkaverina näiden kahden näkemykset normaalista asumisesta eivät aina kohtaa.
Raj: Alkujaan Intiasta tullut astrofysiikan tohtori, joka ei (ilman alkoholia) kerta kaikkiaan saa suutaan auki mikäli samassa tilassa on naispuolinen henkilö, joka ei ole hänelle sukua. Herttaisen Raj’n ja Howardin läheinen ystävyys saa toisinaan tahattomankin homoseksuaalisia sävyjä, ja Raj’n kyky arvostaa perinteisesti naisellisiksi koettuja asioita kuten ruuanlaitto, sisustaminen ja laadukkaat vaatteet herättää etenkin katsojissa kysymyksiä.
Penny: Cheese Cake Factory -ravintolassa työskentelevä etelän tyttö, joka haaveilee näyttelijän urasta. Penny edustaa sarjassa usein ”normaalien ihmisten ääntä”. Vaikka sosiaalinen ja lämminsydäminen neitonen ei kenties ole kaikista käytännöllisin ja fiksuin nainen maailmassa, hänen oikeudenmukaisuutensa, omaksumiskykynsä ja sisunsa tekevät hänestä mitä parhaimman ystävän. (Pennyn sarkasmi on sitäpaitsi vertaansa vailla.)
Itse pidän sarjassa juuri yksityiskohtien huomioimisesta. Eilen TBBT:tä katsoessamme bongasimme innoissamme taustalta Game of thronesista tutun Jon Snow'n miekan.
VastaaPoistaOlen katsonut kolme kautta ja pidän sarjasta kovasti. Keskustelin siitä vähän aikaa sitten erään (nörtti)kaverini kanssa, ja hän esitti mielipiteen, jota jäin pohtimaan.
VastaaPoistaKaverini mielestä TBBT ei ole nörteille suunnattu sarja, vaan sarja, joka nauraa nörteille. Yksinkertaistettuna: TBBS:ssa ei naureta Star Wars -vitseille, vaan nörttipäähenkilöille, jotka intoilevat Star Wars -vitseistä. Mielestäni hän on tässä oikeassa. Sarjan huumori perustuu sille, että nörtit, käyttäytyessään nörttimäisesti, ovat ei-nörttien silmissä hassuja.
Eikä siinä ole mitään väärää, päähenkilöt ovat kuitenkin symppiksiä ja heidät kuvataan ehkä kummallisina, mutta kuitenkin kultaisina tyyppeinä. Loukkaantua ei siis tarvitse. Mua myös naurattavat osuvat havainnot nörttikulttuurista. Katson sarjaa, koska voin nauraa sen kautta myös itselleni.
Sellainen ajatus kuitenkin tuli mieleen, että osaako joku suositella sarjoja, joissa naurettaisiin nörttivitseille, ei vitseille nörteistä? Jotka olisi tehty skenen sisältä käsin ja tarkoitettu nimenomaan geek-kohderyhmälle? Ottaisin mieluusti vinkkejä vastaan.
- Maria
Itse pidän kyllä BBT:stä paljonkin mutta sen ylitse menee kyllä samaan aikaan Jenkeissä esitettävä Community. Vaikka se ei ensisilmäykseltä nörttisarjalta vaikutakaan, löytyy siitä hyvin paljon erilaisia genreviittauksia. Sarjan aikana myös yksi hahmoista löytää sisäisen nörttinsä ja alkaa toteuttaa sitä suorastaan antaumuksella.
Poistahttp://lonkeropiirakka.blogspot.fi/2011/11/sarjavinkkaus-community.html
Musta BBT on harvinaislaatuinen sarja juuri siinä mielessä, että hahmot kehittyvät tarinan mukana, niin monet sitcomit jauhavat kaudesta toiseen samaa vitsiä ilman mitään kehityskaarta. Aluksi BBT (en suostu kutsumaan tätä RILLIT HUURUSSA!) vaikutti vähän smurffiinameiningiltä sukupuoliroolien suhteen mutta onneksi sarjaan on myöhemmin kirjoitettu uskottavia naishahmoja tasapainottamaan Pennyn suht yksitasoista roolia. Sitäpaitsi Leonard on ihana hottis, hrr! <3
VastaaPoistaSamaa mieltä siitä, että tässä komediasarjassa ei onneksi ole menty siitä mistä aita on matalin. BBT on ihan oikeasti hauska sarja, johon olen tänä vuonna koukkuuntunut ihan huolella :) Suomenkielinen nimi on kyllä kaamea.
VastaaPoista-Kemppuli-
"Sarjan huumori perustuu sille, että nörtit, käyttäytyessään nörttimäisesti, ovat ei-nörttien silmissä hassuja."
VastaaPoistaEikö samaan meininkiin pohjaa mm. Sex and the City, jossa nauretaan New Yorkin naisten käytökselle meidän "normaalien" naisten näkökulmasta päin, jotka emme päivät pitkät shoppaile Manolo Blahnikeja ja päädy jatkuvasti kaoottisiin miessuhteisiin? :) Että kyllä maailma osaa muillekin nauraa kuin nörteille!
Itse pidän molemmista sarjoista (SATC ja TBBT) kovasti ja ne kuuluvat lempisarjoihini.
"Eikö samaan meininkiin pohjaa mm. Sex and the City, jossa nauretaan New Yorkin naisten käytökselle meidän "normaalien" naisten näkökulmasta päin, jotka emme päivät pitkät shoppaile Manolo Blahnikeja ja päädy jatkuvasti kaoottisiin miessuhteisiin?"
VastaaPoistaKyllä toki. Mutta mitä siitä ajatellaan vertaisryhmän sisällä? Siis mitä siitä ajattelevat naiset, joiden elämä ihan oikeasti muistuttaa Sex and The Cityn naisten meininkejä?
TBBT:ssä tehdään huumoria nörteistä, mutta ensisijainen kohderyhmä eivät ole nörtit. Siksi peräänkuulutankin komediaa, jonka ensisijainen kohderyhmä olisi nörtit. Jos joku osaa suositella, kertokaa!
"Että kyllä maailma osaa muillekin nauraa kuin nörteille!"
En toki muuta väittänytkään:)
-Maria