keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Salattu totuus - Miksi tupakka tappaa?


Olen jo jonkin aikaa halunnut kirjoittaa tästä aiheesta mutta en ole oikein tiennyt että miten. Jotenkin aina jos nostaa esiin tupakan vaaroja niin saa kamalan vastareaktioin aikaan henkilöiltä, jotka polttavat. He väittävät, että kaikki saavat tehdä mitä ikinä haluavat omalla kropallaan tai että riskit ovat aivan liioiteltuja. Minä kuitenkin välitän ihmisistä ja haluan nyt kertoa asiasta sen mitä itse tiedän.  Tiedän, että jokainen, joka polttaa, tietää sen olevan haitaksi itselleen ja vain itsensä takia vähättelee ja yrittää kiertää asiaa. Vaikka tupakka onkin yksi maailman vanhimmistan addiktioista, on ilmeisesti vaikeaa myöntää joutuneensa sen uhriksi.

Mietitään asiaa nyt ihan alusta alkaen. Moni alkaa polttaa jo teini-iässä.
”Suomalaisista miehistä tupakoi vuonna 2008 päivittäin 24 prosenttia ja naisista 18 prosenttia. Nuoret tytöt tupakoivat hivenen poikia enemmän: 16-vuotiaista tytöistä tupakoi 22 ja pojista 21 prosenttia.” (TS. 29.3.2010)
Siis oikeasi huh! Joka viides 16-vuotias sanoo tupakoivansa. Olen myös lähes varma, että jokainen heistä tietää tupakan olevan haitallista, mutta ei jostain syystä välitä. Näin kävi omallakin yläasteella ja monihan siellä koulun takana poltti.  

Kului kuitenkin yli 10 vuotta ennen kuin kohtasin tupakan oman opiskeluni kautta täysin eri näkökulmasta, kuin mitä kukaan oli koskaan opettanut. Opiskelen itse fysiikan laitoksella ympäristö- ja aerosolifysiikan linjalla. Yleensä kun ihmisille mainitsee sanan aerosoli, niin mieleen tulee deodorantti. Aerosolit ovat siis ilman pienhiukkasia. Eli kaikki tietyn kokoiset hiukkaset mitä ilmasta löytyy ovat aerosoleja. Esimerkiksi siitepöly, katupöly, pakokaasut, virukset ja bakteerit ovat kaikki aerosoleja. Tupakasta tuleva savu on myös kokonaan erilaisia aerosoleja.

Tupakkahan sisältää jo liudan haitallisia aineita kuten häkää ja nikotiinia. Monet tietävät näistä. Se mitä ihmiset eivät kuitenkaan tiedä on tupakan sisältämän radioaktiivisen aineen määrä. Lannoitteilla kasvatettu tupakka sisältää merkittäviä määriä radioaktiivista polonium-isotooppia 210. Tiedättekö mitä poloniumi on? Se on aine mitä ei todellakaan pitäisi kiskoa keuhkoihin. Polonium on 400 kertaa radioaktiivisempaa kuin uraani, joka tuntuu missä vain keskustelussa pelottavan ihmisiä. Poloniumia on mm. käytetty myrkkynä. Jo mikrogramman kokoinen määrä poloniumia kehossa on kohtalokas. Mutta miten polonium oikeastaan päätyy tupakkaan?

Tupakkaa kasvatetaan tietenkin lannoitteilla kun halutaan saada mahdollisimman hyvä sato. Fosfaattipitoiset lannoitteet ovat yksi tehokkaimmista tupakankasvatuskeinoista. Fosfaatti on aine, joka kerää maaperässä luontaisesti olevia radioaktiivisia aineita itseensä. Yksi näistä aineista on uraani, jota maaperässä on paljon. Uraanin ollessa radioaktiivinen aine, se lopulta hajoaa muiksi aineiksi kuten radoniksi, lyijyksi ja poloniumiksi. Tiedetään myös että, joillain kasveilla on tapana kerätä itseensä tietyn tyyppisiä aineita ja tupakka tuntuu keräävän juuri poloniumia ja radonia.

Radon on kaasu, joten se joutuu helposti hengitysteihin ja hajoaa alfahajoamisen kautta edelleen poloniumiksi. Alfahiukkanen on iso ja pysähtyy ensimmäiseen asiaan johon se törmää ja hajoaa heti. Kaikki radonin säteilyhaitat jäävät keuhkoissa vain millimetrien etäisyydelle hajoamispaikasta. Radon on paljon tutkittu kaasu ja usein tutkitaankin sisäilman radonpitoisuuksia.

Polonium on kuitenkin kiinteä aine, joten sitä saavat keuhkoihinsa vain tupakoitsijat.
”Tupakan ja poloniumin yhteyden löysi Harvardin yliopiston radiokemisti Vilma Hunt vuonna 1964. Hän mittasi laboratoriossa eri aineita ja mittasi sattumalta myös, paljonko tuhkakupin sisällössä on poloniumia. Sitä ei ollut yhtään. Tämä oli yllättävää, sillä poloniumia on mitattavissa määrin kaikessa orgaanisessa aineksessa. Selvisi, että tupakan palaessa polonium kaasuuntuu, joutuu keuhkoihin ja jää sinne.” (Tekniikka ja talous, 21.1.2011.) 
Tämän pitäisi jo yksinään herättää asia keskusteluun, mutta näin ei käynyt. American Tobacco Company selvitti keuhkoihin kertyvän poloniumin määrät ja totesi, ettei haittoja voi torjua savukkeiden filttereillä. Asia jäi siihen. Myöhempinä vuosina vielä löydettiin keino "acid wash" eli happopesu, jolla polonium olisi saatu poistettua lähes kokonaan. Tämä menetelmä vain vähensi tupakan tuomaa nopeaa nikotiinihuumaa, jolloin tupakka ei ollut enää yhtä addiktoiva, joten menetelmää ei otettu käyttöön. Asia vain lakaistiin pöydän alle.

Lähde: MTV3 Näin suomalainen altistuu säteilylle
Keskimääräisen suomalaisen saama keskimääräinen säteilyannos vuodessa on vajaa 4 mSv. Tupakoitsijoiden saama säteily on kuitenkin ihan eri luokkaa. Reilu puolitoista askillista tupakkaa vastaa samaa säteilymäärää, kuin keuhkoröntgenistä saatu säteily. Jos oletetaan että henkilö polttaa vaikka sen vajaa kaksi askia tupakkaa viikossa, niin vuoden aikana hän saa pelkästään tupakasta jo yli 5 mSv:tä säteilyä. Eli yli tuplasti sen määrän kuin tupakoimaton henkilö.

Mitä sitten keuhkoissa oikein tapahtuu kun tupakan savua sinne päätyy? Tämä on monille hämärän peitossa oleva asia. No ensinnäkin tupakan mukana tulevat kaikki hiukkaset päätyvät lopulta keuhkojen limakalvon pinnalle, kun ovat ensin tuhonneet keuhkojen pintaa suojaavat värekarvat. Osa hiukkasista poistuu hengityksen mukana pois ja osa jää kiinni limakalvoihin.

Nyt kun limakalvoille kertyy ajan mittaan enemmän ja enemmän näitä pienhiukkasia, niin solut alkavat ärsyyntyä niiden läsnäolosta. Tilanne on vähän sama kuin istuisit rauhassa vaikka lukemassa tai tekemässä töitäsi ja yhtäkkiä kylkeesi liimautuu toinen tyyppi joka jatkuvasti tökkii sinua. Sitten jossain vaiheessa myös toiselle puolelle ilmestyy toinen tyyppi, joka myös jatkuvasti tökkii sinua. Tämä tilanne tietenkin alkaa ennen pitkään suunnattomasti ärsyttämään sinua ja tilanteeseen haluaa muutoksen. Silloin pitää itse tehdä jotain, että pääsee pois tilanteesta. Tällöin solun jakautuessa todennäköisemmin syntyy pahanlaatuinen solu, joka voi kehittyä myöhemmin syöpäsoluksi.

Samanlaisen muutoksen solussa voi aiheuttaa säteily. Sen haitallisuus johtuu hiukkasten suuresta liike-energiasta ja lyhyestä vapaasta matkasta, jolloin pieneen kudosmäärään alfa-aktiivisen aineen ympärillä kohdistuu huomattavan suuri ionisoiva energia. Säteily voi jättää solun perimään pysyvän muutoksen eli mutaation. Kun mutaatioita on kertynyt useita, voi seurauksena olla syöpäkasvain. Tupakoitsevilla henkilöillä on siis useampi eri tapa, jolla keuhkoissa olevat solut häiriintyvät. Myös radonilla on nyt tekemistä asian kanssa.
”Tupakoimattoman riski saada keuhkosyöpä ennen 75. syntymäpäiväänsä kasvaa 0,5 prosentista 0,7 prosenttiin asunnon huoneilman radonpitoisuuden kasvaessa arvosta 100 becquereliä kuutiometrissä arvoon 400 becquereliä kuutiometrissä. Tupakoitsijan vastaavat luvut ovat 12 ja 16 prosenttia. Toisin sanoen tuhannesta tupakoimattomasta pienen radonpitoisuuden asunnossa asuvasta noin viisi sairastuu keuhkosyöpään, korkeissa radonpitoisuuksissa asuvista tupakoivista sairastuu keuhkosyöpään noin 160." (Radon ja tupakka tappavat yhdessä ja erikseen, Säteilyturvakeskus)
Ja taisin jo tuolla ylempänä todeta tupakan sisältävän itsessään valmiiksi radonia.

Tiedän että tieto lisää tuskaa, ja siksi näitä asioita onkin välillä niin vaikea opiskella, kun tietää mitä ihmiskunta tekee itselleen, vaikka tietää sen olevan haitallista. Eli nyt oikeastaan haluaisin tietää syyn tälle kaikelle. Eli miksi kukaan haluaisi polttaa tupakkaa nyt kun tietää tämän kaiken? Uskon että muutama vastaa pitävän sen mausta, mutta valtaosa, jotka ovat teininä aloittaneet tupakan polton, ovat kyllä väännelleet naamaa ensimmäiset pari viikkoa poltellessaan tupakkaa ja nyt aikuisena eivät enää pääse siitä eroon. Väitän kuitenkin, että miten vaikealta lopettaminen voikin aluksi tuntua, niin se on niin sen arvoista.

Halusinkin kirjoittaa tämän tekstin oikeastaan kaikille niille ystäville, joista välitän ja joiden toivoisin lopettavan tupakan polton. Lakatkaa keksimästä tekosyitä kuten ”Mä olen vain bilepolttaja ja satun bilettämään joka päivä.” tai ”Lopetan sitten joskus jos hankin lapsia.” tai ”Poltan vain kun olen niin stressaantunut”. Olkaa itsellenne rehellisiä ja myöntäkää että olette vain koukussa ja että lopettamiseen voi tarvita apua. Toivon, ettei kukaan nyt suutu tästä jutusta, koska uskoisin ihmisten tietoisuuden lisäämisen auttavan monessa asiassa ja tällä kertaa halusin tuoda keskusteluun tupakoinnin haitallisuuden ne syyt, joita on jo vuosikymmeniä piiloteltu. Live long and prosper, without smoke!

Lähteet sekä lisää tietoa aiheesta:

Tobacco Companies Knew of Radiation in Cigarettes, Covered It Up

The Secret Tobacco Companies Don’t Want You to Know: There’s Radiation Inside Cigarettes
The radioactive tobacco smoke

Tuhannet kuolevat tupakan radioaktiivisuuteen

Yllättävä myrkky – Tupakassa radioaktiivista ainetta


20 kommenttia:

 1. Tuli mieleen kysymys. Osaatko sanoa, Merli, onko vesipiipun polttamisessa samat vaarat kuin tupakoinnissa?

  Monet väittävät, että se vesi jotenkin sitoisi epäpuhtauksia, mutta tuskinpa, kun kuitenkin se ilma tulee ilmakuplina veden läpi ja niiden ilmakuplien sisällä se savu pääsee ihan sellaisenaan läpi hengitettävään ilmaan. Sitäpaitsi eihän se vaaratonta ole. Siinäkin saa nikotiinia ja varmasti myös häkää ja kaikki ilman filtteriä. Lisäksi muistan lukeneeni, että vesipiipun polttaminen julkisissa tiloissa kielleettiin jossain arabimaassa muutama vuosi sitten, ja oletan siinäkin olleen perusteluna terveyssyyt.

  Itse en polta tupakkaa, mutta vesipiippua tulee poltettua muutaman kerran vuodessa sosiaalisena "rituaalina" minkä lisäksi rakastan sitä vesipiipun tuoksua, koska yhdistän sen niin voimakkaasti Egyptiin ja Niiliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun käsittääkseni vesipiipusta tuleva savu sisältää vähemmän nikotiinia kuin normaali tupakka. Kuitenkin normaalia tupakkaa poltellaan yleensä muutama minuutti kun vesipiippua saatetaan poltella pidempään, jopa tunti. Tällöin keuhkoihin saa oikeastaan ihan yhtä paljon nikotiinia sekä paljon ennemmän kaikkia muita haitallisia aineita kun aika on pidempi.

   Poista
  2. Vesipiipun vesi nimenomaan on se filtteri ja on paljon parempi vaihtoehto. En oikein usko, että arabimaissa kiellettäisiin tuhansiavuosia käytössä ollut vesipiippu. Kuten hieno sanonta kuuluu, "jokaisessa sivistyneessä kodissa on vesipiippu". Pieni huomio myös, nikotiini itsessään ei ole vaarallista, tupakan vaarallisuuden nykyään tekee se, että nämä tehdas tupakat ovat täynnä kaikenlaisia lisäaineita ja muuta paskaa, jotka ei kuulu millään tavalla tupakkaan. Luomu tupakka ei ole lähellekkään niin haitallista terveydelle, kuin isojen firmojen tupakat.

   Poista
  3. Ainakin Kuwaitissa ja Arabiemiirikuntien Dubaissa shishan julkinen polttaminen on jo kielttetty ja keskustelu juurikin vesipiipun haitoista on vahvistunut viime vuosina.

   v. 2009: http://www.arabianbusiness.com/dubai-bans-public-smoking-of-shisha-79386.html

   v. 2012: http://www.arabianbusiness.com/kuwait-caf-owners-hit-out-at-smoking-ban-445239.html

   Ja näitä linkkejä etsiessäni törmäsin vielä oheiseen artikkeliin, jonka mukaan shishan polttaminen ei ole yhtään sen parempi vaihtoehto kuin tupakointikaan: http://news.bbc.co.uk/2/hi/8214097.stm

   Poista
  4. Kun kerran vauhtiin pääsin, tein muutaman pikahaun vesipiipun poltostakin. Ihan siis ekoja kysymyksenasetteluun sopivia hakutuloksia PubMed:in lukuisista osumista, en ihan vapaa-ajalla viitsi lähteä meta-analyysitason kirjallisuushakuun. Kun nämä pistää Google Scholariin, pitäisi päästä lukemaan vähintään tiivistelmä:

   1) A comparison of pulmonary function and respiratory symptoms in water pipe and cigarette smokers.
   Vesipiippuilu heikentää keuhkojen toimintakokeiden tuloksia yhtä lailla tai pahemmin kuin tupakointi. Eli tervemenoa keuhkokudos ja tervetuloa keuhkoahtaumatauti, jos saan tässä vetää tuloksista kliiniset johtopäätökset.

   2) Nicotine, carbon monoxide, and carcinogen exposure after a single use of a water pipe.
   Kokeellinen tutkimus totesi nikotiinipitoisuuksien nousevan veressä ihan yhtä lailla kuin sauhutellessa, hiilimonoksidipitoisuus nousi huomattavasti enemmän (vesipiipun käytöstä on kuvattu myrkytyksiäkin) ja myös karsinogeenisten yhdisteiden määrä virtsasta mitaten nousi merkitsevästi.

   3) Waterpipe smoking, oral cancer and other oral health effects.
   Meta-analyysi heikohkoista tutkimuksista: ei löytynyt yhteyttä esim. suusyöpään, mutta näiden perusteella vesipiipun poltto lisää kyllä mm. keuhkosyövän riskiä.*

   Tämän perusteella Anonyymi 10.5. klo 0.38:n usko vesipiippuilun paremmuuteen on perustelematonta. Tieto luomutupakasta lienee yhtä "luotettavasta" lähteestä? (luomutupakkaa myyvät nimenomaan samat firmat kuin muitakin tupakkatuotteita)

   -nti Täti

   *Jos joku vetää tämän perusteella johtopäätökset että vesipiipun poltto on turvallisempaa kuin tupakointi kun ainakin suusyövän vaara jää pienemmäksi (vastaavaa logiikkaa kuin nuuskaajien "no mitä välii suusyövällä jos välttää keuhkohaittoja"), kysyisin: miksi altistaa itsensä millekään näistä kun lopettamalla tupakkatuotteet näiden kaikkien riskiä voi vähentää?

   Poista
 2. Hei! Loistava kirjoitus, kiitos! Osaatko sanoa, miten on luomutupakan laita? Tämän tuotannossa ei käytetä lannoitteita eikä tupakkaan lisätä mitään niistä esim. nikotiinin vaikutusta tai makua parantavista 4000:sta lisäaineista, joita kaupan tavaroissa
  on. Ei se häkäongelmia tietysti poista, mutta luulisi säteilyhaittojen ainakin pienenevän..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis tuo tekniikka ja talouden juttu toteaa "Jo vuonna 1975 Philip Morrisin tutkijat selvittelivät kaukasialaisten tupakanviljelijöiden pitkäikäisyyttä ja epäilivät syyksi sitä, että Kaukasian tupakkapelloilla ei käytetty fosforilannoitteita." eli selkeästi lannoitteet ovat se suurin syy radiaktiivisten aineiden kertymiseen. Sitten tietenkin vaikuttaa maan oma pitoisuus radioaktiivisissa aineissa, joka vaihtelee paljon alueittain, jolle sitten ei oikein voi mitään.

   Poista
  2. En googlailusta huolimatta löytänyt suomeksi kuin keskustelupalstakommentteja luomutupakasta (englanniksi toki löytyy paljonkin keskustelua mm. siitä että luomutupakkaa myyvät ihan samat firmat kuin tavistupakkaa), asia on varmasti niin marginaalinen ettei se ole noussut esim. lääkärikunnassa vielä keskusteluun, toisin kuin esim. sähkötupakka.

   Kuitenkin näin lääkisläisen perstuntumalla turvallista tupakkaa ei ole: kaikessa polttamisessa syntyy karsinogeeneja (syöpää aiheuttavia yhdisteitä) ilmankin, että niitä mitenkään lisättäisiin tuotteeseen. Tämänhän takia suositellaan myös ruoanvalmistuksessa keittämistä, höyryttämistä yms. käristämisen sijaan. Polttaminen itsessään on haitallista, ja tupakka on valikoitunut poltettavaksi nikotiininsa vuoksi (potkua ja koukutusta), joka ei kasvista luomusti viljelemällä häviä.

   -nti Täti

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Ah, tästä voisi kirjoittaa niiin pitkään! Tupakasta vieroitus on yksiä lempiaiheitani.

  Pisti silmääni tuo tupakointia puolusteleva lainaus joltakulta ystävältäsi, jonka minäkin olen kuullut / nähnyt somessa lukuisia kertoja: poltan kun stressaan. Todellisuudessahan tupakan "stressiä" lievittävä vaikutus on vieroitusoireiden poistamista - nikotinisti alkaa elimistön nikotiinimäärien alentuessa hermostumaan, sitä tiheämpään tahtiin mitä pahemmin on koukussa. Kummasti tupakointi, ts. uusi nikotiiniannos, poistaa tämän ongelman... Tupakoija pääsisi siis elämään paljon pienempien stressikierrosten elämää, jos lopettaisi tupakoinnin!

  Tupakoinnin lopettaminen on toki vaikeaa, kun on taisteltava paitsi riippuvuutta, myös tuhansien toistojen vahvistamaa tapaa vastaan, mutta se kannattaa! Täältä näyttöön perustuvia apuja aiheeseen: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00337&p_haku=tupakointi

  <3
  -nti Täti

  VastaaPoista
 5. Tämä oli tosi mielenkiintoinen juttu jossa oli paljon asiaa jota en ennestään tietänyt. Kiitos kirjoituksesta!

  VastaaPoista
 6. Onneksi on SÄHKÖTUPAKKA joka on todellakin toimivin ratkaisu tupakan POLTTAMISEN lopettamiseen mitä ikinä on kehitetty. Suosittelen varauksetta kaikille jotka polttavat tupakkaa! älä mieti enää vaan OSTA SELLAINEN t: tupakoinut viimeksi 5kk sitten eikä tee yhtään mieli oikeaa röökiä.

  VastaaPoista
 7. Tässä yksi kokemus tupakoijalta, joka kertoo avoimesti omista vaikutteistaan ainakin niiltä osin, mitä itsekään on perillä. Minulta.

  Minä poltan. Olen yrittänyt lopettaa tupakointia monia kertoja siinä onnistumatta itsekseni ja lääkärin avulla. Tupakka ei maistu hyvältä. Olen riippuvainen ja poltan, vaikka tiedän kaiken nykytietämyksen tupakan vaarallisuudesta. Jokin psykologinen juttu kai siinä on.

  Olen taipuvainen masennukseen ja tuo tapa, joka rauhoittaa, tuntuu helpottavan masennusta. Aloitin polttamaan vasta reippaasti yli parikymppisenä, eli jokseenkin aikuisena (ei välttämättä henkisesti aikuisena). Syy aloittamiseen johtuu osittain masennuksesta, joka taas juontuu todennäköisesti traumaattisesta lapsuudesta ja nuoruudesta.

  Olen miettinyt erittäin paljon miksi poltan edelleen, enkä tiedä varmuutta, mutta jotain voin kertoa siitä, mihin pähkäilyni ovat minut tähän mennessä ajaneet.

  Jollain tasolla se tuo elämääni rutiinia, jota minulla ei ole koskaan muutoin ollut. Jollain tasolla se antaa minulle vapauden päättää tekemisistäni, mitä minulla ei ole koskaan aiemmin ollut. Haluan päästä siitä nyt reilut kymmenen vuotta polttaneena pois, mutta en kykene (kokemuksen syvällä rintaäänellä sanottuna). Olin kerran kolme neljäsosa vuotta polttamatta, mutta retkahdin taas, kun masennus iski, eikä millään tuntunut olevan taas mitään väliä - toisaalta tarvitsin jotain, jonka olin kokenut rauhoittavan ja sen tupakka teki jo muutamat savut otettuani, kun pitkän tauon jälkeen nikotiini jälleen virtasi elimistööni.

  Moni puhuu nikotiinin rauhoittavan vaikutuksen johtuvan vain ja ainoastaan nikotiiniriippuvuuden itsensä aiheuttaman stressin lievityksestä. Sitä se ei ole. Muistan ensimmäisen tupakkani, kun olin kaverini luona ja hän tarjosi savukkeen: se rauhoitti sillä hetkellä kytenyttä ahdistustani. Samoin aina kun olen lopettanut, ollut pitkään polttamatta (viikon tai useita kuukausia), se yksi tupakka, johon lankean mielen matalimmalla hetkellä antaa rauhallisen olotilan. Se ei ole yhtä vahva rauhoittava aine, kuin kannabis (jota kokeilin kerran Amsterdamissa), mutta kyllä se vain on rauhoittava.

  Kaipa riippuvuudet ovat perintötekijöiden vuoksi joillekin pahempia kuin toisille - minulle näyttää ainakin tulleen ne huonoimmat tuon suhteen. Toisaalta masennus ja traumat: niiden "itselääkintä" on minulle ollut juurikin tupakka - aine, joka antaa hieman, mutta ottaa enemmän. Alkoholi ei ole oikein koskaan ollut mun juttu. Juon kyllä, mutta harvoin ja maltilla.

  Kun olen paremmalla tuulella ja menen polttamaan, ajattelen olevani täysi ääliö. Kuitenkin poltan, koska tiedän tupakan vieroitusoireiden olevan itselleni musertavat. Tiedän vieroitusoireiden menevän ohi (olenhan monesti ne jo kokenut), mutta toisaalta tiedän seuraavan masentuneisuuden vievän mieleni jälleen aallon pohjalle, josta en tiedä muuta nopeasti vaikuttavaa hetken(!) helpotuksen antajaa, kuin tupakan. Muuta noissa tilanteissa ei kaipaa, kuin edes sitä pientä, lyhyen hetken kestävää olon helpotusta.

  Olen aina ollut tupakan vastainen ja niin olen vieläkin. Se, että poltan, ei poista inhoani ja pelkoani tupakan aiheuttamiin sairauksiin ja keuhkojen tukkeutumisiin ja tervautumisiin ym. En ole toistaiseksi kertakaikkiaan löytänyt sitä mielenlujuutta (tai mitä se sitten onkaan), jonka avulla voisin tuosta päästä eroon lopullisesti.

  Opiskelen muuten itsekin yleistä fysiikkaa sivuaineena. Tupakan antama säteilykin oli jo tuttua tietoa - tosin ei fysiikan laitokselta saatua. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Havaintosi on mielenkiintoinen, mielenterveysongelmista ja varsinkin ahdistuksesta kärsivät kun polttavat huomattavasti todennäköisemmin kuin muut. Olen aiemmin ajatellut sen johtuvan lopettamisen vaikeuksista (juurikin tuo kuvaamasi millään ei ole väliä ts. että on isompiakin ja ajankohtaisempia huolia kuin tupakointi). Mutta ehkä samat tekijät, jotka suistavat aivot alttiiksi ahdistukselle ja masennukselle, altistavat tupakoinnin rauhoittavalle vaikutukselle?

   Tein nopean artikkelihaun ja ensimmäisten tulosten joukossa oli tutkimus, jossa oli abstraktin perusteella todettu raskauden aikana tupakoinnin lopettaneiden äitien aloittavan uudelleen huomattavasti todennäköisemmin, jos heillä oli ahdistusoireilua tai sekä masennusta että ahdistusta. Yksilötasolla todennäköisyyteen vaikutti paljon mm. se, oliko äidillä muitakin keinoja ahdistuksen torjumiseen kuin tupakka. Kuulostaa paljolti samanlaiselta kuin kuvauksesi tilanteestasi.

   Tupakan vieroitusoireiden yhteys tupakoijan stressaantumiseen on kuitenkin vahvistettu lukuisissa tutkimuksissa, joten voi olla, että valtaosalla näin on, ja sitten on tietty ryhmä ihmisiä joilla tupakka toimii kuten sinulla, haitallisena mutta toimivana itselääkintänä. Ei olisi ensimmäinen kerta kun löydettäisiin taas uusi tapa jakaa ihmisiä eri alaryhmiin jonkin kliinisen eroavaisuuden perusteella. Olisi ihan kiinnostavaa tietää, oletko altistunut tupakansavulle lapsena. Polttivatko huoltajasi?

   Mitä juuri sinun tilanteeseesi tulee, en tiedä helpottaako tämä mitään, mutta tupakka lisää mm. joidenkin masennusläkkeiden aineenvaihduntaa, eli käytännössä vähentää niiden tehoa. En tiedä oletko kokeillut, mutta paranisikohan lääkityksen teho, jos tupakan jättäisi pois?

   Saatan kuulostaa ylioptimistiselta, mutta uskon vakaasti, että sinunkin on mahdollista päästä tupakasta eroon. Vaikka joudut todennäköisesti taistelemaan huomattavasti enemmän kuin muut (tupakoinnin lopettaminen ei ole juuri kenellekään helppoa), kykenet siihen kyllä! Jos ei seuraavalla lopetuskerralla niin sitten sitä seuraavalla tai jossain vaiheessa elämääsi. Voimia sinulle.

   -nti Täti

   Poista
 8. Vinkkinä tupakan kanssa kamppaileville, että kansalaisjärjestö Hengitysliitto Heli ry ylläpitää Stumppi-tukipalvelua, jolla on mm. ilmainen tukipuhelin ja -chat, joissa voi keskustella tupakointiin ja tupakoinnin lopettamiseen liittyvistä asioista terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Lisätietoa: stumppi.fi

  VastaaPoista
 9. Tosi hyva artikkeli.

  Itse tupakoin 10 vuotta ja lopetin viime syyskuussa. Se oli paras valinta mita olen ikina tehnyt.

  VastaaPoista
 10. Jos sitä häkää on pakko saada sisuksiin, niin samalla vaivalla voi mennä hönkäilemään masuunikaasua. Saa pienhiukkasetkin kaupan päälle.

  Vakavasti: polonium on sekä alfasäteilijä että kemiallisesti hyvin myrkyllinen aine. Se on kalkogeeni eli happiryhmän (VIb) alkuaine heti seleenin ja telluurin jälkeen - ja se muistuttaa kemialliselta reaktiivisuudeltaan happea. Se sitoutuu oikein mielellään sekä yhdisteiksi että komplekseiksi orgaanisten yhdisteiden kanssa - ja nikotiinin alkaloidityppi oikein imaisee sen mukaansa.

  Nolo juttu.

  VastaaPoista
 11. Nolo juttu. Jos syömme noin 500G/päivä luonnollista ruokaa, saamme poloniumia elimistöömme noin 10 kertaisen määrän siihen verrattuna, että poltamme askin tupakkaa päivässä. Kannattaa ehkä lopettaa syöminen? Vai onko polonium vaarallista vain keuhkoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kirjoittaa tästä aiheesta varmaan yhtä pitkän tekstin kuin tuo tuossa yllä. Pidin säteilysuojelun kurssilla seminaarin elintarvikkeiden säteilystä ja tottahan on että säteileviä aineita päätyy kehoomme ruoan kautta ja siltä on mahdoton välttyä.
   Luonnon radioaktiivisista aineista ravinnossa arvioidaan saatavan yhteensä noin 0,3 millisievertin säteilyannos vuodessa.
   ●Runsas puolet on peräisin kalium-40:stä.
   ●Noin neljäsosa annoksesta saadaan polonium- 210:stä. Po-210:ä saadaan muun muassa meren tuotteista sekä poronlihasta.(poronlihasta siksi koska porot syövät jäkälää ja jäkälä on myös suuri radioaktiivisten aineiden kerääjä)
   ●Loput annoksesta aiheutuu pääasiassa radium- 228:sta, radium-226:sta ja lyijy-210:stä.
   Eli poloniumin osuus on alle 0,1 mSv vuodessa pelkän ruoan kautta. Sitten lainaan itseäni tuosta yltä "Jos oletetaan että henkilö polttaa vaikka sen vajaa kaksi askia tupakkaa viikossa, niin vuoden aikana hän saa pelkästään tupakasta jo yli 5 mSv:tä säteilyä."
   Tämä ero johtuu siitä, että kun tupakkaa poltetaan niin kiinteänä aineena ollut polonium reagoi hapen kanssa ja muuttuu kaasumaiseksi (kun se siihen saakka on ollut varastossa kasvin soluissa) ja koska se on alfasäteilijä, niin se hajoaa ollessaan kosketuksissa minkä tahansa asian kanssa. Tupakan tapauksessa keuhkot ovat nämä asia, ja tällöin poloniumin säteily päätyy suoraan keuhkoihin.
   Myös tuosta yltä toinen sitaatti "Tupakan ja poloniumin yhteyden löysi Harvardin yliopiston radiokemisti Vilma Hunt vuonna 1964. Hän mittasi laboratoriossa eri aineita ja mittasi sattumalta myös, paljonko tuhkakupin sisällössä on poloniumia. Sitä ei ollut yhtään. Tämä oli yllättävää, sillä poloniumia on mitattavissa määrin kaikessa orgaanisessa aineksessa. Selvisi, että tupakan palaessa polonium kaasuuntuu, joutuu keuhkoihin ja jää sinne.” Eli elintarvikkeissa olevasta radioaktiivisesta aineesta vain pieni osa jää kroppaan ja suurin osa kulkeutuu luonnollisia teitä pitkin ulos. Tupakassa taas ei.
   Jos elintarvikkeiden säteily kiinnostaa enemmän niin ainakin nämä kannattaa tsekata.
   Stuk: Radioaktiivinen laskeuma ja ravinto (2009)
   Evira: Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat (2010)

   Poista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.