maanantai 23. heinäkuuta 2012

Muffinit ja kuppikakut - mistä on herkut tehty?


Kuva: Maria Blomqvist
Ruoka, sen kasvattaminen, laittaminen ja syöminen on aihe, joka yhdistää koko ihmiskuntaa ja herättää intohimoja. Isoisäni jaksoi kuolemaansa asti kertoa yhtenä hupaisimmista jatkosodan muistoistaan miten hän oli tovereineen löytänyt hylätyn elintarvikepuodin Karjalasta. Elettiin sodan voittoisaa vaihetta eikä ruokahuolto aina pysynyt nopeasti etenevien joukkojen tasalla, joten kaikilla oli nälkä. Nuoret velikullat näkivät elintarvikepuodin ikkunassa joukon varsin aidon näköisiä kipsisiä elintarvikkeita. Niiden joukossa oli suuri juustopala ja makkaralenkki. Toverukset lastasivat nuo elintarvikkeet polkupyöränsä päälle ja saivat aikaan monet naurut, kun nälkäiset sotilaat tulivat kokeilemaan jäljitelmiä. Isoisäni tarina nousee usein mieleeni leipoessani enkä voi olla hymyilemättä sille.

Jostain syystä erilaisten herkkujen joukosta juuri muffinit ja kuppikakut ovat nousseet alituiseen esiin nörttityttöjen keskusteluissa. Olemme keskustelleet siitä, kuulostaako muffinssi paremmalta kuin englantilaisittain yksikössä oleva muffini – sekä myös siitä, mitä eroa on muffinilla ja kuppikakulla. Leipominen on minulle intohimo, jonka olen perinyt ilmeisesti jo äidinmaidossa ja niinpä päätin kirjoittaa aiheesta artikkelin.
 

Muffinien ja kuppikakkujen valmistus


Itse otsikon kysymykseen on varsin helppo vastata: sekä muffinit että kuppikakut valmistetaan munista, sokerista, sulatetusta margariinista, vehnäjauhoista ja leivinjauheesta. Muffinien valmistus on pienen harjoittelun jälkeen helppoa. Jos olet edistyneempi paakari voit huoletta hypätä seuraavan osion yli, mutta ajatellen vakituista kokkauskumppaniani "Jania" (jonka kanssa kokkaamisesta kirjoitin aiemmin Nörttityttöblogissa http://geekgirlsfinland.blogspot.fi/2012/04/lovecraftilla-maustettu-norttityton.html) päätin esitellä aiheen niin juurta jaksain kuin mahdollista. Älä anna lukuisien valmistusvaiheiden hämätä: taikina syntyy todellisuudessa tuossa tuokiossa. Olen vain selvyyden vuoksi kirjoittanut kaikki valmistusvaiheet auki mahdollisimman huolellisesti.

Tarvittavat välineet

 

Tarvittavia välineitä
Kuva: Maria Blomqvist
leivontakulho
astia, esim. 1 l mitta kuivien aineiden sekoittamista varten
vähintään yksi desilitran mitta
1 teelusikka
1 suuri lusikka
1 veitsi
sähkövatkain (suositeltava)
siivilä (suositeltava)
ajastin (suositeltava)
uunipelti/ritilä + muffinipelti
vähintään 12 paperista tai silikonista muffinivuokaa
leivinpaperiarkkeja (suositeltava)

Huomaathan että kuivia aineita voi mitata samalla desilitran tai teelusikan mitalla. Jos mitta tulee sotkuiseksi, kannattaa se huuhtaista ja tarvittaessa kuivata.

Entä miten munat, sokri, margariini ja jauhot sitten yhdistetään, jotta niistä syntyisi muffini? Käydessäni läpi alempana tässä artikkelissa esiteltyjen kirjojen ohjeita löysin useampiakin muunnelmia, mutta perusmuffinin ja kuppikakun resepti on jokseenkin tällainen:

Muffini- tai kuppikakkutaikina

(n. 12 kpl)

2 munaa
2 dl sokeria
50 g voita tai margariinia (tarvittaessa laktoositonta)
(1 dl maitoa) (tarvittaessa laktoositonta)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
(marjoja, suklaahippuja, pähkinöitä tms.)

Aloita nostamalla esiin kaikki yllä luetellut elintarvikkeet. Se tekee leipomisesta helpompaa ja järjestelmällisempää. Kuumenna uuni 200 asteeseen. (Kuva: Kim Blomqvist)



Asettele 12 paperi- tai silikonimuottia uunipellille. Siltä varalta että muffinit kohoavat liikaa ja valuvat ulos muoteista suosittelen peittämään pellin leivinpaperilla. (Kuva: Kim Blomqvist)

Mittaa sokeri leivontakulhoon. Lisää päälle vaniljasokeri. Riko munat yksitellen sokerin päälle. Jos munat sattuvat olemaan hieman vanhoja, kannattaa ne rikkoa käyttäen apuna lasia tai kuppia. Näin ei tule pilattua raaka-aineita ikävällä yllätyksellä. (Kuva: Kim Blomqvist)


Leikkaa voista tai margariinista sopiva 50 g pala (voi- ja leivontamargariinien käärepapereissa on yleensä viivat 50 g välein). Laita pala mikronkestävään pieneen kulhoon ja sulata se varovasti. Voit halutessasi sulattaa voin/margariinin myös paistinpannulla. Mikäli voi/margariini pääsee kuumaksi, anna sen hieman jäähtyä. Liian kuumana lisätty voi/margariini koaguloi vatkatun kananmunan. (Kuva: Kim Blomqvist)

Mittaa jauhot ja leivinjauhe erilliseen astiaan. Sekoita huolella. (Kuva: Kim Blomqvist)

Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella tukevaksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää sulatettu (ja tarvittaessa hieman jäähdytetty) voi/margariini muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti suurella lusikalla.Kaada/siivilöi jauho-leivinjauheseos varovasti muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina varovaisesti tasaiseksi käyttäen vaikkapa suurta lusikkaa apuvälineenä. Näin taikina pysyy kuohkeana.Lisää joukkoon tarvittaessa maito, mikäli taikina on mielestäsi liian paksua. (Kuva: Kim Blomqvist)

Voit halutessasi lisätä taikinaan marjoja, suklaahippuja tai vaikkapa pähkinöitä. (Kuva: Kim Blomqvist)

Täytä muffinivuoat noin puoliväliin taikinalla, voit käyttää apuvälineinä suurta lusikkaa ja mittavälineenä käytettyä teelusikkaa. Taikina nousee uunissa, joten jos täytät vuoat liian täyteen voi se valua yli. (Kuva: Kim Blomqvist)
Paista uunissa n. 10-15 min. (uunista riippuen). Sopivan kypsyyden huomaa usein herkullisesta tuoksusta tai hieman rusehtavasta väristä, mutta kypsyyttä voi myös kokeilla vaikkapa haarukalla tai tikulla painamalla sen varovasti muffinin pinnan läpi. Jos haarukkaan ei takerru taikinaa, muffini on kypsä. Ota ulos uunista ja anna hieman jäähtyä. Herkku on valmis syötäväksi. (Kuva: Kim Blomqvist)
Uteliaat kissatkin on hyvä houkutella pois keittiöstä. (Kuva: Kim Blomqvist)

 Muffinin ja kuppikakun ero


Tässä artikkelissa vilisee termejä muffini ja kuppikakku. Olemme nörttityttöjen keskuudessa itsekin ihmetelleet näitä termejä ja pohtineet, mitä eroa niillä ylipäätään on. Yritettyäni selvittää asiaa olen tullut siihen tulokseen, että termejä käytetään ainakin Suomessa pitkälti synonyymeina. Muffinin ja kuppikakun taikina on yleensä samanlainen ja molempien paistamiseen käytetään paperista tai silikonista vuokaa tai metallista tai silikonista muffinipeltiä tai muottia.

Kuva: Wikimedia
Ero vaikuttaa syntyvän koristelusta: kun muffinit voidaan tarjoilla ihan sellaisinaan, kuppikakut (tai vuokaleivokset – termi, jota käytetään kirjassa Ruokasuosikit – muffinit ja leivonnaiset) koristellaan usein näyttävästi ja luovasti niin, että kyseessä on usein ihastuttava veistos, johon hädin tuskin hennoo upottaa hampaansa. Kun on kuppikakku kyseessä, vain taivas (ja kukkaronnyörit) rajoittavat koristelujen määrää ja laatua. Internet onkin täynnä ihastuttavia koristeluideoita: sen voi todeta vaikkapa tekemällä Google-kuvahaun termillä "cupcake".

Herkullinen historia


Kuppikakku juontaa juurensa Yhdysvalloista. Ensimmäinen kirjallinen maininta kupissa paistettavasta kakusta löytyy Amelia Simmonsin keittokirjasta American Cookery vuodelta 1796. Yhdysvaltalaisen keittotaidon historian kannalta kyseinen teos on varsin merkittävä: se on ensimmäinen tunnettu pohjoisamerikkalainen keittokirja. Ensimmäisen kerran termi cupcake (suom. kuppikakku) esiintyi Eliza Leslien keittokirjassa nimeltä Recepits vuodelta 1828. Selitys leivonnaisen nimelle vaihtelee: Ensimmäisen selityksen mukaan nimi on peruja varhaisten kuppikakkujen keraamisista paistovuoista. Toisen selityksen mukaan nimi tulee siitä, että Yhdysvalloissa käytettiin (ja käytetään yhä) mittayksikkönä kuppia. Iso-Britanniassa leivonnainen tunnetaan nimellä fairy cake (suom. Keijukakku) ja Australiassa nimellä patty cake. Nimenä keijukakku hivelee mielikuvitusta: sehän viittaa kuppikakun tavallista kakkua pienempään kokoon. Fantasianörtti voikin leipoessaan kuvitella, miltä sievät pienet keijukaiset näyttäisivät syödessään kuppikakkuja.

Entäpä sitten muffinin historia? Suolaiset, hiivataikinaan leivotut muffinit syntyivät ennen makeita muffineja. Termi "muffini" kuvaa ylipäätään paljon laajempaa leivonnaisskaalaa kuin kuppikakku: muffinit ovat yleensä pienehköjä sulaisia tai makeita nopeasti valmistuvia leivonnaisia. Oman kokemukseni mukaan näistä termeistä nimen omaan muffini (tai muffinssi) rantautui Suomeen ensimmäisenä. Kuppikakku on saapunut myöhemmin. Käytyäni läpi kaikki vanhimmat keittokirjani löysin maininnan leivonnaisesta nimeltä muffins vain kirjasta Husmoderns 1000 recept vuodelta 1925. Suomenkielisistä vastaavanikäisistä keittokirjoista ei löytynyt kuppikakkua tai muffinia. Vuoden 1925 muffini muistuttaa varsin paljon yllä esiteltyä perusmuffinia.

Syy muffinin/kuppikakkujen suosioon on selvä: ne voi syödä helposti, nopeasti ja melko siististi ja niitä on helppo valmistaa. Ne voi kätevästi pakata evääksi ja ne säilyvät (toki täytteestä ja kuorrutteesta riippuen) muutaman tunnin lämpimässäkin. Kaiken kukkuraksi ne ovat varsin maistuvia.

Yhdysvalloissa muffineja rakastetaan jopa siinä määrin, että monella osavaltiolla on omat nimikkomuffininsa: Minnesotalla mustikkamuffini, Massachusettsilla maissimuffini, Havaijilla kookosmuffini, New Yorkilla omenamuffini, Kalifornialla unikonsiemenmuffini, Texasilla suklaakeksimuffini ja New Jerseyllä karpalomuffini. 
 

Kirjaesittelyjä


Oma muffini- ja kuppikakkuaiheinen kirjastoni ei laajuudellaan päätä huimaa, mutta esittelen tässä hyllystäni löytyvät teokset. Kaikki niistä ovat täynnä veden kielelle nostattavia reseptejä.

Kuva: Maria Blomqvist

Ruokasuosikit: Muffinit ja leivonnaiset – yli 100 hyvää ohjetta (Love Food tm) 2010


[Kuva: Ruokasuosikit muffinit]

Ruokasuosikit-sarjassa ilmesstynyt Muffinit ja leivonnaiset huomaa alunperin englanninkieliseksi muutamista hieman oudoista käännöksistä (esimerkiksi kuppikakun sijalla kirjassa esiintyy vuokaleivos). Siitä huolimatta olen ollut tyytyväinen kirjaan, sillä sen ohjeita laadittaessa on raaka-aineita yhdistelty luovilla tavoilla. Eivätkös nektariini-banaanimuffinit kuulostakin houkuttelevilta? Tai viikuna-mantelimuffinit?

Kuva: Maria Blomqvist

Suzie Smith: Muffinssit ja muita pikkuleivonnaisia (Gummerus)


Suzie Smithin kirja esittelee sekä makeita että suolaisia muffinssireseptejä. Senkin sivuilla esiintyy kokonainen raaka-aineiden kirjo alkaen banaani-taateli-smetanamuffineista, jatkuen äitini suosikkiin rommi-rusinamuffinsseihin ja päättyen houkuttelevilta kuulostaviin suolaisiin paprika-yrtti-fetamuffinsseihin. Itse olen kokeillut erityisesti suolaisten muffinssien tekoa tämän kirjan ohjeilla ja vaikka paistoajat ja lämpötilat vaativatkin hieman uunikohtaista säätämistä ja ainakin itse koin leivinjauhemäärät toisinaan turhan suurina on tämä kirja osoittanut olevansa vallan mainio.

Kuva: Maria Blomqvist

Makeat ja suolaiset muffinit (Otava)


Mira Rahikaisen suomentama Otavan muffinikirja tarjoaa sitä mitä lupaakin: ohjeita makeisiin ja suolaisiin muffineihin. Herkulliset lähikuvat tekisi mieli syödä ja valmistusohjeet ovat esillä selkeinä ja seikkaperäisinä. Tämä kirja on sen verran tuore hankinta, etten ole vielä kokeillut sen ohjeita, mutta siitä löytyvät esimerkiksi hyvin lupaavilta vaikuttavat piparkakkumuffinit sekä karibialaisen mausteiset kurpitsamuffinit. Molemmat olen jo lisännyt leivontalistalleni.

Kuva: Maria Blomqvist

Ingrid Hancock Bjerknes: Kuppikakut – leivo, pursota & koristele (WSOY) 2011


Norjalaisen Ingrid Hancock Bjerknesin äärettömän suloinen kirja Kuppikakut on uunituore hankinta. Hancock Bjerknes tietää mistä kirjoittaa: hän on perustanut yrityksen nimeltä Hancock Cupcakes http://www.hancockcupcakes.no/, jossa valmistetaan tilaustyönä herkullisia ja korumaisen kauniita kuppikakkuja.

Kirjassa minua itsekasvatetun ja aidon ystävänä häiritsi keinotekoisuus: monet ohjeista pursuavat keinotekoisia väri- ja makuaineita. Onneksi kirjan sivuilta löytyy muunkinlaisia – ja mitä tulee koristeluun, ovat ne kaikkein sievimmät ideat juuri tässä kirjassa.

Anittan suositus: Vegan cupcakes take over the world


Heti kuultuani tästä kirjasta päätin, että tilaisin sen itselleni, mutta luulenpa, että saan sen vasta joululahjaksi. Kaikille vegaanisista herkuista ja erityisesti kuppikakuista kiinnostuneille se on varmasti oiva hankinta.

Otan mielelläni vastaan vihjeitä ja esittelyjä myös muista aiheeseen liittyvistä kirjoista, linkkejä sekä luonnollisesti reseptejä, joita olette valmiita jakamaan. Olisi hienoa, jos voisitte liittää niitä tämän artikkelin kommentteihin; tällöin ne päätyisivät myös ilahduttamaan mahdollisia muita lukijoita.

Kuppikakku populaarikulttuurissa


 Kuppikakut ovat syötävän söpöjä, joten ei liene ihme, jos niitä näkee kaikkialla. Harmikseni en itse ole mikään käsitöiden ihmelapsi, mutta olen silti onnistunut löytämään sekä internetistä että todellisestakin maailmasta ihastuttavia kuppikakkutuotteita. Käydessäni kahvilassa sattui silmiini myynnissä oleva suloinen kuppikakun muotoinen rasia karamellien säilytykseen. Lastenvaatekaupassa olen törmännyt kuppikakkuun t-paidan koristeena – ja roolipelejä vetävällä ystävälläni on pelinjohtovihkonaan kuppikakun kuvin koristeltu vaaleanpunainen vihko. Kaiken kukkuraksi minun oli suorastaan pakko hankkia näkemäni kustomoitu My Little Pony, jonka kantavana ideana olivat kuppikakut.

Internetin ihmemaa on pullollaan järjettömän söpöjä amigurumi-kuppikakkuja. Ohessa linkki KnitPicksissä tarjolla olevaan ilmaiseen ohjeeseen:
http://www.knitpicks.com/patterns/Amigurumi_Crochet_Cupcake__D55495220.html

Mikä on aiheuttanut kuppikakkujen ilmiömäisen nousun suosioon? Liekö syynä ollut Sinkkuelämää-tv-sarja, jossa esiintyy Magnolia Bakery, kuuluisa newyorkilainen kuppikakkuleipomo. Yhdysvaltalaisen elokuvan ja tv-sarjan vahvan aseman huomioon ottaen kuppikakkujen yleisyys ei tosin liene hämmästeltävää.

Suosikkimuffinini


Lopuksi, jos ei nyt sokerina pohjalla niin ainakin runsaasti sokeria sisältävänä tuotteena esittelen oman suosikkimuunnelmani muffinista.

Appelsiinijuusto-suklaahippumuffinit
Oma ohjeeni
Appelsiini-suklaahippumuffini (Kuva: Kim Blomqvist)
24 kpl (12 kpl)
  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 prk (200 g) Pirkka Appelsiinituorejuustoa (muunkinmerkkistä voi käyttää, mutta olen käyttänyt tuota)
  • 50 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ½ levyä tummaa suklaata
  • Lisäksi: paperisia muffinivuokia tai muffinipelti
  1. Raaputa veitsellä suklaa muruiksi.
  2. Sekoita kuivat aineet ja suklaamurut keskenään.
  3. Sulata voi.
  4. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
  5. Sekoita juusto, voisula ja kuivat aineet muna-sokerivaahtoon.
  6. Laita taikina (kaksinkertaisiin) paperivuokiin.
  7. Paista 200-225 asteessa (uunista riippuen) 12 minuuttia; muffinipellillä 15 minuuttia.



4 kommenttia:

  1. Mun ymmärtääkseni ainakin Amerikassa se ero on oikeasti taikinassa: cupcaket tehdään tavallisesta kakkutaikinasta ja ne on semmoisia höttöisiä. Muffineihin taas käytetään jotain hapanmaitotuotetta, kuten kermaviiliä, rahkaa tai jogurttia, ja ne on paljon tiiviimpiä rakenteeltaan. Jollain nettisivulla sanottiin että jos cupcaken heittää seinään, niin kuuluu vain pieni "pöf", kun taas muffinista kuuluu "thud" :D

    VastaaPoista
  2. Itsekkin olen tuon eron käsittänyt juuri valmistusaineissa, Cupcake (kuppi -kakku =kakkumainen taikina). Mutta toisaalta mikäs meitä estää tekemästä koristeltuja ja kuorrutettuja muffinsseja. ;)

    VastaaPoista
  3. Miekin olen jostain ruokalehdetä lukenut että cupcake tehdään sileästä kakkutaikinasta ja muffississa on usein vaikkapa leseitä, siemeniä tms. sattumia.
    Itse olen muffinseihin käyttänyt ihan jauhopaketin kyljestä löytämääni ohjetta jossa ei tarvitse käyttää muna-sokerivaahtoa. Minulla ei nimittäin ole sähkövatkainta :D Ohje on muistaakseni Myllyn Parhaan Erikoisvehnäjauhopaketin kyljessä, mutta on löydettävissä netistäkin. Koska olen terveellisen ruuan ystävä, olen korvannut osan jauhoista kaurahiutaleilla, osan sokerista hunajalla ja osan voista esim.macadamiaöljyllä, ja hyvää tulee! Bravuurini ovat suklaa-vadelmamuffinsit joihin laitan ihan taloussuklaata reiluina (n.pikkusormen kynnen kokoisina) kuutioina, ja pakastevadelmia, ja aika paljon kaurahiutaleita. Kannattaa lisätä vadelmat vasta viimeisenä ettei niistä lähtevä mehu muuta taikinaa oudon väriseksi. Suosittelen myös mieluumin silikonivuokaa jossa on kolot muffinseille - näin leivonnaiset kohoavat kauniisti ylös eikä sivuille niin kuin kuvissa :) Mie en kaupan tavallisilla lötköillä paperivuuilla saa aikaiseksi kuin leveitä ja litteitä rumiluksia.

    VastaaPoista
  4. Ihanaa, että ohjeet on tässä kirjoitettu "nörtintajuisesti". Itse valmistan kuppikakut ja muffinssit metallisessa muffinivuoassa, johon ladon paperivuoat sisään ja taikinan sitten niihin. Metallivuoka vaikuttaa jotenkin niin, että taikina nousee ylöspäin ja paperin ansiosta ne on lopuksi helppo irroittaa ja näyttävät nätiltä (papereitahan saa vaikka millä kuvioilla jne.) Vuokia ei myöskään kannata täyttää täyteen vaan vain noin 2/3 osaa, jolloin taikina ei kohotessaan pursuile liikaa yli äyräiden.

    VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.