keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen nörttityttötapaaminen

Maria Blomqvist

Minulla on kyseenalainen lahja työntää innokas nenäni kaikenlaisiin juttuihin – ja ennen kuin edes huomaan, olen taas puolivahingossa päätynyt järjestämään jotain. Niin kävi tälläkin kertaa, vaikka onneksi nörttityttötapaamisen sopiminen olikin varsin mutkatonta.

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen nörttityttötapaaminen 9.9.2012


"Onpa nörtin näköistä porukkaa", kommentoitiin tätä kuvaa.
Pääkaupunkiseudun ensimmäinen nörttityttötapaaminen päätettiin järjestää Kiseleffin talon Ciao! Café & Winebar -kahvilassa kahdesta syystä: koska siellä on erillinen kabinettihuone – ja koska Ciao!-ketjun gelatot ovat jumalaisia. Seikka, johon en tullut kiinnittäneeksi huomiota tehdessäni tilavarausta oli se, että kahvila menee kiinni jo kello 17, joten meille jäi vain kolme tuntia aikaa nöräillä. Kuten moni teistä varmastikin tietää, kolme tuntia on varsin lyhyt aika yhteiseen nörtteilyyn. Kaiken kukkuraksi osoittautui, että kahvilaa oli vaikea löytää. No, koetan oppia virheistäni.

Osanottajia nörttityttötapaamisessa oli 12 – varsin mukava määrä. Tapaamisessa syntyi monenlaisia keskusteluja; aivan erityisesti keskustelimme julkisilla paikoilla tapahtuvasta häirinnästä. Aihe oli noussut vastikään pinnalle useamman blogikirjoituksen ja uutisen innoittamana. Tässä on yksi eniten keskustelua herättäneistä häirintää koskevista kirjoituksista: http://unwinona.tumblr.com/post/30861660109/i-debated-whether-or-not-to-share-this-story

Ensimmäinen tapaaminen varmisti arveluni: nörttitytöt ovat innostavaa, idearikasta ja todella mukavaa porukkaa. Innokasta keskustelua syntyi paljon. Toivon, että kaikenluonteiset nörttitytöt kokivat kuuluvansa porukkaan. Kokemukseni mukaan viihtymisen takaavat eriluonteiset ihmiset, jotka yhteiset kiinnostuksenkohteet ovat tuoneet yhteen.

Ideoimme myös nörttityttötoimintaa pääkaupunkiseudulle. Esiin nousi kaikenlaisia ajatuksia, tässä niitä listattuina:

  • Tapahtuma lapsuudesta tutuille ulkoleikeille
  • Kiipeilyä tai boulderointia
  • Roolipeli-iltoja
  • Lautapeli-iltoja
  • Elokuvailtoja

Itse olen pohtinut esimerkiksi mahdollisuutta mennä yhdessä porukalla johonkin larppiin (vaikkapa Rajakatseeseen ensi vuonna), käsityö- ja askarteluiltoja, kokkaamista... Onko sinulla hyviä ideoita? Nyt olisi oiva aika esittää niitä, vaikkapa tämän artikkelin kommenteissa tai Nörttityttöjen Facebook-sivulla.

Tulevat pääkaupunkiseudun nörttityttötapaamiset


Sovimme alustavasti, että tapaamme kuukausittain vaihtuvassa paikassa aina jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina kello 15. Paikka vaihtuu siksi, että koetamme löytää ihanteellista tapahtumapaikkaa, ja myös koska nörttitytöt ovat uteliaita ja kaipaavat vaihtelua.

Tulemme tiedottamaan tapahtumista mm. Facebookin Nörttitytöt-sivun sekä Geek Women Unite! (Finland) -ryhmän kautta. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan nörttityttötoimintaan, etkä ole sitä vielä tehnyt, käy siis tykkäämässä vaikkapa Nörttitytöt-sivusta!

Seuraava pääkaupunkiseudun nörttityttötapaaminen


Päivämäärä: Sunnuntai 7.10.2012
Kellonaika: Kello 15
Paikka: Oluthuone Milenka, Haapaniemenkatu 3-5

Tee-se-itse -tapahtuma


Monilla teistä tämän artikkelin lukijoista on varmasti kokemusta tapahtuman järjestämisestä, mutta koska soisin, että ihmiset tapaisivat toisiaan enemmän kasvotusten hauskan yhteisen tekemisen merkeissä, laadin tähän kokemattomammille tarkoitetut ohjeet pienimuotoisen tapahtuman organisoimisesta. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että tapahtumia on todella mukavaa järjestää innokkaan tiimin voimin. Tapahtuman järjestämiseen pätee sama sääntö kuin kaikkeen: vain tekemällä oppii. Virheistä ei kannata masentua vaan koettaa yhdessä ottaa niistä opiksi.

Mitä tapahtuman järjestämiseen tarvitaan? Neljä asiaa: idea, paikka, aika ja viestintää.

Idea


Idea on varmasti kaikille selkeä: se on tapahtuman konsepti. Millaisesta tapahtumasta on kyse? Nörttityttötapaamisessa oli tarkoitus tavata muita nörttinaisia kasvotusten, nauttia kahvilan antimista (erityisesti jäätelöstä), keskustella ja ideoida yhdessä tulevaa. Se oli oikein mukavaa ja samanlaiselle toiminnalle olisi varmaan tilausta muuallakin Suomessa.

Paikka


Paikkaa valitessa kannattaa miettiä muun muassa sitä, mitä aiotaan tehdä, miten helppoa kyseiseen paikkaan on löytää, miten paljon sinne mahtuu väkeä ja häiritseekö oma toiminta muita. Tässä tapauksessa halusimme tavata julkisessa, neutraalissa paikassa, jossa voisimme jutella keskenämme rauhassa. Kahviloissa tai ravintoloissa järjestetyissä tapaamisissa on luonnollisesti se negatiivinen puoli, että voidakseen oleilla niissä joutuu niissä käyttämään myös rahaa, mutta monille on pienempi kynnys tulla julkiselle paikalle kuin jonkun ventovieraan kotiin. Muitakin vaihtoehtoja on: esimerkiksi yliopistoilta, oppilaitoksilta ja vaikkapa seurakunnilta voi saada tiloja käyttöön. Tilan vuokraajat/tarjoajat saattavat kuitenkin asettaa ehtoja tilojen käytölle (esimerkiksi tapahtuman sisällölle tai alkoholitarjoilulle tapahtumassa).

Aika


Tapahtuma tarvitsee yhteisesti sovitun – tai ainakin kaikille viestitetyn – päivämäärän ja kellonajan. Itse olen havainnut Doodlen käteväksi työkaluksi päivämäärien sopimiselle. Ei välttämättä haittaa, vaikkeivät aivan kaikki pääsisikään paikalle. Doodle on monessa suhteessa käytännöllinen: sieltä näkee esimerkiksi suoraan, mitkä tapaamisaikavaihtoehdot sopisivat useimmille.

Doodle löytyy täältä: http://www.doodle.com/

Viestintä


Tapahtumasta kannattaa viestiä ajoissa kaikille, jotka haluaa paikalle. Mikäli on kyse avoimesta tapahtumasta, kannattaa sosiaaliseen mediaan, esimerkiksi Facebookiin, luoda erityinen tapahtumasivu, josta selviävät tapahtuman aika ja paikka. Tapahtumasivua luodessa kannattaa kiinnittää huomiota tapahtuman yksityisyysasetuksiin. Jos olet järjestämässä nörttityttöjen pyjamabileitä kotonasi, et välttämättä halua, että koko maailma tietää tapahtumasta.

Itse olen havainnut hyväksi metodiksi tapahtumien käynnistämiselle sen, että ensin sovitaan esimerkiksi Doodlea käyttämällä mahdollisimman monelle kiinnostuneelle sopiva yhteinen päivämäärä ja järjestetään tapaaminen, jossa asioista sovitaan kasvotusten. Vakioajankohta auttaa ihmisiä muistamaan tapahtuman, mikä lisää osanottajien määrää.


2 kommenttia:

  1. Heippis,

    Saako tapaamiseen tulla vaikka ei ole facebookissa? Vältän sosiaalista mediaa mutta en sosiaalisuutta muuten :) En siis tunne muita nörttityttöjä täältä mutta olisi hauska tutustua jos saan ajankohdan järjestettyä vapaaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi!

      Ehdottomasti saa tulla! Seuraavat jo sovitut tapaamisemme ovat:

      30.10.2012 klo 15.00 Nörttityttöjen ulkoleikki-päivä. Yhteislähtö Rautatieasemalta klo 14.30.

      7.10.2012 klo 15.00 Pääkaupunkiseudun nörttityttöjen toinen tapaaminen. Oluthuone Milenka, Haapaniemenkatu 3-5, 00530 Helsinki

      Tässä vielä lisätietoa Ulkoleikkitapahtumasta:
      *****
      Muistatko milloin viimeksi leikit kirkonrottaa? Entä tervapataa?

      Nyt on siihen tilaisuus, sillä Pääkaupunkiseudun nörttitytöt järjestävät ulkoleikkipäivän syksyn ratoksi kaikille kiinnostuneille sukupuolesta riippumatta.

      Käypä siis kaivamassa kaapista hyppynarusi ja liity joukkoon iloiseen.

      Tapahtuma järjestetään Pihlajisto-Pihlajamäen ulkoiluun hyvin soveltuvalla alueella. Tarjolla on useampia kenttiä ja lähellä sijaitsee myös Keinupuisto.
      *****

      Lisäksi Nörttitytöillä on uusia alajaostoja muutamassa muussakin kaupungissa, mutta heidän tapaamisistaan en tiedä.

      Poista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.