lauantai 28. tammikuuta 2012

The Hobbit: The Unexpected Journey - ensifiilistelyt leffasta


Vuonna 2003 tuli teattereihin Peter Jacksonin ohjaama Taru Sormusten herrasta: Kuninkaan paluu. J. R. R. Tolkienin teoksiin täysin hurahtaneena aloin luonnollisesti odottaa, että milloin Hobitti - eli sinne ja takaisin saatetaan elokuvan muotoon. Seurasin tarkkaan uutisia aiheesta ja innostuin jokaisesta "No, ehkä nyt saadaan aloitettua kuvaukset" -juorusta, mitä eteeni sattui. Kerta toisensa jälkeen petyin, ja julkaisua lykättiin. Lykkäyksen syy olivat tuotantoyhtiö MGM:n taloudelliset vaikeudet. Vuonna 2010 studio näytti hankkeelle vihreää valoa. Pienen fanitytön päähän juolahti ajatus: Nytkö se oikeasti tapahtuu? Uusia näyttelijäkiinnityksiä suorastaan sikisi kuin sieniä sateella, julkaisupäivä varmistui, ensimmäiset viralliset kuvat kuvauksista... Vähemmästäkin sitä fanityttö sekoaa.

Juonesta lyhyesti: Bilbo Reppuli on hobitti, joka elää rentoa ja huoletonta elämää Konnun Repunpäässä. Eräänä päivänä hän saa odottamattomia vieraita; velho Gandalfin ja 13 kääpiöitä (Fili, Kili, Ori, Dori, Nori, Dwalin, Balin, Bifur, Bafur, Bombur, Óin, Glóin ja Thorin Tammikilpi). Kääpiöt ovat matkalla Yksinäiselle vuorelle, Josta lohikäärme Smaug ajoi heidät pois. Gandalfin rohkaisemana Bilbo liittyy seurueeseen mukaan - ja katuu tätä päätöstä vielä monta kertaa.

Useat Sormusten herran näyttelijät ovat suostuneet uusimaan roolinsa, esimerkiksi Gandalfin roolissa nähdään Sir Ian McKellen ja Klonkkuna Andy Serkis. Jackson on saanut mukaa myös Sir Christopher Leen Sarumaniksi ja Cate Blanchettin Galadrieliksi. Hetkinen, mutta eiväthän Saruman ja Galadriel esiinny kirjassa? Ainakin Saruman esiintyy kohtauksissa, joissa selvennetään, mitä Gandalf tekee silloin, kun ei ole Bilbon ja kääpiöiden matkassa. Toivottavasti eivät tee Sarumanista mitään kieroilevaa, sillä tuolloin (Kolmas aika 2941) Saruman oli vielä hyvä. Galadriel puolestaan... En tiedä. Se nähdään sitten. Elijah Wood tekee cameon Frodona, mutta ilmeisesti Frodo esiintyy vain johdattelevana hahmona. Tolkienin mukaan Frodo syntyi vuonna 2968 Kolmatta aikaa, joten mistään suuresta roolista tässä ei ole kyse.

Keskeisen hahmon, eli Bilbon, varpaisiin astuu Martin Freeman, TSH-leffasta tuttu Sir Ian Holm tosin näyttelee niissä kohdissa, joissa Bilbo esitetään vanhentuneena. Holm olisi ollut paras vaihtoehto Bilbon näyttelijäksi, mutta valitettavasti 80-vuotias näyttelijä taitaa olla hieman 51-vuotiaan hobitin rooliin. (Mainittakoon tässä välissä, että hobitit tulevat täysi-ikäisiksi noin 30-vuotiaina, eli ihmisten ikään suhteutettuna Bilbo on noin 35-vuotias.) Sormuksen ritareissa Gandalf toteaa Bilbolle, että tämä ei ole ikääntynyt päivääkään, vaikka heidän edellisestä kohtaamisesta on 60 vuotta. Trailerissa näytetään sekä vanha että nuori Bilbo. Mielestäni valinta on tehty hyvin.



Hobitti julkaistaan kahtena elokuvana, joista ensimmäinen, The Unexpected Journey, tämän vuoden joulukuussa. Toinen osa There Or Back Again saa ensi-iltansa vuonna 2013. Odottavan aika on pitkä, mutta ehkä sitä vielä hetken malttaa. Tähänkin asti on maltettu.

4 kommenttia:

  1. Ainoa ongelmahan tässä tulee, kun Bilbon nähdessä päässä pyörii vain "Mutta kun tuo on Watson" -.-'

    Niin ja ensimmäistä kertaa tajusin/minulle kerrottiin, että tähän tulee kaksi osaa. :D

    VastaaPoista
  2. Mulle ainoa oikea Watson on Edward Hardwicke :-) joten ongelma on sillä selvä. Voisikin kirjoitella Holmesista blogiin jotain...
    Mutta kiva kuulla yhdestä paikasta tiivistelmä siitä miten Hobbit-leffalle kuuluu, se kirja kun itselle oli nuorena rakkaampi kuin varsinainen TSH.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi, kenellä pyörii ja kenellä ei. :) Käsittääkseni tuo, että leffa tehdään kahdessa osassa, päätettiin jo vuonna... 2007-2008? Tosin, itsehän olen vuodesta 2003 asti odottanut lähes pakkomielteisesti tätä filmatisointia ja seurannut sen myötä uutisointia tarkkaan. :)

    Tiina, tiivistelmä hyvinkin. Koko tarina tuon leffan takana on niin monimutkainen. Peter Jacksonin piti ohjata, mutta palkkasi Guillermo Del Toron, joka lähti pois, jolloin Peter Jackson hyppäsi takaisin ohjaajaksi... MGM:n rahoitusongelmat.. Näyttelijät.. Pääasia, että leffa valmistuu! :)

    VastaaPoista
  4. Törmäsin tähän kirjoitukseen kun googlasin infoa tulevasta elokuvasta. Sinulla on tässä osuvia ajatuksia, kiitos!

    Luultavasti kuitenkin tiedät nyt, Riikka, että Hobitti tulee kolmena eikä kahtena eri filminä. [url=http://fi.wikipedia.org/wiki/Hobitti_%28elokuvatrilogia%29]TJEU[/url]-

    VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.