perjantai 9. marraskuuta 2012

Disneyn Tähtien sota

- pimeä uhka vai sittenkin mahdollisuus?
Anitta Kiviranta

Moni scifisti räpytteli silmiään lukiessaan ensikertaa viime viikolla Internetissä kulovalkean tavoin levinneen uutisen, jonka mukaan Disney on ostanut Lucasfilmsin ja luvannut julkaista uuden Tähtien sota -elokuvan jo vuonna 2015. Itsekin epäilin hetken uutisankkaa, mutta totta se nyt vain näyttää olevan. Sisäistettyäni sen mahdottomana pidetyn tosi asian, että Tähtien sota -saaga jatkuu uudella täyspitkällä leffaosalla, jaan nyt kaikkien maailman muiden Tähtien sota -nörttien kanssa yhteisen hämmennyksen; pitäisikö nyt hihkua riemusta vai ripotella päällensä tuhkaa?

Tähtien sodan isä George Lucas on aiemmin tullut tunnetuksi suorastaan kontrollifriikkimäisyydestä vahtiessaan, että Tähtien sodan monipuolinen maailma ja valtava henkilöhahmokaarti esitetään oikein muun muassa Tähtien sota -elokuvien valtavassa oheismateriaalimeressä. George Lucas on luonut käsittämättömän omaisuuden nimenomaan elokuviensa oheistuotteilla. Juuri oheistuotemarkkinat ovat tietysti myös perimmäinen syy siihen, että Disney on hankkinyt Lucasfilmsin omistukseensa huikealla 4,05 miljardilla dollarilla. Monet Tähtien sota -fanit pelkäävätkin, että uusi elokuva on Disneylle puhtaasti rahastuskeino, eikä elokuvan sisältöön olla valmiita panostamaan riittävästi.


George Lucas lähtee eläkkeelle
- tällä kertaa ihan oikeasti.
Lucas ansaitulle eläkkeelle

Vaikka Lucaskin on aina ollut markkinamiehiä, fanit ovat luottaneet siihen, että hän tekee Tähtien sota -elokuvat sydämellä ja huolehtii siitä, että myös oheistuotteina syntyneet, niin sanottuun "Tähtien sodan laajennettuun universumiin" sijoittuvat,  Tähtien sota -kirjat, -pelit, -sarjakuvat ja niin edes päin kunnioittavat Tähtien sota -elokuvien henkeä. Joissakin fanien keskusteluissa Tähtien sotaa koskevista oikeuksistaan luopuva Lucas onkin nyt leimattu "petturiksi," ikään kuin hän olisi viimeinen jedi, jonka tehtävä on ikiaikaisesti vartioida Tähtien sota -kaanonia.

George Lucas ilmoitti kuitenkin jo viime toukokuussa jäättäytyvänsä eläkkeelle Lucasfilmsistä. Eläkkeellejäämisilmoitus sivuutettiin mediassa melko vähällä huomiolla, sillä Lucas on höpissyt eläkkeelle jäämisestä viime vuosina useaan otteeseen kykenemättä aiemmin kuitenkaan täysin irtautumaan Lucasfilmsin toiminnasta. Lucas on kertonut haluavansa ohjata eläkevuosinaan harrastemielessä kokeellisia elokuvia vailla stessiä niiden kaupallisesta menestyksestä. Jokainen luovalla alalla työskentelevä ihminen varmasti tunnistaa tämän haaveen. George-setä on tehnyt pitkän uran viihde-elokuvien parissa, suokaamme hänelle vapaus toteuttaa täysillä taiteellisia ambitioitaan elämänsä iltaruskon ajan.


Kohti uusia tähtiseikkailuja

Lucasfilmsin fuusioituminen Disneyyn on luonnollisesti selitettävissä puhtaasti kaupallisten intressien valossa. Hyvänsuovasti voisi kuitenkin ajatelle, että on George Lucasilta tavallaan suorastaan jaloa "testamentata" Tähtien sodan maailma eteenpäin uusille tekijöille nyt, kun hän itse ei enää halua jatkaa tarinan kertomista. Tähtien sota on kasvanut valtavaksi ilmiöksi ja inspiroinut lukemattomia ihmisiä. Olisi sääli, jos George Lucas veisi Tähtien sodan eläkkeelle ja (aikanaan) hautaan mukanaan.

Falumpaset on yksi kymmenistä Tähtien sotien
fiktiivisistä elikoista.
Tähtien sodan kuusi episodia purkittavat eeppisen scifioopperan kahden sukupolven sodasta ja hyvän ja pahan valtataistelusta sikäli definitiivisesti, että seitsemättä jatko-osaa tälle samalle tarinakokonaisuudelle on kieltämättä aika vaikea kuvitella. Samaan aikaan Tähtien sodan maailman vetovoima on kuitenkin aina perustunut nimenomaan tarinan maailman uskomattomaan diversiteettiin. Kun samaan maailmaan mahtuu olioita ewokeista twi'lekeihin, jokseenkin mikä tahansa tuntuu mahdolliselta. Itse lumouduin pienenä nörttityttönä juuri Tähtien sota -elokuvissa vilisevien humanoidirotujen ja erilaisten otusten kirjosta sekä kaikista niistä ihmeellisistä maailmoista, joissa Tähtien sota -saagassa piipahdellaan. Sepittelin päässäni Tähtien sota -fanifiktioita jo kauan ennen kuin olin koko termiä kuullutkaan.

Pieni sisäinen nörttityttö minussa toivoisinkin, että seitsemännen Tähtien sodan käsikirjoittajat veisivät tarinan mahdollisimman kauas sinäänsä jo loppuun käsitellyn tupla-trilogian tapahtumista ja sijoittaisivat uuden seikkailun jollekin Tähtien sodan laajennetun universumin toistaiseksi kartoittamattomammalle laidalle ja ajanjaksolle. Sillä tavoin katsojat voisivat päästä jälleen uuteen Tähtien sota -seikkailuun, mutta olemassa olevan saagan sisäiseen logiikkaan ei tarvitsisi sekaantua.

Hiekkaiselta planeetaltaan huimaan avaruusseikkailuun
repäistävän pikku robotin tarinaa on syystä verrattu
erään hiekkaiselta  planeetaltaan huimaan avaruus-
seikkailuun kiskaistavan nuoren pojan tarinaan.
Spekuloitaessa Tähtien sodan tulevaisuutta Disneyn käsissä, kannattaa myös muistaa, että Disney osti aikoinaan juuri Lucasfilmsistä irtautuneen Pixarin jo vuonna 2006. Tämän jälkeen Disney Pixar on tuottanut muun muassa elokuvat Ratatouille, WALL-E, Up, Toy Story 3 ja Brave. Mikäli uuden Tähtien sota -elokuvan käsikirjoituksellinen taso vastaa mitä tahansa näistä elokuvista tai edes niin ikään Disneyn tuottaman Pirates of the Carribean -sarjan alkuperäistä trilogiaa, Tähtien sota -faneilla ei ole hätäpäivää.

Ja ollaanpa nyt rehellisiä; kuka nörtti ei haluaisi nähdä C-3PO:a ja R2-D2:ta valkokankaalla vielä kerran? Kun asiaa hetkenkin ajattelee, robokaksikkohan sopii Disney Pixar -universumiin kuin nenä naamaan. Vai kuka muka voi vastustaa tätä näkyä?

Kaikki kuvat Wikipediasta.

Kirjoittaja leikki pienenä metsässä ewokkia, meikkasi teininä huulensa ainakin vuoden Amidala-tyyliin
ja äänestäsi milloin tahansa presidentiksi ennemmin Jar-Jar Binksiä kuin Aku Ankkaa.


EDIT 9.11.2012 klo 12.06 

Oli ihan pakko tulla lisäämään tämän jutun loppuun nörttityttöystäväni Maria Blomqvistin Facebook-wallin kautta tänään löytämäni YouTube-video, koska se oli ainakin minun aamuni pelastus. Prinsessa Leia on nyt Disney-prinsessa! (Niin on tarkasti ottaen tietysti Amidalakin - taitaapa olla ensimmäinen kerta, kun Disney-universumissa on kaksi sukupolvea samaa kuninkaallista sukua olevaa prinsessaa edustettuna.) Mahtava biisi muuten. Jos Disney tekee uusia Star Wars -animaatioita vaadin, että niissä on laulua! Paljon laulua.5 kommenttia:

 1. Tähtien sota ja Disney! Kaksi minulle niin läheistä aihetta, joten pakko kommentoida.
  Kuulin uutisen radiosta ja piti hetken miettiä, että eihän nyt ole aprillipäivä. Vannoutuneena Star Wars -fanina jo viidentoista vuoden ajan en kuitenkaan järkyttynyt niin pahasti, että olisin manannut loppua huikealle avaruuseepokselle.

  Ensinnäkin Lucas on jo mennyt sormeilemaan tiettyjä kohtia tarinoissa jo ihan tarpeeksi. Hayden Christensenin tunkeminen Jedin paluun loppuun oli viimeinen pisara.
  Clone Wars -animaatio on mitä on.
  Lucasin eläkkeelle jäänti oli loppujen lopuksi pelkkä hyvä uutinen, sillä saaga tarvitsee uuden kipinän päästäkseen liikkeelle ja Disney on onnistunut siinä Pixarin kanssa jo aiemminkin, kuten mainitsit.

  Kaikki me tosifanit arvostamme alkuperäistä trilogiaa yli kaiken ja olen kerännyt tietokirjallisuutta ja romaaneja saagan maailmasta jo pitkälle Uuden tasavallan aikaan, jolloin Luken oma jediakatemia on pyörinyt jo vuosia. Nyt kun Disney on julistanut tekevänsä osat 7, 8 ja 9, ensimmäinen ajatukseni onkin, seurataanko kaanonia? Jatkaako Disney suoraan Timothy Zahnin Thrawn-trilogiaan, joka on se kaanonin mukainen jatko-osasto Jedin paluun jälkeen? (niitä muutamaa välissä olevaa teosta, kuten Courtship of Princess Leia lukuunottamatta.)

  Fanina odottaisin suoria jatko-osia innolla, mutta Disney vaikuttaa tekevän oikean, näytellyn elokuvan, mikä aiheuttaisi ongelmia näyttelijävalintojen kohdalla. Mark Hamill, Harrison Ford ja Carrie Fisher ovat jo sen verran iäkkäitä, että Thrawn-trilogia olisi huono vaihtoehto. Kuulemani mukaan Ford olisi jossain kyllä ilmaissut kiinnostuksensa asiaan.

  Jos Disney siis aikoo tehdä "oikean" elokuvan, sen kannattaisi hypätä ajassa niin pitkälle, että mahdollinen alkuperäisnäyttelijäkaarti olisi iältään sopivaa ja näkisimme mahdollisesti Hanin ja Leian jedikaksoset nuorina aikuisina.

  Leffojen tasoa en pelkää, koska Disneyn Pirates of the Caribbean -elokuvat sekä uusi Avengers ovat kerrassaan mainioita. Ja ovathan Star Warsit kuitenkin aika kilttiä "hyvä voittaa pahan" -settiä, joka on Disneyn tavaramerkki.

  Tästä huolimatta lähettäisin mielelläni Disneyn suunnittelijaporukalle ehdotuksen.
  Tehkää Thrawn-trilogia. Tehkää se animaationa. Animaation taso pomppaisi heti pilviin verrattuna hirvittävään Clone Warsiin.
  Olisi Ford, Hamill, Fisher ja ihana Anthony Daniels ääninäyttelijöinä.
  Voisi jatkaa tarinaa (lähes) suoraan siitä, mihin on jääty.
  Ainakin yksi fani arvostaisi tätä kovasti.

  VastaaPoista
 2. Kutkuttava uutinen on tämä. Näkisin mieluiten Yuuzhan Vong-sodan aikoihin sijoittuvan episodin valkokankaalla.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista Karja ja Mary. Olen miettinyt tuota samaa kuin Katja eli jos nyt uusi Star Wars -leffa on näytelty (niin kuin ilmeisesti on tarkoitus), ketä siihen oikein roolitetaan? Tavallaan kyllä esim. Fordin näkeminen uudelleen Hanin roolissa näin vanhana charmattina miehenä olisi kyllä aivan ihanaa, mutta keitäs muita siihen saataisiin kasaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmn. Jos nyt Pereziä on uskominen Carrie Fisherkin saatettaisiin vielä nähdä Disneyn Prinsessa Leiana. Olishan se... Aika moista.

   Poista
 4. Tosiasiahan on, että alkuperäisiä Tähtien sotia on yhdeksän kappaletta, joista kolme sijoittuu kuudennen osan jälkeiseen aikaan. Sen enempää en kyllä ole tutustunut kyseisiin teoksiin, mutta... no toivotaan seitsemänneltä parasta

  VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.