lauantai 15. joulukuuta 2012

Joulukalenterin 15. luukku: Piparkakkuspecial


Portal-videopeleistä tuttu Companion Cube toimii
piparkakkunakin. Kuva ja piparkakku: Aino Harvola

Piparkakkujen tuoksu ja maku ovat monelle tärkeitä joulutunnelman virittäjiä. Päätin piparkakkuintoilijana kerätä Nörttityttöjen suosikkiohjeet ja -niksit yhteen ja toivottaa kaikille lukijoillemme iloista joulunodotusta piparkakkujen merkeissä!

MITÄ PIPARKAKUT OVAT?


Kuten allaolevista resepteistä voi havaita, ovat piparkakut ohuita, pehmeästä rusehtavasta taikinasta leivottuja keksejä. Ne koostuvat jauhoista, voista, sokerista, siirapista sekä toisinaan munista ja kermasta. Makunsa ne saavat sekoituksesta kanelia, inkivääriä, neilikkaa, muskottipähkinää, pomeranssinkuorta, kardemummaa tai maustepippuria. Tavallisimmin ne nostatetaan ruokasoodalla, mutta toisissa ohjeissa esiintyy myös leivinjauhe nostatusaineena.

TARJOILUSTA


Onneksi piparkakusta on moneksi: niitä voi koristella monin tavoin, ne voi leipoa puisen tikun ympärille tikkukaramelliksi, niistä voi rakentaa talon, linnan tai avaruusaluksen... Toiset nauttivat piparkakkunsa maidon, toiset glögin kanssa. Jotkut vannovat piparkakkujen olevan parhaimmillaan sinihomejuustolla kuorrutettuna.

HISTORIAA

Tässä maukkaassa majassa kelpaa Yodan asustaa.
Kuva ja piparkakku: Elina Herttua ja lapset

Piparkakut juontavat juurensa muinaisen Egyptin hunajakakkuihin. Hunajaa pidettiin jumalallisena ihmeaineena ja hunajalla maustettuja kakkuja tarjottiin uhrilahjoina jumalille. Jotta jumalille välittyisi viesti siitä, mitä uhraajat toivoivat, ryhdyttiin valmistamaan erimuotoisia kakkuja. Hunajakakut levisivät antiikin aikana Egyptistä Kreikkaan ja lähi-itään. Ne kulkeutuivat kauppiaiden ja ristiretkeläisten mukana muuallekin Eurooppaan. Hunajakakkujen asema jumalallisena herkkuna säilyi myös kristinuskon levitessä: vain munkeilla oli pitkään lupa valmistaa niitä. Englanninkielisen Wikipedian mukaan piparkakut olisi tuonut Eurooppaan Nicopoliksen Gregor vuonna 992. Hän vietti seitsemän viimeistä vuottaan Ranskassa Bandaroyssa, jossa hän opetti piparkakkujen tekoa paikallisille munkeille. Hunajakakkuja alettiin maustaa kaukoidästä tuoduilla harvinaisilla ja kalliilla mausteilla. Suomen piparkakku ja ruotsin pepperkaka (josta suomenkielinen sana lienee käännös) viittaavat maustepippurin käyttöön; englannin gingerbread tai ginger biscuits inkivääriin, ranskan pain d'épices (mausteleipä) ylipäätään mausteisiin. Eri puolilla Eurooppaa syntyikin erilaisia versioita hunajakakusta.

Malttaakohan näitä edes syödä?
Kuva ja piparkakut:
Elina Herttua ja lapset

Vähitellen munkkien ja nunnien leipomista piparkakuista tuli suosittua juhla- ja markkinaruokaa. 1500-luvulla piparkakkuja ei leivottu kodeissa vaan niitä valmistivat erityiset piparkakkuleipurit, jotka käyttivät kuvioituja puumuotteja niiden leipomiseen. Nurembergissa Saksassa sijaitsi tunnetuin piparkakkuleipureiden kilta. Killan piparkakut olivat niin laadukkaita, että niitä käytettiin jopa verojen maksuvälineenä. Suomessa piparkakkujen valmistus on levinnyt pappiloista ja säätyläiskodeista tavallisen kansan keskuuteen.

PIPARKAKKUOHJEET


Esittelen ohessa useita erilaisia piparkakkuohjeita. Ihanat nörttitytöt ovat auttaneet minua niiden löytämisessä. Erityisesti haluaisin kiittää Ann-Catrin Sundelinia, joka tarjosi isoäitinsä ihastuttavan piparkakkureseptin kokeiltavaksemme ja Aino Harvolaa, joka testasi gluteenitonta piparkakkureseptiä. Lisäksi Mia Meri oli suureksi avuksi etsiessään hyviä ohjeita kokeiltavaksi, ja Elina Herttua tarjosi käyttöömme ihastuttavia kuvia lastensa kanssa leipomista pipariluomuksistaan.





Kuva: Maria Blomqvist

TERTTU-MUMMUN PIPARKAKUT


Tämä ohje on muunnelma äitini käyttämästä herkullisesta piparkakkureseptistä. Taikina on hauras ja piparkakut nousevat uunissa paljon eivätkä säilytä muotoaan erityisen hyvin. Ohje ei siis sovellu piparkakkutalon tekoon, mutta se on ollut sekä taikinan syömisestä nauttivien että muiden piparkakkujen ystävien mieleen.

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 dl kermaa
1 dl tummaa siirappia
1 kananmuna
n. 5 dl erikoisvehnäjauhoa
2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
hieman pomeranssinkuorta

1. Sulata voi tai margariini paistinpannulla ja anna sen kiehahtaa. Jäähdytä se tämän jälkeen.
2. Lisää kattilaan siirappi ja mausteet. Kiehauta kevyesti ja anna seoksen jäähtyä noin ihonlämpöiseksi. Jäähtymisen kanssa ei ole niin tarkkaa, kunhan voi on jäähdyttyään vielä juoksevaa. Lisää hieman jäähtynyt voi ja sekoita.
3. Lisää seokseen sokeri ja kananmuna ja sekoita.
4. Vatkaa kermaa hieman kunnes se on löysää vaahtoa ja sekoita se joukkoon. Itse olen sekoittanut vatkatun kerman lusikalla, mutta ilmeisesti se onnistuu myös vatkaimella.
5. Sekoita jauhot ja ruokasooda keskenään ja lisää sekoittaen joukkoon.
6. Anna taikinan maustua viileässä yön yli. Taikina säilyy useiden päivien ajan.
7. Paista 200 asteessa 5-6 minuutin ajan.


ANNA-TÄDIN PIPARKAKUT

TANT ANNAS PEPPARKAKOR
Ann-Catrin Sundelin

Tämä ohje osoittautui 9-vuotiaan tyttäreni suosikiksi siinä määrin, että tyttö hääti minut pois keittiöstä ja ilmoitti selviävänsä hyvin yksinkin – ja niinhän hän selvisikin. Tyttäreni valitsi avaruussukkulaa esittävän muotin, ja ei kun leipomaan. Taikina leipoutui hyvin, se oli joustavaa ja pehmeän makuista ja paistettaessa se piti muotonsa. Uskon, että tämä taikina soveltuisi piparkakkutalon valmistukseen, mutta se on mainio myös perinteisiä piparkakkuja kaipaavalle herkuttelijalle. Erityisen mukavan säväyksen tekee mausteena käytetty kardemumma.

Kuva: Maria Blomqvist
2,5 dl sokeria
1,25 dl kermaa
1,25 dl siirappia

200 g voita
Mausteet:
½ tl neilikkaa
½ tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä

½ tlk pomeranssia tai kardemummaa
3 tl soodaa
9 dl vehnäjauhoja


Sokeri, kerma, siirappi, voi ja mausteet kasataan isoon kattilaan ja kiehautetaan hiljalleen sekoittaen. Viedään kylmään jäähtymään. Liota sooda max puolessa kupissa vettä, mittaa vehnäjauhot. Kun kiehunut sekoitus on kädenlämpöistä sekoita siihen ensin sooda+vesi ja sitten vehnäjauhot. Säilytä taikina kylmässä yön yli. Koska taikina säilyy hyvin muutaman päivän kylmässä, sen voi tehdä pari päivää ennen.

BIRKKALAN JOULUPIPARIT

Tämän ohjeen löysin taannoin Birkkalan tilan esitteestä. Ohje on varmasti speltistä pitävän mieleen. Jos kaipaa enemmän mausteita, niitä voi varmasti lisätä oman maun mukaan käyttäen ohjenuorana muita piparkakkureseptejä. Taikina oli varsin pehmeää, joten sitä lienee helpointa leipoa käyttäen esimerkiksi perinteistä kukkamuottia; itse käytin kirpputorilta löydettyä vanhaa kuu-ukkomuottia, joka osoittautui hieman hankalaksi. Taikina kohoaa uunissa voimakkaasti ja lopputulos on pehmeä ja rouhea.



Kuva: Maria Blomqvist

2 kananmunaa
2 dl raakasokeria tai tavallista sokeria
200 g voita
½ dl siirappia
½ rkl kanelia
½ tl neilikkaa
1½ tl soodaa
2 dl perunajauhoja
n. 5 dl puolikarkeita spelttijauhoja






1. Sulata ja jäähdytä voi.
2. Vatkaa munat ja sokeri.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voisula ja siirappi ensin munavaahtoon ja sitten kuiva-aineseos. Anna taikinan levätä ja maustua mielellään seuraavaan päivään kylmässä.
4. Kauli taikinasta levy jauhotetulla pöydällä ja ota siitä muotilla piparikuvioita.
5. Paista pipareita 175 asteessa noin 10 minuuttia.


HILDEGARDIN ÄLY- JA HERMOPIPARIT

Löysin itse tämän ohjeen parikymmentä vuotta sitten jostain luomumyymälästä saamastani esitteestä. Ohje löytyy myös Helsingin Sanomien nettisivuilta, se on julkaistu 1.12.2005

Näitä piparkakkuja ei pysty leipomaan kuten perinteisiä: taikina on todella pehmeää. Itse pystyin käyttämään muottia näitä leipoessani, mutta se piti tehdä todella varovasti. Leipominen tuntui käsissä miellytävältä: taikina oli ihastuttavan pehmeää ja kosteaa ja sen koskettaminen tuntui terapeuttiselta. Taikinassa oli mantelinen maku ja lopputulos on pehmeä ja hieman jauhoinen. Tämäkin ohje on oiva speltin ystäville.

Kuva: Maria Blomqvist
225 g voita
2-2,5 dl ruskeaa sokeria
1-2 munaa
5-5,5 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
1,5 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
1/4 tl neilikkaa
1,5 dl mantelijauhetta

1. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitelleen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu loput aineet.
2. Muovaile taikinasta tankoja, kääri kelmuun ja anna kovettua yö kylmässä.
3. Leikkaa tangosta vajaan nsentin paksuisia viipaleita leivinpaperille. Voitele viipaleet kananmunalla ja koristele mantelilastuilla tai rouheella. Paista 175 C n. 15 min.


APPELSIINISET PIPARKAKUT


Näissä piparkakuissa maistuu appelsiini ja tuntuu mantelirouhe. Taikina on tavattoman kovaa ja haurasta ja se pitää leipoessa jättää varsin paksuksi. Leipoessa kannattaa käyttää pyöreää muotoa tai perinteistä kukkasta, mistään sen eksoottisemmasta lienee turha unelmoida. Lopputuloksena syntyneiden piparkakkujen pinta on epätasainen johtuen appelsiininkuoripaloista ja mantelirouheesta, mutta tulos on varsin mukavan makuinen.

Kuva: Maria Blomqvist
250 g voita tai margariinia
1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
4 tl kanelia
3 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
2 munaa
2 tl ruokasoodaa
8-10 dl vehnäjauhoja
25 g mantelirouhetta
50 g appelsiininkuoripaloja

1. Kiehauta rasva, siirappi, mausteet ja sokeri kattilassa. Jäähdytä seos.
2. Vatkaa munat seokseen.
3. Sekoita keskenään loput ainekset ja lisää taikinaan.
4. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita kylmään yön yli kovettumaan.
5. Paista 180 C n. 8-10 min.


Kuva: Maria Blomqvist

LUKKARIN LIISAN PIPARKAKUT


Tämän artikkelin kirjoittamisesta on ollut iloa sekä perheelleni että minulle. Etsiessäni tietoa löysin näet Petruksen piparkakut -blogin, joka on nimensä mukaisesti omistettu piparkakuille. Blogissa Petrus Kurppa esittelee vanhaa eurooppalaista piparkkuperinnettä kuviomuotteineen ja ohjeineen. Suosittelen piparkakkuintoilijana tätä blogia lämpimästi. 

Lukkarin Liisan piparkakut toivat muassaan ihastuttavan tuulahduksen mennyttä maailmaa runsaan hunajan muodossa. Hunaja myös maistuu suloisesti sekä taikinassa että lopputuloksessa. Taikina leipoutuu helposti ja se on herkullista. Lopputuloksena on muheva ja täyteläinen piparkakku, jossa maistuu mukavasti maustepippurikin. Tämä ohje soveltuu varmasti hyvin kuviomuoteilla leivottavaksi, sillä se säilyttää uunissa muotonsa. Itse käytin tosin aivan tavallista muottia.

1,5 dl hunajaa
2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssin kuorta
2 tl inkivääriä
0,5 tl maustepippuria
200 g voita
2 munaa
2 tl soodaa / ½ tl hirvensarvisuolaa nesteeseen liuotettuna
1 dl mantelijauhetta
n. 490 g - 630 g karkeaa vehnäjauhoja

1. Laita paksupohjaiseen kattilaan hunaja, fariinisokeri ja mausteet. Lämmitä mutta älä keitä, lisää joukkoon voi ja anna koko seoksen jäähtyä.
2. Lisää munat, sooda tai hirvensarvisuola nesteineen, mantelijauhe ja jauhot.
3. Työstä taikina tasaiseksi. Siirrä lopuksi kylmään yöksi.
4. Taikina on helposti käsiteltävää kuviomuottien avulla. Jos reunojen viimeistely on pehmenneen taikinan kanssa hankalaa, anna sen jäähtyä kylmässä ja leikkaa ääriviivat siisteiksi terävällä veitsellä. Joskus taikinapyörälläkin saa hyvän  tuloksen, riippuen muotista.
5. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla n. 10-15 minuutin ajan.

Kuva: Maria Blomqvist

OIVA OHJE PIPARKAKKUTALOA VARTEN: PIPARKAKUT

Kirjasta: Ole hyvä! Kotitaloutta 7. luokille

1 dl siirappia
1½ dl sokeria
125 g margariinia tai voita
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
1 muna
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja


1. Kiehauta sokeri, siirappi, rasva ja mausteet tarpeeksi isossa kattilassa.
2. Lisää jäähtyneeseen seokseen muna ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda.
3. Anna taikinan kovettua kylmässä seuraavaan päivään.
4. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla erilaisia piparkakkuja.
5. Paista piparkakut 200 asteen lämmössä keskiruskeiksi.
6. Jäähtyneet piparkakut voit halutessasi koristella sokerivesikuorrutuksella.

SOKERIVESIKUORRUTUS
Ole hyvä!

1 dl pölysokeria sihdin läpi
noin 2 tl vettä tai sitruunan mehua
elintarvikeväriä


LUONTAISESTI GLUTEENITTOMAT PIPARKAKUT


Aino Harvola kokeili tätä Suomalaisen työn liiton ohjetta etsiessään hyvää gluteenitonta piparitaikinaa. Muunsin ohjetta vastaamaan paremmin hänen leipomiskokemuksiaan. Lopputulos on Ainon mukaan helposti mureneva, rapea ja normaaleja pipareita vaaleampi. Taikina kannattaa leipoa suoraan leivinpaperille, sillä piparkakkujen siirtely on Ainon mukaan hyvin vaikeaa taikinan pehmeyden vuoksi. Taikinalevy kannattaa samasta syystä jättää kaulitessa suhteellisen paksuksi. Yleensähän gluteenittomissa leivonnaisissa ongelma on se, että niistä tulee liian kovia. Tästä syystä tämäkin taikina jätetään melkoisen pehmeäksi, jotta lopputuloksesta tulisi suussasulavampi. 

Näihin piparkakkuihin sopii leipurin mielestä kuorrute erityisen hyvin juuri tuon rapean rakenteen vuoksi, joskaan piparitaloa näistä ei kannata yrittää rakentaa. Makunsa puolesta ne ovat (varsinkin taikinavaiheessa) oikein hyviä ja jouluisia.

125 g margariinia (tai voita)
Kuva: Aino Harvola
1 1/4 dl sokeria
3/4 dl siirappia
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
1/2 tl suolaa
1 muna
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (tässä Semperin Finmixiä)
2 1/2 dl tattarijauhoa

1 tl soodaa

1. Kiehauta kattilassa margariini, sokeri, siirappi ja hienonnetut mausteet. Jäähdytä seos.
2. Lisää muna sekä keskenään sekoitettuina jauhoseos, tattarijauho ja sooda. Anna taikinan hetki kovettua viileässä, mieluiten yön yli.
3. Kaaviloi taikinasta ohuehko levy. Käytä kaulitsemisessa apuna gluteenitonta jauhoa. Ota taikinasta muotilla pipareita ja paista ne 200 asteisessa uunissa noin 3 minuuttia. Huom! Nämä paloivat todella helposti, joten jatkuva kyttääminen on paikallaan. Anna jäähtyä hyvin ennen siirtelyä tai lopputuloksena on hyvinkin helposti kasa rampoja piparipoikia. Nauti koristeilla tai ilman.


VEGAANISET JOULUPIPARKAKUT


Aino on minua perehtyneempi mitä tulee vegaanisiin ruokiin. Niinpä pyysin häneltä suositusta hyvästä vegaanisten piparkakkujen ohjeesta ja hän kehotti minua tutustumaan vegaanisen Chocochili-blogin reseptiin. Nämä jäivät toki tällä kertaa testaamatta, mutta vaikuttivat herkullisilta ja tavallisesta hieman poikkeavilta. Huomionarvoisaa on se, että vegaanisena piparien teko ei ole lainkaan hankalaa, ja esimerkiksi tässä bloggauksessa esitellyt ohjeet on helposti muokattavissa vegaaniseksi korvaamalla voi maidottomalla margariinilla, kerma kasviskermalla ja jättämällä kananmuna pois.


Yoda ja Luke Skywalker Yodan piparkakkuasumuksessa.
Kuva: Elina Herttua

PIPARKAKKUVINKKEJÄ


Tarvitset leivontaan kaulimen, jauhoja (muista käyttää gluteenittomia piparkakkuja leipoessasi gluteenittomia jauhoja!), piparkakkumuotteja, mitta-astioita ja -lusikoita, kulhon, kattilan, ohuen paistinlastan tai veitsen sekä leivinpaperia. Kaulin, piparkakkumuotit ja paistinlasta tai veitsi kannattaa jauhottaa kevyesti ennen käyttöä; taikina ei jää jauhotettuihin välineisiin kiinni yhtä helposti. Jos piparkakku jää kiinni muottiin, ei hätää! Kakun voi hellästi muotin läpi painamalla tai kevyesti ravistamalla irrottaa leivinpaperille. Kuviomuottien kohdalla kannattaa käyttää varovasti ohutteräistä veistä. 



Piparkakut voi leipoa myös suoraan leivinpaperin päällä; tällöin piparien väleistä vain poistetaan ylimääräinen taikina. Piparit kannattaa tosin tällaisessa taikinassa asetella normaalia harvemmin, sillä ne  laajenevat uunissa. Erityisen hyvin tämä sopii hauraisiin taikinoihin, kuten juuri gluteenittomaan.

Hopeatassu toivottaa kaikille lukijoille iloista joulunodotusta.
Kuva: Maria Blomqvist

LINKKEJÄ

http://www.thinkgeek.com/

Nöriin piparitaloihin voi hakea inspiraatiota mm. Fragdoll Kimberly Weigendin Assassin's Creed -talosta, tai nörttileipuri Cupquaken opasvideosta pipari-Tardiksen tekoon.

Edit: Tarkensin hieman joitain kohtia Terttu-mummun piparkakkujen ohjeessa. Alkuperäinen ohje on ruotsinkielinen eikä käännös ollut kovinkaan tarkka. Toivottavasti piparkakkunne ovat onnistuneet.

6 kommenttia:

  1. Hieno, syväluotaava artikkeli joulun ajan piparkakkuihin. Reseptien kokoaminen jatkoksi oli hauska idea, erityisesti tuo monipuolinen vaihtoehtoisusus imarreltavaa.

    Oikein hyvää joulua nörttitytöille!

    VastaaPoista
  2. Minä olen jo monta vuotta leiponut Lukkarin Liisan pipareita, ne ovat meidän perheen ehdottomia suosikkeja. Kiitos kivasta jutusta ja hyvää joulua!
    Auli Aikio

    VastaaPoista
  3. Ihanaa, että löysit blogimme, Petrus! Blogisi on tosiaan ainakin minusta oiva inspiraation lähde jokaiselle piparkakkuja ja historiallista ruoanlaittoa rakastavalle - ja niitähän meidän keskuudestamme varmasti löytyy.

    Hyvää joulua myös itsellesi!

    VastaaPoista
  4. Mainittakoon vielä, että ihana kanssanörttityttömme Aino Harvola näki paljon vaivaa oikolukiessaan tätä kirjoitusta sekä muokatessaan linkkejä ja kuvia vielä paremmiksi. Kiitos, Aino. Ihanainen olet. <3

    VastaaPoista
  5. Kiitos mainioista resepteistä. On vaikea päättää, mitä niistä ensin kokeilisi, mutta ehkä Anna-tädin ohje passaisi parhaiten täksi jouluksi.

    Sisäinen perfektionistini haluaa vielä muistuttaa, että Nürnberg on suomeksikin Nürnberg, ei Nuremberg ;)

    VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.