lauantai 8. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 8: Ilahduta joulukortilla!


H. P. Lovecraftin Cthulhu-mythoksesta ammentava
joulukortti on Aino Harvolan käsialaa.
Joulukortin tarkoituksena on ilahduttaa – ihannetapauksessa sekä vastaanottajaa että lähettäjää. Valitettavasti jouluvalmistelut ja myös joulukortit aiheuttavat monelle stressiä. Monena jouluna tenttikiireen painaessa päälle ovat omatkin joulukorttini jääneet lähettämättä, mutta olen koettanut olla kantamatta syyllisyyttä siitä. Vaikka kaunis käsintehty kortti vaikuttaisikin olevan jonkinlainen ideaali ja auvoisissa jouluhaaveissa joulukorttiaskartelu siinteleekin usein ajatuksissani marraskuun lopulla, ei sitä aina jaksa askarrella. Jos flunssa sattuu kaatamaan koko perheen sängynpohjalle, on voimia tuskin Facebook-päivitykseen, jossa harmitellaan, että taas jäivät ne kortit lähettämättä. Onneksi konstit ovat nykyisin monet: e-kortti lähtee kätevästi ja vähällä vaivalla ja kertoo sekin vastaanottajalleen välittämisestä.

JOULUKORTTIEN HISTORIAA

Prototyyppi kortista, jonka olen suunni-
tellut aikamatkustusta käsittelevän
roolipelimme pelaajille.
Kortti ja kuva: Maria Blomqvist

Joulukortit ovat alunperin Englannissa syntynyt perinne. Ensimmäistä tunnettua joulukorttia lähetettiin tuhat kappaletta vuonna 1843. Ajatus saavutti nopeasti suuren suosion ja levisi Eurooppaan. Jo 1860-luvulla oli Saksassa joulukorttiteollisuutta. Suomeen joulukortit rantautuivat Saksasta ja Ruotsista. Maamme ensimmäinen joulukortti lähetettiin vuonna 1871. Joulukorttien lähettäminen yleistyi voimakkaasti 1920-luvulla. Joulukorttien lähettäminen oli aluksi varakkaiden kaupunkilaisten tapa, joka vähitellen levisi myös maaseudulle ja työväestön pariin. Kansakoululla lienee ollut osuutensa joulukorttiperinteen yleistymisessä. Nykyisin joulukortilla on vankka sijansa suomalaisten jouluperinteiden joukossa. Vuonna 2010 maassamme lähetettiin 47 miljoonaa joulukorttia.

LÄHETÄ JOULUKORTIT 13.12. MENNESSÄ!


Vuoden 2012 joulumerkit on suunnitellut Nina Rintala. 13.12. asti joulukortteja voi lähettää 0,60 € postimerkillä. Ensimmäisessä luokassa sekä ulkomaille joulukortit matkaavat PRIORITY-tarran kera 0,80 € hintaan. Posti tarjoaa myös mahdollisuuden tilata postimerkkejä omilla kuvilla, mutta täksi jouluksi sellaiset eivät enää ehdi.

Tämä ihana kortti on Christa Uimosen
käsialaa.

ASKARTELUIDEOITA


Tämän artikkelin kuvituksena on esimerkkejä nörttityttöjen askartelemista ja saamista, ilahduttavista joulukorteista. Joulukorttien askarteleminen omin käsin voi olla helppoa ja hauskaa. On pääasia, että lopputulos tyydyttää lähettäjää: vastaanottajaa se varmasti ilahduttaa joka tapauksessa. Joulukorttien askarteleminen on myös lapsista ihastuttavaa puuhaa.

Aino Harvolan toteuttama geeksu
Hello Kitty toivottaa hyvää
nörttijoulua kaikille.
Materiaaleja kortteihin voi löytää melkein mistä tahansa. Helpoimmalla pääsee ostamalla kirja- tai askartelukaupasta tyhjiä kartonkisia joulukorttipohjia. Samalla kannattaa hankkia myös puikko paperiliimaa sekä värillisiä kartonkeja. Myös kaikenlaista muuta hauskaa on tarjolla: kimalleliimoja, tarroja, piipunrassia, Hama-helmiä... Vain mielikuvitus on rajana. Jos piirrostaitoa löytyy (ja vaikkei löytyisikään), voi vastaanottajia ilahduttaa myös itse piirretyllä tai maalatulla kortilla. Kierrätysmateriaalit, esimerkiksi sanoma- ja aikakauslehdet, kakkupaperit, lautasliinat, mainokset, lahjapaperit, edellisvuosien joulukortit, käytöstä poisetut kirjat ja pahvipakkaukset tarjoavat myös mahdollisuuksia luovaan korttiaskarteluun. Myös internetistä löytyviä kuvia voi käyttää luovasti tulostettuina askartelutarkoituksiin.

JOULUKORTTINIKSEJÄ

Hama-helmistä syntyy kaikenlaista ihanan giikkiä.
Nämä ihanuudet on taiteillut Aino Harvola.
Entä mistä muistaa, kenelle lähettää joulukortti? Saitko edellisjouluna kortin yllättäen ystävältä tai sukulaiselta, jolle et ole koskaan lähettänyt korttia? Jos tilaa vaan löytyy hiukankin, kannattaa ainakin edellisvuotiset joulukortit säästää. Olen itse hankkinut sievän jouluisen peltirasian, joka toimii kotina edellisvuotisille joulukorteille sekä rakkaimmille suosikkikorteilleni, joita en ikipäivänä hennoisi hävittää. Sellaisia ovat esimerkiksi tämän artikkelin kuvitukseksi päätyneet kortit, jotka olen saanut Christa Uimoselta ja Maija Lähteenmäeltä. Ystävieni joukossa on muitakin luovia sieluja, joilta saamani kortit ovat visusti tallessa.

Vaan mitä tehdä, jos koet, ettei tila pienessä joulukortissa millään riitä sille, mitä haluaisit sanoa ystävillesi? Silloin voi joulukirje olla paikallaan. Muutamilla ystävilläni on tapana lähettää joka joulu kirje, jossa kerrotaan vuoden kuulumiset, niin iloiset kuin surullisetkin. Tällainen kirje on oiva tapa pitää ystävät ja sukulaiset ajan tasalla oman elämän tapahtumista. Kirjeistä saa myös hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea usein lyhyessäkin ajassa ehtii tapahtua. Kaikki saamani joulukirjeet olen myös tallettanut rakkaudella.

Elanor Galkinin (9 vuotta) toteuttama
Hama-helmistä tehty lohikäärme

Entä tuntuuko joulukortti riittämättömältä? Haluaisitko lähettää pienen lahjankin? Joulukortin seuraksi kuoreen mahtuu jokin pieni kevyt esine. Itse olen saanut esimerkiksi aivan ihanan kirjasta askarrellun teepannun kuvalla koristellun joulukortin, jonka seurana kuoressa oli kaunis kissakiiltokuva - ja taisipa olla jouluinen teepussikin. Itse olen lähettänyt pahvisten kaksiosaisten joulukorttien välissä myös litteitä olkisia joulukoristeita sekä askartelumassasta piparkakkumuotilla leikattuja ja maalattuja kuusenkoristeita. Hama-helmistäkin voi askarrella kuusenkoristeita, jotka sujahtavat kätevästi pahvisen kortin väliin.  

Ihania hetkiä kaikille teistä joulukorttien parissa!

LINKIT... ja jos joulukortit kuitenkin jäävät lähettämättä syystä tai toisesta

Voiko kukaan nörttityttö vastustaa
jouluista hirviötä? Kortin
teki Maria Blomqvist
Harry Potterista tuttu Pörrö toivottaa kaikille
hyvää joulua. Jouluinen Pörrö on Aino Harvolan luomus.


Tämä joulukortti sopii teetä
rakastavalle lähettäjälle ja
vastaanottajalle. Sen oheen
voi kirjekuoreen sujauttaa
jouluisen teepussin.
Kortti: Maria Blomqvist

Sain oheisen ihastuttavan joulukortin vuosia sitten
ystävältäni Maija Lähteenmäeltä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.