Lätkäliigat. Merkkarit. Turkkarit. Salmixit. Lakrisalit. Siinä oma suosikkiviisikkoni, ja senkin päättämiseen on mennyt vuosia maun jalostuessa huippuunsa. Salmiakki on makeinen joka on maustettu ammoniumkloridin lisäksi usein myös lakritsiuutteella ja/tai aniksella, toisinaan myös pippuriaromilla. Ammoniumkloridipitoisuudet vaihtelevat, jolloin osa salmiakista on luonnollisesti ”stydimpää”, ja toinen ääripää sitten lähempänä kesyä lakritsia. Salmiakkia tehdään puristeiksi, kuviomakeisiksi, kuuliksi, jauhesydämisiksi koviksi karkeiksi, toffeeksi, jäätelöksi, alkoholijuomasekoituksiksi ja jopa possumunkin täytteeksi. Vain mielikuvitus (ja elintarvikelainsäädäntö) tuntuu olevan rajana.
Salmiakki oli
alun perin lähinnä lääkintäkäytössä salmiakkispriinä jota
saatettiin pirskottaa keuhkotautipotilaan rinnalle, tai
salmiakkimikstuurana jota otettiin limaa irrottavien vaikutustensa
vuoksi. Salmiakkijauhetta ja pieniä apteekkarin salmiakkipastilleja
sai myöhemmin ostaa kotiin vietäväksi, ja suomalaiset kehittivät
mieltymyksen niiden makuun muunkin kuin kröhää vastaan taistelun
vuoksi.
Meidät
suomalaiset kersat kasvatetaan syömään salmiakkia, ja aika harvoin
tulee vastaan kotimaisia tapauksia jotka eivät siitä välitä tipan
tippaa. Salmiakin levinneisyys pelkässä nauttimistarkoituksessa ei
ole kovin yleinen ilmiö maailmanlaajuisesti, vaan mitä edemmäksi
Skandinaviasta ja Suomesta mennään, sitä vaikeampaa kyseistä
suolaisenmakeaa erikoisuutta on löytää. Jonkin verran sitä
puputetaan vielä Pohjois-Saksassa ja Hollannissakin, mutta muualla
saattaa lähinnä aikamoisella tuurilla bongata salmiakkia
esimerkiksi IKEA-tavarataloista.
Mikäli olet
koskaan yrittänyt tarjota marginaalimakeistamme ulkomaalaisille
ystävillesi jotka eivät tätä herkkua ole ennen maistaneet,
ilmeiden ja reaktioiden kirjo on varmasti ollut laaja. Salmiakin maku
tuntuu olevan tottumattomille aivan liian pistävä, ja musta
erikoisuus lentää helposti kaaressa suusta pihalle. Jotkut Suomeen
kotoutuneet vieraat ovat kuitenkin ajan myötä tottuneet pitämään
salmiakista, tai ainakin sietämään sen aromia kuten paikalliset
ikään. (Wreckless eating-kaksikko demonstroi ensikosketuksen salmiakin kanssa melko hyvin tässä videossa )
Suomessa on
toiminut vuodesta 1997 lähtien myös salmiakkiyhdistys Ry
(http://salmiakki.fi/),
joka järjestää erilaisten tapahtumien lisäksi myös vuosittaisen
salmiakkigaalan, jossa jaetaan myös Salmiakkifinlandia-palkinto.
Vuonna 2012 Finlandian voitti Namituvan Pöyröö Puluveri ja
vuonna 2011 sen sai Troll-Gottin valmistama Lakritsiufo.
Salmiakki on
ollut osa elämääni melko pienestä pitäen. Muistan vieläkin
80-luvun alkupuolella silloisen Merijalin lauantaipusseissa olleet
salmiakkimerenneidot ja 90-luvun alussa nousseen merirosvorahakohun,
jonka tuloksena merkkareita on pienennetty kahteen otteeseen oletetun
tukehtumisvaaran takia. Salmiakkijauhe oli myös kova juttu
ala-asteella, kun taskussa möyhentyneestä pussista kaadettiin
jauhoa kämmenelle ja sitten nuoltiin pois, kunnes kädet olivat
ruskeat ja tahmaiset. Oma fiiliksensä oli myös reissuissa
lähikioskille, jonka ikkunassa oli pyöreitä lasipurkkeja tai
tukkulaatikoita täynnä irtokarkkia. Viikkorahoista sitten ostettiin
esimerkiksi ”He-manin kilpiä 50 pennillä, salmiakkikaloja
markalla ja yksi 25 pennin salmiakkikallo.”
Salmiakki on osa
suomalaisidentiteettiä sukupuoleen katsomatta. Suomalaisnaiset
popsivat keskimäärin salmiakkia yhtä mielellään kuin
suklaatakin, ja näiden Fazerin lanseeraama yhdistelmä on mitä
ilmeisimmin tullut markkinoille jäädäkseen. Kertoopa tämä sitten
katajaisen kansan ja karun pohjolan kylmien kaunotarten
ominaispiirteistä jotakin tahi ei, salmiakki herättää meissä
tuntoja jopa nostalgisuuteen saakka. Pidän makeista muuten
erinomaisena keskustelunavaajana: mikä on sinun suosikkisalmiakkisi?
Lähteet:
Wikipedia
Jukka Annala:
Salmiakki (Nemo, 2001)
Salmiakkiyhdistys Ry:n kotisivut
(http://salmiakki.fi)
Kiitos Ines herkullisesta bloggauksesta! Salmiakinhimohan tästä tuli... Omalle listalle päätyy ainakin Pantterit ja Missäx.
VastaaPoistaMahtava juttu. Minun suosikkini?
VastaaPoistaMinun kaapistani löytyy melkein aina Fazerin Tyrkisk Peber pussi, useimmiten Hot and Sour tyyppiä (vaalean sininen pussi)
Tax Free shopeista tulee mukaan, jos vain löytyy, Pingvin Salt Pastiller.
En valitettavasti osaa valita, niin pakko sanoa noi kaksi.